Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

2 İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ SAĞLIK KONULARI

3 İLK YARDIM

4 Amaç Katılımcılar, ilk yardımın tanımı, temel uygulamaları ve bazı durumlarda ilk yardım uygulamaları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.

5 Öğrenim Hedefleri Bu oturumun sonunda katılımcılar;
İlk yardım, acil yardım ve ilk yardımcının tanımlarını yapar, İlk yardımda öncelikli amaçları açıklar, İlk yardım temel uygulamalarını sıralar, Hayat kurtarma zincirini tanımlar, Kaza ortamı değerlendirmesini sıralar, İlk yardım uygulamalarını (kanama, bilinç kaybı, şok, yaralanma, kırık, çıkık, şok, zehirlenme, taşıma teknikleri vb.) açıklar.

6 İlk Yardım Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önlemek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç kullanmaksızın, yapılan ilaçsız uygulamalardır. Öneri: Acil sağlık hizmetleri gibi birimlerde çalışanların ilk yardım dersinde deneyim paylaşımı ve eğitime dahil edilmesi önerilmektedir.

7 Acil Yardım / Tedavi Sağlık ekipleri tarafından tıbbi araç, gereç ve malzeme kullanılarak hasta / yaralılara yapılan tıbbi müdahalelerdir.

8 İlk Yardım ve Acil Tedavi Arasındaki Farklar
Acil tedavi, bu konuda ehliyetli kişilerce, gerekli donanımla yapılan müdahale, İlk yardım bu konuda eğitim almış herkesin olayın olduğu yerde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı müdahalelerdir.

9 İlk Yardımcı İlk yardım tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle ilaçsız uygulamaları yapan ilk yardımcı belgesi almış kişidir. Bu eğitimi alanların ilk yardımcı olmayacağı vurgulanacak.

10 İlk Yardımcının Özellikleri
Sakin olmalı ve can güvenliğini ön planda tutmalı, Kararlı olmalı ve çabuk karar vermeli, Kendine güveni olmalı, Tercihen iki elini de iyi kullanmalı, Pratik buluşları olmalı ve eldeki olanakları değerlendirmeli, Çevredeki kişilerden yararlanmayı bilmeli, Ülkedeki sağlık örgütlenmesini bilmeli ve insan vücudunun temel bilgilerine sahip olmalıdır. Kendine güveni olmalıdır ifadesi “büyük ölçüde bilgi ile ilgilidir” açıklaması ile verilecek.

11 İşyerlerinde Zorunlu İlk Yardımcı
İşyerlerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre; Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 (Bir), Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 (Bir), Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 (Bir) ilk yardımcı bulundurulması zorunludur. İlkyardım Yönetmeliği, Madde 19, tarih ve sayılı RG.

12 İlk Yardımın Öncelikli Amaçları
Hayati tehlikenin ortadan kaldırılması, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesinin sağlanması, Hasta / yaralının durumunun kötüleşmesinin önlenmesi, İyileşmenin kolaylaştırılması.

13 İlk Yardımın Temel Uygulamaları -1
Koruma: Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yeri değerlendirmesini yapmak, Olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.

14 İlk Yardımın Temel Uygulamaları -2
Bildirme: Olay / kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefon (112 aranır) veya diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilir.

15 İlk Yardımın Temel Uygulamaları -2a
112 Arandığında; Sakin olunmalı ya da sakin olan bir kişinin araması sağlanmalı, 112 merkezi tarafından sorulan sorulara net bir şekilde cevap verilmeli, Kesin yer ve adres bilgileri verilirken, olayın olduğu yere yakın bir caddenin ya da çok bilinen bir yerin adı verilmeli, Kimin, hangi numaradan aradığı bildirilmeli,

16 İlk Yardımın Temel Uygulamaları -2b
Hasta / yaralı(lar)ın adı ve olayın tanımı yapılmalı, Hasta / yaralı sayısı ve durumu bildirilmeli, Eğer herhangi bir ilk yardım uygulaması yapıldıysa nasıl bir yardım verildiği belirtilmeli, 112 hattında bilgi alan kişi, gerekli olan tüm bilgileri aldığını söyleyinceye kadar telefon kapatılmamalıdır.

17 İlk Yardımın Temel Uygulamaları -3
Kurtarma (Müdahale): Olay yerinde hasta / yaralılara müdahale hızlı ancak sakin bir şekilde yapılmalıdır.

18 İlk Yardımcının Öncelikli Görevleri -1
Hasta / yaralıların durumunu değerlendirir (ABC) ve öncelikli müdahale edilecekleri belirler, Hasta / yaralının korku ve endişelerini giderir,  Hasta / yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize eder, Hasta / yaralının durumunun ağırlaşmasını önlemek için kişisel olanakları ile gerekli müdahalelerde bulunur,  Kırıklara yerinde müdahale eder,

19 İlk Yardımcının Öncelikli Görevleri -2
Hasta / yaralıyı sıcak tutar, Hasta / yaralının büyük yarasını görmesine izin vermez, Hasta / yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapar. Ağır hasta / yaralı bir kişide hayati tehlike ve / veya çevrede süren tehlike olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatmaz. Hasta / yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlar (112). Büyük yaradan kasıt: kişinin açık kırık parçalı kırık, organ kopması veya debridman gibi yaralıyı ruhsal olarak etkileyip şoka sokacak büyük yaradır ve bu tip yaraların görülmesine izin verilmez.

20 Hayat Kurtarma Zinciri
İlk Yardımcının sorumluluğu 1. Halka - Sağlık kuruluşuna haber verilmesi 2. Halka - Olay yerinde Temel Yaşam Desteği yapılması Profesyonel sağlık ekiplerinin sorumluluğu 3. Halka - Ambulans ekiplerince müdahaleler yapılması 4. Halka - Hastane acil servislerinde müdahale yapılmasıdır.

21 European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2015

22 İlk Yardımda A, B, C (A) Hava yolu açıklığının değerlendirilmesi
(B) Solunumun değerlendirilmesi (Bak – Dinle - Hisset) (C) Dolaşımın değerlendirilmesi Dolaşım değerlendirmesinde “Şah damarından 5 saniye nabız alınarak yapılır’’ cümlesi sadece sağlık personeli eğitiminde söylenecektir. Sağlık personeli dışı yapılan eğitimlerde söylenmeyecektir. Aşağıdaki açıklamayla harflerin kaynağı katılımcılara bilgi olarak sunulur. : Airway : Breathing :Circulation

23 İlk Yardım Akış Şeması YETİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
ÇOCUK VE BEBEK TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Yetişkin TYD Uygulama Basamakları Yetişkin TYD Uygulama Basamakları (AED) TYD Çocuk Uygulama Basamakları (1-8 yaş arası) Tek El ile Kompresyon TYD Bebek Uygulama Basamakları (0-1 yaş arası) Parmak ile Kompresyon UYGULAMA BASAMAKLARI Güvenliği sağla Güvenliği sağla Güvenliği sağla Bilinç kontrolü yap Bilinç kontrolü yap Bilinç kontrolü yap Yanıt yoksa yardım çağır Yanıt yoksa yardım çağır Yanıt yoksa yardım çağır Hava yolunu aç (A) Hava yolunu aç (A) Hava yolunu aç (A) Solunuma bak (B) + (C) Solunuma bak (B) + (C) Sadece sağlık personeline gösterilecektir. Solunuma bak (B) + (C) Solumuyorsa 5 Kurtarıcı Solunum Solumuyorsa 112’yi ara Solumuyorsa 112’yi ara 15 Göğüs Kompresyonu 2 Solunum (1 dk) 30 göğüs kompresyonu AED Bağla 112’yi ara 2 solunum 30 göğüs kompresyonu Sesli Komutları Uygula 2 solunum 15 göğüs kompresyonu Tablo: Ergün V. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Şubesi, ERC Guidelines, 2015

24 İlk Yardım İçin Hasta/Kaza Ortamını Değerlendirme -1
Sakin ol, Çevrede süregelen tehlike varsa (yakıt, gaz, elektrik vb.) gider, Trafikte isen güvenliği sağla, sigarayı yasakla, Tehlike yoksa hasta / yaralıyı kımıldatma, Hasta / yaralılarda öncelikleri sapta,

25 İlk Yardım İçin Hasta/Kaza Ortamını Değerlendirme -2
Hasta / yaralıları yatıştır, korku ve endişelerini gider, Müdahalede yardımcı olabilecekleri ve meraklıları görevlendir, Taşıma ve sevk organizasyonu yap, Gerekirse kayıt tut ve tıbbi yardım (112) gelince bilgi ver.

26 Genel İlk Yardım Uygulamaları

27 Hava Yolu Tıkanıklığı -1
1- Kısmi tıkanma bulguları: Öksürür, Nefes alabilir, Konuşabilir. Bu durumda hastaya dokunulmaz, öksürmeye teşvik edilir. KISMİ TIKANMA: Eğer kişinin hava yolunda yeterli hava giriş çıkışı mevcutsa, kazazede öksürmeye teşvik edilmeli, yakından izlenmeli ve başka bir girişimde bulunulmamalıdır. Kazazedenin henüz ayakta durabildiği bu dönemde onun arka tarafında yer alınmalıdır, Bu durumda, kazazede öncelikle bulunduğu pozisyonda bırakılmalıdır, Kazazedenin solunum ve öksürüğü zayıflarsa ya da kaybolursa ve morarma saptanırsa derhal girişimde bulunulmalıdır, Belirgin bir yabancı cisim, yerinden çıkmış veya gevşemiş takma dişleri varsa bunlar yerinden çıkarılır, Eğer yabancı cisim görülemiyorsa ve hastanın durumu kötüye gidiyorsa yukarıda tam tıkanmada anlatılan uygulamalara başlanır.

28 Hava Yolu Tıkanıklığı -2
2- Tam tıkanma bulguları: Nefes alamaz, Acı çeker, ellerini boynuna götürür,  Konuşamaz, Rengi morarmıştır. Bu durumda Heimlich Manevrası (Karına bası uygulama) yapılır. Heimlich Manevrası (Göstermek yerine uygulamayı tanımlamak ve bu konuya özel eğitim alanların uygulamasının doğru olduğu vurgusu yapılmalıdır. Genel bilgi olarak verildiği, bu konuda yetkilendirilmiş olmadıkları sadece ilk yardımcı eğitim alan kişiler uygulanabildiği vurgulanmalıdır) Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir, Hastanın yanında veya arkasında durulur, Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır, Diğer elin topuğu ile hızla 5 kez sırtına ( kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur, Tıkanıklığın açılıp açılmadığına bakılır, açıldıysa işlem durdurulur, Tıkanıklık açılmadıysa Heimlich manevrası yapılır; Hastanın arkasına geçip sarılarak gövdesi kavranır, Bir elin başparmağı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır, Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır, Bu hareket 5 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanır, Tıkanıklık açılmadıysa tekrar sırtına vurulur, Bu işlemler 5’er kez olacak şekilde dönüşümlü olarak tekrarlanır, Hastanın bilinci kapanırsa, sert zemin üzerine yatırılır, Şah damarından nabız ve solunum değerlendirilir, Tıbbi yardım istenir (112), Temel yaşam desteği uygulanır.

29 Kanama Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına) doğru akmasıdır. Dış kanamalar: Kanama yaradan vücut dışına doğrudur. İç kanamalar: Kanama vücut içine olduğu için gözle görülemez. Doğal deliklerden olan kanamalar: Kulak, burun, ağız, anüs, üreme organlarından olan kanamalardır.

30 Dış Kanamalarda İlk Yardım
Hasta/yaralının durumu değerlendirilir (ABC), Yara ya da kanama değerlendirilir, tıbbi yardım istenir,  Kanayan yer üzerine temiz bir bezle bastırılır, Kanama durmazsa birinci bez kaldırılmadan ikinci bir bez koyarak basıncı arttırılır,  Gerekirse bandaj ile sararak basınç uygulanır, Kanayan yere en yakın basınç noktasına baskı uygulanır,   Kanayan bölge yukarı kaldırılır,

31 Burun Kanamasında İlk Yardım
Hasta / yaralı sakinleştirilir, endişeleri giderilir, Oturtulur, Başı hafifçe öne eğilir, Burun kanatları 5 dakika süre ile sıkılır, Uzman bir doktora gitmesi sağlanır. Türk Kızılayı İlk Yardım Cep Kitabı S: 128 Türk Kızılayı İlk Yardım Cep Kitabı

32 Kulak Kanamasında İlk Yardım
Hasta / yaralı sakinleştirilir, endişeleri giderilir, Kanama hafifse kulak temiz bir bezle temizlenir, Kanama çoksa kulağı tıkamadan temiz bezle kapanır, Bilinci açıksa hareket ettirmeden sırt üstü yatırılır, Bilinci kapalıysa kanayan kulak üzerine yan yatırılır.

33 Kanamalarda Sevk Kulak kanaması, kan kusma, anüs, üreme organlarından gelen kanamalarda; Hasta / yaralı kanama örnekleri ile uzman bir doktora sevk edilir.

34 Şok Kalp - damar sisteminin yaşamsal organlara uygun oranda kanlanma yapamaması nedeniyle ortaya çıkan ve tansiyon düşüklüğü ile seyreden akut (ani) gelişen kan dolaşımı yetmezliğidir. Kardiyojenik şok (Kalp kökenli) Hipovolemik şok (Sıvı eksikliği) Toksik şok (Zehirlenme ile ilgili) Anaflaktik şok (Alerjik) Şok belirtileri: Kan basıncında düşme, Hızlı ve zayıf nabız, Hızlı ve yüzeysel solunum,  Ciltte soğukluk, solukluk ve nemlilik, Endişe, huzursuzluk, Baş dönmesi, Dudak çevresinde solukluk ya da morarma, Susuzluk hissi, Bilinç seviyesinde azalma şeklinde sağlık personeline açıklanır.

35 Şok Durumunda İlk Yardım
Hasta / yaralı sırtüstü yatırılır, Kanama ve şok bulguları kontrol edilir, Ayaklar 30 cm yukarı kaldırılır, Hastanın üzeri örtülür, Tıbbi yardım istenir. Türk Kızılayı İlk Yardım Cep Kitabı Türk Kızılayı İlk Yardım Cep Kitabı

36 Yaralanma -1 Bir travma sonucu deri ya da mukozanın bütünlüğünün
bozulmasıdır. Kesik yaralar: Bıçak, çakı, cam gibi kesici ve delici aletlerle oluşur. Genellikle basit yaralardır. Ezikli yaralar: Taş yumruk ya da sopa gibi etkenlerin şiddetli olarak çarpması ile oluşan yaralardır. Yara kenarları eziktir. Çok fazla kanama olmaz ancak doku zedelenmesi ve hassasiyet vardır.

37 Yaralanma -2 Delici yaralar: Uzun ve sivri aletlerle oluşan yaralardır. Derinlik yönünden aldatıcı olabilir. Parçalı yaralar: Dokular üzerinde bir çekme etkisi ile meydana gelir. Doku ile ilgili tüm yapı zarar görebilir. Kirli (enfekte) yaralar: Mikrop kapma ihtimali olan yaralardır.  Gecikmiş yaralar (> 6 saat),  Dikişleri ayrılmış yaralar,  Kenarları muntazam olmayan yaralar,  Çok kirli ve derin yaralar,  Ateşli silah yaraları,  Isırma ve sokma ile oluşan yaralar.

38 Yaralanmalarda İlk Yardım
Yaradaki Yabancı Cisme Dokunulmaz!.. Yaşamsal bulgular değerlendirilir (ABC), Yara değerlendirilir, Varsa kanama durdurulur, Kirli yaralar ve ısırıklar bolca sabunlu su ile yıkanır, Temiz bezle kapatılır, Hareket ettirilmez, Tıbbi yardım istenir. Türk Kızılayı İlk Yardım Cep Kitabı Türk Kızılayı İlk Yardım Cep Kitabı

39 Yanık Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır.
1- Fiziksel yanıklar:  Isı, buhar ile oluşan yanıklar,  Elektrik nedeni ile oluşan yanıklar,  Işınlar ile oluşan yanıklar,  Sürtünme ile oluşan yanıklar,  Donma sonucu oluşan yanıklar,  2- Kimyasal yanıklar:  Asit, alkali, korozif madde ile oluşan yanıklar

40 Yanıklarda Derecelendirme
Birinci derece yanık: Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem vardır. Yaklaşık 48 saatte iyileşir. İkinci derece yanık: Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) vardır. Ağrılıdır. Enfekte değilse derinin kendini yenilemesi ile kendi kendine iyileşebilir. Üçüncü derece yanık: Derinin tüm tabakaları etkilenmiştir. Özellikle de kaslar, sinirler ve damarlar üzerinde etkisi görülür. Beyaz ve kara yaradan siyah renge kadar aşamaları vardır. Sinirler zarar gördüğü için ağrı yoktur.

41 Yanıklarda İlk Yardım Su toplamış yerler PATLATILMAZ !..
Yanık üzerine hiçbir şey SÜRÜLMEZ !.. Yanık üzeri temiz bir bezle örtülür, Hasta / yaralı battaniye ile örtülür, Bilinci açıksa ağızdan sıvı verilir, Tıbbi yardım istenir (112).

42 Kırık - Çıkık - Burkulma
Kırık; Kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Hareket ile artan ağrı, şekil bozukluğu,  Hareket kaybı,  Ödem ve kanama nedeniyle morarma. Çıkık; Eklem yüzeylerinin kalıcı olarak ayrılmasıdır. Yoğun ağrı, şişlik ve kızarıklık, İşlev kaybı, eklem bozukluğu. Burkulma; Eklem yüzeylerinin anlık olarak ayrılmasıdır. Burkulan bölgede ağrı,  Kızarma, şişlik, işlev kaybı.

43 Kırıklarda İlk Yardım Hasta / yaralı hareket ettirilmez, sıcak tutulur, Kol etkilenmişse yüzük ve saat gibi eşyalar çıkarılır, gelişebilecek ödem doku hasarına yol açar, Kırık şüphesi olan bölge, ani hareketlerden kaçınılarak bir alt ve bir üst eklemleri de içine alacak şekilde tespit edilir, Açık kırıklarda, tespitten önce yara temiz bir bezle kapatılmalıdır, Tıbbi yardım istenir (112).

44 Çıkıklarda İlk Yardım Eklem aynen bulunduğu şekilde tespit edilir,
Çıkık yerine oturtulmaya çalışılmaz,  Hasta / yaralıya ağızdan hiçbir şey verilmez,  Bölgede nabız, deri rengi ve ısısı kontrol edilir,  Tıbbi yardım istenir (112).

45 Burkulmalarda İlk Yardım
Sıkıştırıcı bir bandajla burkulan eklem tespit edilir,  Şişliği azaltmak için bölge yukarı kaldırılır,  Hareket ettirilmez,  Tıbbi yardım istenir (112).

46 Bilinç Bozukluğu / Bilinç Kaybı
Beyinin normal faaliyetlerindeki bir aksama nedeni ile uyku halinden başlayarak (bilinç bozukluğu), hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden (bilinç kaybı) bilincin kısmen ya da tamamen kaybolması halidir.

47 Bilinç Bozukluğu Tipleri
Bayılma (Senkop): Kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybıdır. Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur. Koma: Yutkunma / öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması ya da yok olması ile ortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybıdır.

48 Bayılma (Senkop) Belirtileri
Baş dönmesi, baygınlık, yere düşme   Bacaklarda uyuşma   Bilinçte bulanıklık   Yüzde solgunluk   Üşüme, terleme   Hızlı ve zayıf nabız

49 Koma Belirtileri Yutkunma, öksürük gibi tepkilerin kaybolması,
 Sesli ve ağrılı dürtülere tepki olmaması,  İdrar ve gaita kaçırma.

50 Bilinç Bozukluğu Durumunda Müdahale
Bilinç açık ise: Sırt üstü yatırılır, ayakları 30 cm. kaldırılır,  Sıkan giysiler gevşetilir,  Kendini iyi hissedinceye kadar dinlenmesi sağlanır,  Kusma varsa yan pozisyonda tutulur,  Solunum kontrol edilir. Bilinç kapalı ise: Hasta / yaralının yaşam bulguları değerlendirilir (ABC), Hasta / yaralıya koma pozisyonu verilir,  Yardım çağrılır (112),  Yardım gelinceye kadar yanında beklenir. Göstermek yerine uygulamayı tanımlamak ve bu konuya özel eğitim alanların uygulamasının doğru olduğu vurgusu yapılmalıdır. Genel bilgi olarak verildiği, bu konuda yetkilendirilmiş olmadıkları vurgulanmalıdır. Koma pozisyonu (yarı yüzükoyun-yan pozisyon) verme uygulaması: Sesli veya omzundan hafif sarsarak, sesli ve ağrılı uyarı verilerek bilinç kontrol edilir, Sıkan giysiler gevşetilir, Ağız içinde yabancı cisim olup olmadığı kontrol edilir, Bak, dinle, hisset yöntemi ile solunum kontrol edilir, Şah damarından nabız kontrol edilir, Hasta/yaralının döndürüleceği tarafa diz çökülür, Hasta/yaralının karşı tarafta kalan kolu karşı omzunun üzerine konur, Karşı taraftaki bacağı dik açı yapacak şekilde kıvrılır, İlkyardımcıya yakın kolu baş hizasında omuzdan yukarı uzatılır, Karşı taraf omuz ve kalçasından tutularak bir hamlede çevrilir, Üstteki bacak kalça ve dizden bükülerek öne doğru destek yapılır, Alttaki bacak hafif dizden bükülerek arkaya destek yapılır, Başı uzatılan kolun üzerine yan pozisyonda hafif öne eğik konur, Tıbbi yardım (112) gelinceye kadar bu pozisyonda tutulur, 3–5 dakika ara ile solunum ve nabız kontrol edilir. Türk Kızılayı İlk Yardım Cep Kitabı

51 Sara Krizi (Epilepsi) Kronik bir hastalıktır. Doğum sırasında ya da daha sonra herhangi bir nedenle beyin zedelenmesi oluşan kişilerde gelişir. Uzun süreli açlık, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, kullanılan ilaçların doktor izni dışında kesilmesi ya da değiştirilmesi, hormonsal değişiklikler sara krizinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

52 Sara krizinde (Epilepsi) İlk Yardım -1
Kriz, kendi sürecini tamamlamaya bırakılır, sıkan giysiler gevşetilir, Hasta bağlanmaya, kilitlenmiş çene açılmaya çalışılmaz, Herhangi bir madde kullanılmaz, koklatılmaz ya da ağızdan herhangi bir yiyecek içecek verilmez, kusmaya karşı tedbirli olunur,

53 Sara krizinde (Epilepsi) İlk Yardım -2
Başını çarpmasını engellemek için başın altına yumuşak bir malzeme konur, Yaralanmaya neden olabilecek gereçler etraftan kaldırılır, Çevrede su birikintisi, çukur vb. tehlike varlığı kontrol edilir, Düşme sonucu yaralanma varsa gerekli işlemler yapılır, Tıbbi yardım istenir (112).

54 Zehirlenmeler Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır.

55 Sindirim Yoluyla Zehirlenmeler
Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür. Belirtiler: Bulantı, kusma, karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal vb.

56 Solunum Yoluyla Zehirlenmeler
Genellikle karbon monoksit - CO - (tüp kaçakları, şofben, bütan gaz sobaları), lağım çukuru veya kayalarda biriken karbondioksit, havuz hijyeninde kullanılan klor, yapıştırıcılar, boyalar ev temizleyicileri gibi maddeler ile oluşur. Belirtiler: Nefes darlığı, solunum durması, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, oksijen yetmezliği nedeni ile ciltte kızarıklık, morarma vb.

57 Cilt Yoluyla Zehirlenmeler
Bu yolla olan zehirlenmeler böcek sokmaları, hayvan ısırıkları, ilaç enjeksiyonları, saç boyaları, zirai ilaçlar gibi zehirli maddelerin deriden emilmesi ile oluşur.

58 Zehirlenmelerde Diğer Sistem Belirtileri
Sinir sistemi belirtileri: Bilinç kaybı, havale, rahatsızlık hissi, kaslarda ağrı, kasılma, hareketlerde uyumsuzluk, şok belirtileri. Dolaşım sistemi belirtileri: Nabız bozukluğu, baş ağrısı, soğuk terleme, kalp durması.

59 Zehirlenmelerde Genel İlk Yardım Uygulamaları
Zehirlenmeye neden olan madde (vücuda temas ve solunum alanından) uzaklaştırılır, Kusturulmaz, Sağlık kuruluşuna bildirilir (112). Zehirlenmeye neden olan madde uzaklaştırılır. Çünkü zehirli madde vücuttan ne kadar çabuk uzaklaştırılırsa o kadar az emilir.

60 Hayvan Isırmaları Kedi- köpek gibi hayvan ısırmaları, Arı sokmaları,
Akrep sokmaları, Yılan sokmaları, Deniz canlılarının sokması.

61 Hayvan Isırmalarında İlk Yardım -1
Hasta / yaralı yaşamsal bulgular yönünden değerlendirilir (ABC),  Hafif yaralanmalarda yara 5 dakika süreyle sabun ve soğuk suyla yıkanır (kedi, köpek vb ısırıklarında), Yaranın üstü temiz bir bezle kapatılır, basınç uygulanarak kanama durdurulur, Zehirlenmeye neden olan madde uzaklaştırılır. Çünkü zehirli madde vücuttan ne kadar çabuk uzaklaştırılırsa o kadar az emilir.

62 Hayvan Isırmalarında İlk Yardım -2
Yaraya yakın bölgedeki eşyalar (yüzük, bilezik vb.) çıkarılır, Derinin üzerinden görülüyorsa sokan canlının iğnesi çıkarılır, Yaraya soğuk uygulama (deniz canlılarının sokmalarında sıcak uygulama) yapılır, Tıbbi yardım istenir (112).

63 Göze Yabancı Cisim Kaçması
Toz gibi küçük madde ise;  Nemli temiz bir bezle çıkarılmaya çalışılır,  Hastaya gözünü kırpıştırması söylenir,  Göz ovulmamalıdır,  Çıkmıyorsa sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır. Yabancı madde saplanmışsa; Göze hiçbir şekilde dokunulmaz, Tıbbi yardım istenir (112).

64 Kulağa Yabancı Cisim Kaçması
Dış kulak yoluna herhangi bir cisim veya canlının istemli veya istem dışı girmesidir.

65 Kulağa Yabancı Cisim Kaçmasında İlk Yardım
Kesinlikle sivri ve delici bir cisimle müdahale edilmez,  Su değdirilmez,  Tıbbi yardım istenir (112).

66 Buruna Yabancı Cisim Kaçması
Burun boşluklarına herhangi bir cisim veya canlının istemli veya istem dışı girmesidir.

67 Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlk Yardım
Burun duvarına bastırarak kuvvetli bir nefes verme ile cismin atılması sağlanır,  Çıkmazsa tıbbi yardım istenir (112).

68 Hasta / Yaralı Taşıma Teknikleri -1
Hasta / yaralıya yakın mesafede çalışılmalı,  Daha uzun ve kuvvetli kas grupları kullanılmalı, Sırtın gerginliğini korumak için dizler ve kalçalar bükülmeli, Kalkarken, ağırlığı kalça kaslarına vererek dizler en uygun biçimde doğrultulmalı,

69 Hasta / Yaralı Taşıma Teknikleri -2
Ağırlık kaldırırken karın muntazam tutulup kalça kasılmalı, Omuzlar, leğen kemiğinin ve omuriliğin hizasında tutulmalı, Yön değiştirirken ani dönme ve bükülmelerden kaçınılmalı, Hasta / yaralı mümkün olduğunca az hareket ettirilmeli,

70 Hasta / Yaralı Taşıma Teknikleri - 3
Hasta / yaralı baş-boyun-gövde ekseni esas alınarak en az 6 destek noktasından kavranmalı, Tüm hareketleri yönlendirecek sorumlu bir kişi olmalı, bu kişi hareketler için gereken komutları (“Dikkat kaldırıyoruz!..” gibi) vermeli, Komut veren kişi genellikle ağırlığın en fazla olduğu yerde ve başın olduğu tarafta olmalıdır. Taşıma bir veya daha fazla kişiyle yapılabilir.

71 Özet İlk yardım gerektiren bir olay yaşadınız mı?
Bu durumda artık ne yapacaksınız? Katılımcıların yaşadığı olaylardan 3-5 adet örnek (kalan süreye göre) alınıp uygulamada yeni bilgiler ile neler yapılacağı anlattırılır. Katılımcılara, özellikle ilk yardım için bu bilgilendirme sonrası yetkin olunamayacağı, sadece bildirim ve nelerin yapılmayacağını akılda tutmaları ve uygulamaları gerektiği pekiştirilir…

72 Katılımınız İçin Teşekkür Ederiz


"İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları