Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

G- ÇÖZÜNÜRLÜK: Doygun Çözelti..

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "G- ÇÖZÜNÜRLÜK: Doygun Çözelti.."— Sunum transkripti:

1 G- ÇÖZÜNÜRLÜK: Doygun Çözelti.

2 Q= Quantity (Miktar) S= Solubility (Çözünürlük) Q-S= Çözünmeden ortamda kalan madde. =Bağıl aşırı doygunluk hali Çökme hızı veya Çekirdek sayısı = k= katsayı

3 KOLLOİDLER Bir madde diğer bir madde içerisinde dağıldığı zaman dağılan fazın tanecik büyüklüğü milimikron arasında ise bu durum “KOLLOİDAL HAL”dir. İdeal çözeltiler tanecik büyüklükleri 1 m dan küçük olan Süspansiyonlar ise tanecik büyüklüğü 200 m dan büyük olan çözeltilerdir. KOLLOİDAL ÇÖZELTİLER: 1- SOLLER: Mg(OH)2’in suda dağılımı 2- EMÜLSİYONLAR: Yağın su içindeki dağılımı, süt 3- JELLER: Jöle, Al(OH)3 4- AEROSOLLER: Duman, Sis

4 KOLLOİTLERİN HAZIRLANMA YÖNTEMLERİ
İki yöntem kullanılır. A- Dispersiyon B- Kondensasyon KOLLOİTLERİN ÖZELLİKLERİ: 2- Freundlich Bağıntısı X= K. C 1/n X= Adsorplayıcının birim ağırlığı tarafından adsorplanan madde miktarı C = Adsorplanan madde miktarı 1/n = Adsorplanan ve adsorplayıcı ile ilgili sabit

5 3- Kolloidal tanecikler elektrikçe yüklüdür. As2S3 H+ H+ H+
Sekonder Tabaka H H+ Primer Tabaka H H+ H+ Negatif Kolloid oluşmuştur. ELEKTRİKSEL ÇİFT TABAKA: Yüklü bir sabit tabaka ile ona zıt yüklü hareketli difüz tabakadan oluşmuş yapıya denir. S= S= S= As2S3 S= S= S=

6 KATI Sabit Faz Hareketli Faz ÇÖZELTİ ZETA POTANSİYELİ: Difüz tabaka boyunca potansiyel değişimi demektir. Elektrokinetik Potansiyel de denir.

7 5- Peptidleşme 6- Liyofobik Kolloidler; Hidrofobik Kolloidler (Soller örnektir) Liyofilik Kolloidler; Hidrofilik Kolloidler (Leller örnektir) 7- 1 ’dan az olduğunda partikül büyüklüğü azaldıkça çözünürlük artar. ÇÖKELEĞİN OLGUNLAŞTIRILMASI ÇÖKELEKLERİN KİRLENMESİ: 1-Birlikte Çökme (= Kopresipitasyon) Adsorpsiyondaki Kurallar: A- Çökelekteki iyonlarla ortak olan bir iyon çok şiddetli adsorplanır.

8 B- Eğer çözeltide çökelekle ortak olan bir iyon bulunmazsa o zaman çökelekteki iyonlarla en az çözünen bileşiği oluşturabilecek olan iyon en kuvvetli adsorblanır (Paneth-Fajans-Hahn Kuralı). Kopresipitasyon’un bir başka şekli hapsolmadır. 2- Sonradan Çökme (= Post presipitasyon) Ca+2 ; Mg C2O4= ile reaksiyonunda uzun süre olgunlaşma için beklenirsa Mg C2O4 da Ca C2O4 yanında çöker. Çöktürme için en uygun koşullar: 1- Madde derişimleri çok seyreltik veya çok derişik olmamalı.

9 2- Çöktürme yavaş yapılmalı.
çöktürme hızı= = Oluşan çekirdek sayısı 3- Çökelek sıcak çözeltiden elde edilmeli. 4- Homogen çöktürme yapılmalı 5- Tekrar tekrar çöktürme yapılmalı 6- Uygun pH seçilmeli. 7- Yabancı iyonun yükseltgenme basamağı ayarlanmalı.

10 Çökeleğin Kurutulması
Çökeleğin Süzülmesi Süzme işleminde: 1- Filtre kağıdı (Whatman 42) 2- Cam veya porselen filtreler kullanılır. Çökeleği Yıkanması Çökeleğin Kurutulması Desikatörler kullanılır. Desikatörün içine nem çekici madde olarak CaCl2, P2O5 (Fosfor penta Oksit) konulur.

11 Gravimetrik Faktör Gravimetrik Faktör= a x aranan maddenin formül ağırlığı bx tartılan maddenin formül ağırlığı a ve b stökiyometrik sayıları göstermektedir.


"G- ÇÖZÜNÜRLÜK: Doygun Çözelti.." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları