Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan :Mehmet Özdemirler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan :Mehmet Özdemirler"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan :Mehmet Özdemirler

2 TARİHÇE Wal Mart Wal Mart, adını kurucusu olan Sam Walton'un kısaltmasından alır. 1950 yılında Arkansas'a bağlı küçük bir kasaba olan Bentonville'de Dime & Nickle Store isimli minik bir dükkân sahibi olan Sam Walton, ilk büyük mağazası olan Wal Mart'ını 1962 yılında Arkansas'ın şehir merkezinde açtı. (Bugün bu mağaza, firmanın yeni yerinin yanında, müze olarak kalmıştır.) 10 yıl sonra 1972 yılında Wal Mart, kendisine büyüyebilmesi için daha büyük paralar kazandıracak olan borsaya girdi. Asıl büyüme 1987 yılında Hypermarket adını verdiği, ilkinden 100 defa daha büyük olan dev süpermarkete taşınmasıyla başladı.

3 1991 yılında Meksika'nın başkenti Meksiko'daki Polanco semtinde ilk şubesini açtı. Rakibi olan Tesco İngiltere'de piyasayı ele geçirirken, Wal Mart da Meksika'da perakende satış yapan mağazalar konusunda ekonomiye hakim oldu. Wal-Mart'ın 2006 yılında Almanya'ya yayılma çabaları sonuç vermedi ve şirketin binaları Metro Group'a satıldı.

4 Wal Mart 374,5 milyar dolar (2007) ciro ile Amerikan perakende piyasasını elinde bulundururken, dünyanın en fazla ciro yapan şirketi ünvanını da aldı yılı cirosu 404 Milyar Dolara , operasyonel karı 22,8 milyar Dolara ve net karı da 13.4 milyar Dolara ulaştı . Yine 2009 verilerine göre toplam varlıkları 163 milyar Dolar ve şirket değeri ise 65,285 Milyar Dolardır. Amerikan danışma ve araştırma şirketi Retail Forward'ın 2004 yılında yaptığı araştırmaya dayanarak yapılan hesaplamalara göre Wal-Mart 2010 yılına kadar 500 milyar dolar ciro yapacak.[2] Şirket, 2 milyon işçisi ile Amerika'nın en büyük sivil işçi çalıştıran kurumu olarak kayıtlara geçti.

5 Elektronik ticaret, sadece internet perakendecilerinden ibaret değil
Elektronik ticaret, sadece internet perakendecilerinden ibaret değil. Dünyadaki ticaretin %95'inden fazlası İnternet dışında gerçekleşiyor. Fiziksel perakendeyi domine eden firmalar da son yıllarda e-ticaret alanında ciddi ilerleme gösteriyor. Her yıl Amerika'da en büyük e-ticaret cirolarına sahip şirketlerin listesini yayınlayan Internet Retailer, 2012 yılında dünyanın en büyük perakendecisi Walmart'ın, aşağıdaki tabloda göreceğiniz gibi yaklaşık 5 milyar dolar ciro ile 4. sırada olduğunu açıkladı. Hatta son yapılan bir açıklamada, 2013 yılında global e-ticaret gelirinin 9 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiği ifade edilmişti.

6 Aslında dünyanın en eski organize perakendecilerinden olan Walmart'ın şirket büyüklüğüne baktığımızda, internet ticaretine yeni yeni ısındığını değerlendirebiliriz. Dünyada 10 binin üzerinde mağaza ve 2 milyonun üzerinde çalışan sayısı ile yaratılan şirket cirosunun büyüklüğü, Walmart'ı 2011 yılı geliri olan 446 milyar dolar (e-ticaret oranı %2 civarında) ile dünyada en çok gelir üreten şirketler sıralaması olan Fortune 500 Listesi'nde 2. sıraya yerleştirmişti.

7 Wal Mart'ın en önemli rakipleri Metro AG, Carrefour ve Tesco'dur.

8 Wal-Mart’ın Pazarlama Sırları
·        Herhangi bir müşterisinin rakibe gitmesini engelleyecek kadar fazlaca ürün bulundurma.  Sıradan bir Wal-Mart’ta en az 150 bin ürün bulunuyor. Eğer her gün, 50 değişik ürün alsanız bile aynı ürüne sıra gelmesi için 7,5 yıl beklemeniz gerekiyor. Her hafta Wal-Mart’tan 127 milyon Amerikalı alışveriş ediyor. Saatte 40 milyon dolar ciro yapıyor ve her dakika 23 bin dolar kâr ediyor.  ·        İnsan kaynakları yönetiminde ve geliştirilmesinde odaklanılmış bir program. “Farkı çalışanlarımız yaratır”.en iyisini işe almak, en iyi eğitimi vermek, çalışılacak en iyi yer olmak. Yeryüzüne dağılan 5 bine yakın şubesinde 1.6 milyon kişi çalıştırıyor Her sene 600 bin eleman işe girip, çıkıyor.

9 · Dünyanın en büyük veri tabanına sahip
·        Dünyanın en büyük veri tabanına sahip. Wal-mart her mağazasında, her eyalette, bir saat içinde kasiyerlerinin her bir kasadan kaç tane ürün geçirdiklerini verimliliği ölçmek için, takip ediyor. (bir kasiyer bir saat içinde dört yüz ile beş yüz arasında ürün geçiriyor yani dakikada altı ile sekiz arasında) ·        Süreklilik. Tüm mağazalar 7 gün 24 saat açık. Bir mağazada ne kadar tadilat olsa bile bir gün dahi mağaza kapatılmaz. Her sene Amerikalıların yüzde 93’ü en az bir kere Wal-Mart’ta alışveriş yapıyor. ·        Wal-Mart’ın muazzam depoları vardır ve eksilen malları anında yerine koyar. Kendi Dağıtım ağını kendi kurar ve nakliyeden tasarruf eder. Wal-Mart mükemmel bir dağıtım ağı kurar. Kamyonlar gece-gündüz yol yapar, mal yetiştirmeye çalışırlar.

10 Başarılı ve daima tutkulu olmak için “bağlan”
Başarılı ve daima tutkulu olmak için “bağlan” * Başarını; sana yardımcı olanlarla “paylaşmasını” bil  * Kendini ve başkalarını; rüyalarına, hedeflerine ulaşmak için “motive” et  * İnsanlara; onları önemsediğini göster, “iletişim” kur  * İnsanları; çabaları ve ulaştıkları sonuçlar için “takdir” etmeyi bil  * Kendi başarını ve çalışma arkadaşlarınızın başarısını “kutla”  * Diğerlerini “dinle” ve onların fikirlerinden bir şeyler öğren  * Başkalarının beklentilerini; daha yüksek standartlar oluşturarak “aş”  * Harcamalarını ve zenginliğe ulaşma yolunu “kontrol et” * Farklı ol ve statükoya meydan oku. “Yukarı çık”.                   Wal-Mart'ın terk ettiği ürün merkezli sloganı "Always Low Prices" yani daima düşük fiyat, daima en ucuz.  Şu an geçerli, olan müşteri merkezli sloganı:"Save Money, Live Better " paranı koru daha iyi yaşa 

11 TEŞEKÜRLER


"Hazırlayan :Mehmet Özdemirler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları