Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
Ekofizyoloji Ecophysiology
2
Ekofizyoloji Ekofizyoloji, hem fiziksel hem de biyolojik çevrenin bir organizmanın fizyolojisi ile nasıl etkileşime girdiğinin çalışmasıdır. İklim ve besinlerin, hem bitkilerde hem de hayvanlarda fizyolojik süreçler üzerindeki etkilerini içerir ve fizyolojik süreçlerin organizma boyutu ile nasıl ölçeklendiğine odaklanmaktadır.
3
Eko fizyoloji Öğrenmek
"Ekoloji" çalışmasına neyin dahil edildiğini öğrenmek Dünya iklimini şekillendiren başlıca faktörleri öğrenmek Büyük karasal biyomanları ve onları kontrol eden faktörleri öğrenmek
4
Ekolojik faktör Organizmaları etkileyen herhangi bir çevre faktörüdür.
5
Su (I) Tüm yaşam formları için gereklidir
Bazı organizmalar asla 'serbest' su içmezler. Su kıtlığı (kuraklık) – ekosistemi doğrudan düzenleyen bir faktördür Çok fazla su - daha dolaylı bir etkidir. Besin maddelerin süzüntüsü sucul ekosistemlerde önemlidir
6
Su (II) Toplam yıllık yağış, ne kasar sürede ve ne zaman kadar önemli değildir 114 cm'lik bir yağış Yaprak döken ormanı desteklerken, aynı enlemdeki diğerleri otlak ya da çöl olabilir Peki niye ?
7
Su (III) Suyun dağılımı Toplam yağış Mevsimsel su dağılımı Sıcaklık
Rüzgar Bağıl nem Toprak Yağış arttıkça daha etkili olur ve daha az etkili olur, NEDEN?
8
Suyun Yapısı Bir su molekülü (H2O), üç atomdan oluşur .
bir oksijen ve iki hidrojen. H O 1
9
Suyun yapıs
10
Su Polar yapısı Her su molekülünde, oksijen atomu, elektronların «eşit paylaşımla" daha fazlasını çeker. Oksijen sonu "negatif" davranır Hidrojen ucu "pozitif" davranır Suyun POLAR olmasına neden olur Bununla birlikte, su nötrdür (eşit sayıda e- ve p +) --- Sıfır net yük.
11
Su Molekülleri Arasında Hidrojen Bağları Vardır.
Kutupsal bir molekülün oldukça Elektronegatif atomu ile bir Hidrojen arasında oluşturulmuştur Bir hidrojen bağı zayıf, ancak birçok hidrojen bağı kuvvetlidir
12
Su Molekülleri Arasındaki Etkileşim
Bir su molekülünün negatif oksijen ucu, bir su molekülünün Pozitif Hidrojen ucuna çekilerek bir HİDROJEN bağı oluşturur
13
Suyun özellikleri Deniz seviyesinde, saf su 100 ° C'de kaynar ve 0 ° C'de donar. Suyun kaynama sıcaklığı daha yüksek yükselmelerde (düşük atmosfer basıncı) düşer. Bu nedenle bir yumurtanın daha yüksek rakımlarda kaynaması daha uzun sürer. 1
14
Suyun özellikleri Kohezyon 1
15
Suyun özellikleri Kohezyon Adhezyon 1
16
Kohezyon Aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvvetine denir.
Aynı maddenin parçacıkları arasındaki ilgi (suyun diğer su molekülüne çekilir) Yüzey gerilimi sonuçları (suyun yüzeyinin mukavemeti ölçüsü) Suda, böceklerin su yüzeyinde yürümesine izin veren bir yüzey filmi üretir. 1
17
Kohezyon Suda yürüyen böcekler
18
Adhezyon İki farklı maddenin birbirine yapışacak kadar olan çekme kuvvetine adezyon denir. Adezyon yapışma anlamına gelmektedir. İki farklı madde arasındaki çekim. Su, cam, toprak, bitki dokuları ve pamuk gibi diğer yüzeylerle hidrojen bağı oluşturacaktır. Kılcal aksiyon-su molekülleri ince bir cam tüpün içindeyken birbirlerini "çekerler". Örnek: bitki ve ağaçların suyunu toprağa kaldırdığı ve kağıt havlu suyunu emmek için kullanılan terleme işlemi. 1
19
Adhezyon kapillarite Bitkilerde suyun zıt yönde taşınmasını mümkün kılar. Su bitkilerdeki odun borularından yukarı çıkarılırken kohezyon ve adhezyon sonucu oluşan hidrojen bağları rol oynar.
20
Suyun özellikleri Yüksek özgül ısı 1
21
Yüksek özgül ısı Bir maddenin 1 gramını yükseltmek veya azaltmak için gerekli ısı miktarı 1 ° C Su ısıtma ve soğutma için ısı değişimine karşı direnir. Su, gerçek sıcaklıktaki az değişiklikle büyük miktarda ısı enerjisini emebilir veya serbest bırakabilir. 1
22
Yüksek özgül ısı 1g'yi veya bir maddenin bir sıvıdan gaza dönüştürülebilecek enerji miktarı Suyun buharlaşması için hidrojen bağları kırılmalıdır. Su buharlaştıkça, onunla çok fazla ısı çıkarır.. 1
23
Yüksek özgül ısı Suyun buharlaşma ısısı 540 cal / g'dır.
Suyun buharlaşmasında, her bir gram su için 540 kaloriye (sıcaklık değişmeden – 100 C) sahip olması gerekir. Su buharlaştıkça, çok fazla ısı alır. (soğutma etkisi). 1
24
Güneş'ten yayılan ısıtılan yeryüzünün sıcak yüzeyi Emilir ve tutulur
Su buharı, Dünya'yı sıcak tutmaya yardımcı olan bir tür global "battaniye" oluşturur. Güneş'ten yayılan ısıtılan yeryüzünün sıcak yüzeyi Emilir ve tutulur Buharla enerji tutulur 1
25
Su -buz Buz, sıvıdan ziyade katı olarak daha az yoğun (buzlar yüzer)
Sıvı suyun sürekli kırılarak yeniden düzenlenmiş hidrojen bağları vardır. Dondurulmuş su, moleküllerin sabit aralıklarla yerleştirildiği kristal benzeri bir kafes oluşturur. 1
26
Su-buz 1
27
Homeostasis Değişen koşullara rağmen istikrarlı bir halde kalma becerisi Su, bu işlem için önemlidir, çünkü: A. Iyi izolatördür B. Sıcaklık değişimine karşı direnir. C. Evrensel çözücüdür D. Soğutma sıvısıdır. E. Buz aşırı sıcaklıklara karşı korur (donmuş gölleri izole eder) 4
28
Solutions & Suspensions
Su genellikle bir karışımın bir parçasıdır. İki karışım türü vardır: Çözümler Süspansiyonlar
29
Solution
30
Asit , baz ve pH H2O H+ + OH-
pH bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir. Açılımı "Power of Hydrogen" (Hidrojenin Gücü)'dir. Hydrogen Ion Hydroxide Ion Acid Base H2O H+ + OH-
31
pH Scalası H + iyonlarının konsantrasyonunu gösterir 0 - 14 aralıkları
PH 7 nötrdür. PH 0 7'ye kadar asit ... H + PH değeri 'in üstünde baziktir ... OH- Her pH birimi 10X konsantrasyon değişim faktörünü temsil eder PH 3, pH 6'dan 10 x 10 x 10 (1000) daha güçlüdür
32
Asitler Kuvvetli Asitlerin pH'ı 1-3 Çok sayııda H + iyonu üretir.
33
Bazlar Kuvvetli Bazların pH değeri 11 ila 14 arasındadır.
Bir sürü OH iyonu ve daha az H + iyonu içerir
34
Buffers PH'daki keskin, ani değişiklikleri (nötrleştirme) önlemek için güçlü asitler veya bazlarla reaksiyona giren zayıf asitler veya bazlar. Homeostazı korumak için vücut tarafından doğal olarak üretilir
35
Su ve osmoz
36
Su ve difüzyon
37
Su Su, hücre zarı boyunca serbestçe hareket eder
Dış çevreye göre, bir hücre olabilir: Hipo-ozmotik: çevreye oranla daha düşük bir çözünen konsantrasyona sahip Hiperozmotik: çevreye oranla daha yüksek bir çözünürlük konsantrasyonu İzo-ozmotik: çevre ile aynı çözünen konsantrasyona sahip
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.