Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış."— Sunum transkripti:

1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI
Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış kısa bilgiler içermektedir.

2 Poliçenin Kabulü Kabul kurumu, kambiyo senetlerinde sadece poliçe için öngörülmüştür. Poliçenin hukuki niteliğinin havale oluşu ve keşidecinin poliçeyi düzenleyerek muhataba ödeme yapma konusunda sadece “yetki” vermesi nedeniyle, poliçede adının gösterilmiş olması, muhataba herhangi bir şekilde senedi ödeme yükümlülüğü yüklememektedir. Ancak bu durum, poliçenin hamilinde, senedin vadesinde muhatap tarafından ödenip ödenmeyeceği konusunda bir belirsizlik yaratabilmektedir. İşte, muhatabın, vade geldiğinde senedi ödeyip ödemeyeceği konusundaki yaklaşımını, hamilin vadeden önce öğrenmesini sağlamak üzere kabul kurumu öngörülmüştür. Kabul ile birlikte, muhatap, üzerine bir poliçe keşide edildiğini öğrenmektedir. Muhatabın kendisine arz edilmiş poliçeyi kabul etme yükümlülüğü kesinlikle yoktur. Ancak muhatap poliçeyi kabul etmeyi seçmişse bu takdirde, o ana kadar dışında bulunduğu kambiyo ilişkisine dahil olmakta, senedi ödeme borcu altına girmektedir

3 Kabule Arzın Amacı Poliçenin hukuki niteliğinin havale oluşu ve keşidecinin poliçeyi düzenleyerek muhataba ödeme yapma konusunda sadece “yetki” vermesi nedeniyle, poliçede adının gösterilmiş olması, muhataba herhangi bir şekilde senedi ödeme yükümlülüğü yüklememektedir. Ancak bu durum, poliçenin hamilinde, senedin vadesinde muhatap tarafından ödenip ödenmeyeceği konusunda bir belirsizlik yaratabilmektedir. İşte, muhatabın, vade geldiğinde senedi ödeyip ödemeyeceği konusundaki yaklaşımını, hamilin vadeden önce öğrenmesini sağlamak üzere kabul kurumu öngörülmüştür. Kabul ile birlikte, muhatap, üzerine bir poliçe keşide edildiğini öğrenmektedir. Muhatabın kendisine arz edilmiş poliçeyi kabul etme yükümlülüğü kesinlikle yoktur. Ancak muhatap poliçeyi kabul etmeyi seçmişse bu takdirde, o ana kadar dışında bulunduğu kambiyo ilişkisine dahil olmakta, senedi ödeme borcu altına girmektedir.

4 Kabule Arzın Zorunlu Olmaması Hamilin poliçeyi kabule arz etmesi, kural olarak zorunlu değildir. Hamil dilerse, senedi vadeden önce muhataba kabule arz eder, ardından vadeyi bekler ve vadede senedi muhataba bu defa ödemesi için ibraz eder. Hamil dilerse, poliçeyi hiç kabule arz etmeden vadeyi bekleyebilir ve vadede senedi muhataba ödemesi için ibraz eder. Hamilin poliçeyi kabule arz etmesinin zorunlu olmadığı kuralının iki istisnası vardır: • Görüldüğünde ödenecek vadeli poliçelerde • Poliçeye kabule arz zorunluluğu kaydı konduğu durumlarda.

5 Poliçenin Kabul Edilmesi Kabul Beyanı Muhatap eğer poliçeyi kabul etmeyi tercih ederse poliçe üzerine imza atar. Muhatabın poliçenin ön yüzünü sadece imzalaması dahi kabul beyanı için yeterlidir. Bununla birlikte muhatap, imzanın yanı sıra “kabulümdür”, “görülmüştür”, “ödeyeceğim” gibi ifadeler de ekleyebilir.

6 • Her ne kadar muhatabın adı poliçede yer almakta ise de muhatap poliçeyi kabul edene kadar, senede ilişkin herhangi bir yükümlülüğü söz konusu değildir. • Muhatap poliçeyi kabul ederek, poliçe ile bağlanmakta ve poliçe nin asli borçlusu haline gelmektedir. • Kabul eden muhatap, senedi vadesinde ödemeyi taahhüt etmiş olmaktadır.


"ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları