Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

C Programlama Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM211-H11

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "C Programlama Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM211-H11"— Sunum transkripti:

1 C Programlama Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM211-H11
CART =Classification And Regression Trees ( Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları)

2 Pointer başka bir değişkenin adresini saklayan değişkendir.
Pointer değişkeni tanımlarken değişkenin önüne * konulur. Başka bir değişkenin adresine işaret ettiğini göstermek için pointer değişkeninin ismine POINTER (PTR) ön eki koymak yazılımcı için faydalı olacaktır. DEĞİŞKENLERİ TANIMLAMAK int sayi1; double sayi2; float sayi3; char karakter; int *PTRsayi1; double *PTRsayi2; float *PTRsayi3; char *PTRkarakter;

3 POINTER NERELERDE SIKÇA KULLANILIR?
Diziler Matrisler Fonksiyonlar Arama algoritmaları Sıralama Algoritmaları Dinamik Veri Yapıları ( Bunlar dizilerden farklı olarak eleman sayıları büyüyebilir ve küçülebilir.) Bağlı Listeler Kuyruklar Yığıtlar Ağaç veri yapıları

4 ÖNEMLİ ADIMLAR «sayi» değişkeninin adresini gösteren pointer değişkenini tanımlarken; => Aynı veri tipi kullanılmalıdır ( int sayi ; ) => «PTRsayi» isminde tanımlanmalıdır. ( int *PTRsayi; ) Bellek adresi yazılırken biçemsel belirteç olarak % p kullanılmalıdır. & = ADRES OPERATÖRÜ şeklinde okunmalıdır. * = İÇERİK OPERATÖRÜ şeklinde okunmalıdır.

5 & ADRES OPERATÖRÜ Tek bir operand alır. Önüne yazıldığı adresin bellek adresini üretir. Buradaki operand bir değişken olmalıdır, sabit değerler olamaz. Dolayısıyla bir pointer değişkenine değer atamak için kullanılır. * İÇERİK OPERATÖRÜ Önüne geldiği nesne bir adres veya pointer değişkeni olmalıdır. Önüne geldiği adresteki değere erişmeyi sağlar. & adres operatörü ve * içerik operatörü birbirinin tamamlayıcısıdır. &*PTRdeger= FECO *&PTRdeger= FECO Pointer iki türlü değer atanır. & operatörü kullanılır NULL yani 0 değeri atanabilir.

6

7 Bu örnekte fonksiyon herhangi bir geri döndürme işlemi yapılmamıştır.
Eğer return ile a ve b yi main() geri döndürsek program çıkışında hata verir. Fonksiyonlar TEK BİR DEĞER geri dönderir. İki değer döndürmek isitenilince hata verir. Swap yani takas örneği call by referans için güzel bir örnektir. 1. Deger ile döndürmek ( Normal fonksiyon- pointersız) 2. Referans ile döndürmek ( Pointer kullanarak fonksiyon)

8 Fonksiyonlar TEK BİR DEĞER geri dönderir
Fonksiyonlar TEK BİR DEĞER geri dönderir. İki değer döndürmek isitenilince hata verir. Swap yani takas örneği call by referans için güzel bir örnektir. 1. Deger ile döndürmek ( Normal fonksiyon- pointersız) 2. Referans ile döndürmek ( Pointer kullanarak fonksiyon)

9

10 Cons belirleyicisinin pointerlar ile 3 farklı şekilde kullanılabilir.
İçeriğin sabit olması => Göstericinin gösterdiği yer sabittir. =>Gösterdiği yere erişip oradaki içerik üzerinde değişiklik yapılamaz. =>Ancak göstericinin tuttuğu adres değiştirilebilir.

11 2) Göstericinin kendisinin sabit olması
Gösterici değişkenin kendisi sabittir, yani göstericinin tuttuğu adres bilgisi değiştirilemez. Ancak göstericinin içerisindeki adreste bulunan içerik değiştirilebilir.

12 3) Göstericinin kendisinin ve gösterdiği yerin sabit olması (hem içerik hem adres)
Göstericinin içerisindeki adres bilgisi ve gösterdiği yer sabittir, değiştirilemez. İçerisindeki adres bilgisi ve gösterdiği yerdeki değer değiştirilemez.

13 Pointerlar üzerinde aritmetik işlemler
Pointerlar aritmetik işlemler için geçerli operandlardır. Ancak taşıdıkları değerler adres olduğundan bütün aritmetik işlemler uygulanamaz. Göstericiler üzerinde yalnızca toplama ve çıkarma işlemleri (+,-,++,--,+=,-=) uygulanabilir.

14

15

16


"C Programlama Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM211-H11" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları