Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ETİK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ETİK."— Sunum transkripti:

1 ETİK

2 Yunus Emre Yunus dergahtan kaçar yolda iki dervişle karşılaşır acıkınca dervişler sıra ile dua eder ve önlerine sofra açılır.Dua etme sırası Yunus’a gelince diğer dervişlere nasıl dua ettiklerini sorar.Onlarda Taptuk’un Yunus diye bir dervişi varmış.Onun adıyla yalvardık derler.

3

4 ASLI ALEVLİ Kıssadan hisse:
Aslı Alevli’de Gaziantep’te iyi okul denince ilk akla gelen okulların başında. Sitemizde yapılan ankette “İyi eğitim alacağına inanıyormusunuz?” Sorusuna 29 kişiden 28 evet 1 tanesi şüpheli dedi.

5 AYNA Ben zaten mükemmelim aynaya bakmaya ihtiyacım yok demek ne kadar akıllıca? Kaşımızda.gözümüzde,ağzımızda,burnu muzda,üstümüzde başımızda bir aksaklık var mı diye aynaya bakarız Kendine özgüveni olan güzel insanlar aynaya bakmaktan korkmazlar.

6

7 OKULLARDA ETİK Arkadaşlar okullarda hele hele bizim okulumuzda rüşvet,torpil,yolsuzluk,hırsızlık gibi olayların olmayacağını hepimiz biliyoruz. Ancak bunlardan daha önemli olan bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. “Öğrencinin özgüvenini baltalamak,ders sevgisini bitirmek,heyecanını yok etmek,merakını silmek,umutlarını söndürmek takdir edersiniz ki çok daha ağır,çok daha acıdır.”

8 CD Biz her öğretmene 30’ar tane cd verip bunları her sene biraz daha doldurmalarını istiyoruz. Öncelikli hedefimiz cd’yi doldurmak değil cd’yi çizdirmemek olmalıdır.

9 BİZİM OKUL HARİKA Ben gözlemlerimde öğrencilerimizin öğretmenlere sarılmalarını,öğretmenlerimin öğrencilerine yaklaşımlarını,veli diyaloglarını görünce çok mutlu oluyorum. Ameliyat olan bir öğrencim gözünü açar açmaz öğretmenini soruyorsa o öğrencinin başarısız olması mümkün değildir. Şimdi gelelim ETİK davranış ilkelerine.

10

11

12 Etik, insan tutum ve davranışlarının iyi-kötü ya da doğru-yanlış yönden değerlendirilmesidir.

13

14 ETİK (ethos), GENEL ANLAMIYLA İYİ-KÖTÜ, DOĞRU-YANLIŞ İLE İLGİLİ DEĞERLER, İLKELER VE KURALLAR DEMEKTİR. ETİK, AHLAKIN TEMELLERİNİ İNCELEYEN FELSEFENİN BİR DALIDIR. ETİK, AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, MESLEK AHLAKI, İLKELERİ VE KURALLARIDIR. ETİK DEĞERLER VE İLKELER, DAHA EVRENSEL BİR NİTELİK GÖSTERİR.

15

16 Kamu yönetiminde etik, kamu görevlilerinin, karar alırken ve kamu hizmetlerini yürütürken uymaları gereken tarafsızlık, dürüstlük, adalet, saydamlık ve hesap verebilirlik gibi bir takım ahlaki değerler ve ilkeler bütününe denir. Bu değer ve ilkeleri benimseyen, karar ve işlemlerinde uygulayan yönetime, ETİK YÖNETİM denir.

17

18 Avrupa Konseyi, 1999 yılında “Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu”nu (Group of States Against Corruption-GRECO) oluşturdu. GRECO’nun temel amacı, üye devletlerin yolsuzlukla ilgili mücadele sistemlerini izlemek ve gerektiğinde bu yolda kapasitelerinin artırılmasına yardımcı olmaktır. Türkiye, 1 Ocak 2004 tarihinden beri GRECO’nun üyesidir.

19

20 Mayıs 1993 yılında kurulan Merkezi Almanya’nın Berlin kentinde olan Uluslar Arası Saydamlık Örgütü (Transparency International), her yıl düzenli olarak yolsuzluk algılama endeksi yayınlamaktadır. Bu örgütün 2008 yılı için yayınladığı yolsuzluk algılama endeksinde Türkiye, 180 ülke içinde 58. sırada yer almıştır.

21 Etik ve ahlak çoğu kez birbirlerinin yerine ve dönüşümlü olarak kullanılmakla birlikte genel olarak bu iki kavramın birbirinden farklı olduğu kabul edilmektedir. Etik, ahlak felsefesi olarak ta tanımlanmakta olup bu anlamda “insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, kuralları, doğru yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe disiplinidir.’’ Ahlak olgusal ve tarihsel olarak yaşanan bir şey olmasına karşılık etik, bu olgunun kendisine yönelik araştırmadır.

22

23 Adam kayırmacılığı Akraba, eş-dost kayırmacılığı (Nepotizm),hemşehricilik, Siyasal kayırmacılık (siyasal patronaj) Hizmet kayırmacılığı Lobicilik Aracılar yoluyla işlerin yürütülmesi Rant kollama ve vurgunculuk Rüşvet ve irtikap;zimmet ve ihtilas Hediye alma Verimsizlik, etkinsizlik, israf Yetersiz hazırlanma, Sorumluluktan kaçma/sorumluluğu yayma Değişime gönülsüzlük/direnç

24 “ Kamu hizmetinin her türlü özel çıkarın üzerinde olduğu ve kamu görevlisinin halkın hizmetinde bulunduğu bilinç ve anlayışıyla; - Halkın günlük yaşamını kolaylaştırmak, ihtiyaçlarını en etkin, hızlı ve verimli biçimde karşılamak, hizmet kalitesini yükseltmek ve toplumun memnuniyetini artırmak için çalışmayı, - Görevimi insan haklarına saygı, saydamlık, katılımcılık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme ve hukukun üstünlüğü ilkeleri doğrultusunda yerine getirmeyi…taahhüt ederim.”

25 Öğrenciden katkı payı toplama Teneffüste çay içme
Gişe ve duraklarda sırayı bozma Hırsızlık yapma

26 ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
Kamu Hizmeti bilinci Halka hizmet bilinci Hizmet standartlarına uyma Amaç ve misyona bağlılık Dürüstlük ve tarafsızlık Saygınlık ve güven Nezaket ve saygı Yetkili makamlara bildirim Çıkar çatışmasından kaçınma Yetkilerin kötüye kullanılmaması Hediye alma yasağı İsraftan kaçınma Gerçek dışı beyandan kaçınma Bilgi verme ve saydamlık Yöneticilerin sorumluluğu Mal bildiriminde bulunma Eski kamu görevlilerine imtiyazsız muamele Ayırımcılık yapmama Yasalara uyma

27 * Yetkili Makamlara Bildirim.
* Çıkar çatışmalarından kaçınma. * Çıkar sağlamak için görev ve yetkilerin kötüye kullanılmaması. * Hediye alma ve çıkar elde etmenin önüne geçilmesi * Kamu alan ve kaynaklarının kullanımı. * İsrafın önlenmesi. * Bağlayıcı açıklamalar ve düzmece beyan. * Beyan, şeffaflık ve katılım. * Hesap verme konusundaki yöneticinin sorumluluğu. * Eski kamu görevlileri ile ilişkiler. * Mal beyanı

28


"ETİK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları