Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ"— Sunum transkripti:

1 ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ
2016 – 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÜSTÜN YETENEKLİLER ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ

2 Özel Yetenekli Birey Zeka, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasitesi veya özel akademik alanlarda, yaşıtlarına göre yüksek düzeyde motivasyon, performans gösterdiği uzmanlar tarafından belirlenen çocuk/öğrencilerdir (BİLSEM Yönergesi, 2007).

3 Toplumu oluşturan bireylerin; %95’inin normal zeka,
%3’ünün normal zekanın altı, % 2’sinin yetenekli olduğu kabul edilmektedir. Marland Raporu (1972)

4 Özel Yetenekli Birey YETENEK YARATICILIK ÖZEL YETENEK MOTİVASYON

5 Özel Yetenekli Birey 21. yüzyılın bilgi ve yaratıcılığa dayalı rekabet dünyasında özel yetenekliler bilim, teknoloji, sanat, iş ve hizmet alanlarında, genel anlamda uygarlığa katkıda bulunabilecek bireylerdir. Dünyadaki hızlı değişimler; eğitim ve iş piyasasında yaratıcı ve problem çözme yeteneği güçlü bireylerin önemini daha da arttırmaktadır.

6 Zihinsel Özellikleri Yoğun motivasyon gösterebilirler.
Gelişim basamaklarını yaşıtlarından önce tamamlarlar. Sürekli soru sorarlar, meraklıdırlar. Ayrıntılara dikkat ederler. Çabuk ve kolay öğrenirler, kavrama ve akılda tutma süreleri yüksektir. Kelime dağarcıkları zengindir ve akıcı konuşurlar Ders başarıları yüksektir

7 Sosyal Alandaki Özellikleri
Kendilerine güvenir, kolaylıkla sorumluluk alabilirler. Grup içinde lider olurlar. Başkalarıyla kolayca işbirliği yaparlar. Okula severek giderler. Azimli ve sabırlıdırlar. Sorumluluk duyguları gelişmiştir. Sorumluluk almayı çok ister ve bunu yerine getirmekten hoşlanırlar.

8 Müzik Alanındaki Yetenek Özellikleri
Ritim ve melodiye diğer çocuklardan fazla tepkide bulunurlar. Müzik parçaları bestelemeye büyük istek ve çaba gösterirler, Başkaları şarkı söylerken onlara katılmaktan hoşlanırlar. Duygu ve düşüncelerini anlatmak için sık sık müziği araç olarak kullanırlar. Çeşitli müzik aletleri ile ilgilenir, onları çalmayı denerler. Dinlediği şarkıyı kısa zamanda öğrenir, anlamlı ve uygun şekilde söylerler.

9 Resim Alanındaki Yetenek Özellikleri
Çeşitli konularda ve diğer çocukların yaptığından değişik çizimler yaparlar. Resimlere derinlik verir ve parçalar arasında uygun oranlar kullanırlar. Resim yapmayı ciddiye alır ve bundan haz duyar ve buna çok zaman harcarlar. Diğer insanların yaptığı resim çalışmalarına ilgi duyarlar. Çamur, sabun ve plastilin vb. yumuşak gereçlerle üç boyutlu figürler yapmaya özel bir ilgi gösterirler.

10 Matematik Alanındaki Yetenek Özellikleri
Aynı problemi farklı yöntemlerle çözebilirler. Yazılı iletişimden ziyade sözlü iletişimi tercih ederler. Olağan dışı matematiksel işlemler yapar, gayret gerektiren olağandışı problemler sorarlar. Problemi kısa sürede çözer, uygulamaya, analize, senteze ve değerlendirmeye odaklanırlar. İlgisiz gibi görünen işlemler arasında ilgi kurarlar.

11 Fen Alanındaki Yetenek Özellikleri
Fen ve teknik araçları kullanabilir ve bunlara vakıf olurlar. Fikirleri hem niceliksel hem de niteliksel ifade edebilirler. Bilimsel gözlem, veri toplama ve yorum yapma becerileri vardır. Fen bilgisi konusunda otorite olan kaynakları tarar, fen raporlarını yorumlayarak bir ilgi zemini oluştururlar.

12 BİLSEM’E Öğrenci Yönlendirirken Dikkat Edilmesi Gereken
Ülkemizde ,% 2 ile %3 arasında çocuğun özel yetenekli olduğu tahmin edilmektedir. Öğretmenlerimiz, bu istatistiki veriden yola çıkarak sınıf mevcutlarının en fazla %20 sini aday göstermelidir. Bu bilgiye göre hareket etmeleri Bilim ve Sanat Merkezlerine öğrenci seçimlerinin daha sağlıklı işlemesini sağlayacaktır. DİKKAT: Ancak öğretmenlerimizin sınıflarında Bilim ve Sanat Merkezine aday gösterecek öğrenciler in bulunmama ihtimali de vardır.

13 TAKVİM

14 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılında İlkokul 1. 2. ve 3
Eğitim Öğretim Yılında İlkokul ve 3. Sınıfa Devam Edip Resim, Müzik ve Genel Zihinsel Yetenek Alanlarında Tanılama Yapılacaktır. 3. Sınıflar 1. ve 2. Sınıflar

15 1.Aşama Öğrencinin Aday Gösterilmesi 2.Aşama Öğrencinin Grup Tarama Testine Girmesi 3.Aşama Grup Tarama Testi Sonuçlarına Göre Öğrencinin Bireysel Değerlendirmeye Alınması

16 Bir Öğrenci En Fazla İki Yetenek Alanından Aday Gösterilebilecektir
Bir Öğrenci En Fazla İki Yetenek Alanından Aday Gösterilebilecektir. Genel Zihinsel Yetenek- Resim, Genel Yetenek-Müzik, Resim-Müzik.

17 E-OKUL SİSTEMİNDE ÖĞRENCİNİN ADAY GÖSTERİLMESİ

18

19

20

21

22

23

24

25 Gözlem formlarında yer alan ortak soruların cevaplandırılmasından sonra, öğrencinin aday gösterildiği yetenek alanındaki becerisini ölçen sorular da sınıf öğretmeni tarafından cevaplandırılacaktır.

26 Sınıf Öğretmenleri Tarafından Aday Gösterilecek Öğrencilerin Yetenek Alanlarına Göre
(Resim Yetenek, Müzik Yetenek, Genel Zihinsel Yetenek) Gözlem Formları 14 Kasım – 09 Aralık 2016 Tarihleri Arasında E-Okul Sistemi Üzerinden Doldurulacaktır.

27 Tarihinde www.meb.gov.tr İnternet Adresinden Yayınlanacaktır.
1. , 2. VE 3. SINIF e-okul Sistemi Üzerinden Gözlem Formu Doldurulan Öğrencilerden Grup Tarama Sınavına Girecek Olanların Listesi Tarihinde İnternet Adresinden Yayınlanacaktır. 12-16 Aralık 2016

28 GRUP TARAMA TESTİNİN UYGULANMASI

29 1. 2. VE 3. SINIF DÜZEYİ Aday Gösterilen Öğrencilerin E-Okul Sistemi Üzerinden Uygulama Giriş Belgelerinin Verilmesi

30 Tarihleri Arasında Gerçekleştirilecektir. Grup Tarama Sınav Sonuçları
1., 2. ve 3. SINIF DÜZEYİ Öğrenciler 10 Gruplara Elektronik Ortamda Tablet Uygulaması İle Tarihleri Arasında Gerçekleştirilecektir. Grup Tarama Sınav Sonuçları 14 Nisan 2017 Tarihinde Öğrenci Kimlik Numarası ve Doğum Tarihi İle Birlikte Adresinden Öğrenilebilecektir.

31 GRUP TARAMA SINAV SONUÇLARININ HESAPLANMASI
Grup tarama uygulaması tüm Türkiye’de tamamlandıktan sonra yetenek alanları bazında sonuçlara göre ülke ortalaması belirlenecek ve bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler adresinden ilan edilecektir. Yanlış Cevaplar Doğruyu Götürmeyecektir.

32 BİREYSEL DEĞERLENDİRMELER

33 Grup Tarama Sınav Sonuçları Açıklandıktan Sonra Sınav Performansları Dikkate Alınarak Öğrenciler Yetenek Alanlarına (Resim, Müzik, Genel Zihinsel Yetenek) Göre Bireysel Değerlendirmeye Alınacaktır.

34 Bireysel İnceleme Tarihleri
Genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanlarında bireysel değerlendirmeye alınacak öğrencilerin randevu bilgileri: 24 Nisan- 05 Mayıs 2017 tarihleri arasında e-okul sisteminde yayınlanacak ve öğrenci velisine okul müdürlüğü tarafından bildirilecektir. Bireysel İnceleme Tarihleri Genel zihinsel Resim Müzik BİLSEM’lerin ve diğer okul/kurumların ilgili alan öğretmenlerinden olmak üzere 5 asıl üye- 5 yedek üye 8 Mayıs -30 Haziran 2017

35 Bireysel İnceleme Sonucunda Bilim ve Sanat Merkezlerine Yerleşme Hakkı Kazanan Öğrenciler Tarihinde Adresinden Duyurulacaktır.

36 ÇETİN ŞEN BİLİM SANAT MERKEZİ

37 BİRİMLER FEN BİLİMLERİ DİL SANATLARI GÖRSEL SANATLAR DÜŞÜNÜ-YORUM
ROBOTİK MATEMATİK TARİH FEN BİLİMLERİ

38 UYUM PROGRAMI: Uyum süreci 40 ile 60 ders saati arasında iki aylık süreyi geçmeyecek şekilde planlanır Kişisel ve psikojik durum Takım ruhu kazandırma Kendilerine güven artırma

39 DESTEK PROGRAMI: Destek Programı okul öncesinde başlandığında 3 yıl, İlkokulda başlandığında 2 yıl, ortaokulda başlandığında 1 yıl olarak uygulanır. Görsel sanatlar ve müzik alanında tanılanmış öğrenciler destek eğitimi programını alırlar. Çalışma disiplini Bilişim-Yabancı Dil Araştırma teknikleri Öğrenme Yöntemleri

40 BİREYSEL YETENEKLERİ FARK ETTİRİCİ PROGRAM:
Programın süresine çocuk/öğrencilerin danışman öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda merkez yürütme kurulunda karar verilir. Program 2 yılı geçmeyecek şekilde planlanır. Genelden-Özele bir eğitim başlangıcı

41 ÖZEL YETENEKLERİ GELİŞTİRİCİ PROGRAM:
Program süresine çocuk/öğrencilerin, danışman öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda merkez yürütme kurulunda karar verilir. Program 2 yılı geçmeyecek şekilde planlanır. Herhangi bir disipline derinlemesine ileri düzede bilgi, beceri, tutum ve davranış kazandırmak

42 PROJE DÖNEMİ: Süresi öğrencinin gelişimine göre planlanır ve proje bitirilerek mezun olunur. Bulunduğu yakın çevrenin gereksinimlerine Endüstrinin ihtiyaçları Gerçek yaşamla ilgili sorun çözmeyle ilgili proje üretme ve geliştirme.

43 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları