Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğrencilerin dersten beklentilerini öğrenme Dersi içeriği paylaşımı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğrencilerin dersten beklentilerini öğrenme Dersi içeriği paylaşımı"— Sunum transkripti:

1 SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama Ders İçeriğinin Tanıtılması Doç.Dr.Filiz YILDIRIM

2 Öğrencilerin dersten beklentilerini öğrenme Dersi içeriği paylaşımı
Hafta: Ders İçeriğinin Tanıtılması Hafta: Sosyal Politika: Kavramlar ve Hedefler Hafta: Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi Hafta: Sosyal Devlet Sosyal Politikanın Ulusal ve Uluslararası Tarafları Türkiye’de Sosyal Politikanın Gelişimi Türkiye’de Sosyal Politikaların Koordinasyonu Ara Sınav Planlama Kavramı ve Türleri Devletin Planlama İşlevi Türkiye’de Kalkınma Planları I Türkiye’de Kalkınma Planları II Türkiye’de Kalkınma Planları III Türkiye’de Öncelik Esasına Dayalı Sosyal Politika Uygulamaları Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Final

3 Dersin Amacı Sosyal politikanın kapsamı, tarafları, tarihsel gelişimi, planlama kavramı ve türleri, Türkiye'de sosyal politikaların gelişimi ve kalkınma planları, sosyal hizmet ve sosyal politika ilişkisi hakkında öğrencilere bilgi kazandırmak amaçlanmaktadır.

4 Derste Yararlanılan Kaynakların Paylaşımı
Bozkır-Serdar, A. (2015). Sosyal Politika Kavramı, Tarihsel Gelişimi ve Türkiye’de Sosyal Politika. Aysen Tokol ve Yusuf Alper (Editörler), Sosyal Politika. Dora: Bursa. Danış, M. Z. (2007). Sosyal Hizmet Mesleği ve Disiplininde Sosyal Politikanın Yeri ve Önemi. Toplum ve Sosyal Hizmet, 18(2), Taşçı, F. (2017). Türkiye’de Sosyal Politika ve Dönüşüm: Zihniyet, Aktörler, Uygulamalar. İstanbul: Seta Yayınları. Koray, M. ve Topçuoğlu, A. (1987). Sosyal Politika. Bursa: Ezgi Kitabevi Yayınları. Thompson, N. (2013). Kuram ve Uygulamada Sosyal Hizmeti Anlamak. (Çev. Özlem Cankurtaran Öntaş, Burcu Hatiboğlu Eren, Buğra Yıldırım, Çağıl Öngen, Eda Beydili, Gamze Erükçü Akbaş, İlkay Başak Adıgüzel, Sinan Akçay ve Özge Sanem Özateş Gelmez). Ankara: Dipnot Yayınları. Koray, M. (2012). Sosyal Politika. Ankara: İmge. Ören, K. (2015). Sosyal Politika. Ankara: Nobel. Sezen, S. (1999). Devletçilikten Özelleştirmeye Türkiye'de Planlama (Vol. 298). Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü: Ankara. Tokol, A. (2015). Türkiye’de Sosyal Politika. Aysen Tokol ve Yusuf Alper (Ed.) Sosyal Politika (içinde). s Dora: Bursa. Zencirkıran, M. (2015). Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi. Aysen Tokol ve Yusuf Alper (Editörler), Sosyal Politika (s. 7-23). Bursa: Dora. Tufan-Emini, F. (2013). Sivil Toplum Kuruluşlarının Politika Belirleme Sürecindeki Rolü: Tüsiad Örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 36,

5 Politika Nedir. «Politika» bir uzlaşı kültürü ve sorun çözme yöntemi»
Politika Nedir? «Politika» bir uzlaşı kültürü ve sorun çözme yöntemi». Daha geniş anlamda ise sorunları, aksaklıkları, kaosları tespit edip bunların çözümünü içeren çareler üretmek ve bu çarelerin uygulanması için bir eylem planı ve yöntemi hazırlayıp bir süreç yönetimiyle bu eylem planını gerçekleştirmedir (Ören, 2015: 21).

6 Sosyal Politika Nedir? Bugün kullanılan anlamda sosyal politika, büyük ölçüde 20. yüzyılın bir olgusudur ve özünde demokratik gelişmelere, toplum üyesinin «sosyal vatandaşlık» hakkına duyarlı bir olgudur (Koray, 2012:26).

7 «Sosyal politikanın ilgi alanı ve yelpazesi çok geniş» Bir bilim dalı olarak sosyal politika, iktisadi faaliyetlerin bazı sosyal kesimlerde doğurduğu maddi olumsuzlukları ve sosyal adaletsizliği gidermeyi hedef alan bir disiplindir. Diğer taraftan, sosyal hayatın iktisadi düzenlemelerin yanında sosyal ahlak esaslarının şemsiyesi altında dizayn edilmesi (Ören, 2015: 21). Ontoloji, psikoloji, ahlak ve din uzmanlarına göre sosyal politika, insanların yaratılışına ve benimsenen ahlaki değerlere göre düzenlenen ya da düzenlenmesi gereken sosyal politikaların bütünüdür. Buna göre de sosyal politika, sosyal ahlak bilimidir (Ören, 2015: 22).

8 Yararlanılan Kaynaklar Koray, M. (2012). Sosyal Politika. Ankara: İmge
Yararlanılan Kaynaklar Koray, M. (2012). Sosyal Politika. Ankara: İmge. Ören, K. (2015). Sosyal Politika. Ankara: Nobel.


"Öğrencilerin dersten beklentilerini öğrenme Dersi içeriği paylaşımı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları