Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Balıkesir de Gazi Ece Amca Ve Ben BÖLÜM: BALIKESİR TÜLÜKABAKLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Balıkesir de Gazi Ece Amca Ve Ben BÖLÜM: BALIKESİR TÜLÜKABAKLARI"— Sunum transkripti:

1 Balıkesir de Gazi Ece Amca Ve Ben BÖLÜM: BALIKESİR TÜLÜKABAKLARI
Can AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI SESLİDİR

2 Balıkesir'i işgal eden düşman kuvvetleri Gece devriyesine çıktıklarında tabakhanede çalışan işçilerden korktuklarını gören Balıkesir Kuvâ-Yi Milliyesi gece devriyelerini korkutmalarını ister ve böylece gizlice toplantılar yapılır ve kararlar alınırdı Balıkesir'in kurtuluşunda çok önemli yer almıştır...

3 Her altı Eylül günü Balıkesir in kurtuluş gününde özellikle tülükabak ( tülü tabak ) ları ve deve gösterisi için halk meydanları doldurur... Halkın üstüne doğru saldıran onları kovalayan tülükabaklar, halkın neşe kaynağı olmuştur... Can Akın

4 Okul yolunun iki kilometrelik kısmı benim için çok eğlenceli geçerdi
Okul yolunun iki kilometrelik kısmı benim için çok eğlenceli geçerdi. Sırasıyla önce Demirdöküm fabrikasındaki Tülükabaklar, arkasından Balıkesir Mezbahası ve askeriyenin Ordu Donatım isminde bakım ve tamir fabrikası yer alırdı. Bu yol şiddet içinde geçen çocukluğumun dışında en eğlenceli anılarını yaratırdı.

5 Önce beni fabrikanın yanına yaklaşınca görür görmez ellerini havaya kaldırıp tıpkı bir aslan gibi pençe yaparak "böööööö" diye korkutan Tülükabaklara rastlardım. Ve her seferinde de çok korkardım. Onlara "Tülükabaklar" ismini beni korkuttukları ve gerçekten simsiyah oldukları için takmıştım.

6 Çünkü Demirdöküm fabrikasında her sabah büyük fırını yakarlar ve onu oldukça kızgın hale getirirlerdi. Sonrada fırının içine attıkları büyük demir parçalarını, kor haline gelince alırlar ve büyük silindirler arasından geçirerek on metre uzunluğunda ince inşaat demiri yaparlardı. Bu işlemi yaparken vücutlarının her tarafı, büyük fırının önünde çalışmaktan is olurdu.

7 Ben de kapkara adamlardan korkardım
Ben de kapkara adamlardan korkardım. Ve onların karalığı bende sanki tüylülermiş gibi bir izlenim yaratırdı ve onları görünce korkudan tabanlarımı yağlayarak kaçmaya çalışırdım. Fakat her seferinde beni tutarlar ve bana bir matematik problemi sorarlardı. Beni tipimden Kızılderili bir çocuğa benzettiklerinden kendi aralarında adımı "Beyaz Kartal" koymuşlardı.

8 İçlerinden birisi beni yakalayarak;
"Söyle bakalım Beyaz Kartal! Beşi beş kuruştan beş yumurta kaç para yapar" diye sorar cevabı, bilsem de bilmesem de Kızılderililerin yaptığı gibi burnumun iki tarafına ters "V" şeklinde isli parmaklarıyla işaret çekerdi. "Haydi şimdi okula git. Doğrusunu yap Beyaz Kartal. URG öğren de gel " derdi. Daha önceden yazıp hazırladıkları matematik sorusunun yazılı olduğu kağıdı cebime iliştirir ve beni yere bırakırlardı.

9 Sonradan öğrendiğime göre matematik sorusunu kağıda yazabilmek için ev ile demirdöküm fabrikasının arasındaki yarım saatlik mesafede düşünür ve bana soracakları probleme karar verirlermiş. Sonra içlerinden okuma yazma bilen birisine yazdırır ve kağıdı hazır ederlermiş. Ben üçüncü sınıftayken içlerinden birisi bu olayı anlattığında çok etkilendim. Senelerce benim için problem hazırlamışlar.

10 O anda benimle ne kadar çok ilgilendiklerini ve bana bir şeyler öğretmeye çalıştıklarını anladım. Ve onlara minnettarlık duydum. Ben okula yüzümde isin karasıyla çizikleştirilmiş işaretlerle gider, okulda öğretmenimin verdiği peçetelerle temizlenmeye çalışırdım. O zamanlar Tülükabaklara çok kızardım. Ve ne zaman acaba bilebileceğim bir soru soracaklar diye düşünürdüm.

11 Öğretmenim de her seferde bana kahkahalarla güler;
"Gene mi bilemedin Can?" Gel soruyu beraber yapalım derdi.

12 TÜLÜKABAKLARI VALİ, BELEDİYE BAŞKANI, GARNİZON KOMUTANI SELAMLIYOR

13

14

15

16

17 TÜLÜKABAKLAR, VALİ, BELEDİYE BAŞKANI, GARNİZON KOMUTANINI
KARŞILARINDA BALIKESİR ÇİFTETELLİSİ İLE SELAMLIYORLAR…

18 TÜLÜKABAKLAR, VALİ, BELEDİYE BAŞKANI, GARNİZON KOMUTANINI
KARŞILARINDA BALIKESİR ÇİFTETELLİSİ İLE SELAMLIYORLAR…

19

20

21

22

23

24

25 BALIKESİR TÜLÜKABAKLARI Can AKIN FOTOĞRAF SERGİSİ                  Köy seyirlik oyunlarından biri olan Tülükabak Balıkesir'de şehrin kurtuluş günü olan altı eylülde kutlamalarda yer almaktadır.                  Kuvâ-yi Milliyenin başlangıç noktası olan Balıkesir'de Türk İstihbaratı şehri işgal eden düşman kuvvetlerini gece devriyesine çıktıklarında tabakhanede çalışan işçilerden korktuklarını tespit ederler. Bunun üzerine Balıkesir Kuvâ-yi Milliyesi gizli toplantılar yapar ve tabakhane işçilerinden düşman devriyelerini korkutmalarını ister, Tülükabakların bu göreviyle Balıkesir'in kurtuluşunda önemli bir yeri vardır.                   Her altı eylül günü Balıkesir in kurtuluş gününde özellikle Tülükabak ( Tülü Tabak ) gösterisi için halk meydanları doldurur... Halkın üstüne doğru saldıran onları kovalayan Tülükabaklar, halkın neşe kaynağı olmuştur...                   Balıkesir ve kültürünü Türkiye ve Dünyaya tanıtmak amacıyla çekilen fotoğraflar sergilenmektedir…                                                                                                               Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Açılış: 06 Eylül, Saat: Balıkesir'in kurtuluş töreni ardından açılacaktır… Kapanış: 15 Eylül, Saat: ADRES: Balıkesir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi                Balıkesir Saat Kulesi Yanı TEL:

26 AVRUPADA 8 ÜLKE TV GÖSTERİLEN KLİBİ ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI
VIDEO AVRUPADA 8 ÜLKE TV GÖSTERİLEN KLİBİ RESMİ TIKLAYINIZ Can AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI


"Balıkesir de Gazi Ece Amca Ve Ben BÖLÜM: BALIKESİR TÜLÜKABAKLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları