Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE AİLELERİN ve öğrencilerin YAŞADIĞI SORUNLAR ve AİLELERE ÖNERİLER 2016.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE AİLELERİN ve öğrencilerin YAŞADIĞI SORUNLAR ve AİLELERE ÖNERİLER 2016."— Sunum transkripti:

1 SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE AİLELERİN ve öğrencilerin YAŞADIĞI SORUNLAR ve AİLELERE ÖNERİLER
2016

2 Sınav sürecinde öğrenci Sınav sürecinde aile
SUNUM AKIŞI Sınav sürecinde öğrenci Sınav sürecinde aile Ailelerin sınav sürecinde yaşadığı sorunlar Yanlış aile tutumları Ailelere çözüm önerileri

3 SINAV SÜRESİNCE ÖĞRENCİ

4 çalışmaya başlayacağımı» söyledi.
Ailemin tepkisi ne olacak? Kazanamazsam ben bittim demektir. Bu sınavı kazanamazsam ne olacak? Bu kadar konuyu nasıl yetiştireceğim? Annem, babam bana o kadar güveniyorlar ki, onların gözlerindeki bu ışıltının sönmesine nasıl dayanırım? Ya arkadaşlarımın yüzüne nasıl bakarım. Hepsi kazanmış bir ben açık ta kalmış olursam? «Babam kazanamazsam sanayi de çırak olarak çalışmaya başlayacağımı» söyledi. Annem evlenip ev hanımı olmaktan başka bir şansım olmadığını yine söyledi.

5 Gibi sorularla mücadele eden çocuğumuz
Bir çoğumuzun nedenin ne olduğunu bile bilmeden kendimizi içinde bulduğumuz kaygı durumu (ellerimizin titremesi,terlemesi,boğazımızın düğümlenmesi,içimizi bir sıkıntının kaplaması…) çocuklarımız için de sınavla karşılaştıkları her anda gerçek olabilmektedir. Bizim bile atlatırken zorlandığımız o anlarla çocuklarımız baş etmek durumunda kalmaktadırlar.

6  Bir parça gelecek kaygısının kimseye bir zararı yoktur.  Hatta kişiyi çalışmaya yönlendiren iyi bir yönü de vardır. Ancak aşırıya vardırdığında taşıyamayacak bir yük haline gelir. Bu yükü taşıdıkları sürece de kaygı duyulan şeylerin başlarına gelmesini kolaylaşır.

7 Çocuklarımız sınava hazırlanırken Şunları unutmamalıyız ki;
Öğrencilerin sınavlara yönelik tutumlarını etkileyen bireysel ve çevresel pek çok faktör bulunmaktadır. Bunlar: Zeka, Motivasyon, Çocuğun benlik algısı, Sınav kaygısı, Cinsiyet faktörü, Öğrenme stilleri, Öğrenmeye karşı tutum, Aile desteği, Sosyo-ekonomik durum, Çevresel faktörler: Arkadaş çevresi Okul ve öğretmen etkisi.

8 Çocuklarınız , bu süreçte hem sınavlara hazırlanmanın vermiş olduğu stresle hem de ergenlik döneminde yaşadıkları birtakım sorunlarla başa çıkmaya çalışmaktadırlar.

9 Çocuğunuzun ders başarısını etkileyen en önemli etkenlerden birisi aile ortamı ve tutumdur
Aile ne kadar sağlıklı ve bilinçli ise çocukların başarı düzeyleri o kadar yükselir.

10 Bu dönemde öğrenciler en fazla ailelerinin desteğine ihtiyaç duyarlar.
Sınavlarda ve genel anlamda hayatta başarılı olan öğrencilerin arkalarında onlara koşulsuz ve doğru şekilde destek olan ailelerin olduğu bir gerçektir.

11 Sınav sürecinden öğrenciyle birlikte hem madden hem de manen etkilenen anne-baba, davranışlarıyla ve tutumlarıyla aynı zamanda öğrenciyi de etkilemektedir.  Maalesef ülkemizde anne babalarda, kardeşlerde hatta akrabalarda oluşan beklentiler öğrenciyi sınav kaygısına itebilmektedir.

12 AİLELERİN YAŞADIĞI SORUNLAR
Aile içinde iletişim sorunları görülebilir. - Bu dönemde kız öğrencilerde alınganlık, kolay ağlama, odasına kapanma, içe dönüklüğe; erkek öğrencilerde ise kolay öfkelenmeye, agresif davranışlara sık rastlanmaktadır. - Buna bağlı olarak;

13 AİLELERİN YAŞADIĞI SORUNLAR
- Verilmek istenen mesajlar anne-baba ya da çocuk tarafından yanlış algılanabilir. - Anne-babanın konuşma tarzı çocuğun öfkelenmesine ve tepki göstermesine neden olabilir. Bu durum anne babalarca “ne söylesek kabahat” şeklindeki tanımlanır. - Anne-baba ya da çocuğun zihnini meşgul eden düşünceler, endişeler ve stres iyi bir iletişim kurulmasını engelleyebilir.

14 Zaman zaman aile içinde kurallara uyma konusunda sorunlar/çelişkiler çıkabilir.
- Ders çalışma düzeni, - TV izleme, bilgisayar oynama, - Yemek saatleri, - Arkadaşlık ilişkileri vb.

15 TEOG,YGS,LYS ,KPSS… gibi çok önemli sınavlara hazırlık sürecinde hem sınava hazırlanan öğrenci; hem de aile sonucun belirsizliğinden kaynaklanan yoğun bir stres yaşayabilmektedir.

16 Aile kendi amaçlarıyla gencin amaçlarını birbirine karıştırmış olabilir.
Ailede çocuğa karşı güven problemi yaşanabilir (başaramaz, yapamaz, çalışmayı bilmiyor vb.). Anne-baba bazen sınava hazırlanmayı çocuğun sorumluluğundan alıp kendi sorumlulukları arasına katar. Unutulmamalıdır ki sınava hazırlanma sorumluluğu sadece öğrenciye aittir.

17 Çocuklarının geleceği konusunda endişe duymak en doğal anne-baba duygusudur. Ebeveynlerden biri veya her ikisinin de sınava veya öğrenciye karşı olumsuz tutumu, öğrencinin de negatif duygular geliştirmesine yol açmaktadır. Anne-babalarda çok sık görülen davranışlardan biri, belki de motivasyon amaçlı başvurulan, ama asla motivasyon yaratmayan, çocuğun başarısını yakın çevredeki diğer çocuklarla/çocukların başarısıyla karşılaştırma eğilimidir. Ailenin maddi yatırımları çok önemsemesi ve bunu çocuğa yansıtması da sık yaşanan sorunlardandır.

18 Aşırı Otoriter ve Reddedici Aile Tutarsız Aile Tutumu
Güven Verici, Destekleyici Aile Aşırı Hoşgörülü Aile Mükemmeliyetçi Anne Baba Aşırı Koruyucu Aile

19 YANLIŞ AİLE TUTUMLARI Aşırı Koruyucu Tutum
Aşırı Baskıcı-Otoriter Tutum Aşırı Müdahaleci-Mükemmelliyetçi Tutum Aşırı Hoşgörülü-Tavizkar Tutum Tutarsız Aile Tutumu

20 Mümkün olsa onun yerine sınava girecek olan, “hiçbir iş yaptırmıyorum, hiçbir şeyini eksik etmiyorum, suyunu bile ayağına götürüyorum” diyen, hemen hemen tüm derslerde özel ders desteği sağlayan “koruyucu” aile modeli. Aynı zamanda bu aile tipi Çocuğun geleceği konusunda aşırı kaygı duyan ve kaygısını çocuğuna fazlasıyla yansıtabilir.

21 YANLIŞ AİLE TUTUMLARI “Sınavın nasıl geçti?” yerine “kaç yanlışın var, arkadaşın kaç puan aldı, senden yüksek alan kaç kişi var?” sorularını öncelikli soran; çocuğunun her davranışını kontrol altında tutan “baskıcı-otoriter” aile modeli.

22

23 Çocuğuna çalışma programı yapan, sürekli “ders çalış” diyen, hangi bölümü tercih edeceğini, çocuklarının mesleklerini ve tüm yaşamını belirleyen ve planlayan “müdahaleci-mükemmelliyetçi” aile modeli.

24 Bir yıl boyunca eve misafir kabul etmeyen, seyahat programı yapmayan, çocuğunun salonda ders çalışmasına izin verip bir yıl boyunca hiç TV izlemeyen, hatta fazla konuşmayan, çocuğuna adeta steril bir ortam yaratan; sınava hazırlık sürecinde olağanüstü bir durum varmış gibi “kendi yaşamından vazgeçen” Aşırı Hoşgörülü-Tavizkar aile modeli

25 Tutarsız anne babanın iki çocuğuna karşı farklı tutumu ya da anne babanın kendi eğitim tarzlarındaki farklı tutumları çocukları olumsuz yönde etkileyebilir. Bu ailelerde çocuğun yaptığı bir davranış bazen çok sert bir tepki alabilirken, bazen de çok olumlu karşılanabilmektedir.

26 Ailelere öneriler Öncelikle sınavın ülkedeki eğitim olanaklarına bağlı olarak uygulanan bir eleme olduğunu hatırlayarak, “başarı” ya da “başarısızlık” kavramının değişebilir olduğunu kabul edin. BUNU UNUTMAYIN:Çocuğunuzun zihinsel kapasitesini ve yeteneklerini değiştiremezsiniz. Sınavı bir amaç olarak değil, araç olarak görün. Sonuca değil, sürece odaklanın.

27 Çocuğunuzla konuşun. Sınava ilişkin alternatifleri birlikte tartışın, sonuçlar ne olursa olsun onu sevdiğinizi ve sevmeye devam edeceğinizi belirtin, samimi olun. Sınavlar geçicidir ama sonuçları çocuğunuz ile ilişkilerinizi kalıcı olarak etkileyebilir. Bunun için onları sınav sonrası psikolojiye de hazırlamalıyız. Anne-baba olarak beklentilerimizi gerçekçi bir zemine oturtmalı çocuğumuza gücünün üzerinde hedefler ve görevler yüklememeliyiz. Hedefleri gücünün altında da tutmamalıyız! Çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için uygun koşulları sağlamak anne-babanın görevidir. Anne-baba ne kadar destek olsa da sınava hazırlanmak öğrencinin görevidir.

28 Çocuğun yaşı ne olursa olsun, onunla kurulan etkili bir iletişim, onda kendine güven gelişimi için en önemli kaynaklardan biri olacaktır. Aile, çocuğa sürekli “Çalış!” demek yerine, “Ne yaptın, nasıl gidiyor, beraber gözden geçirmemizi ister misin, bizlerden bir beklentin, bir isteğin var mı?” tarzında bir yaklaşımı tercih edilerek empati kurulmalı ve aile iletişimindeki beş temel nokta unutulmamalıdır.

29 Beş Önemli Nokta Aralarındaki iletişimi geliştirmek ve sağlamlaştırmak isteyen aileler şu beş önemli noktaya dikkat etmelidirler: 1. Aile içi iletişim becerilerini geliştirmek tüm aile bireylerinin katılması gereken bir süreçtir. Tüm aile bireylerinin çabası amaca ulaşmayı kolaylaştırır. Bununla beraber bir yerden başlamak gerekir. Önce aile üyelerinden sadece biri bile olumlu bir adım atsa zaman içinde ailenin geri kalanı da sürece katılım göstereceklerdir. 2. İletişim becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız öncelikle suçlamadan, eleştirmekten, hakaretten ve incitici sözcükler kullanmaktan vazgeçmelisiniz.

30 Beş Önemli Nokta Aralarındaki iletişimi geliştirmek ve sağlamlaştırmak isteyen aileler şu beş önemli noktaya dikkat etmelidirler: 3. Kendinizi her zaman aile üyelerinizin yerine koyarak düşünmeye çalışın. Ne hissettiklerini, neden öyle davrandıklarını anlamanız için kendinizi onların yerine koymaya çalışmanız önemlidir. Böylece davranışlarının veya tepkilerinin kendilerine göre makul olan nedenlerini anlamanız ve onlara anlayış göstermeniz kolaylaşır.

31 Beş Önemli Nokta 4. Tartışmalar esnasında karşınızdakinin hislerine dikkat etmeyi öğrenin. Söylediklerinizin kırıcı olup olmadığını kontrol etmeniz tartışmalarınızın küskünlük, kızgınlık gibi sonuçlar olmadan çözümlenme ihtimalini arttırır. 5. Başarılı bir iletişimin en temel noktasının sevgi olduğunu unutmayın. Ailenizin kıymetini bildiğinizde ve sevginizi esirgemediğinizde, zaten pek çok yara kendiliğinden sarılacaktır.

32 Aile, özellikle başkalarının yanında kendi çocuklarını kıyaslamamalı, eleştirmemelidir.
Onun için önemli olan şeyleri keşfedin ve siz de önem verin. Sevdiği insanlarla görüşmesi moralini yükseltecek ve olumlu elektrik sağlayacaktır. Ergenlik dönemi problemlerinde; öğrenciyi geriden izlemek, gözlemlerinizi uygun zamanlarda paylaşmak daha doğru olacaktır

33 Çocuk aileyi sevmelidir.
Aileyi seven çocuk onun söylediklerine değer verir ve sözlerini de sever. Aileyi sevmeyen çocuk, ailenin beklentilerini dikkate almaz, onun söylediklerini de sevmez.

34


"SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE AİLELERİN ve öğrencilerin YAŞADIĞI SORUNLAR ve AİLELERE ÖNERİLER 2016." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları