Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİLAH BİLGİSİ VE ATIŞ EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİLAH BİLGİSİ VE ATIŞ EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 SİLAH BİLGİSİ VE ATIŞ EĞİTİMİ

2 SİLAHIN TANIMI SİLAH: Yakın ve uzaktan, çeşitli şekillerde kullanılarak; canlıları yaralayan veya öldüren; cansızları parçalayan veya yok eden; kişi ile kişiye ait olanları koruyan aletlerdir. Daha genel anlamı ile silah, saldırı ve savunmaya yararlı olan aletlerdir.

3 SİLAH BİLGİSİ SİLAH BİLGİSİ HUKUK BİLGİSİ MEKANİK BİLGİSİ
ATIŞ BECERİSİ

4 SİLAH BİLGİSİ SİLAH BİLGİSİ
HUKUK BİLGİSİ Silahı bulundurmaya, taşımaya yetki veya izin veren yasalar. Silah kullanmaya yetki veren yasalar. Silahın imalini, naklini, satışını, bulundurmasını, taşımasını yasaklayan ve cezalandıran yasalar. Silahın bir suçta kullanılması halinde, işlenen suça ek ceza veren yasalar.

5 SİLAH BİLGİSİ MEKANİK BİLGİSİ ATIŞ BECERİSİ
Makine olarak yapısı, parçaları, çalışması, sökülüp takılması, kabiliyeti, arızaları, temizliği, kullandığı fişeğin öğrenilmesini ve uygulanmasıdır. ATIŞ BECERİSİ Atışlarda istenen sonucun elde edilmesi için becerilerin kazanılmasıdır.

6 SİLAH ÇEŞİTLERİ

7 SİLAH ÇEŞİTLERİ ATEŞLİ SİLAHLAR
“MERMİ” adı verilen özel, şekil,ağırlık, büyüklük ve vasıftaki cisimleri, barut gazının etkisiyle uzak mesafelere atan silahlardır. Ateşli silahların kullandığı cephaneye “FİŞEK” denir. Tabanca fişekleri kovan, mermi, kapsül ve barutun birleştirilmesinden meydana gelir.

8 SİLAH ÇEŞİTLERİ AĞIR ATEŞLİ SİLAHLAR
Birden çok personel tarafından kullanılan ateşli silahlardır. (Top, obüs, havan, uçaksavar, ağır makineli v.b.)

9 SİLAH ÇEŞİTLERİ HAFİF ATEŞLİ SİLAHLAR
Bir kişi tarafından kullanılan ateşli silahlardır. Uzun namlulu ateşli silahlar * Harp tüfekleri (tek atışlı tüfekler, yarı otomatik tüfekler, tam otomatik tüfekler) * Av tüfekleri (namlusu yivli av tüfekleri, namlusu yivsiz av tüfekleri) Kısa namlulu ateşli silahlar * Tek atışlı, toplu, yarı ve tam otomatik tabancalar

10 SİLAH ÇEŞİTLERİ ATEŞSİZ SİLAHLAR
DELİCİ SİLAHLAR (Şiş, baston, sivri uçlu bıçaklar v.b. her türlü delmeye elverişli aletler) KESİCİ SİLAHLAR (Bıçak, kama, keser ve balta gibi aletlerin keskin yüzleri v.b.) EZİCİ SİLAHLAR (Gürz, topuz, çekiç, keser v.b.)

11 SİLAH ÇEŞİTLERİ TÜRK CEZA YASASINDA BELİRTİLEN SİLAH ÇEŞİTLERİ
Ateşli silahlar Patlayıcı maddeler Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açan nükleer, radyoaktif, kimyasal ve biyolojik maddeler

12 SİLAHIN PARÇALARI VE SÖKÜLÜP TAKILMASI
ATEŞLİ SİLAHLARIN ANA PARÇALARI Namlu Ateşleme tertibatı Kovan atma tertibatı Fişek verme tertibatı Nişan tertibatı Emniyet tertibatı Çerçeve (Ana gövde)

13 ATEŞLİ SİLAHLARIN ANA PARÇALARI

14 ATEŞLİ SİLAHLARIN ANA PARÇALARI
NAMLU Mermi veya saçma ismi ile tanımlanan özel nitelikteki cisimleri uzak mesafelere gönderen parçadır. Yivli-setli namlular Kaval namlular Çap Fişek yatağı

15 ATEŞLİ SİLAHLARIN ANA PARÇALARI
ATEŞLEME TERTİBATI Fişek yatağında atışa hazır durumdaki fişeğin ateşlenmesini sağlayan tertibattır. Tetik Horoz (Çekiç) Ateşleme iğnesi İntikal parçaları Atış ayar mandalı TETİK

16 ATEŞLİ SİLAHLARIN ANA PARÇALARI
ATEŞLEME TERTİBATI FİŞEK HOROZLU SİSTEM İĞNELİ SİSTEM

17 ATEŞLİ SİLAHLARIN ANA PARÇALARI
ATEŞLEME TERTİBATI İĞNE FİŞEK HOROZ TETİK HOROZLU İĞNELİ ATEŞLEME SİSTEMİ

18 ATEŞLİ SİLAHLARIN ANA PARÇALARI
KOVAN ATMA TERTİBATI Patlayan fişekten kalan “kovan”ı silah dışına taşıyan, atan sistemdir. Yarı otomatik ve tam otomatik tabancalarda; Tırnak Çıkarıcı Toplu tabancalarda fişek veya kovanı top dışına çıkartan çıkarıcı vardır.

19 ATEŞLİ SİLAHLARIN ANA PARÇALARI
FİŞEK VERME TERTİBATI Silahın devamlı atış yapmasını sağlayan, besleyen sistemdir. Otomatik tabancalarda şarjör Toplu tabancalarda top yuvaları Yerine getiren yay İğne yuvası alt uç kısmı

20 ATEŞLİ SİLAHLARIN ANA PARÇALARI
NİŞAN TERTİBATI Namlu tarafından atılan mermi veya saçmanın istenilen noktaya ulaşmasını temin eden parçadır Arpacık ve gez Dürbün Işıklı sistemler

21 ATEŞLİ SİLAHLARIN ANA PARÇALARI
EMNİYET TERTİBATI Ateşli silahların güven içerisinde saklanması, taşınması ve kullanılması için gerekli olan sistemdir. Emniyet mandalı Şarjör emniyeti Horoz emniyeti Kabza emniyeti

22 ATEŞLİ SİLAHLARIN ANA PARÇALARI
ÇERÇEVE (ANA GÖVDE) Silahın ana parçalarını üzerinde toplayan kısımdır. Değişik malzemelerden imal edilmiş olabilir. Çerçeve üzerinde kabza kapakları ve taşıma halkası gibi parçalar bulunur.

23 FİŞEKLER Tüm fişekler çekirdek, kovan, barut ve kapsülden meydana gelirler. KAPSÜL ÇEKİRDEK BARUT KOVAN

24 FİŞEKLER Fişekler kendi aralarında çeşitlere ayrılırlar.
Vuruş yerlerine göre; merkezi ve kenar vuruşlu fişekler. Tırnak yapılarına göre; çıkıntılı ve girintili tırnaklılar Ayrıca çekirdeklerinin sivriliğine ve küt oluşlarına göre de sınıflara ayrılırlar.

25 FİŞEKLER Çekirdekli fişekler; 1. Normal fişekler
2. Çelik uçlu fişekler 3. İzli fişekler Çekirdeksiz fişekler; 1. Sevk fişekleri 2. Manevra fişekleri 3. Aydınlatma fişekleri 4. İşaret fişekleri

26 FİŞEKLER Gaz fişekleri Av fişekleri; 1. 12 ve 16 Kal. Şavrotin
ve 16 Kal. Tek kurşun ve 16 Kal. Saçma gibi sınıflara ayırmak ta mümkündür.

27 BİLİNMESİ GEREKENLER Atışa hazır fişeğin işgal ettiği yere FİŞEK YATAĞI Atış için sıra bekleyen merminin işgal ettiği yerede HAZNE Denir. YİV.Namlu içindeki girinti SET.Namlu içindeki çıkıntıdır. Yiv ve Setler çekirdeğe kendi ekseni etrafında dönüş vermektedirler. 4.Çeşit Emniyet Tertibatı vardır.1Mandal. 2.Şarjör. 3.Kabze Horoz emniyetidir. ÇAP. Karşılıklı iki set arasındaki mesafeye denir.. HATVE:mermi çekirdeğinin kendi etrafında bir tur dönüş esnasında namludan aldığı yoldur RAYYÜR:Yiv ve setin çekirdek üzerinde bıraktığı izlere denir KALİBRE NEDİR:Namlunun çapıdır 38. Kalibre 9.65.mm 32.kal mm.eşdeğerdir .

28 MUHTELİF SİLAHLARIN SÖKÜLÜP TAKILMA İŞLEMLERİ
KIRIKKALE Şarjörü çıkaralım. Kabzayı sıkıca tutarak sürgüyü geri çekip tabancanın dolu olup olmadığını kontrol edelim.

29 MUHTELİF SİLAHLARIN SÖKÜLÜP TAKILMA İŞLEMLERİ
KIRIKKALE Diğer elle tetik korkuluğunu aşağı parmağımızla sabit tutalım. Sürgüyü diğer elle geri gelme işlemi sona erene kadar çekip yukarı kaldırıp önden dışarı çıkaralım. Namlu sabit olduğundan sürgü ve yay yerinden çıkacaktır. Aynı işlemin tersi yapıldığında tabanca monte edilmiş olur.

30 MUHTELİF SİLAHLARIN SÖKÜLÜP TAKILMA İŞLEMLERİ
BELÇİKA BROWNİNG (14’LÜ) Şarjörü çıkaralım Diğer elle sürgüyü geri çekerek silahın dolu-boş kontrolünü yaptıktan sonra emniyet mandalını ikinci çentiğe yerleştirerek tabancayı sabitleyin. Sürgü tutucu mandalını yerinden sol tarafa doğru çekerek çıkartalım.

31 MUHTELİF SİLAHLARIN SÖKÜLÜP TAKILMA İŞLEMLERİ
Sürgüyü tutarak emniyet mandalını yuvadan çıkararak sürgüyü öne doğru çekelim Yerine getiren yay ve pimini yuvasından çıkaralım. Namluyu da yuvasından çıkaralım. Sökülen parçalar aynı sıra ile yerine yerleştirerek monte edelim.

32 MUHTELİF SİLAHLARIN SÖKÜLÜP TAKILMA İŞLEMLERİ
UNİQUE (FRANSIZ ONLUSU) Kabza dip tarafında bulunan mandalı geri çekerek şarjörü çıkartalım. Emniyet mandalını tam tersine doğru çevirerek sürgüyü geriye çekip sabitleyelim

33 MUHTELİF SİLAHLARIN SÖKÜLÜP TAKILMA İŞLEMLERİ
UNİQUE (FRANSIZ ONLUSU) Avuç içiyle namluya baskı yaparak yuvasından çıkartalım. Emniyet mandalını sürgünün çentiğinden kurtarınca sürgü de gövdeden ayrılır.

34 MUHTELİF SİLAHLARIN SÖKÜLÜP TAKILMA İŞLEMLERİ
CZ BRNO-MODEL 75 Kabza üzerinde bulunan düğmeye basarak şarjörü çıkartalım. Avuç içi ile sürgüyü geri ittirerek horoza yakın bulunan iki noktayı üst üste getirerek sürgü tutucu pimi yerinden çıkartalım.

35 MUHTELİF SİLAHLARIN SÖKÜLÜP TAKILMA İŞLEMLERİ
CZ BRNO-MODEL 75 Sürgü tutturucu mil yerinden çıkartıldıktan sonra sürgü, namlu ve yerine getiren yayla mili gövdeden ayrılır.

36 MUHTELİF SİLAHLARIN SÖKÜLÜP TAKILMA İŞLEMLERİ
SMITH WESSON Sürgü, namlu ve yerine getiren yay öne doğru çekilerek çıkartılır.

37 MUHTELİF SİLAHLARIN SÖKÜLÜP TAKILMA İŞLEMLERİ

38 MUHTELİF SİLAHLARIN SÖKÜLÜP TAKILMA İŞLEMLERİ
BERETTA Kabza üzerinde bulunan düğmeye basarak şarjörü çıkartalım. Sürgü tam olarak geriye çekilerek emniyet mandalı ile sabitlenir.

39 MUHTELİF SİLAHLARIN SÖKÜLÜP TAKILMA İŞLEMLERİ
BERETTA Sürgü tutucu mandal tamamen aşağı çevrilince sürgü, namlu ve yerine getirici yay ile birlikte gövdeden ayrılır.

40 SİLAHTA MEYDANA GELEBİLECEK ARIZALAR VE GİDERME YOLLARI
Fişek Yatağına Fişek Sürülmüyor Şarjörden Kaynaklanan Arızalar Şarjör tam olarak yerine oturmamıştır. Şarjör gövdesi, kilidi, ağzı, yayı, gerdel veya kapak deforme olmuştur. Fişekten kaynaklanan arızalar Fişek uygun değildir. Fişek parçalarında deformasyon vardır.

41 SİLAHTA MEYDANA GELEBİLECEK ARIZALAR VE GİDERME YOLLARI
Yerine getiren yaydan kaynaklanan arızalar Doldurma esnasında yay normal şekilde bırakılmamıştır. Yay normal takılmamıştır. Deforme olmuştur. Tırnak veya tırnak yayında problem vardır. Fişek yatağı; Kirlidir, Çatlamıştır.

42 SİLAHTA MEYDANA GELEBİLECEK ARIZALAR VE GİDERME YOLLARI
Fişek Ateşlemiyor İğnenin kendisi, yayı, iğne yuvası ile ilgili olabilir. Horoz veya horoz yayı arızalıdır. Kapsülün veya barutun niteliğini kaybetmesi. Kovan Dışarıya Atılmıyor Tırnak veya çıkarıcıda, Yerine getiren yayda, Fişek yatağında arıza olabilir.

43 SİLAHTA MEYDANA GELEBİLECEK ARIZALAR VE GİDERME YOLLARI
Fişek Bittikten Sonra Kapak Takımı Geride Kalmıyor. Şarjör ağzında, gerdelde, şarjör yayında, Sürgü tutucusunda arıza olabilir. Tetik Çekildikten Sonra Kurulu Duruma Gelmiyor. Tetik yayı esnekliğini kaybetmiştir veya kırılmıştır. Tespit pimi eğilmiştir. Tetik Çift Hareketli Olarak Çalışmıyor.

44 SİLAH TEMİZLİĞİ (BAKIMI) VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Tabancanın normal çalışması için periyodik bakımı esastır. Düzenli bakım yapılmadığı zaman istenilen düzeyde çalışmaması normaldir. Tabanca kullanılmıyor olsa bile periyodik bakımdan geçirilmelidir. Atış öncesi bakımda; tabancanın toz ve kir durumuna, tabancanın üzerindeki yayların, pimlerin konumlarına ve iğnenin çalışmasına bakılarak yapılır.

45 SİLAH TEMİZLİĞİ (BAKIMI) VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Atış sonrası bakımda; tabanca sökülerek barut artıkları fırça ile gerekirse pas sökücü ile yeterince temizlenir. Namlu içi temizlendikten sonra koruyucu yağa batırılmış bir bez ile silinir. Günlük basit bakımda; paslı, kirli kısımlar temizlemede kullandığımız malzemelerle temizlenir ve kurulanır.

46 SİLAH TEMİZLİĞİ (BAKIMI) VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Geniş ve kapsamlı bakımda; bu konuda yeterli bilgi ve becerimiz varsa kendimiz, yoksa iyi bir silah tamircisi tarafından yapılmalıdır. Bu bakımda tabancanın ateşleme düzeni, iğnesi, kabza kapakları, şarjörün sökülmesi, emniyet sistemlerinin sökülmesi temizlenmesi ve arızalı görülen parçaların değiştirilmesidir.

47 SİLAH TEMİZLİĞİ (BAKIMI) VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Kullanılan silahlarda bakım; hizmet veya şahıs silahı olarak kullanılan tabancaların, Yağışlı ve rutubetli havalarda görev sonrasında hemen, Normal havalarda en az 15 günde bir, Sahil şeridindeki illerde her hafta, Poligonlarda atış öncesi mutlaka bakımları yapılmalıdır.

48 SİLAH TEMİZLİĞİ (BAKIMI) VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Bakım ve temizlik sırasında kullanılacak malzemeler; Tabancamızı çizecek ve aşındıracak malzemeler kullanılmaz. Silah üzerindeki yabancı maddeler, paslar ve lekeler silah yağına batırılmış bezle ovarak çıkartılır. Pasları sökmek için hidrolik, gaz yağı veya solvent kullanılır. Namlu içi temizliği için de kıl fırça, tel fırça, harbi kullanılır.

49 SİLAHLI GÖREV YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Silah her zaman dost değildir. Son pişmanlık fayda etmez. Silah ile meydana gelen olaylarda; genellikle anne, baba, eş, çocuk, akraba, meslektaş gibi yakın çevreden bireyler zarar görmektedir. Silahı şeytan değil, insan doldurur. İnsan silahının dolu olduğunu unutabilir. Alkol ve silah bir arada bulunamaz.

50 SİLAHLI GÖREV YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Silah oyuncak değildir. Gece nöbetlerinde, can sıkıntısını gidermek için silahla oynama. Emniyet mandalını açıp kapama. Şarjörü gereksiz yere çıkartıp takma, şarjör kilidi arıza yapabilir. Şarjöre gereksiz fişek doldurup boşaltma, şarjör dudakları arıza yapabilir. Her türlü ateşli silah, aksi ispat edilene kadar doludur. Silah merak uyandırır.

51 SİLAHLI GÖREV YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Namlu canlıya çevrilmez. Önünü görmek yeterli değildir. Mermi görmediğin yere de gider. Bir şahıstan aldığın silahı, mutlaka dolu olup olmadığını anlamak için kontrol et. Yapacağın kontrol arkadaşına güvensizlik değildir. Aldığın eğitimin gereğidir.

52 SİLAHLI GÖREV YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Ateşli silahla kaza ile işlenen olayda, aldığın eğitim senin durumunu hafifletmez, ağırlaştırır. Tabancalarda silahı tutma yeri kabzadır. Tehlike çok yakında, işaret parmağının ucundadır. İşaret parmağını daima tetik korkuluğunun dışında, korkuluğun üzerinde dik tut. Atış kararı vermedikçe tetik üzerine koyma.

53 SİLAHLI GÖREV YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Silah kılıfta taşınır. Evde silahı çocukların erişemeyeceği yerde sakla. Çocuğunun ve eşinin merak duygusunu gider.

54 DEVİR TESLİM ESNASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Teslim almadan önce, verene sor: “SİLAH BOŞ MU?” Teslim almadan önce, sor: “SİLAHIN EMNİYET MANDALI KAPALI MI?” Silahı emniyet mandalı kapalı al. Sen de teslim etmeden önce emniyetini kapat.

55 DEVİR TESLİM ESNASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Devir teslimlerde; Elden teslimlerde, namlu mutlaka yere dik tutulmalıdır. Masa dolap gibi zeminlerdeki teslimlerde, namlu ölü noktaya çevrili olmalıdır. Silahı eline aldığında; işaret parmağın, tetik korkuluğunun dışında mı? Emniyeti açmadan önce namluyu mutlaka ölü bir noktaya çevir.

56 DEVİR TESLİM ESNASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Şarjörü çıkar, tabancanın dışına al. Topu boşalt, fişekleri al. Şarjörü çıkartmadan kapak takımını geriye çekme. Fişek yatağındaki fişek dışarı atılırken, şarjördeki fişek fişek yatağına sürülür. Sen silahı boş zannedersin. Ancak, silah yeniden dolmuştur. Meydana gelen olayların çoğu bu şekilde olmuştur. Dikkat edilmezse olmaya da devam edecektir.

57 DEVİR TESLİM ESNASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Şarjörü silah dışına aldıktan sonra, fişek yatağını (namlu gerisini) kapak takımını (sürgüyü) elinle geriye çekerek GÖZ ile bakarak kontrol et. Silahın tırnağı arızalı olabilir ve fişek dışarı atılmamış olabilir. Gözle kontrolü unutma. Karanlık nedeniyle görünmüyorsa parmakla kontrol et. Silahın boş olduğundan emin olduktan sonra, şarjörünü tak. Gerekmiyorsa doldurma.

58 DEVİR TESLİM ESNASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Şarjör kontrol edilmelidir. Şarjör dışından, gövdedeki deliklerden fişeklerin sayısına bakılır. Fişeklerin kapsüllerinde iğne darbe izi var mıdır? Fişek yerine başka bir şey konulmuş mudur? Kontrol edilir. Silahta herhangi bir çatlak, kırık ve benzeri bir anormal durum varsa mutlaka deftere yaz. Durumu üstüne bildir.

59 HAYAT KURTARAN ALTIN KURALLAR
Tabancanın dolu veya boş olduğunu anlamak için kontrol edeceksen önce şarjörü çıkart, sonra kapalı yerde isen namluyu yere, köşeye doğru çevirerek kontrol et. Açık alanda isen, yumuşak toprağa namluyu çevirerek kontrol et. Tabancanı hep aynı şekilde taşı, yani tabancan atışa hazır ise emniyet mandalın kapalı olsun. Atışa hazır taşımıyorsan emniyet mandalı açık olabilir.

60 HAYAT KURTARAN ALTIN KURALLAR
Tabancanı evde bulunduruyorsan, kilitli bir yerde veya tetik kilidi takılı olarak ve daima boş vaziyette sakla. “Aman dikkat et şeytan doldurur.” derlerse sakın inanma. Çünkü şeytanın işi yokta seninle mi uğraşacak. Şeytan insandır. İhmalkarlığımızdan tabancaları biz doldururuz. Biz başkaları tarafından kurcalanmasına fırsat veririz.

61 HAYAT KURTARAN ALTIN KURALLAR
Tabancamızı saklarken daima rutubetsiz bir yer seçmeliyiz. Fişeklerimizi de kutularında ve rutubetsiz ortamda saklamalıyız. Tabancamıza denemek için dahi olsa uygun olmayan fişekleri koymayınız. Boş olduğunu bilsek bile tabancamızı hiçbir zaman canlıya çevirmemeliyiz.

62 HAYAT KURTARAN ALTIN KURALLAR
Açık veya kapalı poligonlarda atış yapıyorsak eğitimcilerin kurallarına uymalıyız. Kırsal alanda eğlence için atış yapıyorsak çekirdeğin nereye gideceğini hesaplamadan ateş etmemeliyiz. Tabancanızla hiçbir zaman şaka yapmayınız. Namluyu hedefin dışında asla başka yöne çevirmeyiniz.

63 HAYAT KURTARAN ALTIN KURALLAR
Alkollü iseniz tabancanızı hiç aklınıza getirmeyiniz. Hatta alkol alınan bir ortamda tabancanız olduğunu bile belli etmeyiniz. Sizden tabancanıza bakmak için isteyen kişiler ne kadar uzman olurlarsa olsunlar dolu vaziyette vermeyiniz. Namlu hedefi göstermedikçe parmağınızı tetiğe yerleştirmeyiniz.

64 HAYAT KURTARAN ALTIN KURALLAR
Daha önce ateşli silahlarla tanışmamış iseniz, mutlaka ehil kişilerden yeterli bilgiyi almadan tabancanızı kurcalamayınız. Tabancanızı yere düşürmemeye dikkat ediniz. Hem tabancanızı korumuş hem de herhangi bir kazaya neden olmamış olursunuz. Her zaman tabancanızı çocuklardan uzak yerde saklayınız.

65 HAYAT KURTARAN ALTIN KURALLAR
Çocuklarınıza tabancaların tehlikelerini anlatınız. Atış yapmadan önce ve atış sırasında kesinlikle alkol almayınız

66 BALİSTİK Mermi çekirdeğinin hareketlerini ve bu hareketleri etkileyen faktörleri inceleyen bilim dalıdır Üç ana bölümde incelenir; İç balistik Dış balistik Nüfuzi balistik

67 BALİSTİK İÇ BALİSTİK Mermi çekirdeğinin, kapsülün ateşlenip kovandan ayrıldığı ve namluyu terk ettiği ana kadar olan kısmı inceler. Çekirdeğe namlu içinde bazı faktörler etki eder. 1. Sevk barutunun cinsi,miktarı, yanma süresi ve rutubet oranıdır. 2. Çekirdeğin ağırlığı ve şeklidir. 3. Namlunun durumudur.

68 BALİSTİK (İÇ BALİSTİK)
Çekirdeği kovan dibinde yanan gazlar iter. Barutun yanmasıyla doğan ve basınçlı sıcak gaz içerisinde yoğunlaşan enerjinin bir bölümü çekirdeğin kinetik enerjisine dönüşür. Yanmış gazların yayımı, barutun niteliğine göre, biçim fonksiyonuna ve basıncı ile orantılıdır. Barutun yanma ısısı 2400 kaloridir. Barutun yanmasından meydana gelen basınç ise, 3300 kg/cm2 dir. Bu basınç çekirdeği namlu içerisine iter.

69 BALİSTİK (İÇ BALİSTİK)
Çekirdek gittikçe artan bir hızla ve yiv-setten aldığı dönü hareketiyle namlu içerisinde ilerler. Namluyu terk ederken sahip olduğu hıza ilk hız denir. Bu da m/s olarak ölçülür. Kovan içerisinde yanan barut gazının, kovan dip tablasına yaptığı basınç da geri tepmeyi oluşturur.

70 BALİSTİK DIŞ BALİSTİK ÇEKİRDEĞİN namlu ağzını terk ettiği andan yere düştüğü ana kadar olan periyotta çekirdeği etkileyen faktörleri inceler. TABİİ YAN : Namlu içindeki yiv ve setler çekirdeğe dönü hareketi kazandırırken sapmalar meydana gelir. Buna tabii yan denir. Silahlar imal edilirken fabrikasyon olarak gezler ayarlanır ve sapmaların çekirdeğe etkileri yok edilir.

71 BALİSTİK (DIŞ BALİSTİK)
ÇEKİRDEK AĞIRLIĞI : Namlu ilk çıkış hızı aynı olan çekirdeklerden ağır olanı daha uzağa gider. Ağır çekirdeğin mermi yolu daha eğiktir. HAVANIN KARŞI KOYMASI : Çekirdeğin hava ile sürtünmesinden dolayı mermi yolunda balistik bir eğri meydana gelir. İlk hızı yüksek olan çekirdeklerin menzilleri de daha uzundur. Yer çekimi ve hava olmayan bir ortamda mermi yolu sonsuza uzanacakmış gibi giden bir doğrudur.

72 BALİSTİK (DIŞ BALİSTİK)
YER ÇEKİMİ : Yer çekimi de çekirdeği etkileyerek yere doğru çeker. HAVANIN YOĞUNLUĞU : Atmosfer yoğunluğu arttıkça menzil kısalır. Kısa mesafeli atışlarda bunun önemi yoktur. HAVANIN ISISI : Hava ısındıkça yoğunluk azaldığından menzil artar.

73 BALİSTİK (DIŞ BALİSTİK)
HAVA RUTUBETİ : Havadaki nem oranı arttıkça ilk hız azalır. Tabii olarak menzilde kısalır. RÜZGAR : Önden esen rüzgar menzili kısaltır. Arkadan esen rüzgar ise menzili uzatır. Yandan esen rüzgarlar ise sapmalara neden olur. ÇEKİRDEĞİN ŞEKLİ : Ufak çaplı çekirdekler havayı daha iyi yararlar. Sivri uçlu çekirdekler küt uçlu çekirdeklere oranla daha uzun menzillidirler.

74 BALİSTİK (DIŞ BALİSTİK)
KİNETİK ENERJİ : Hareket halindeki çekirdeğin bir cisme çarptığı anda yaptığı tahrifat sırasında sahip olduğu enerjiye denir. NÜFUZİ BALİSTİK Çekirdeğin mermi yolu sonunda hedefe isabetinden sonraki olanları inceler

75 ATIŞ TEKNİKLERİ ATIŞ EMNİYETİ ATIŞ POLİGON KURALLARI
Görevliler poligonlara alkollü olarak girmek ve atış yapmak isteyenleri men ederler. Atışı idare eden görevli emir verinceye kadar, atıcı cephane dağıtma yerinden cephane alamaz ve görevli de cephane veremez. Silahlar sadece atış hattında doldurulur ve boşaltılır.

76 ATIŞ TEKNİKLERİ (Atış Poligon Kuralları)
Silahlar sadece atışı idare eden görevlinin komutu üzerine doldurulur. Atışı idare eden görevli atış yolunun emniyette bulunduğunu görür. DOLDUR ve ATIŞ SERBEST komutunu verinceye kadar herhangi bir atış noktasından atış yapılamaz. Atış görevlisi tarafından muayeneden geçip. Boş ve emniyetli durumda olmayan hiçbir silah atış hattı dışına çıkarılamaz.

77 ATIŞ TEKNİKLERİ (Atış Poligon Kuralları)
Emniyette olsun veya olmasın, silah, atış hattında bir yerden başka bir yere dolu olarak taşınmaz. Sıcak namlulu bir silahın fişek yatağında fişek bırakılmaz. Atış yapılacak veya atış yapılan silahların basit onarım ve temizleme işleri, atış hattı dışında ayrı bir bölümde gerçekleştirilir. Bu bölüme görevlilerden başkası giremez.

78 ATIŞ TEKNİKLERİ (Atış Poligon Kuralları)
Atış yerinde meydana gelebilecek kazalarda ilk yardım müdahalesi yapabilmek için, lüzumlu ilk yardım malzemesi ve ilaçların bulundurulması zorunludur. Bu kuralların; trap – skeet atış alanı, tabanca ve tüfek atış poligonlarında herkesin görebileceği bir yere atış talimatnamesi olarak asılması zorunludur.

79 ATIŞ TEKNİKLERİ ATIŞ SIRASINDA FİŞEK ATEŞLENMEDİĞİNDE YAPILACAK İŞLER
Namlu mutlaka hedefe yöneltilir. Şarjör kontrol edilir. Şarjör normal şekilde yerinde değilse ; yerine oturtulup tekrar fişek sürülür.

80 ATIŞ TEKNİKLERİ 3. Fişek yatağında fişek mevcut iken; tabanca ateş almamışsa; a. Namlu hedeften ayrılmadan en az saniye beklenir. b. Şarjör çıkartılır. c. Fişek dışarıya atılır.

81 ATIŞ TEKNİKLERİ TEMEL ATIŞ TEKNİKLERİ
Tabancayı eline alan, namluyu hedefe yöneltip tetiğe bastığında merminin gidip siyah noktayı deleceğini zanneder. Atış için gerekli tüm davranışları yaptığına inanır. Başarısızlığını, beceriksizliğini silaha yükler, rahatlar. Kötü silah yoktur, eğitimsiz atıcı vardır. Atışta, BEYİN-VÜCUT-SİLAH işbirliği sağlanmalıdır.

82 ATIŞ TEKNİKLERİ (Temel Atış Teknikleri)
Tabanca atışları aletli bir spordur. Sporda başarı, bilinçli ve disiplinli çalışma ile kazanılır. Atış becerisinin (Başarısının) geliştirilmesi için; 1. İsteğin olması. 2. Doğru bilginin edinilmesi. 3. Denemenin doğru yapılması gerekir. Yanlış bilgi ile doğru sonuca ulaşmak mümkün olmaz.

83 ATIŞ TEKNİKLERİ NİŞANCILIK, ATIŞ TEKNİKLERİNİN ESASLARI
1. Duruş (Nişan vaziyeti) 2. Pozisyon 3. Kabza kavrama (Tutuş) 4. Nefes kontrolü 5. Nişan kontrolü 6. Tetik kontrolü 7. Patlama korkusu

84 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
DURUŞ (Nişan vaziyeti) İyi nişan vaziyeti alabilmek için sağlam bir duruşa sahip olmak gerekir. Bunun için de; 1. Adalelere en az gerginlik yükleyecek bir duruş için azami gayret sarf edilmelidir. 2. Baş düz ve dik tutulmalı, gözler en rahat görüş açısında olmalıdır. 3. Ayaklar omuz genişliğinde açılmalı, vücut ağırlığı her iki ayağa eşit olarak paylaştırılmalıdır. 4. Dizler dik olmalı, silah tutmayan el rahat bırakılmalıdır.

85 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
POZİSYON Atıcının en rahat, en az gerilimle ve hiçbir zorlamanın olmadığı pozisyonda olması gerekir. Ayak tabanlarını birleştiren hattın hedef hattına göre sol ayak için derece, sağ ayak için ise 60 derecelik bir açıda olması gerekir. Tabancayı tutan kol istikametinin ise omuzlardan geçen hat ile derecelik bir açıda bulunması rahat bir pozisyon için tavsiye edilmektedir.

86 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
KABZA KAVRAMA (TUTUŞ) Atıcının silaha hakim olmasını ve nişan hattına uygun olarak muhafaza etmesini sağlayan önemli unsurlardan birisidir. Nişan hattının şahlanmadan sonra hiçbir özel gayrete gerek kalmadan tabii olarak tekrar eski haline gelebilmesi sadece uygun kabza kavrama tekniği ile sağlanabilir.

87 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
Kabza kavramada dikkat edilecek hususlar; Tek elin kabzaya yerleştirilmesi; Silahın avuç içerisinde kaymasına meydan vermeyecek şekilde ve sıkılıkta kabza kavranmalıdır. Kabza her defasında aynı şekil ve şiddette kavranmalıdır. Kavrama şiddetindeki farklılık doğru nişan almayı etkiler. Tetiğe tatbik edilecek güç tevcihi bozmayacak şekilde olmalıdır.

88 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
4. Tetik parmağının sadece birinci boğumu tetik üzerine gelecek şekilde kullanılmalıdır. Horoz düştüğü anda gezde oynama varsa tetik parmağının yeri değiştirilmelidir. 5. Her atıcı için bir kabza kavrama tekniği vardır. Kabza kavramanın atımdan atıma, günden güne değişmeyeceği bilinmelidir. 6. Silahın geri tepme gücü sadece geriye tesir edecek şekilde kabza kavranmış olmalıdır. Geri tepme el içine dağılmamalıdır.

89 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
7. Kabza kavrama şiddeti silahın tetik ağırlığı ile aynı olmalıdır. 8. Zaman zaman eli dinlendirmeden uzun süre kavrama erken yorgunluğa, bu yorgunlukta kontrolün kaybedilmesine yol açar ve zamansız tetik düşürmelere neden olur.

90 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
Çift el ile tabanca tutma (Kabza kavrama) teknikleri; Uygulamada görülen çift elle tutuşlar: 1. Tabancayı tutan elin kolu, diğer el tarafından dirsekten kavranır. 2. Tabancayı tutan elin kolu, diğer el tarafından bilek gerisinden kol ortasından tutulur. 3. Tabancayı tutan elin bileği, diğer el tarafından kavranır.

91 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
Tabancayı tutan el, diğer el tarafından bileğin ön tarafından kavranır. Tabancayı tutan el, diğer el tarafından tabanca kabzasının alt kısmından, şarjör kapağından avuç içine alınır, sol el işaret parmağı tetik korkuluğuna doğru uzatılır. Tabancayı tutan el, diğer elin ileriye doğru uzatılarak açılmış avucu içine konulur

92 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
Tabancayı tutan elin küçük, orta ve yüksük parmakları arasına, diğer elin küçük, orta ve yüksük parmakları sokularak kabza ön taraftan sarılır. Bu tutuşlar; ayaklar vücudun sağına, soluna veya önüne arkasına uzatılmak suretiyle veya ayaklar üzerinde sağa, sola dönülerek de çeşitlendirilmektedir. Çift elle tutuşlarda şahıslar için başarılı olan yöntem seçilmelidir.

93 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
Çift Elle Tabanca Tutmada Parmakların Görevleri; Sağ el tabancayı yutar, tetiği düşürür ve atışı gerçekleştirir. Sol elin görevi sağ ele destek olmaktır. Kol yapısı ince ve de uzun olan kişilerin iki elle atış yapmaları şarttır. Başarı için sol elin parmakları en iyi şekilde kullanılmalı, tabanca en uygun noktalardan desteklenmelidir.

94 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
NEFES KOTROLÜ Yaygın söylemlere göre nefesin bir miktarının tutulması önerilmektedir. Bunlarda; 1. Önce derin nefes alınır, üçte biri bırakılarak atış yapılır. 2. Önce derin bir nefes alınır, yarısı tutulup yarısı bırakılarak atış yapılır.

95 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
NİŞAN KONTROLÜ Gez ve arpacık münasebetini doğru tesis etmek ve bunu mermi namluyu terk edinceye kadar devam ettirebilmek temel düşünce olmalıdır. Arpacık gez yarığının tam ortasında bulunmalı, gezin üst kenarı ile arpacığın üst kenarı aynı seviyede bulunmalıdır. GÖZ – GEZİN ÜST KENAR ORTA NOKTASI-ARPACIĞIN SİLME TEPESİ-HEDEFİN ALT KENAR ORTA NOKTASI nişan hattıdır.

96 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
NİŞAN KONTROLÜ HEDEF HEDEF “U” VE “V” GEZ İLE DOĞRU NİŞAN RESİMLERİ

97 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
NİŞAN KONTROLÜ Atıcı hedefi flu (bulanık) gez ve arpacığı net olarak görmelidir. Normal ve gelişmiş atıcılar için arpacığa konsantrasyon süresi 3*7 sn. kadar olduğu tespit edilmiştir. Bu müddet bir atım için yeterli bir süredir. Tüm kural ve kaideler bu süre içerisinde uygulanırsa atımlar hedef merkezine oturur. Tabanca sağ elle tutuluyorsa NİŞAN GÖZÜ sağ gözdür.

98 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
NİŞAN KONTROLÜ HEDEF NET YANLIŞ GEZ NET YANLIŞ ARPACIK VE GEZ NET DOĞRU NİŞAN

99 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
NİŞAN KONTROLÜ (Arpacık hataları) SAĞ YUKARI ARPACIK SOLA ARPACIK SAĞ AŞAĞI ARPACIK AŞAĞI ARPACIK

100 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
NİŞAN KONTROLÜ (Arpacık hataları) DAĞINIK İSABET DÜZELMEZ GRUPLAŞMA SOL ÜST DÜZELEBİLİR MERKEZ DIŞINDA GRUPLAŞMA A-B YÖNÜNDE HAREKETLE DÜZELME

101 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
TETİK KONTROLÜ Tetiği istinada getirdikten sonra limon sıkar gibi yavaş yavaş ezerek 6-7 sn.lik süre içinde gittikçe artan bir kuvvetle ve devamlı (kesintisiz) olarak çekilmelidir. Tetiği çektiğimiz bu süre içinde dikkatimiz arpacıkta olmalı ve gözümüz hedefe kaymamalı, tetik aklımıza gelmemelidir.

102 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
TETİK KONTROLÜ Tetik çekilirken vücudun yapacağı irkilmeyi patlama sesini duyduktan sonraya bırakmalı ve bu eğitimle geliştirilmelidir. Tetik işaret parmağımızın en etli kısmı ile ilk boğum arası ile çekilmelidir. Nişancılıkta temel prensip DOĞRU NİŞANIN ALINMASI VE BU NİŞANI BOZMADAN TETİĞİN ÇEKİLMESİDİR.

103 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
TETİK KONTROLÜ

104 ATIŞ TEKNİKLERİ (Nişancılık, Atış Tekniklerinin Esasları)
PATLAMA KORKUSU Poligon atışlarında, atıcı tetik çekimi sırasında tabancanın patlayacağını düşünerek, kendisini gerer. Hatta gözlerini kapatır. Kapalı göz ile atış yapar. Nişan alamaz. Patlamayı önlemek mümkün değildir. Bu nedenle patlama sesinin normal karşılanmasına psikolojik olarak hazırlanmak gerekir.

105 ATICILIK ESASLARI Yeterli fiziki kondisyona sahip olunması
Moralinin düzgün olması Ateşe konsantre olunması Rahat bir atış pozisyonu alınması Kabzanın doğru kavranması Sağ bilek, dirsek ve omuzun duruşunun ayarlanması

106 ATICILIK ESASLARI Sol kol ve elin duruşunun ayarlanması
Doğru bir nişan hattının oluşturulması Doğru nişan noktalarının seçilmesi Nefes kontrolünün yapılması Tetiğin kontrollü bir şekilde çekilerek düşürülmesi Nişan almaya devam edilmesi

107 NİŞAN VAZİYETLERİ Ayakta nişan vaziyeti 1. Tek elle atış
2. Çift elle atış Çökerek nişan vaziyeti Oturarak nişan vaziyeti Yatarak nişan vaziyeti Dönerek nişan vaziyeti

108 İLERİ SEVİYEDE ATIŞ TEKNİKLERİ
SPOR ATIŞLARI Poligonlarda uluslar arası şartlarda tek elle, zaman içerisinde, sabit veya hareketli hedeflere yapılan atışlardır.

109 İLERİ SEVİYEDE ATIŞ TEKNİKLERİ
GÖREV ATIŞLARI Poligon veya arazide; 1. Durarak veya koşarak tek el, çift el atışları 2. Çökerek, kalçadan, oturarak, yatarak tek el, çift el atışları 3. Korugan (Sütre) gerisinden tek el, çift el atışları 4. Bina girişlerinde, oto, motosiklet veya helikopterden, v.b. Unsurlardan çeşitli pozisyonlarda, sabit veya hareketli veya senaryolu hedeflere yapılan atış teknikleridir.


"SİLAH BİLGİSİ VE ATIŞ EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları