Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEVSİMLERİN OLUŞUMU HAZIRLAYANLAR: Esra ASLAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEVSİMLERİN OLUŞUMU HAZIRLAYANLAR: Esra ASLAN"— Sunum transkripti:

1 MEVSİMLERİN OLUŞUMU HAZIRLAYANLAR: Esra ASLAN 140301086
Nilüfer YAŞAR Evin YALÇIN Ayşe AYKUT

2  Mevsimlerin oluşmasının temel sebebi eksen eğikliği ve Dünya’nın Güneş çevresindeki hareketi (Yıllık Hareket)’dir.

3

4 Gece ile gündüzü ayıran sınıra “Aydınlanma Çemberi” adı verilir
Gece ile gündüzü ayıran sınıra “Aydınlanma Çemberi” adı verilir. Dünya’nın Güneş çevresindeki hareketi sırasında, güneş ışınlan farklı enlemlere dik gelirken, aydınlanma dairesi, kutup daireleri ve kutup noktaları arasında yer değiştirir. Aydınlanma dairesi ve güneş ışınlarının geliş açısına bağlı olarak aynı anda farklı yarımkürelerde farklı mevsimler yaşanır. Kuzey Yarımküre yazı yaşarken, Güney Yarımküre kışı yaşamaktadır. Aynı şekilde birinde sonbaharı yaşanırken diğeri de ilkbahar yaşanır.

5

6 Dünya’nın eksen eğikliği ve yıllık hareketine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar Bu günler mevsim başlangıcı olduğu için “Gündönümü” adı da verilir. 21 Mart ve 23 Eylül Ekinoks tarihleri, 21 Aralık ve 21 Haziran Solsüs tarihleridir.

7 Kuzey Yarımküre Mevsim Sınırları Güney Yarımküre İlkbahar
21 Mart-21 Haziran Sonbahar Yaz 21 Haziran- 23 Eylül Kış 23 Eylül- 21 Aralık 21 Aralık- 21 Mart

8 Gündönümü tarihleri gündüz sürelerinin uzamaya veya kısalmaya döndüğü tarihlerdir. Ekinoks tarihleri ise güneş ışınlarının Ekvator’a dik düştüğü ve bütün Dünya’da gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu tarihlerdir.

9 Eğer eksen eğikliği olmasaydı, Dünya güneş etrafında dolanırken, güneş ışınlarının yere düşme açısı değişmeyecek, sıcaklık değişimleri gerçekleşmeyecek, böylece mevsimler de oluşmayacaktı.

10 21 Haziran Kuzey Yarım Küre Yaz başlangıcıdır. En uzun gündüz yaşanır. Kuzey Kutup Dairesi’nde 24 saat gündüz yaşanır. Kuzey Kutup Çemberi tamamen aydınlıktır. Güneş ışınları en büyük açıyla düşer. Öğle vakti, yıl içinde en kısa gölge oluşur. Güney Yarım Küre Kış başlangıcıdır. En uzun gece yaşanır. Güney Kutup Dairesi’nde 24 saat gece yaşanır. Güney Kutup Çemberi tamamen karanlıktır. Güneş ışınları en küçük açıyla düşer. Öğle vakti, yıl içinde en uzun gölge oluşur.

11 21 Aralık Güney Yarım Küre Yaz başlangıcıdır. En uzun gündüz yaşanır. Güney Kutup Dairesi’nde 24 saat gündüz yaşanır. Güney Kutup Çemberi tamamen aydınlıktır. Güneş ışınları en büyük açıyla düşer. Öğle vakti, yıl içinde en kısa gölge oluşur. Kuzey Yarım Küre Kış başlangıcıdır. En uzun gece yaşanır. Kuzey Kutup Dairesi’nde 24 saat gece yaşanır. Kuzey Kutup Çemberi tamamen karanlıktır. Güneş ışınları en küçük açıyla düşer. Öğle vakti, yıl içinde en uzun gölge oluşur.

12 21 Mart Kuzey Yarım Küre İlkbahar başlangıcıdır, Kuzey Kutup Noktası’ nda Güneş doğar ve 6 ay sürecek gündüz başlar. Bu tarihten sonra gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar Bu tarihten sonra, Güneş’e doğru dönmeye başlar. Bu tarihten sonra, güneş ışınlarının düşme açısı Güney Yarım Küre’den daha fazladır. Güney Yarım Küre Sonbahar başlangıcıdır. Güney Kutup Noktası’nda Güneş batar ve 6 ay sürecek gece başlar. Bu tarihten sonra, geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar. Bu tarihte, Güneş’e dönük olma özelliğini kaybeder. Bu tarihten sonra, güneş ışınlarının düşme açısı Kuzey Yarım Küre’den daha azdır.

13 23 Eylül Güney Yarım Küre İlkbahar başlangıcıdır, Güney Kutup Noktası’ nda Güneş doğar ve 6 ay sürecek gündüz başlar. Bu tarihten sonra, Güneş’e doğru dönmeye başlar. Bu tarihten sonra gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar. Bu tarihten sonra, güneş ışınlarının düşme açısı Güney Yarım Küre’den daha fazladır. Kuzey Yarım Küre Sonbahar başlangıcıdır. Kuzey Kutup Noktası’nda Güneş batar ve 6 ay sürecek gece başlar. Bu tarihten sonra, geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar. Bu tarihte, Güneş’e dönük olma özelliğini kaybeder. Bu tarihten sonra, güneş ışınlarının düşme açısı Kuzey Yarım Küre’den daha azdır.

14


"MEVSİMLERİN OLUŞUMU HAZIRLAYANLAR: Esra ASLAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları