Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YANIKLAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YANIKLAR."— Sunum transkripti:

1 YANIKLAR

2 Derinliğine göre I. derece II. derece

3 Yanık alanın genişliğine göre:
%20 veya daha fazlasında hayati tehlike başlar YüzünBaşın Ellerin Genital bölgenin tamamının yanıkları; ‘BÜYÜK YANIK’ tır Bebeklerin ve Yaşlıların yanıkları ile Elektrik yanıkları küçük de olsa ‘BÜYÜK YANIK’ tır

4 YANIKTA İLKYARDIM 1- Yanık yeri suyun altında
10-15 dakika tutarak soğutun. 2- Takıları keserek çıkarın. 3- Yanık yeri temiz, ıslak bir bez ile örtün. 4- Havayolunu açık tutun, solunum ve dolaşımı kontrol edin. Yapmayın 1- İçi su dolu kabarcıkları patlatmayın yanık deri parçalarını çıkarmayın. 2- Yapışan giysileri çıkarmaya çalışmayın. 3- Losyon, salça, merhem, yağ, diş macunu, yoğurt gibi maddeler sürmeyin. 4- Pudra ve benzeri emici maddeler sürmeyin. Bütün vücudun yandığı durumlarda soğutma yapılmaz...!

5 Kimyasal Yanıklar *Kimyasal maddeyle bulaşmış giysileri çıkarın.
*Kimyasal madde toz ise önce fırça ile uzaklaştırın. *Etkilenen yeri bol su ile en az 15 dakika yıkayın. *Temiz bir bez ile yanığın üzerini örtün. *Kazazedeyi hastaneye gönderin.

6 Gözün Kimyasal Yanıkları
*Gözdeki kimyasal maddeyi temiz suyla yıkayarak uzaklaştır. *Etkilenen gözü yıka. Yıkama İşlemi en az dk. olmalıdır. *Yıkama sırasında sağlam göz kapatılmalıdır. *İki göz de kapatılıp, hastaneye nakledilir.

7 ELEKTRİK YANIKLARI DİKKAT!
-Elektrik akımı kaslarda kasılmalara yol açar. -Solunum durmasına ……... -Kalp durmasına ………. -Beyin kanamasına……… neden olabilir. -Akımın giriş ve çıkış noktalarında yanık vardır. -Doku hasarı ciltte görülen yanıktan çok daha fazla olabilir. AKIMIN KESİLDİĞİNDEN EMİN OLMADAN YARALIYA YAKLAŞMAYIN! DİKKAT!

8 Elektrik Çarpmalarında
1- Elektrik kaynağından akımın kesilmesini sağlayın. 2- Kazazedeyi elektrik kaynağından kurtarın. 3- Havayolunu açık tutun, gerekiyorsa suni solunum - kalp masajı uygulayın. 4- Yaralıyı yürütmeyin, araçla hastaneye gönderin.

9 Yıldırım Çarpmaları Elektrik yanıklarının özel bir şeklidir.
Kısa süreli hafıza kaybı, uyuşma, karıncalanma, kısmi veya tam felç, körlük, duyma kaybı, konuşma güçlüğü gelişebilir. En önemli problem kalp ritminde oluşan bozulmalardır. Ancak genellikle hepsi geçicidir. Tam kalp durması da gelişebilir. Yıldırım düşmüş bir kişiye dokunmak tehlikeli değildir, çarpılma tehlikesi yoktur. Yıldırım Çarpmaları

10 Elektrik yanıklarının özel bir şeklidir.
Öldürmeme olasılığı zannedildiğinden yüksektir.. Vücuttaki, hasar görülen yanıktan çok daha fazla olabilir.

11 Ancak genellikle hepsi geçicidir.
Yıldırım düşmesi sonucu, kısa süreli hafıza kaybı, uyuşma, karıncalanma, kısmi veya tam felç, körlük, duyma kaybı, konuşma güçlüğü gelişebilir. Ancak genellikle hepsi geçicidir. En önemli problem kalp ritminde oluşan bozulmalardır. Tam kalp durması da gelişebilir.


"YANIKLAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları