Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KASA GÜÇ KAYNAĞI VE FANLAR USB BAĞLANTILAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KASA GÜÇ KAYNAĞI VE FANLAR USB BAĞLANTILAR"— Sunum transkripti:

1 KASA GÜÇ KAYNAĞI VE FANLAR USB BAĞLANTILAR
RIFAT KÖSE

2 FANLAR Bilgisayarların temel donanımlarını soğutmaya yarayan ve hızlandırmasını sağlayan pervane şeklinde olan ekipmana fan denir. 80, 120, 140 mm ve daha büyük boyutlu olanları da vardır. Bir bilgisayarda en çok ısınan parçalar işlemci ve ekran kartı olduğundan bu parçalar üzerinde fan bulunur.

3 TARİHÇESİ Bilgisayar teknolojileri her geçen gün yenilenmekte ve hızlanmaktadır. Bu hızlı rekabet gücü maalesef literatürde yapılan çalışmalara pek yansımamıştır. Bu nedenle literatürde bilgisayarlardaki soğutma teknolojileri ile ilgili açık kaynak çok azdır. Yapılan bazı çalışmalar şöyle sıralanabilir: Borovyi ve arkadaşları yaptıkları bir çalışmada işlemcilerin çalışırken çektikleri akımı değerlerini direk işlemci üzerinden ölçebilen bir cihaz geliştirmişlerdir. Kim ve arkadaşları ısı bloku ve ısı borusu sistemi ile masaüstü bilgisayarların işlemcilerini soğutmuşlardır. Isı bloku ile soğutmanın yüksek fan hızında daha iyi olduğunu ancak 2950 d/dak'nın altında dönen fanlarda ısı borulu sistemlerin daha verimli olduğunu belirtmişlerdir. Naphon ve Wiriysart ise küçük kare kesitli kanatçıklı bir ısı bloku ile sıvı soğutma yapmışlardır. De-iyonize edilmiş suyun kullanıldığı çalışmada farklı CPU sıcaklıkları ve çekilen güçleri değerlendirilmiştir. Son ve arkadaşlarının yaptıkları bir çalışmada sparse matris çözümleme uygulamalarında voltaj ayarlamaları yaparak %13 ve %17 düzeyinde enerji verimliliği yapmışlardır.

4 Fan Nasıl Çalışır. Fanların içerisinde DC motorlar vardır
Fan Nasıl Çalışır? Fanların içerisinde DC motorlar vardır. Motorun hareketli kısmı olan Rotorda sargılara doğru akım uygulandığında bu iletkenlerde sabit manyetik alan oluşur. Sabit kısım olan Stator üzerinde bulunan mıknatıslar üzerinde oluşan N ve S kutupları ile Rotorda bulunan manyetik alanın itmesi ve çekmesiyle dönme hareketi oluşur. Rotor ve Stator sargılarının aynı eksene gelip durmasını engellemek için rotor üzerinde birden çok sargı oluşturulur. Fanlarda bulunan genellikle plastik olan pervane kısım rotora bağlı olup rotorun dönmesiyle pervane döner ve soğutma işlemi başlar.

5 Güç Kaynağını Soğutma Güç kaynağı fanı PC için temel soğutmayı sağlar
Güç Kaynağını Soğutma Güç kaynağı fanı PC için temel soğutmayı sağlar. Yalnızca güç kaynağının içindeki voltaj regülatör devrelerini soğutmaz, aynı zamanda bilgisayarın kasasının içinde sürekli bir hava akımı de yaratır.

6 Masaüstü Bilgisayar Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır
Masaüstü Bilgisayar Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır? Bir bilgisayar kapalı bir sistemdir ve fanların her şeyi soğutması gerekir. Her şey bir kutunun içindedir. Çoğu teknisyen sistemlerini kasanın yan yüzünü açarak kullanmayı sevse de, sonuçta kendilerini kandırıyorlar. Neden? Kapalı bir kasa fanların içerde hava akımı yaratmasını sağlar. Bu "hava akımı" bilgisayarların iç bileşenlerini önemli biçimde soğutur ve kasayı açık bıraktığınız takdirde soğutma veriminin çoğunu kaybediyorsunuz.

7 Dizüstü Bilgisayar Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır
Dizüstü Bilgisayar Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır? Dizüstü bilgisayar çalışırken bileşenler çok ısınır. Isınan bileşenleri soğutmak için fan, soğutucu kanatçık ve ısı nakil borularından oluşan sistem kullanılır.

8 SOĞUTTUĞU DONANIM BİRİMİNE GÖRE FANLAR -Güç kaynağı fanları (PSU) -İşlemci (CPU) fanları -Kasa fanları -Yonga seti fanı -Grafik kartı fanı -PCI yuvası fanı -Sabit disk fanı SOĞUTMA SİSTEMLERİ -Hava Soğutmalı Sistem -Sıvı Soğutmalı Sistem -Isı Borulu Soğutma Sistemi

9

10

11

12

13 KISALTMALARIN AÇIKLAMALARI CFM: Cubic Feet per Minute (dakika başı küpsel uzunluk) DBA: Gürültünün seviyesi yaygın olarak “desibel (dB)” birimi ile ölçülmektedir. RPM: Revolution per minute« PSU: Power Suply Unit

14 USB BAĞLANTILARI Universal Serial Bus (Evrensel Seri Veriyolları) PnP aygıtların sistemlerde daha kolay bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir yapıdır. Harici bağlantılar için standart ve hızlı bir arabirim sunmaktadır. USB sayesinde sisteme bağlanan aygıtlar herhangi bir ayar gerektirmeden çalıştırılabilmektedir(Plug and Play-Tak Çalıştır). 127 tür cihazı çalıştırma imkânı vardır, ek aparatlarla tek porta birden fazla cihaz bağlanabilir.

15 TARİHÇESİ USB arabiriminin geliştirilmesi ilk olarak Hewlett Packard (HP) firması ile başlamıştır. Fakat o zamanlar HP Arabirim Bus’ı olarak anılmaktaydı. Bu arabirimin sadece HP’ye yani tek bir firmaya ait olması Lisans ücretleri ve buna benzer sebeplerden dolayı istenmeyen bir durum olduğundan USB standartlarını belirlemek üzere bir örgüt kurulmuştur. Bu örgütte bulunan şirketler Intel, Microsoft, NEC, Philips, HP ve Compaq’dır USB’nin ilk versiyonu olun 1.0 versiyonu 1996 yılında İntel’in Hint asıllı çalışanı Bilgisayar Mühendisi Ajay BHATT tarafından geliştirilmiştir. Eylül 1998′ de ise USB 1.1 sürümleri hazırlanmıştır. USB 2.0 versiyonu Nisan 2000′ de USB 1.1′ in geliştirilmişi olarak lanse edilmiştir. USB yılında üretilmiş olup günümüzde en güncel olan bağlantı türü olan USB 3.1 ise 2013 yılında piyasaya çıkmıştır.

16 NASIL ÜRETİLİR USB Kablolarda enerji için iki tel ve data taşımak için iki tel bulunur. USB kablolar basit 4 telli yapısı olan, en fazla 5 metre olabilen ve 500 miliamper enerji sağlayan kablolardır. USB lerde modellerine göre 4, 5 veya 9 adet pin bulunmakta olup her pinin görevi farklıdır.

17

18 USB1.0, USB1.1 ve USB2.0 USB kabloların Bilgisayara takılan tarafındaki ucu A ve cihaza takılan tarafındaki ucu B olarak isimlendirilir. USB1.0, USB1.1 ve USB2.0 A girişleri tabloda verilmiştir. Belirtilen türlerin A girişlerinde 4 adet pin vardır. Erkek A kablosunda sağdan sola 1, 2, 3, 4 şeklinde sıralanan pinlerden 1. si +5V enerji girişi 2. ve 3. pinler veri aktarımı 4. pin ise topraklamadır. Veri transferini sağlayan teller tek yönlü çalışıyor, yani aynı anda sadece ya yazıyor, ya okuyor.

19 Kablonun B tarafında ise görselde soldan sağa 1.Micro USB B (8-pin), 2.Mini USB B (5-pin), 3.USB B, 4.Dişi USB (A), 5. Erkek USB (A) belirtildiği şekilde bağlantı tipleri vardır. MİNİ USB B: Yaklaşık 3x7 mm ve 5 adet pini olan Mini USB ler OTG (On The Go) özelliği olmaması ve mobil uyumlu olmaması nedeniyle günümüzde kullanımı oldukça azalmış olup tarihi itibariyle yerini Micro USB ye bırakmıştır. MİCRO USB B: Yaklaşık 6.85 x 1.8 mm ve 8 adet pini olan OTG ve Mobil uyumlu olan bu USB türü günümüzde yaygın olarak birçok cihazda kullanılmaktadır. USB B: Genellikle yazıcılarda görmeye alışkın olduğumuz 4 pinli bağlantı türüdür.

20 USB3.0, USB3.1 Bu USB türleri görünüş olarak diğer türlerden farklı olup rengi mavidir. A girişinde 9 adet pin mevcut olup bir tel güç için kullanırken, topraklama için kullanılan tel sayısı ikiye çıkıyor ve 2 tel de normal hızda veri transferi sağlıyor. Asıl farkı yaratan ise diğer 4 tel. Bunlardan ikisi sadece okumak, diğer ikisi ise sadece yazmak için kullanılıyor. Yani USB 2.0’dan farklı olarak 3.0 sadece daha hızlı değil, aynı anda hem veri almayı, hem de göndermeyi mümkün kılıyor.

21 Kablonun B tarafında ise USB3. 0 için; USB3. 0 B ve Micro USB 3
Kablonun B tarafında ise USB3.0 için; USB3.0 B ve Micro USB 3.0 bağlantı tipleri vardır yılında USB3.1’ in piyasaya çıkmasıyla ortaya çıkan Type C ise desteklediği yüksek aktarım hızı, bir port üzerinden bir çok işi yapabilme özelliği, boyut olarak az yer kaplaması, daha önceki USB bağlantı standartlarını desteklemesi nedeniyle gelecek vaat eden bir bağlantı türüdür.

22 USB 3.0 Type B: A girişinden farklı olarak 2 tane fazladan pin olup toplam 11 pin vardır. Geriye dönük olarak uyumlu bir bağlantı türüdür. USB 3.0 Micro B: 10 adet pini vardır. Mikro USB 3.0 (mikro-B) akıllı telefonlar, dijital kameralar ve GPS cihazları gibi küçük taşınabilir cihazlar için tasarlanmıştır. Mikro USB 3.0 yuvası Micro USB 2.0 fişi ile uyumludur. USB 3.1 Type C: Usb C boyut olarak 8.4 mm genişliğe ve 2.6 mm kalınlığa sahip. USB C Type küçük boyutları ve kaplandığı alan sebebiyle hem mobil küçük cihazlara hem de büyük cihazlar için uygun bir bağlantı arayüzü sunuyor. Ayrıca USB C portu, eski USB sürümlerini de desteklediğinden geçmişe dönük USB cihazlarla da uyumlu bir şekilde çalışabiliyor.

23 ÇEŞİTLERİNE GÖRE USB KABLO FİYATLARI

24 KISALTMALARIN AÇIKLAMALARI USB: Universal Serial Bus Evrensel Seri Veriyolu PnP: Plug and Play – Tak Çalıştır.

25 SORULAR 1)Aşağıdaki Firmalardan hangileri USB standartlarını belirlemek üzere kurulan örgütte yer almamıştır? A)İntel B) Microsoft C) HP D) AMD 2)Bilgisayar Fanlarında hangi motor türü kullanılır? A)Senkron B) Doğru Akımlı (DC) C) Asenkron (AC) D) Step 3)Aşağıdaki Donanım birimlerinden hangisinde fan yoktur? A)İşlemci (CPU) B) Güç Kaynağı (GPU) C) Ekran Kartı (VGA) D) RAM

26 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


"KASA GÜÇ KAYNAĞI VE FANLAR USB BAĞLANTILAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları