Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanMehmet Saylan Değiştirilmiş 6 yıl önce
1
Çevre ve Beslenmenin Reprodüktif Performansa Etkisi
Balıklarda üreme, iç mekanizmaları harekete geçiren çevresel olaylar yardımıyla başlamaktadır. Fotoperiyot, Su sıcaklığı, Su kalitesi (çözünmüş oksijen, ph, sertlik, tuzluluk, alkalilik vs.) Su taşkınları, sel, su akıntısı, gelgit ve ayın safhaları, Hava şartları (atmosfer basıncı, yağmur vs.) Yumurta bırakılacak yer (su bitkileri, odun parçaları, koğuklar vs.) Beslenme, Hastalıklar ve parazitler Diger balıkların varlığıdır. Bu faktörler birbirlerinden bağımsız olmayıp, birbirleriyle bağlantılıdır
2
Yumurta ve Sperma Almada Hormon Kullanımları
Hipofiz ekstraktları, Ovaryum ve testisleri uyarmak için pürifiye gonadotropinler, Hipofizi stimüle etmek için LHRHa (GnRHa) ve bazı balık türlerinde sperma üretimini düzenlemek için kullanılan steroidlerdir. Prof.Dr.Ergun AKÇAY, 2012
3
Yumurta ve Sperma Almada Hormon Kullanımları
Levreklerde yumurtlamayı uyarmak için en etkin yolun LHRHa’nın sürekli salınımı sağlamaktır. Uzun salınımlı LHRHa sistemleri, implantlar (3 mm çapında), mikroküreler ( µm çapında) şeklinde intramuskuler veya intraperitonal olarak uygulanmaktadır. Bu da bakımları oldukça masraflı olan anaçların sayısını düşürerek işletme maliyetinde önemli düşüşler sağlayabilir.
4
Yumurta ve Sperma Almada
Hormon Kullanımları Erkeklerde en önemli sorun sperma miktar ve kalitesindeki düşüşlerdir. En çok kullanılan yöntemlerden biri olan gonodotropik salgılatıcının sentetik agonistidir (GnRHa). HCG’nin sperma miktarını artığı gibi gamet kalitesine etkilemediği ve özellikle 1 yaşındaki erkek levreklere sperma üretimini artırmak için kullanılması gerektiği belirtilmektedir
5
Yumurta Özellikleri ve Kalite Kriterleri
Yeni yumurtlanmış ve döllenmemiş bir yumurta dış görünüş açısından havası alınmış bir futbol topunu andırır. Döllenmiş yumurtalar pelajik, küresel ve saydamdır.
6
Yumurta Özellikleri ve Kalite Kriterleri
Yumurtalar döllenmemiş olsa dahi su alarak şişer ve düzgün bir yüzeye sahip olur. Yumurtaya su, mikropil deliğinden girer. Mikropilin su alıp şişmesi 2 dk iken su alma işlemi dk sürer. Türün yumurta çapı büyüdükçe yumurta sayısı azalır, çıkan larvanın boyu ve yaşama oranı artar.
7
Yumurta Özellikleri ve Kalite Kriterleri
Yumurtanın kalitesi, yumurtanın yüzebilirliği, yağ damlası sayısı, açılım oranı ve normal yapıdaki larva miktarı ile orantılıdır. Levrek yumurtalarında biri merkezi konumlu olmak üzere ortalama 4-5 adet yağ damlası bulunur. Levrek yumurtalarının çapı ort. 115085 µ , Yağ damlalarının çapı ise µ arasındadır.
8
Yumurta Özellikleri ve Kalite Kriterleri
Yumurta büyüklüğü larva çalışmaları için çok önemlidir. Büyük yumurtadan çıkan larva, ilk canlı yeme geçişinde daha büyük olacağı için yaşama yüzdesi yükselecektir. İri larvaların ağız açıklığının daha büyük olması ve nispeten daha iri canlı yemleri alabilmeleri ve hava kesesi doldurma döneminde daha fazla gelişmiş olduğu için daha az zorlanacaklardır.
9
Yumurta Özellikleri ve Kalite Kriterleri
Yumurtaların döllenip döllenmediği veya canlı olup olmadığı yumurtaların pelajik (yüzen) yapısından dolayı 2 şekilde yapılmaktadır. 1-Yüzeyde kalan ve bölünen yumurtalar canlı yumurta olarak, 2-Dibe çöken yumurtalar (döllenmiş buruşuk ve katinden önce bırakılan) bozuk yumurta olarak değerlendirilir.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.