Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MATEMATİK ÖĞRETİMİ (6.3.1.1.) Betül Arslan 100914034.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MATEMATİK ÖĞRETİMİ (6.3.1.1.) Betül Arslan 100914034."— Sunum transkripti:

1 MATEMATİK ÖĞRETİMİ ( ) Betül Arslan

2 Ders Adı: Matematik Sınıf: 6 Öğrenme Alanı: Geometri ve Ölçme Alt Öğrenme Alanı: Açılar Sembol ve Kısaltmalar: Derece (°), Açı işareti (^)

3 Kazanımlar: Açıyı başlangıç noktaları aynı olan iki ışının oluşturduğu şekil olarak tanır ve sembollerle gösterir. Ön Bilgi: Işın kavramını bilmelidir. Ayrıca 5. sınıfta açı kavramını öğrenmiş ve sembollerle göstermiştir. İlişkili Kazanımlar: Komşu, tümler, bütünler ve ters açıların özelliklerini keşfeder; ilgili problemleri çözer Bir doğrunun üzerindeki veya dışındaki bir noktadan doğruya dikme çizer.

4 Yöntem ve Teknikler: Buluş yoluyla öğrenme, soru-cevap yöntemi Bilgi ve İletişim Teknolojileri: Sanal Manipulatif Araç gereçler: Akıllı tahta veya LCD Projeksiyon Öğretim Materyali: Çalışma sayfası, Açıölçer Süre: 1 ders saati

5 (Öğrencilerin ön bilgilerini hatırlamak için Etkinlik 1, Açıları Hatırlayalım, etkinliği yaptırılır.) Öğrenciler Açılar konusunu 5. Sınıfta Temel geometrik kavramlar ve çizimler konu başlığı altında incelemişlerdir. Burada dik açı, dar açı, geniş açı gibi kavramları öğrenmişler ve açıları isimlendirerek simgelerle göstermişlerdir.

6 Giriş Hatırlatma Etkinliği (Tavus kuşunun tüyleri)
Birbirinden güzel tavus kuşlarını hepimiz biliyoruz. Gelin birlikte tavus kuşunun tüylerindeki güzellik sırrını çözelim!

7 Tavus kuşlarının tüylerinin bu kadar güzel durmasının nedeni her bir tüy arasındaki açının birbirine eşit olmasından dolayıdır. Bu eşit açılarla oluşmuş tüyler ortaya güzel bir görüntü çıkarır.

8 F E G D H C I Tavus kuşumuzdaki açıları bulabilmemiz için her bir tüyünü harfler ile simgelememiz gerekir. B İ A

9 F E G Şimdi oluşabilecek açıları hep birlikte bulalım ve isimlendirelim. Örneğin; m(BÂD) m(EÂF) m(GÂI) D H C I B İ A

10 Dikkat çekme etkinliği
Gelişme Dikkat çekme etkinliği Etkinlik 1 (Merida’nın Hikayesi) Merida 6. sınıfta okuyan bir öğrencidir. Merida’nın kendinden küçük üç tane erkek kardeşi vardır. Merida ejderha hikayelerine bayılmakta ve her fırsatta kardeşlerine değişik masallar anlatmaktadır.

11 Bir gün Merida’nın erkek kardeşleri ablalarının odasında gezerken masanın üzerinde gördükleri bir alet dikkatlerini çeker. Bu aletin ne olduğu hakkında kimsenin bir fikri yoktur.

12 Merida odasından sesler geldiğini duyar ve kardeşlerinin yanına gider
Merida odasından sesler geldiğini duyar ve kardeşlerinin yanına gider. Kardeşleri hararetli bir konuşma içindedirler. Merida kardeşlerine ne konuştuklarını sorar.

13 Üç kardeş, ablalarını görünce çok sevinirler ve hemen buldukları aletin ne olduğunu sorarlar.

14 Merida kardeşlerindeki bu merakı görünce heveslenir ve başlar hikayesini anlatmaya…
-Bu muhteşem aletin adı açıölçer… Bunu sadece çok özel insanlar kullanabilir, ve tabi bazı özel ejderhalar… İyice meraklanan kardeşler ablalarını pür dikkat dinlemeye başlarlar.

15 Bakalım Merida kardeşlerine açıölçer ile ilgili nasıl bir hikaye anlatmış…

16 Etkinlik 2 (Ejderha’nın intikamı)
Çok çok uzun zaman önce ve çok uzak diyarlardan birinde Ember ülkesi varmış. Bu ülkede şehir merkezinde insanlar, ormanlarda ejderhalar yaşarmış. Ve tabi ki bu güzel ülkenin bir kralı ve bu kralında güzeller güzeli bir kızı Prenses Fiona varmış.

17 Kral bir gün avlanmak için ormana gider
Kral bir gün avlanmak için ormana gider. Ancak işler istediği gibi gitmez. Avdan eli boş dönmek zorunda kalır. Dönüş yolunda bir eşek görür ve askerlerine onu yakalamalarını söyler. Askerler eşeği yakalayarak saraya götürürler. Ancak yakaladıkları eşek normal bir eşek değildir!

18

19 Eşek ve ejderha birlikte büyümüşler ve çok yakın arkadaştırlar.

20 Eşeğin kral tarafından kaçırıldığını duyan ejderha çok sinirlenir ve kraldan intikam almak için Prenses Fiona’yı kaçırarak bir kuleye hapseder.

21

22 Kral kızının ejderha tarafından kaçırıldığını duyunca çok üzülür
Kral kızının ejderha tarafından kaçırıldığını duyunca çok üzülür. Kendisi yaşlı olduğundan ülkenin en güçlü iki savaşçısını Prenses Fiona’yı kurtarması için görevlendirir. Kral, kim prensesi kurtarırsa kızını onunla evlendireceğini ve kendisine çok büyük bir ödül vereceğini söyler.

23 Shrek ekle!! Arthur Shrek

24 İki savaşçı güçlükle Prenses Fiona’nın hapsedildiği kaleye gelirler
İki savaşçı güçlükle Prenses Fiona’nın hapsedildiği kaleye gelirler. İkisi de Prensesin olduğu yere kancalı ip atarlar.

25 Prenses Fiona iki savaşçı arasında karar vermek zorundadır.
Savaşçı Arthur kendini beğenmiş olduğundan onu sevmemektedir. Shrek arkadaş canlısı iyi biri olduğu için onun ipinden tutarak aşağı inmeye karar verir.

26 Ancak tam o sırada ejderha gelir.
Ejderha kaçmak üzere olan prensesi durdurur. O sırada kendisine saldırmaya hazırlanan savaşçıları görünce ejderhanın aklına bir fikir gelir. Ve prensese dönerek şöyle der: - Tamam gitmene izin vereceğim ancak hangi iple aşağı ineceğine benim sorduğum soruma vereceğin cevap belirleyecek.

27 Prenses hemen kabul eder. Savaşçılara saldırmamalarını söyler
Prenses hemen kabul eder. Savaşçılara saldırmamalarını söyler. Ejderha; - Eğer önünde duran bu iki ipin arasındaki açıyı doğru hesaplarsan Shrek ile gitmene izin vereceğim, ancak yanlış hesaplarsan Arthur ile gitmek zorunda kalacaksın. Prenses bu soru karşısında şaşkına döner çünkü daha önce hiç açı hesaplamamıştır. Ama Shrek ile ülkesine dönmek istemektedir. Çünkü Prenses Shrek’i seviyordur.

28 Prenses Fiona açı ölçmeyi bilmediğinden, gelin hep birlikte ona yardım edelim!

29

30 Bizler açıyı ölçmek için açıölçer denen bir ölçme aleti kullanıyoruz.
Açının sayısal değerini belli ederken ölçü birimi olarak derece (°) yi kullanıyoruz. Örneğin; 90°, 30°, …

31 İplerin arasındaki açı:
60° ?

32 Sonucu doğru bulduğumuz için Prenses Fiona, Shrek ile birlikte ülkesine geri döner. Bu duruma çok sevinen kral hata yaptığını anlayarak ejderhadan ve eşekten özür diler. Eşeği serbest bırakır. Kral verdiği sözü yerine getirerek kızını Shrek ile evlendirir. Ve onlara hediye olarak altında bir açıölçer hediye eder. Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine…

33 Merida’nın anlattığı hikayeyi büyük bir heyecan ve mutlulukla dinleyen kardeşler yerinde duramazlar. Merida’nın da yardımıyla açıölçer kullanarak bir çok açı ölçerler.

34 Etkinlik 3 (Tweety’nin Kafesi)
Bir gün Büyükanne, Tweety’nin kafesi çok eski olduğu için ona yeni bir kafes almaya karar verir.

35 Zaten eski kafesinden sıkılmış olan Twetty, bu habere çok sevinir
Zaten eski kafesinden sıkılmış olan Twetty, bu habere çok sevinir. Büyükanne, Tweety için 3 tane kafes seçer. Ancak üçü arasında karar veremez. Tweety’e bu üç kafesten bir tanesini seçmesini söyler.

36 Büyükanne kafesleri Tweety’nin yanına şekildeki gibi koyar
Büyükanne kafesleri Tweety’nin yanına şekildeki gibi koyar. Twetty kafesleri tek tek gezerek kendi kafesiyle karşılaştırır.

37 Tweety’nin gittiği yollar şekildeki gibidir
Tweety’nin gittiği yollar şekildeki gibidir. Bu yollar arasındaki açıları bulalım.

38 Tweety’nin gittiği yollar şekildeki gibidir
Tweety’nin gittiği yollar şekildeki gibidir. Bu yollar arasındaki açıları bulalım.

39 Tweety’nin gittiği yollar şekildeki gibidir
Tweety’nin gittiği yollar şekildeki gibidir. Bu yollar arasındaki açıları bulalım.

40 Tweety’nin gittiği yolları gördüğümüze göre, şimdi bulduğumuz açıları isimlendirelim.
PCM açısı m(PĈM) MCK açısı m(MĈK) PCK açısı m(PĈK) Şimdi bu açıları açıölçerimiz ile ölçelim. P C K M

41 Tweety en çok kırmızı kafesi beğenmiştir
Tweety en çok kırmızı kafesi beğenmiştir. Kırmızı kafese gidebilmek tam 90° dönmüş ve kafesin olduğu yere tekrar uçmuştur.

42 Etkinlik 4 (Dostluk Yarışması)
Günlerden bir gün yelkovan ve akrepler bir yarışma düzenlemeye karar verirler. Bu yarışmanın adı dostluk yarışmasıdır. Yarışmayı kazanana ödül olarak yılın en iyi dostları unvanı verilecektir. Bu yarışmaya katılan yelkovan ve akrepler jüriye ne kadar yakın dost olduklarını kanıtlamaya çalışacaktırlar. Jürinin yarışma için seçtiği kriter ise akrep ve yelkovan arasındaki açı ne kadar az olursa dostlukları o kadar çok olur. O halde yarışmaya katılan saatlere bir göz atalım ve jüriye yardımcı olalım!

43 H Y A Yukarıda yarışmaya katılan saatler yer almaktadır. Şimdi bu saatlerdeki yelkovan ve akrebin arasındaki açıları ölçelim. En küçük açısı olanı yarışmanın birincisi ilan edelim!

44 Y A H m(Â)=60° m(Ĥ)=120° m(Ŷ)=90°

45 A saatinde bulunan yelkovan ve akrebin arasındaki açı en küçük olduğundan bu yarışmayı A saati kazanmıştır. Bu saatteki yelkovan ve akrebe yılın en iyi dostları unvanı verilmiştir!! A m(Â)=60°

46 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

47 Etkinlik 1 Açıları hatırlayalım

48 Kaynaklar: MEB Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programı (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Ortaokul Matematik Ders Kitabı, Dikey Yayıncılık, Ankara, (


"MATEMATİK ÖĞRETİMİ (6.3.1.1.) Betül Arslan 100914034." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları