Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mikrodalga Devre Tasarımı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mikrodalga Devre Tasarımı"— Sunum transkripti:

1 Mikrodalga Devre Tasarımı
Yrd. Doç. Dr. Sibel ÇİMEN Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Kocaeli Üniversitesi

2 Ders Kitabı: Geniş Bantlı Mikroşerit Filtre Tasarımı,
‘ Yrd. Doç. Dr. Gonca Çakır, Y. Müh. Sibel Gündüz, Prof. Dr. Levent Sevgi’, Eksen Yayıncılık, 2006.

3 Referans Kitapları: RF Circuit Design, ‘Christopher Bowick’, Butterworth-Heinemann, USA, 1982. Microwave Engineering, David M. Pozar, Wiley. The RF and Microwave Circuit Design Cookbook, ‘Stephen A. Maas’, Artech House Publishers.

4 Giriş: Mikrodalga devreleri, ayrık devre elemanların bir araya getirdiği devrelerdir. Bu ayrık devre elemanlarında gerilim ve faz değerleri, devre elemanın boyutları ile ciddi olarak değişmektedir. Devre elemanlarının boyutları ve uzunluklarında değişikliler yapılarak, gerilim(akım) büyüklüğü ve faz değeri ayarlanabilir. Böylelikle istenilen frekans karakteristiğine sahip, ayrık devre elemanlarından oluşmuş bu tüm mikrodalga devresi tasarlanmış olur. Mikrodalga devreleri, mikrodalga amfikatörleri, osilatörleri, filtreleri, güç bölücüleri/birleştiricileri, çoğullayıcıları, antenleri ve mikserleri tasarlamak için kullanılırlar.

5 Giriş: Mikrodalga analizi ve tasarımını anlamada gerekli olan araçlar: iletim hat teorisi, iki-kapılı devreler (Z, Y, ABCD Parametreleri), devre teorisi (S-parametreleri), empedans uydurmalar ve filtre tasarımı olarak sıralanabilir. Mikrodalga devre tasarımı dersinde gerekli olan bu tekniklerden bahsedilecektir.

6 Giriş: Mikrodalga devreleri şu uygulama alanlarında yer alırlar:
1) Kablosuz Haberleşme (cep telefonları, vs.) 2) Kablosuz Ağ 3) Sayısal Haberleşme (Yeryüzü-yeryüzü, Uydu-Uydu, Yeryüzü- Uydu) 4) Radar Sistemleri 5) Tıbbi Görüntüleme ve Tanı …vs.

7 Mikrodalga Devre Tasarımcılarının Kablosuz sistemlerdeki görevi nedir?
Filtre, mikser, amfilakatör, osilatör, uydurma devreleri vs. tasarımlarını, Antenler ve uydurma devrelerinin tasarımlarını, Yayılma etkileri (çokluyol, sinyal çeşitliliği) tanımlarını yapmaktır.

8 Ders İzlencesi: Pasif devre elemanlarının RF davranışları
Mikrodalga rezonans devreleri İletim hat teorisi saçılma parametreleri Z- ve Y- parametreleri İletim (ABCD) parametreleri 4) Smith abağı ve empedans uydurma 5) Mikrodalga filtre tasarımı 6) Mikroşerit iletim hatları ve süreksizlikler 7) Mikroşerit filtre tasarımı


"Mikrodalga Devre Tasarımı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları