Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
TÜRK MUTFAĞINDA ÇORBALAR
Arş.Gör.Dr. Reha KILIÇHAN
2
ÇORBA Yüzyılların geleneği hemen her öğünde yudumladığımız çorbalar, zengin içerikleri ve besleyici özelliği ile mutfaklarda özel bir yere sahiptir. Türk mutfağında kahvaltıdan akşam yemeğine kadar bütün öğünlerde zaman zaman ana yemek formunda karşımıza çıkan çorbaların hazırlanması büyük özen gerektirir.
3
TÜRK MUTFAĞINDA ÇORBALAR
Su – tane ilişkisi İçerik ilişkisi Uyum ilişkisi
4
1.SEBZE ÇORBALARI Türklerin Anadolu’ya yerleşmesi,
Akdeniz mutfağının gelişimi ve etkisi, Bamya, yeşil fasulye, börülce, karalahana, havuç, bakla…
5
2. TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİ ÇORBALARI
Yerleşik hayat, Tarım ve hayvancılığın gelişimi, Erişte, şehriye, hamur işi, tarhana, un,bulgur, mısır, kurut…
6
3. SÜTLÜ VE YOĞURTLU ÇORBALAR
Hayvansal ürünlerin önemi, Yoğurt çorbası, mantı, kulak çorbası,süt çorbası, düğün çorbası, toyga çorbası, yayla çorbası…
7
4. KURUBAKLAGİL ÇORBALARI
Orta Asya’dan bu yana, Mercimek (yeşil-kırmızı), nohut, ezogelin, alaca çorbası…
8
5. ET ÇORBALARI Tarih öncesi çağlardan…
Avcılık – iç organların (sakatat) kıymetlenmesi, İşkembe, ciğer çorbası, piliç çorbası, balık-deniz ürünleri çorbaları, düğün çorbası, yuvalama, kelle-paça, köfteli çorba…
9
SONUÇ Çorbalar Türk mutfak kültürünün paha biçilemez hazinesidir.
10
TEŞEKKÜRLER
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.