Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İştira Senet Karşılığı Kullandırılan Krediler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İştira Senet Karşılığı Kullandırılan Krediler"— Sunum transkripti:

1 İştira Senet Karşılığı Kullandırılan Krediler
İştira senetlerinde, senet borçlusu ile krediyi kullandıracak şube farklı şehirlerde bulunmaktadır. Bu yüzdende de kredi işlemi ile senet tahsili farklı şubeler tarafından yapılır. Senet borçlusunun bulunduğu yerde ilgili bankanın şubesi yok ise muhabir banka (anlaşmalı banka) aracılığıyla senet tahsilatı yapılır.

2 İştira edilen senet, bir yazı ekinde vadesinde tahsil edilmek üzere, senet borçlusunun bulunduğu yerdeki banka şubesine veya muhabire gönderilir. Senedin muhabir eliyle tahsili söz konusu olduğunda ise “tahsil cirosu” muhabir bankaya ciro edilir. Tahsile gönderme işlemi nazım hesaplarda izlenir. Senedi tahsil edecek şubenin kaydı ise herhangi bir senede uygulanacak işlemden farklılık göstermez. Senedi aldığında nazım hesaplara kaydederek izler. İskonto senetlerinde aranan koşullar iştira senetleri için de geçerlidir.

3 İştira kredisine tabi tutulan senet tutarı üzerinden faiz, komisyon, masraf, mühlet faizi, BSMV ve KKDF kesintileri yapılarak kredi müşterisine peşin ödeme yapılır. Sonrasında senedin tahsil edileceği şubeye veya muhabir bankaya gönderilir.

4 ÖRNEK: Bankamız Beypazarı şubesi, kredi müşterilerinden Baypi Turizm ve Ticaret AŞ.'nin ibraz ettiği borçlusu Nallıhan’da olan TL’lik senedin iştirası ile ilgili olarak düzenlenen veriler aşağıda verilmiştir.

5 Kesintiler FAİZ (%5) = 16.000 X 0.05 = 800:_
KOMİSYON (%01) = 16:000 X = 16._ HABERLEŞME MASRAFI = 15._ BSMV (%5) = ( )0.05 = _ KESİNTİLER TOPLAMI = 872,55 NOT: Başka masraf olmadığı varsayılmıştır.

6 Beypazarı Şubesi tarafından Yapılacak İşlemler Sırayla
Beypazarı Şubesi tarafından senet nazım hesaplara alınır. Kredi kullandırılır ( TL) Kesintiler hesaplanıp, ödenen kredi meblağından iskonto edilir (872,55 TL) Ödenen meblağ ,45 Senet İştira amaçlı ilgili şubeye (Nallıhan Şubesi) gönderilir.

7 Nallıhan Şubesi Tarafından Yapılacak İşlemler Sırasıyla
Senedi alan Nallıhan Şubesi senet girişini nazım hesaplara yapar. Nallıhan Şubesi tarafından senet borçlusuna ihtarname gönderilir. Senet karşılığı Nallıhan Şubesi tarafından tahsil edilir. Senet meblağı Beypazarı Şubesine 290- ŞUBELER CARİ HESABI çalıştırılarak gönderilir. Nallıhan Şubesi senedin nazım hesaplardan çıkışını yapar.

8 SON Olarak Beypazarı ŞubesininYapılacak İşlemler
11. Beypazarı Şubesi senet meblağını alarak, kredi borcunu kapatır.

9 Yapılan işlemlerde başka şube, genel müdürlük ya da muhabir banka varsa 290-ŞUBELER CARİ HESABI(T.P.) mutlaka çalışır.

10 İştira senet karşılığı kullandırılan kredide, krediyi kullandıran şube Beypazarı Şubesidir. İşlem gelirlerini Beypazarı şubesi alır. Nallıhan şubesi yalnızca senet tahsilat işlemini Beypazar Şubesi adına yapmakta ve tahsil ettiği senet meblağı, ilgili şube olan Beypazarı Şubesine göndermektedir. NOT: Nallıhan Şubesinin kazancı, senet tahsilatında hizmet geliri almış olabilir. Birde genel müdürlük tarafından uygulanan şubeler cari faiz geliridir.


"İştira Senet Karşılığı Kullandırılan Krediler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları