Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI GELİŞTİRME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI GELİŞTİRME"— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI GELİŞTİRME

2 DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARINIZ?
Ben nasıl çalışırsam başarılı oluyorum? Ders çalışmamı engelleyen etkenler nelerdir?

3 Bir kısmınız çalıştığı halde başarılı olamamakta.
Bir kısmınız ders çalışmaya başlamakta güçlük çekmekte. Bir kısmınız çalıştığı halde başarılı olamamakta. Bir kısmınız çalışma esnasında derse konsantre olamamakta.

4 Verimli Ders Çalışmayı Engelleyen Tuzaklar
Uzayıp giden telefon konuşmaları Motivasyon noksanlığı, isteksizlik Çalışmayı tamamlamadan bırakmak, Arkadaşlara "hayır" diyememek,  Televizyona takılıp kalmak, Dersler, konular hakkında yetersiz bilgi sahibi olmak, Çalışma anında uygun dinlenme aralıklarını verememek Gözlerinizi yapmadıklarınıza çevirmek Müzik eşliğinde çalışmak Zorlanılan derslerin dışlanması Aşırı kaygı (güvensizlik) Yatarak (uzanarak) çalışmak, Çalışma anında hayallere dalmak Düzenli tekrarlar yapmamak, Plansız, programsız çalışmak,

5 Verimli Ders Çalışma Nedir?
Verimli ders çalışmak sadece ders çalışmak için zaman ayırarak diğer etkinlikleri göz ardı etmek değildir. Verimli ders çalışma amaç doğrultusunda planlı ve programlı çalışmaktır.

6 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI NELER?
1)AMAÇ BELİRLEME Amacı olmadan bir kişi niçin ders çalışması gerektiğini açıklayamaz. Amacınızı belirlerken Niçin ders çalışıyorum ya da niçin ders çalışmalıyım? sorusuna cevap arayınız.

7 Sizin amacınız ne? Ders çalışmaya başlamadan bu soruya yanıt arayın
Ülkeye faydalı olmak, çocukları için iyi bir gelecek kurmak, toplumda saygın biri olmak ..vb Her biri bir değerdir bu değerlerde kişide bir amaç oluşturur. Kişi bu amaçlar doğrultusunda hedefler belirler.

8 2-) PLANLI ÇALIŞINIZ

9 ÇALIŞILACAK SÜRE ÖNCEDEN PLANLANMALI
; Okuma yolu ile öğrenilecek tarih, edebiyat gibi derslere çalışmanın başında yer vermek yararlı olur Böylece zihin yorulmadan yoğun okuma gerektiren konular daha iyi anlaşılır.

10 Çalışacağınız dersleri belirlerken, sürekli olarak çalışmaktan kaçındığınız ders varsa çalışmaya ondan başlamalısınız! Çünkü zor ve sıkıcı gelen bir aktivite çok fazla enerji tüketir. Daha sonra sevdiğiniz dersleri çalışabilirsiniz

11 Dikkat toplama egzersizleri yapın.
Her çalışma öncesi bir konuyu bitirmeyi hedefleyin ve bu hedefe ulaşmaya çalışın Dikkat toplama egzersizleri yapın. Ders çalışırken belirli bir ara verme noktasına geldiğiniz zaman, ayağa kalkıp birkaç adım odanızda yürüyün, odanızın camını açıp odanızı havalandırın, gerinin ve birkaç derin nefes alın. Bu egzersizlerden sonra ders çalışmaya hemen dönün!

12 Ders çalışmak için her gün belirli bir zaman ayırmalısınız
Zor öğrendiğiniz derslere daha fazla zaman ayırmalısınız, Çalışma zamanınızı yavaş yavaş arttırmalısınız. Ödevlerin çalışmanın sonunda yapılması öğrenilenlerin tekrar edilmesini sağlar.

13 Sürekli ders çalışmak iyi öğrenmek demek değildir!
Bu nedenle dinlenme aralarına dinlendirici boş zaman uğraşlarına ve spora da yer vermek gerekir, bu bireyi uyumlu ve başarılı yapar.

14 Verimli ders çalışmada en yararlı zaman planlamasının çalışmaya birer saatlik süreler ayrılması olduğu söylenebilir. 40-50 dk ders 10-15 dk dinlenme zamanı

15 ! Çalışma Odası ve Masası

16 Dağınık oda = dağınık zihin
Dağınık oda = dağınık zihin. Ve ders çalışırken genellikle aynı ortamı tercih etmeye çalışınız. Aynı mekanda ders çalışmak çalışmaya daha kısa sürede adapte olmanı sağlar. Çalışma masanız olsun. O masaya sadece çalışmak için oturduğunu hissetmelisiniz. Çalışma yeri derli toplu, yalın elden geldiğince sabit ve sakin olmalı, ayrıca ışık, ısı gibi fiziksel sorunları da çözümlenmiş olmalıdır. Düzenli dikkatinizi dağıtacak fazla obje olmayan sade bir odada mümkünse boş bir duvara dönük çalışın.

17 ÇALIŞMA KÖŞESİ Herkes bağımsız bir çalışma odasına sahip olacak kadar şanslı olmayabilir. 0 zaman da bir çalışma köşesi düzenlemek çok yerindedir. Çalışma köşesinin sahip olması gereken sıcaklık, ses, ışık gibi özellikler daha önce belirtilmişti.

18 ZİHNİN DAĞILMASINA YOL AÇAN SEBEPLER
Hayal kurmak ve Endişelere kapılmaktır.

19 Çalışmaya başladığınızda hayalleriniz sizi içine alıyor ve çalışmanızı engelliyorsa böyle bir durumla karşılaştığınızda kurmak istediğiniz hayali kendinize bir ödül olarak verin.

20 “Bu ders çalışma seansımı tamamladığım zaman, 10 dk
“Bu ders çalışma seansımı tamamladığım zaman, 10 dk. hayal kuracağım” deyin. Eğer iç disiplini kuvvetli bir öğrenciyseniz, çalışma motivasyonunuz artacaktır. Bu takdirde seansın sonunda kendinize hak ettiğiniz ödülünüzü zevkle verin ve hayalinizi zevkle kurun.

21 “Ya başaramazsam, annemin-babamın yüzüne nasıl bakacağım?”
ENDİŞELER Zihnin dağılmasına yol açan bir başka sebep endişelerdir. “Bu sınavda başarılı olabilecek miyim?” “Ya başaramazsam, annemin-babamın yüzüne nasıl bakacağım?” “Arkadaşlarım benden çok çalıştı, ben tam hazırlanamadım...” “Çalışacak bunca konu var, hiç zaman kalmadı. Mahvoldum, hapı yuttum”

22 BU DÜŞÜNCELER? AMACIMA HİZMET EDİYOR MU? ÇALIŞMAMI KOLAYLAŞTIRIYOR MU? BANA YARDIMCI OLUYOR MU? Bu sorulara verilecek cevap “Hayır” olduğuna göre, yapılacak olan bu düşüncelerden uzaklaşıp çalışmaya yönelmektir.

23 Bu düşüncelerimizi, inançlarımızı ve duygularımızı kontrol altına almayı başarabilirsek, çalışmaya başlamak için bir adım daha atmış oluruz. Bunu başarabilmenin en etkili yolu ise “düşüncede üçüncü bir dil” oluşturmaktır.

24 İNANÇ DÜŞÜNCE SONUÇ TARİH DERSİNE ÇALIŞMAK İSTİYORUM. *Konular çok uzun anlamıyorum. *Konular arasında bağlantı kuramıyorum. *Tarih dersini sevmiyorum bu yüzden çalışamıyorum. Çalışma Motivasyonu Düşer, sıkıntı artar. Sonuç Olumsuz..! TARİH DERSİNE ÇALIŞMAK İSTİYORUM. Her şeye rağmen; tarihten anlayabildiğim konular var. Tarihten ne kadar çok soru çözebilirsem, sınavda o ölçüde başarılı olabilirim. O halde tarih dersine daha çok zaman ayıracağım ve daha fazla soru ve soru çözeceğim. Ders çalışmaya karşı motivasyonun yükselmesi. Sonuç Olumlu...!

25 VERİMLİ ÇALIŞMA TEKNİKLERİNİ ÖĞRENMEK
İ - İZLE S - SOR O - OKU A - ANLAT T - TEKRARLA

26 BİRİNCİ ADIM “İZLE” Bu adım kitapta o konu içinde ne anlatılmak istendiğini anlamak 2-4 dakikalık süreyle hızlı bir “göz atma” işlemidir. Bunun için göz gezdirme tekniğiyle bütün yazıyı değil, konu başlıklarını, koyu dizilen yerleri, resim altlarını okumanız beklenmektedir.

27 İKİNCİ ADIM “SOR” BASAMAĞI
Bir yazıyı veya konuşmayı daha iyi anlayabilmek için kişinin kafasında sorular sorması gerekir. Kafanızda sorular olmadan bir konuyu anlamanız zordur. Bu sebeple konuyu hızlı okuyarak göz attığınız sırada edindiğiniz izlenime dayanarak sorular çıkartın. Ana ve ara başlıklar kolayca soruya dönüşebilir. Yazıda geçen tanımlar tipik sınav sorularıdır. Ayrıca benzerlik veya farklar ile ilgili sorular çıkartabilirsiniz. Bu sayılanlardan başka “Ne?”, “Nerede?”, “Nasıl?”, “Ne Zaman?” soruları sosyal dersler için tipik sorulardır

28 ÜÇÜNCÜ ADIM “OKU” Bu aşamanın konusunun hacmine göre dakika da tamamlanması gerekir.

29 DÖRDÜNCÜ ADIM “ANLAT” BASAMAĞı
Bu basamakta kitabınızı kapatın aldığınız notlara dayanarak konuyu yüksek sesle anlatın. Bu anlatım sırasında ana fikir, temel kavram ve anahtar kelimelerin ağzınızdan çıkması esastır. “Nasıl olsa öğrendim “ diye düşünerek bu aşamayı bir zaman kaybı olarak görmeyin. İnsanın hafızasından kaynaklanan sebeplerden ötürü yeni öğrendiklerini yarısından fazlasını ilk bir saat içerisinde unutmaktadır. Hafızanın bu özelliğini yenmek için alınacak tek önlem “uygun tekrarlardır”. Bu aşamada yapılan tekrar hafızada ki yeni bilginin pekişmesine imkân verir. Bu işlemin de 4-5 dakika sürmesi gerekir.

30 BEŞİNCİ ADIM “TEKRAR “ LARDIR
Bu aşamada öğrendiklerinizi anlatmaya çalışın. Hafızanızdan tekrarlamadığınız bilgiyi sınavda hatırlamanız mümkün değildir. Bu sebeple kendinize neyi ne ölçüde öğrendiğinizi dürüst olarak görme ve değerlendirme fırsatı verin. Eğer hatırlayamadığınız yerler varsa bunları not alın ve tekrar göz atın.

31 ÖNEMLİ HATIRLATMALAR 1. Her gün aynı saate ders çalışmaya başlanmalıdır. 2. Okuldan eve geldikten sonra en az 30 dk kendinize ayrılmalıdır. 3. Ders çalıştığınız belli bir yer olmalıdır. Bu koşullanmanızı sağlar. 4. Masa da ders araç – gereç inden başka hiçbir şey olmamalıdır.Böylece dikkatiniz dağılmaz. 5. Gerekli bütün malzemelerin yanınızda olması gerekir. Böylece yerinizden kalmak zorunda kalmazsınız ve dikkatiniz dağılmaz.

32 6.Odanın ısısı normal olmalıdır.
7. Çok rahat ya da çok rahatsız bir yerde oturulmamalıdır. 8. Oturarak çalışılmalıdır. 9. Gürültüsüz bir yerde çalışılmalıdır. 10. Çalışmanızı engelleyen durumlar ortadan kaldırılmalıdır. .( TV, Tel, Yiyecek vb) 11. Ders çalışırken müzik dinlenmemeli, yemek yenmemeli, sakız çiğnenmemelidir. 12. En fazla dk çalışılmalıdır. Daha sonra 10 – 15 dk ara verilip tekrar çalışılmalıdır ders böyle tamamlandıktan sonra 1 saat kadar ara verilip tekrar çalışılmalıdır. 13. Gün sonunda uyumadan hemen önce çalışılan tüm konuların genel bir tekrarı yapılmalıdır. 14. Çalışma programında zorlanılan dersler başa koyulacak şekilde planlama yapılmalıdır. En keyif alarak çalıştıklarınız sonlara koyulmalıdır.

33 15.Programı tamamladığınız zaman kendinize küçük ödüller verin.
16. Üst üste iki sayısal ya da iki sözel dersi üst üste çalışılmamalıdır. 17. Sözel derslere çalışırken önce 1-2 kere konuyu okunmalı daha sonra bir kâğıda özet çıkarılmalı. 18.Konuyla ilgili sorular çıkarılmalı ve cevaplanmalı. 19. Sayısal derslerde konuyu kavradıktan sonra okulda çözülen örnekler incelenmeli daha sonra da konuyla ilgili sorular çözülmeli.


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI GELİŞTİRME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları