Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİ YÖNETİMİ Veri tabanı Üzerinde İşlemler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİ YÖNETİMİ Veri tabanı Üzerinde İşlemler"— Sunum transkripti:

1 VERİ YÖNETİMİ Veri tabanı Üzerinde İşlemler

2 Veri tabanı Üzerinde İşlemler
Çoğu zaman tasarlanan veri tabanının; başka bir sunucuya taşınması, sunucudan kopartılması, geçici olarak çevrim dışı olarak ayarlanması veya basit yedeklenmeler gibi bazı işlemler gerçekleştirmek gerekir. Bu işlemlerin nasıl yapıldığını bu dersimizde göreceğiz.

3 Detach İşlemi Kurulum aşamasında değişiklik yapılmadı ise, SQL üzerindeki veri tabanı dosyaları C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL10.MSSQLSERVER\MSSQL\DATA klasörü içerisinde bulunmaktadır. Bu klasörde bir veri tabanı için standart olarak MDF ve LDF dosyaları mevcuttur. Bu dosyalar sunucuya bağlı olduğundan herhangi bir yere kopyalanamaz ya da silinemez. Fakat bazen sunucuda tasarlanan veritabanının diğer bir sunucuya aktarılması gerekir.

4 Detach İşlemi Bu durumda veritabanının sunucudan koparılması gerekmektedir. SQL Server da bu işleme Detach adı verilmektedir. Bunun için çıkarmak istediğiniz veritabanı üzerine sağ tıklayıp Tasks >> Detach komutunu verin

5 Detach İşlemi Bu pencerede Bulunan Drop Connections seçeneği veritabanı çıkartılırken o veri tabanı üzerindeki tüm bağlantıları koparır.  Update Statistics seçeneği ise çıkartılan veritabanının istatistik bilgilerini günceller.OK dedikten sonra veritabanı Object Explorer penceresinden çıkarılacaktır. Veritabanının MDF ve LDF dosyaları DATA klasöründen kopyalanıp başka bir konuma taşınabilir.

6 Attach İşlemi Detach işleminin tersi olarak düşünülebilecek Attach işlemi ile bir veri tabanı SQL Server sunucusunun içerisine aktarılabilir. Sql Server 2008 Management Studio yu açın. Servera bağlanın. Object Explorer penceresinde Databases klasörü üzerinde sağ tıklayıp Attach konumutu verin.

7 Attach İşlemi

8 Attach İşlemi

9 Offline-Online İşlemi
Bazı durumlarda veri tabanına erişim kesilmek istenir. Geçici olarak erişim kapatılacak ise bu durumlarda veri tabanını offline olarak ayarlamak gerekir. Bu yapabilmek için ilgili veri tabanına sağ tıklanır. Task menüsünden «Take Offline » komutu çalıştırılır. Veri tabanı tekrar çevrim içi olarak ayarlanmak istenirse Task menüsünden «Bring Online» komutu çalıştırılır.

10 Backup – Restore İşlemi
Saklı Verinin Diske Kopyasının alınması ve beklenmedik hatalarda yada felaket durumlarında bu kopya verinin Restore edilerek data kaybının önlenmesi olarak tanımlayabiliriz. Backup – Restore işlemi Veritabanı kavramları içerisinde en kritik konulardan birisidir. Özellikle Büyük çaplı Telekomünikasyon Şirketleri, Banka, Devlet Daireleri, Büyük Holdingler için Olmazsa olmazlardan birisi Saklı verilerin kaybolmamasıdır.

11 Backup İşlemi Şirketlerde ve Sistemlerde meydana gelebilecek Veri kaybına neden olan sebepler ise aşağıdaki gibidir. Media Failure Kullanıcı Bazlı Hatalar. Tabloyu drop etmek gibi Disk Hataları. Disk bozulması Doğal afetler. Deprem su baskınları gibi.. SQL Server 2008 de backup alma işlemi hem T-SQL kodlarıyla hem de bunu kullanan Management Studio aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

12 Backup İşlemi

13 Backup Tipleri SQL Server Management Studio da 3 türlü Backup alınır.
Bunlar aşağıdaki gibidir. Full Differential Transaction Log şeklindedir.

14 1.Full Backup: Bu yedek alma tipi kritik veritabanları için en doğru olan seçenektir. Veritabanının Full backup ının alınması demek Veritabanın Log+Transaction log dahil bütün parçalarının yedeğini almak demektir. Full backup alındıktan sonra Restore aşamasında başka hiçbir şeye ihtiyaç duyulmaz aynı zamanda Full backup alma Differential backup alma gibi işlemler için de temel adım niteliği taşır. Veritabanı sistemi göçmüş ve elinizde en güncel Full backup ınız varsa endişe etmeye gerek yok sistemi tekrardan restore ederek canlı hale getirebilirsiniz. Full backup modelinde veritabanının log larıda yedeklendiği için data kaybı önlenir. Full backup online modda diğer transactionlar çalışırkende alınabilir. Son commit lenmiş transactionlar full backup a dahildir.

15 2.Differential Backup: Disk alanının sınırlı olduğu sunucularda bu yönteme başvurulur. Database in t1 anında alınan Full Backup ından sonra t2 anında da tekrar backup alınmak isteniyorsa eğer t1 anındaki full backup referans alınarak t2-t1 anına kadar olan kısmın backup ı alınır. Yani alınan Differential backup t1 anından t2 anına kadar geçen süredeki dataları barındıracaktır. Differential backup ın restore işlemi için son alınan full backup ve Differential backup a ihtiyaç vardır.

16 3.Transaction Log Backup:
Full veya Differential backup yapıldıktan sonra meydana gelen transactionları yedekler. Kritik sistemlerde data kaybının yaşanmaması için çok gereklidir. Veritabanı eğer Full yada Bulk logged recovery modelini kullanıyorsa data kaybından kurtulmak için sık sık Transaction log backup alınmak zorundadır.   Transaction log backup diğer backup lara nazaran çok küçük boyutlu olurlar.

17 Backup tiplerini anlattıktan sonra şimdi en önemli backup çeşidi olan Full Backup yöntemini SQL Server 2008 üzerinde gerçekleştirelim. SQL Server da Veritabanının Full Backup ının alınması için Recovery Model in full olması gerekmektedir. Bunun için Veritabanımızı Sağ Tıklayıp Properties seçeneğini tıklayıp gelen menüde Options sekmesini tıklıyoruz. Aşağıdaki görüntüde belirtildiği üzere Recovery Modeli Simple moddan Full moda alıyoruz.

18

19 Veritabanını Full moda çektikten sonra Backup sekmesine geri dönüyoruz
Veritabanını Full moda çektikten sonra Backup sekmesine geri dönüyoruz. Burda aşağıdaki görüntüde görüldüğü gibi Backup type ını Full olarak işaretliyorum.

20 Şimdi Yukarıdaki Backup işlemini aşağıdaki görüntüde görüldüğü gibi madde madde anlatacağım.

21 Bu sekmede görüntüde görüldüğü gibi Backup ı alınacak Database seçilir.
Bu sekmede Backup ı alınacak database in Recovery Modeli görülür. Bunu değiştirmek için yukarıdaki gibi Databases->Properties-> Options kısmından değiştirilebilir. Bu madde de Backup ın hangi tipte alınacağı belirtilir. Yukarıda bunu ayrıntılı olarak anlatmıştım. Bu adımda Backup kümesinin tanınması için ismi ve açıklaması istenirse girilir. Bu sekmede Backup ın ne zaman expire olacağını istersek SQL Server a söyleyebiliriz. Bu zamana gelindiğinde alınan Backup SQL Server tarafından expire edilir yani bu backup geçerliliğini yitirir. Bu adımda Backup kümesinin Tape mi yoksa diske mi kaydedileceğini ve kaydedilecek path in tam olarak belirlendiği bir adımdır.

22 Bu adımlardan sonra Backup alınacak Veritabanının Options sekmesine gelip yeni opsiyonlar daha ekliyoruz. Aşağıdaki görüntüde bunu madde madde olarak açıklıyorum.

23 Bu maddede alınacak Backup kümesinin daha önce alınan Backup la birleştirilip birleştirilmeyeceğinin seçeneğinin sunulduğu adımdır. Bu adım Backup tamamlandığı zaman bu işlemin güvenirliliğini test eden adımdır. Bu adımda ise Backup kümesi istenirse eğer Sıkıştırılarak alınabilir. Disk sıkıntısı yaşanan sunucularda Backup lar Compress edilerek alınması daha doğrudur.

24 Restore İşlemi   Ornek instance sa login olduktan sonra Databases -> Tasks-> Restore  adımlarını icra ediyorum.

25 Restore İşlemi  Bu tool üzerinde Backup ın bulunduğu yere gidip restore işlemini başlatacağım. Backup dosyam disk üzerinde olduğu içinFrom Database değilde From Devices check box ını aşağıdaki gibi seçtim. Burda gelen menüde aşağıdaki gibi Add seçeneğini tıklayıp resimde yan menüde görüldüğü gibi AdventureWorks.bak dosyasını disk üzerinde koyduğum yeri seçiyorum.

26 Restore İşlemi 

27 Backup dosyamızı Restore tool una mount ettikten sonra Options kısmına geliyoruz. Options sekmesini Aşağıda görüntüde belirttiğim gibi 3 maddeyle anlatacağım.

28 Restore Options kısmında Restore edilirken ne tür opsiyonların olacağını düzenliyoruz. Örneğin ilk tik box da eğer Backup edeceğin veritabanı mevcutsa bu seçeneği eklersen Backup verilerini seçilen veritabanının üzerine yazar. Bu seçenekte Restore edeceğimiz Backup data ve log filelarının disk üzerindeki default bulunacağı yer görülür. Bunu sağdaki buttona tıklayıp değiştirebiliriz. Bu seçenekte commit yememiş transaction ların nasıl restore edileceği belirtiliyor.Duruma göre commitlenmemiş transactionlar ya restore edilir yada restore edilmez yada standby modda restore edilebilir.

29 Veri Alma (Import) Hazırladığınız veritabanına dışarıdan veri almak için SQL Server Import and Export Wizard kullanılmaktadır. Veri alınacak kaynak bir text dosya, Access veritabanı dosyası veya Excel çalışma sayfası olabilir. Veritabanına dışarıdan veri almak için veritabanı üzerinde fareyle sağ tıklayarak açılan menüden Task komutuyla Import Data komutunu kullanılmaktadır.

30 Dışarı Veri Yollama (Export)
Veritabanınıza dışarıdan veri alınabileceği gibi dışarı veri de yollanabilir. Bunun içinde Export Data komutu kullanılmalıdır.

31 SQL Server 2000 Veritabanını SQL Server 2005’e Aktarmak
SQL Server 2000’deki kurulmuş olan bir sistemi SQL Server 2005’e aktarma işlemi iki şekilde gerçekleşir. Yan Yana Aktarım Side by side Upgrade de denilen bu sistemde, eski sürümün yanına yeni bir sürüm kurularak eski sistemin devamının sağlanması ve yeni sistem üzerinden çalışabilir hale getirilmesidir.

32 SQL Server 2000 Veritabanını SQL Server 2005’e Aktarmak
Yerinde Aktarım In-Place Upgrade de denilen bu sistemde, eski sistemin çalıştığı yere yeni sistemin kurulması demektir. Böylece, eski sistem tamamıyla kaldırıldığı için yeni sistemle çalışılabilinir hale gelinmektedir. Eski sürümde oluşturulan dosyalarınızı, SQL Server 2005’in veri dosyalarının bulunduğu klasöre kopyalayarak Attach edebilirsiniz.

33 Kaynaklar:


"VERİ YÖNETİMİ Veri tabanı Üzerinde İşlemler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları