Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GTA III Oyun Analizi Hasan Tanış.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GTA III Oyun Analizi Hasan Tanış."— Sunum transkripti:

1 GTA III Oyun Analizi Hasan Tanış

2 Emsalsiz bir oyun Oyuna genel olarak baktığımızda, temel eğlence öğelerini oyunculara tam bir “özgürlük” vererek birleştiren, birçok oyundan daha fazla oyuncuları eğlendirme özelliğine sahip bir oyundur GTA III.

3 Her serisi bir diğerinden daha başarılı
GTA’yı diğer oyunlardan ayıran en önemli özelliklerinden bir tanesi de her yeni versiyonunda devrim niteliğinde değişiklikler yapması. Çoğu oyun yeni versiyonlarında bir önceki oyunun sahip olduğu tüm oyun mekaniklerini aynen kullanırken GTA 3 kendisinden önceki versiyonlarında radikal değişiklikler yaparak daha eğlenceli bir oyun mekaniğine sahip olmuştur.

4 İnanılabilir bir Oyun Dünyası
GTA serisinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de oyunculara gerçek bir dünya hissini sunmasıdır. Bir şehrin çevresinde çıldırmış bir kişi gibi karşınıza çıkan yayaların üzerine aracınızı sürdüğünüz, aracınızı paramparça edebildiğiniz ve beğendiğiniz bir arabayı çalma deneyimi oyuncuları kendine çekmektedir. En önemlisi de gerçek dünyada yaptığınızda çok büyük sonuçları olabilecek bir çok şeyi GTA içinde uygulayarak güvenli bir dünyada fantazi öğesini en üst seviyede deneyimleyebiliyorsunuz.

5 Yaşayan bir şehir GTA3 oyununu diğer oyunlardan ayıran diğer bir özelliği ise inanmamayı askıya almayı sağlayan bir gerçeklik duygusu sunmasıdır. Örneğin GTA3 oyunculara tüm çevreyi kontrol etme olanağı vermektedir. Oyuncular cadde boyunca araçlarını sürebilir, köprülerden geçebilir, parklara doğru sürebilir ve hatta çeşitli engelleri aşmak için rampaları bile kullanabilir. Ayrıca oyun inanılır bir trafik similasyonudur da. Araçlar kırmızı ışıkta dururlar, trafik sağdan akar ve hatta trafiğin arasında makas yapan araçları bile görebilirsiniz. Bu durum yayalar için de geçerlidir. Benzer şekilde oyun esnasında bir kişiyi darp ederseniz karşılığını alırsınız ve bir kavga çıkar. Oradan da bir polis geçiyorsa bu duruma müdehale eder. Bu sayede oyun hem daha akısı hem de eğlenceli bir hal alıyor.

6 Yaşayan bir şehir Oyun da ki ilginç noktalardan birisi de her ne kadar trafik ve yolcular bir similasyon kadar inandırıcı ve akıcı olsalar da bu süper bir sistem değil. Örneğin yayaların araçların önünde birer zombi gibi toplu halde yürümeleri ve tepki hızlarının düşük olması. Bu sayede oyun tasarımcıları yaşayan bir şehir ile çok fazla gerçekçilik arasında ince bir dengeyi yakalamış oluyorlar. Tüm bunlara rağmen GTA’ün en belirgin kısıtlaması oyuncuların binaların içine girmelerine izin verilmemesi. Bu da kompleks bir gerçeklik algısıyla yapılan böyle bir oyunda göz ardı edilebilecek bir durum.

7 Yaşayan bir şehir Oyunda ayrıca hem yürüyerek hem de araçları kullanarak iki ayrı aksiyon modu bulunmakta. Bu iki farklı modda da oyuncular saldırı gerçekleştirebiliyorlar. Örneğin, araç kullanırken hedefin üstüne aracınızı sürerken, araçtan çıkarak elinizdeki silahla hedefinizi vurabilirsiniz. (oyundaki saldırı modu basit bir şekilde ayarlanmış)

8 Eylemler ve Sonuçları GTA ayrıca yaptığınız eylemlerin ve bunların sonuçlarını görebileceğiniz bir oyun. Örneğin, arabanızı özgür bir biçimde şehirde her yere sürerek yayaları da ezebilirsiniz. Benzer şekilde istediğiniz bir arabayı çalabilir ve onu kullanabilirsiniz. Fakat bunu yaparsanız polis sizi izliyor olacak ve aranma seviyeniz artacak. Buna benzer şekilde oyunda mafya üyerine de saldırabilirsiniz. Fakat bunun da bir sonucu var. Bu durumda diğer mafya üyelerini kızdırıp size saldırma olasılığı yüksek.

9 Eylemler ve Sonuçları GTA3’ü ayrıcalıklı kılan diğer bir özelliği ise oyunculara anlamlı seçim yapma şansı sunan oyun bölümleri bulunmasıdır. Oyunda çok çeşitli görevler bulunmaktadır. Bu görevlerin bazılarında bir arabayı çalabilirken bazılarında da düşmana suikast yapabilirsiniz.

10 Eylemler ve Sonuçları Bu bölüm tasarımlarındaki en ilginç taraf oyuncuların özgür bir şekilde istedikleri yere giderek istedikleri bir görevi seçebilmeleridir. Bu görevlerin bazıları zamana karşı olabildiğinden oyun hem bir sportif bir oyun olmakta hem de strateji de işin içine girmektedir.

11 Hikaye Anlatımı GTA3 ilgili çekici bir hikaye anlatımına sahip. Örneğin, oyuna başladığınızda hikaye ile ilgili bir çok ipucu size 2 dk içinde veriliyor. Oynadığımız karakter bir banka soygunu yapıyor fakat birlikte bankayı soyduğu kız arkadaşı tarafından ihanete uğruyor ve ölüme terkediliyor. Karakterimiz hapishaneye sevkedilirken firar ediyor.

12 Hikaye Anlatımı Oyun bu şekilde kesilmiş birçok sahneden oluşuyor. Bu sahneler yalnızca hikayeden ibaret olmayıp oyundaki yolcular, kullandığınız araçlar bile görev almak için gitmiş olduğunuz bölgenin özelliğine göre değişiyor. Bu da oyun hikayesindeki inandırıcılığı ve akıcılığı arttırıyor.

13 Hikaye Anlatımı Oyun ile ilgili olarak çok fazla eleştiri de oyuncular tarafından dile getirilmekte. Örneğin, suçu günahı olmayan birçok yayayı ezmenin ya da bir hayat kadınıyla birlikte olduktan sonra onu öldürüp parasını almanın mutsuzluğunu yaşıyorlar. Fakat buradaki nüans farkı oyuncuların seçim hakkına sahip olmaları. Yani bir oyuncu istemiyorsa yayaları öldürmez ya da suç teşkil eden eylemler içine girmeyecektir. Bu durumda da oyun bir role oynama statüsüne girecektir. Bir kişi nasıl filmlerde ya da romanlarda ifade özgürlüğünü savunuyorsa, bir oyucunun da oyun içinde özgür olmasını yadırgamaması gerekir.


"GTA III Oyun Analizi Hasan Tanış." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları