Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKULA UYUM ve VELİLERE ÖNERİLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKULA UYUM ve VELİLERE ÖNERİLER"— Sunum transkripti:

1 OKULA UYUM ve VELİLERE ÖNERİLER

2 Okula başlamak hem aile hem de çocuk için heyecan verici bir deneyimdir.
Çocuk için OKUL, daha önce tanımadığı çok sayıda çocukla karşılaşma , uyulması gereken kurallar ve başarılması gereken öğrenim görevleriyle dolu yepyeni sosyal bir çevredir.

3 Öğretmen Arkadaşlar Gürültü Kalabalık Sıra Kalem Hayal Kırıklığı
NEDİR BU BAŞIMA GELENLER? Gürültü Kalabalık Sıra Kalem Hayal Kırıklığı Defter 3 3

4 Okula yeni başlayan çocukların bazılarında okul korkusu diyebileceğimiz bir sorun ortaya çıkar. Çocuk okula gitme konusunda isteksiz görülebilir.

5 Okul Korkusu Bu durum, aşırı endişe, gerginlik, karın ağrısı, kusma, iştahsızlık, yorgunluk, uykusuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Bununla karşılaştığınızda, çocuğunuzla konuşarak korkusunun nedenini anlamaya çalışın, öğretmeni ile görüşün Eğer, çözülmesi gereken somut bir problem yoksa, okula gitmesi konusunda kararlı olun.

6 İlkokul döneminde ailenin çocuğa karşı olan tutumu çocuğun benlik algısını yani çocuğun kendisini nasıl gördüğünü olumlu yada olumsuz etkiler. Dolayısıyla çocuğun başarılı , mutlu olabilmesi ve çevresiyle olumlu ilişkiler kurabilmesi için ailenin dikkat etmesi gereken konular vardır. BUNLAR :

7 Çocuğun okula karşı olumsuz duygular beslememesi için okulun ve okumanın kazandıracağı şeylerden bahsetmemiz gerekir.

8 Pazartesi öğretmenine ödev yapmadığını söyleyeyim de görürsün sen.
Okula gitmeyi zorunluluk ya da ceza gibi algılamalarına sebep olacak konuşmalardan kaçınmalıdırlar. Pazartesi öğretmenine ödev yapmadığını söyleyeyim de görürsün sen. Okula gitmezsen polisler seni almaya gelir.

9 Önemli olan performans değil çabadır
Önemli olan performans değil çabadır. Yani çocuğun başarmak için gösterdiği emektir. Çocuğun her konuda desteklenmeye ve yüreklendirilmeye ihtiyacı vardır. Bunu yaparsanız hem çocuğun kendine olan güveni artar hem de yeni başarılar elde etmek için heveslenir.

10 Bu yüzden çocuklarımıza sağlıklı ve yapıcı bir aile ortamı sunmalıyız.
Aile içindeki sağlıklı iletişim ortamı ve huzur, çocuğun gelişimini olduğu kadar, okul başarısını ve arkadaşlarıyla ilişkisini de etkiler. Bu yüzden çocuklarımıza sağlıklı ve yapıcı bir aile ortamı sunmalıyız.

11 11 5 11

12 Çocuğun derslerini yapması konusunda zaman zaman hatırlatmalar yapılması doğaldır ancak bunu yaparken anne babanın kullandığı üslup önemlidir. Ödevin yok mu senin, ödevini yapsana’ ya da’ Ödevlerini bitirmeden televizyon seyretmek yok demedim mi ben sana SANIRIM ÖDEVLERİNİ ÇİZGİ FİLM İZLEDİKTEN SONRA YAPMAYA KARAR VERDİN DEĞİL Mİ ? Bu şekilde çocuğa SORUMLULUĞUNU hatırlatmış oluruz.

13 Ödevini yapması için önceden ödül vaat edilmemelidir !!!
Çocuklarınıza, ders çalışması ve ödev yapması için önceden önerilen ödül rüşvet olmaktadır. Bunu yaparsanız her seferinde daha çok şey isteyecek ve bunların kendi sorumluluğu olmadığını düşünecektir. Örn: Ödevimi yaparım ama dışarı çıkarsam Ders çalışırım ama şunu alırsan vb …

14 Çocuklara verilen ev ödevlerindeki amaçlar sayılacak olursa :
Çocuklarda öz disiplinin sağlanması Sorumluluk duygusunun geliştirilmesi Ders çalışma alışkanlığının kazandırılması Öğrendiklerinin pekiştirilmesidir

15 * Çocuğunuzun kendi işini kendisinin yapmasına fırsat verin bu konuda yol gösterici ve öğretici olun
* Temizliğine dikkat edin, kendi temizlik ihtiyaçlarını giderebilme alışkanlığını kazandırın * Uyku ve yemek düzenini okul saatlerine göre ayarlayın, uykusunu almasına ve iyi beslenmesine dikkat edin * Çocuğunuzla derslerin dışında da vakit geçirin, ortak paylaşımlarda bulunun, onu dinlemeye zaman ayırın.

16 * Çocuğunuza mutlaka her gün kitap okuyun, resimlerini anlattırın, okuduklarınız üzerine konuşun
* Çocuğunuzun ders çalışabileceği sessiz sakin uygun bir ortam hazırlayın * Masada ders çalışmasına dikkat edin * Ödevlerini parçalara bölün, kısa çalışma süreleri ve az dinlenme aralıklarıyla çalıştırın, günlük zamanını birlikte planlayın

17 Kurallar ve Sınırlar Koyduğunuz sınırlar konusunda kararlı ve tutarlı olun. Kurallar açık, net ve sürekli olmalıdır. İyi davranışlarını takdir edin. Onu başkalarının yanında eleştirmeyin. Evdeki kurallara uymasını isteyin. Görevlerini yerine getirmesini sağlayın

18 Televizyon Anne babalara düşen görevler ;
Çocuğun TV karşısında geçirdiği süreyi kısıtlamak, TV izlerken onun yanında olup gerekli açıklamaları yapmak, 3. Boş zamanlarını değerlendireceği başka alanlara çocuğu yöneltmektir.

19 * Çocuğunuzu sınıftaki arkadaşlarıyla yarışa sokmayın, diğer çocuklarla veya kardeş(ler)iyle kıyaslamayın

20 ! Çocukların en önemli duygusal ihtiyaçları sevilmek, beğenilmek, değer verilmektir. Önemli ve değerli olduğunu, onu ne kadar çok sevdiğinizi hissettirin.

21 SEVGİ Bir kişi susadığı zaman, ona sunulan su değerlidir. Çocuğa da istediği zaman verdiğiniz sevgi değerlidir. Zamanınız ne kadar az, işiniz ne derece önemli olursa olsun, çocuk sevgi istediğinde ona yaklaşılmalı ve sevgi gösterilmelidir.

22 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…
Sadettin sorhan 11 Mart İlkokulu Rehber Öğretmeni


"OKULA UYUM ve VELİLERE ÖNERİLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları