Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAFRA YOLLARI (HEPATOBİLİYER ) SİNTİGRAFİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAFRA YOLLARI (HEPATOBİLİYER ) SİNTİGRAFİ"— Sunum transkripti:

1 SAFRA YOLLARI (HEPATOBİLİYER ) SİNTİGRAFİ

2 HASTA HAZIRLIĞI: Hastaya 5 gün öncesinden etken maddesi Fenoborbital olan ilaçlar başlanır. Fenobarbital İçeren İlaçlar LUMİNAL (Tablet)  LUMİNAL Tablet 100MG ( Yetişkinler için bir defada en fazla 400Mg, bir günde ise 800M g olup, ortalama günlük doz MG) Fenobarbital İle Kombine İlaçlar BELLARGAL (Draje) PARANOX (Supozituvar)(FİTİL)=Asetaminofen (Parasetamol) 120 mg, Fenobarbital 15MG 4-6 saat arayla 1 yaşına kadar günde 1-2 supozituvar, 1-2 yaş arası günde 1-3 supozituvar, 3-6 yaş arası günde 4-6 supozituvar PEDİMAT (Supozituvar) PİROFEN (Supozituvar)

3 Hasta açken uygulanır. 4-6 saatlik açlık yeterlidir
Hasta açken uygulanır.4-6 saatlik açlık yeterlidir.En az 2-4 saatlik açlık gerekir. 24 saati aşan açlık durumlarında yanlış pozitif netice alınabilir.

4 RADYOFARMASÖTİK VE DOZAJ:
Tc-99m ile bağlı 3-5 mCi ( HIDA –DISIDA - MEBROFENİN(BRIDA ) -ENIDA ) kitleri kullanılır. (En yaygın olan radyofarmasötik HIDA’dır.

5 ÇEKİM UYGULAMALARI Gama kamera dedektörü sırt üstü yatan hastanın karaciğer ve incebağırsak bölgelerini görecek şekilde anterior pozisyonda yerleştirilir. 3-5 mCi Tc-99m HIDA bolus halde hastaya enjekte edilir. 2’şer dakikalık 60 dinamik imaj alınır.2 saatlik takipten sonra , Gerekli görülürse ,150 ,180, 210, 240…(hastanın durumauna göre daha da uzayabilir ) dakikalarda statik imajlar alınır. (10’ar dakikalık statik imajlar)

6 UYGULAM ALANLARI: -Safra kesesinde sızıntı olup olmadığımda
-Safra kesesinin yeterli olup olmadığı -Akut-kronik kolesistit -Duodeno gastrik reflünün araştırılması -Koledok kisti -Ana safra kesesi yolu tıkanıklığı .


"SAFRA YOLLARI (HEPATOBİLİYER ) SİNTİGRAFİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları