Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DENİZDE GÜVENLİK (STCW’78/95)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DENİZDE GÜVENLİK (STCW’78/95)"— Sunum transkripti:

1 DENİZDE GÜVENLİK (STCW’78/95)
Temel İlk Yardım Eğitimi DENİZDE GÜVENLİK (STCW’78/95) TEMEL İLK YARDIM EĞİTİMİ PERSONEL GÜVENLİĞİ VE SOSYAL SORUMLULUK EĞİTİMİ DENİZDE KİŞİSEL CANLI KALMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ YANGIN ÖNLEME VE YANGINLA MÜCADELE EĞİTİMİ CANKURTARMA ARAÇLARINI KULLANMA YETERLİĞİ EĞİTİMİ

2 TEMEL İLK YARDIM EĞİTİMİ
Temel İlk Yardım Eğitimi TEMEL İLK YARDIM EĞİTİMİ İlk yardım: Hasta veya yaralıya profesyonel tıbbi yardım gelinceye kadar çevre imkanlarını kullanarak yapılan acil müdahale ve tedaviye İlk Yardım denir. İlk Yardımda amaç; Daha fazla yaralanmayı önlemek, Ölümü önleme Şoku engellemek, Ağrı ve acıyı hafifletmektir.

3 Temel İlk Yardım Eğitimi
Hayat için büyük tehlike teşkil eden belli başlı 4 sorun vardır, hastanın yaşaması için acil müdahale gerekir. Oksijen azlığından boğulma, Kanama, Zehirlenme, Şok.

4 Temel İlk Yardım Eğitimi
Kazalar sonucu meydana gelen durumun hayati önem taşıyan 3 organ sistemi üzerinde oluşması ölüm tehlikesini ortaya çıkarır. Hayati Önem Taşıyan Sistemler; Solunum sistemi ( solunum yolları, akciğer) Kan dolaşım sistemi ( kalp, damarlar ve kan) Sinir sistemi ( beyin, omurilik)

5 Temel İlk Yardım Eğitimi
Temel ilk yardım kapsamında, acil olarak kontrol edilmesi gereken hayati belirtiler şunlardır; ŞUUR (reaksiyon verebilme) SOLUNUM (solunum frekansı, solunum ritmi) NABIZ ( nabız sayısı ve nabız düzeni)

6 ŞUUR (reaksiyon verebilme)
Temel İlk Yardım Eğitimi ŞUUR (reaksiyon verebilme) Bilinç düzeyi yaralanmanın ağırlığını gösterir. Bilinç Yerinde => Tüm uyarılara cevap var Derece 1 => Sözlü ve gürültülü uyarılara cevap var Derece 2 => Ağrılı uyaranlara cevap var Derece 3 => Tüm uyarılara karşı kapalı (cevap yok)

7 Temel İlk Yardım Eğitimi
- Solunum Değerlendirilir Solunum sıklığı, Normali dakikada dir. Solunum aralıkları eşit mi, Solunum derinliği’ ne bakılır

8 Kalp atımlarının atardamara yaptığı basınca nabız denir.
Temel İlk Yardım Eğitimi NABIZ Kalp atımlarının atardamara yaptığı basınca nabız denir. Normal nabız, yetişkin bir kişide, dinlenme halinde dakikada dür.

9 KAN BASINCI Kalbin kasılma ve gevşeme anında damar duvarına yaptığı basınçtır. Kalbin kanı pompalama gücünü gösterir. Normali; 100/50 ve 140/100 mm hg. dir.

10 Vücut Isısı İlkyardımda vücut ısısı daima koltuk altından ölçülmelidir. Normali 36.5 c’ dir. 41-42 üstü ve 34.5 altı tehlikeyi işaret eder. 31.0 ve altı ölümcüldür.

11 İlk yardımda genel kurallar;
Temel İlk Yardım Eğitimi İlk yardımda genel kurallar; Uygun bir yer aramak Hayat kurtarmak Haber verme Yaşamaya devamın sağlanması

12 Temel İlk Yardım Eğitimi
1. Uygun bir yer aramak Ortam, gerek kazazede gerekse kurtarıcı için tehlike arz ediyorsa (duman, zehirli gaz) Sakin davran, panik yok! Hasta yaralıysa sağlam yerlerinden tutarak, uygun taşıma yöntemlerinden biri kullanılmalıdır.

13 Temel İlk Yardım Eğitimi
2.Hayat kurtarmak Yaralının durumunun acilen belirlenmesi, Bilinci yoksa yan yatırılması, Gerekiyorsa suni solunum ve kalp masajının yapılması, Varsa kanamanın durdurulması,

14 Temel İlk Yardım Eğitimi
3.HABER VERMEK Olay nerede, Yaralanma şekli ve son durum, Yaralı sayısı, Ne zaman oldu.

15 4.Yaşamaya devamı sağlanması
Temel İlk Yardım Eğitimi 4.Yaşamaya devamı sağlanması Sürekli denetim, Şoka girmeyi önlemek, Yaralı bölümlerin sarılması ve hareket ettirilmemesi, sabitlenmesi Gerekiyorsa uygun ilk yardıma devam etmek.

16 İlk yardım uygulaması gerekebilen olaylar;
Temel İlk Yardım Eğitimi İlk yardım uygulaması gerekebilen olaylar; Kanama, Şok, Boğulma Suni solunum, Kalp masajı, Koma, Kırıklar, Yanıklar, Elektrik, çarpması, Zehirlenmeler, Hipotermi.

17 Temel İlk Yardım Eğitimi
Nabız: Kalp dakikada kez atar. Kalbin atımının damarlarda hissedilmesine Nabız adı verilir. TANSİYON: Kalbin pompaladığı kanın damar çeperlerine uyguladığı basınca denir. -Kanın kalpten atım esnasında damar çeperine yaptığı basınca Kan basıncı (büyük tansiyon) denir. -Kalbin gevşemesi esnasındaki basıncına minimal basınç (küçük tansiyon) denir.

18 Temel İlk Yardım Eğitimi
KANAMALAR; KANAMA: Damarlarda dolaşan kanın herhangi bir sebeple damarlardan dışarıya çıkmasına kanama denir.

19 Temel İlk Yardım Eğitimi
Kanama çeşitleri; Yüzeysel kanamalar İç kanamalar Dış kanamalar

20 Temel İlk Yardım Eğitimi
1.Yüzeysel kanamalar Bu tip kanamalar, genellikle deri üzerinde çizik ve yırtık şeklinde olup derin değildir. Kan kaybı çok hafif ve sızıntı şeklindedir. Bu tür kanamalar gemicilikte önemlidir. Temiz bir bez yada spanç ile kanayan yara üzerine kanama durana kadar basılır. Durmuyorsa ikinci bir sargı bezi ile basılır,daha sonra bandaj edilir.

21 Temel İlk Yardım Eğitimi
2. İç kanamalar İç Kanama İç organlardaki dokuları besleyen kan damarlarının yırtılması veya zedelenmesi sonucu kanın damarlardan vücut boşluklarına akmasına iç kanama denir. İç kanama meydana geldiğinde şu belirtilerle ortaya çıkar; Hasta güçsüzleşir, susuzluk hissedebilir, sıkıntı duyabilir, cildi soğuyabilir, nabzı hızlı fakat zayıf olabilir, titreme yapabilir. Kendinden geçebilir.

22 Temel İlk Yardım Eğitimi
2. İç kanamalar Kulaklardan, makattan, burundan, kusma ve öksürükle kan gelmesi, düşülen yer üzerinde çürükler bulunması, karında sertlik olması bir iç kanama belirtileridir. İç kanamadan şüphelenince derhal sahil istasyonları ile temasa geçilerek durum rapor edilmelidir. İç kanamanın olduğu yer saptanabiliyorsa, mesela kırık bir yer gibi, üzerine buz kompresi yapılarak kanama durdurulmaya çalışılmalıdır. Kazazedenin sessiz ve rahat bir ortamda yatması sağlanmalıdır. Mümkün olabildiği kadar su yada başka bir içecek verilmemelidir.

23 Temel İlk Yardım Eğitimi
3.Dış kanamalar Dış kanama: Kanın damardan vücut dışına çıkmasına dış kanama denir. Genellikle yaralanmalar sonucu olur. Atardamar, toplardamar ve kılcal damarların kanamaları şeklinde görülür. Atardamar kanamaları: Kan, kesik damardan, kalbin atış hızına uygun olarak kesik, kesik ve basınçlı fışkırır. Kanın rengi açık kırmızı renktedir. Toplardamar kanamaları; Kan bir oluktan akar gibi kabarmalar şeklinde akar, Fışkırma yoktur kan koyu kırmızı renktedir.

24 Dış Kanamayı Durdurucu Tedbirler
Temel İlk Yardım Eğitimi Dış Kanamayı Durdurucu Tedbirler Yaranın üzerine parmakla veya steril bir bezle baskı uygulayarak, Damar köklerine baskı uygulayarak, (şakak bölgesi, yüz bölgesi,kol bölgesi, bacak bölgesi) Turnike (bandaj) uygulayarak kol ve bacaklarda dış kanamayı durdurmak.

25 Turnike uygulama yöntemi
Temel İlk Yardım Eğitimi Turnike uygulama yöntemi Bandaj hemen yaranın üzerine yerleştirilmeli, Dokunun kesilmesini önlemek için geniş bir bandaj kullanılmalıdır, Basınç yapması için atardamarın üzerine katlanmış sargı bezi konulmalı,

26 Temel İlk Yardım Eğitimi
Önce turnikeyi kol veya bacağa iki kez sıkıca doladıktan sonra bir düğüm atılmalı, Sonra düğümün ortasına bir kalem, tahta parçası vb. konularak, bunun üzerine iki düğüm daha atılmalı, Kanama tamamen durana kadar tahta parçası çevrilerek sıkıştırılır ve turnikenin gevşememesi için uzuv’a bağlanır.

27 Temel İlk Yardım Eğitimi
Uzun süreli kanamalardaki turnike uygulamalarında, kanayan bölgeye göre 15-20 dakikada bir turnike gevşetilmelidir. Turnike, kol ve uyluk gibi tek kemikli bölgelere uygulanır, ancak önkol ve bacağa el ve ayağın beslenmesini bozabileceği için uygulanmaz. Uzuv kopması durumlarında, önkol ve bacağa da turnike uygulanabilir.

28 Temel İlk Yardım Eğitimi
ŞOK ŞOK: Ağır sakatlanma, yaralanma, kan kaybı, zehirlenme ve vücudun aşırı su kaybetmesi sonucu kanın yapısı ve özelliklerinin bozulmasıyla, insanın vücudunda kan akımının yavaşlaması sonucunda,

29 Temel İlk Yardım Eğitimi
ŞOK Ağır kan kaybı, ağır yaralanmalar ve yaygın yanıklar sonucu görülür. Ağrı, şok durumunu ağırlaştırır. 0,5 lt tutarındaki kan kaybı vücut tarafından karşılanabilir. Ancak bu miktar 1 lt’yi aşarsa, şok durumu baş gösterir.

30 Temel İlk Yardım Eğitimi
Şok belirtileri; Nabız frekansı yükselir ve duyulması güçleşir, Deri nemli, soğuk ve soluk renklidir, Bilinç bulanıktır. Gözle görülen kan kaybı olmaksızın ortaya çıkan şok belirtilerinde daima iç kanamadan şüphe edilmelidir.

31 Yardımcı olacak önlemler;
Temel İlk Yardım Eğitimi Yardımcı olacak önlemler; Kanamanın durdurulması, Kazazedenin şok pozisyonunda yatırılması (Baş ve gövde düz olarak yatırılır, bacaklar biraz yukarı kaldırılır. Hasta, soğuk, ısı ve nemden korunmalıdır. Uygun bir şekilde sabitleştirilir, Hastayla konuşulur ve sürekli denetlenir, İçecek verilmesi ve sigara içirilmesi yasaktır.(Hekimin verdiği talimatlar hariç)

32 BOĞULMA; (Nefes kesilmesi) Asfiksi;
Temel İlk Yardım Eğitimi BOĞULMA; (Nefes kesilmesi) Asfiksi; Akciğerlere çeşitli nedenlerle yeterli miktarda Oksijenin girememesi ve akciğerlerden oksijen, herhangi bir nedenle kana geçemeyerek, dokulara ulaşamıyorsa bu olaya Boğulma denir.

33 Temel İlk Yardım Eğitimi
Boğulma nedenleri; Sıvının nefes borusu ve akciğerlere dolması Gırtlağın sıkılması, Boğazın şişmesi, Elektrik çarpması, Zehirli gazların solunması, Katı bir cismin solunum yollarını tıkaması Ortamda yeterli Oksijenin bulunmaması

34 Boğulmada ilk yardım uygulamaları;
Temel İlk Yardım Eğitimi Boğulmada ilk yardım uygulamaları; Boğulmaya neden olan etken ortadan kaldırılmalı, Nefes kontrol edilmeli (nefes yoksa) Boyun arkaya bükülmeli, Çene açılmalı, OPEN CLOSED Ağızda protez veya takma diş varsa çıkarılmalı

35 Boğulmada ilk yardım uygulamaları;
Temel İlk Yardım Eğitimi Boğulmada ilk yardım uygulamaları; Ağızdan ağza yapay solunum yapılmalı, Nabız yoksa, yapay solunum ve kalp masajı birlikte yapılmalı,

36 Boğulmada ilk yardım uygulamaları;
Temel İlk Yardım Eğitimi Boğulmada ilk yardım uygulamaları; Solunum yollarının açılması ilk üç ila beş dakika içinde yapılmalıdır. Beyin oksijensizliğe daha fazla dayanamaz. Boğulmalar bilinç kaybı hallerinin temel nedenleridir.

37 Solunum ve Kalp Durması Nedir?
Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz ise bir süre sonra kalp durması meydana gelir. Kalp durması: Bilinci kapalı kişide büyük arterlerden nabız alınamaması durumudur. Kalp durmasına 5 dakika içinde müdahale edilmezse dokuların oksijenlenmesi bozulacağı için beyin hasarı oluşur.

38 Kalp Durmasında Kalp durmasına 5 dakika içinde müdahale edilmezse dokuların oksijenlenmesi bozulur. Oksijensizliğe en duyarlı organımız beyindir ve kısa sürede beyinde hasar oluşmaya başlar. Beyin hasarı oluşan kişinin hayata dönmesi zorlaşır, hayata dönse bile kaliteli ve normal bir hayat yaşayamaz.

39 Temel Yaşam Desteği Nedir?
Hayat kurtarmak için havayolunu açmak, Solunumu durmuş kişiye yapay solunum yaparak akciğerlerine oksijen gitmesini sağlamak, Kalbi durmuş kişiye dış kalp masajı yaparak kalpten kan pompalanmasını sağlamak ve Dokulara yeterli düzeyde temiz kan gitmesini sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir.

40 Temel Yaşam Desteği Nedir?
Temel yaşam desteğine başlarken eğer çevrede biri varsa hemen 112 aratılmalıdır. İlkyardımcı yalnız ise 5 tur temel yaşam desteği uyguladıktan sonra (112) yardım çağırmalıdır. Yine ilkyardımcı yalnız ise bebek ve çocuklarda 5 tur temel yaşam desteği uyguladıktan sonra (112) yardım çağırmalıdır. Solunum ve dolaşım var, bilinç kapalıysa hasta /yaralıya koma pozisyonu verilir.

41 Temel Yaşam Desteği Nedir?
Önce hasta / yaralının (H/Y) ve kendimizin güvenliği sağlanır. H / Y’nın omuzlarından hafifçe dokunulur ve “İyi misiniz?” diye sorularak bilinç kontrolü yapılır. Bilinç yok ise;

42 Temel Yaşam Desteği Nedir?
Bilinci kapalı bütün hasta / yaralılarda solunum yolu kontrol edilmelidir. Çünkü dil geriye kayabilir yada herhangi bir yabancı madde solunum yolunu tıkayabilir. Ağız içi kontrol edilerek yabancı cisim varsa temizlendikten sonra hastaya Baş-çene pozisyonu verilir.

43 Baş – Çene Pozisyonu Bir el alına yerleştirilir,
Diğer elin iki parmağı çenenin altına yerleştirilir, Baş geriye doğru itilir. Böylece arkaya yaslanan dil kökü oynatılarak hava yolu açıklığı temin edilir

44 Yapay Solunum Nasıl Yapılır?
Hasta / yaralının solunum yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Solunum yoksa hemen Temel Yaşam Desteğine başlanır.

45 Yetişkinlerde Dış Kalp Masajı
Kalp basısı uygulamak için göğüs kemiğini ortalayarak (göğüs kemiğinin üst ve alt ucunun ortası) göğüsün merkezi tespit edilir.

46 Yetişkinlerde Dış Kalp Masajı
Her iki elin parmakları birbirine geçirilir, Parmaklar göğüs kafesiyle temas etmeden, dirsekler bükülmeden, göğüs kemiği üzerinde vücuda dik olacak şekilde tutulur.

47 Yetişkinlerde Dış Kalp Masajı
Göğüs kemiği 4-5 cm aşağı inecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3’ü kadar) bası uygulanır, bu işlem dakikada 100 kez uygulanmalıdır. Hasta/ yaralıya 30 kalp masajından sonra 2 solunum yaptırmalıdır. (30:2)

48 Yetişkinlerde Dış Kalp Masajı

49

50 Yapay Solunum Nasıl Yapılır?
Hasta akciğerine ml hava gidecek şekilde ağızdan iki kez hava üflenir, Üfleme göğsü kaldıracak kadar olmalı ve 1 saniyeden uzun sürmeli, Bu şekilde verilen hava hayati organları koruyacak yeterli oksijene sahiptir (%16-18), Hava gitmiyorsa baş-çene pozisyonu düzeltilmelidir. Yine gitmiyorsa tıkanıklık yönünden değerlendirilmelidir.

51 Yapay Solunum Nasıl Yapılır?
Bebeklerde ve çene kilitlenmesi vb. durumlarda yetişkinlerde, yapay solunum ağızdan buruna hava verilerek yapılmalıdır. İlkyardım kendini korumak için yapay solunum sırasında ince bir tülbent, gazlı bez vb. kullanabilir.

52 Temel Yaşam Desteğine Ne Kadar Süre Devam Edilir ?
Temel yaşam desteğine hasta/yaralının yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir. NOT: Suda boğulmalarda ve Travma hastalarında; eğer ilkyardımcı yalnız ise 30:2 kalp basısı uygulamasının 5 tur tekrarından sonra 112’yi aramalıdır.

53 Temel İlk Yardım Eğitimi
KOMA; Beyin işlevlerinin herhangi bir nedenle kesintiye uğraması sonucu, kişinin kendi hareketlerini denetleyemez duruma girmesine Koma denir.

54 Komada yapılması gerekenler;
Temel İlk Yardım Eğitimi Komada yapılması gerekenler; Olayın ne olduğu araştırılır.(kafa travması, zehirlenme, düşme) Soluk yolu açık tutulmaya çalışılır, Bilinci kapalı kişilerde ilk yardımın ABC’ sine bakılır. Solunum durmuşsa yapay solunum yapılır.

55 Komada yapılması gerekenler;
Temel İlk Yardım Eğitimi Komada yapılması gerekenler; Dolaşım düzenli aralıklarla kontrol edilir. Gerekirse kalp masajı yapılır Solunum ve kalp normal ise ve kusma varsa rahat yatış pozisyonuna getirilir. Kazazedeyi uygun pozisyonda en kısa zamanda hastaneye ulaştırılır.

56 Temel İlk Yardım Eğitimi
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Airway; Solunum yolu kontrolü Breathing; Solunumun sağlanması Circulation; Dolaşım kontrolü

57 Temel İlk Yardım Eğitimi
KIRIKLAR; Kırık olduğu anlaşıldığında, hasta olduğu yerden oynatılmamalıdır. Yapılacak en iyi hareket varsa kanamanın durdurulmasıdır. Gemi adamı revire veya kamarasına taşınmalı, bu arada sahil istasyonu ile temasa geçilerek yapılacak tıbbi müdahalenin ve alınacak sahil yardımının ne olabileceği öğrenilmelidir.

58 Kırıklar iki türlü olabilir;
Temel İlk Yardım Eğitimi Kırıklar iki türlü olabilir; 1. Kapalı kırıklar; Kırılmış kemiklerin uçları görülmez, adale içinde kalırlar, Kapalı kırığın olduğu meydana getirdiği ağrıdan anlaşılır. Üzerine parmakla basıldığında ağrı artar. Kırık bölgesinde şişkinlik meydana gelir. 2. Açık kırıklar; Kırılmış kemik uçları adale ve deriyi parçalayıp dışarıya çıkmışlardır. Bu durumda kanama tehlikesi baş göstermiş olabilir.

59 Temel İlk Yardım Eğitimi
KIRIKLAR Kırık tedavisi kesinlikle doktor işidir. Ancak yinede ilk yardım olarak yapılabilecek işler vardır. Kemik kırılmalarında, çıkıklar ve burkulmalarda sabitleştirme gerekir. Sabitleştirme yardımıyla hasta bölge hareket etmediğinden hastanın ağrıları azalır ve taşınması kolaylaşır.

60 Temel İlk Yardım Eğitimi
Alınacak önlemler; 1. Önce kanama varsa durdurulmalıdır. 2. Sabitleştirmede kullanılacak destekler, kol ve bacak kırıklarında; mesela tahta parçaları, demir çubuklar, karton veya katlanmış gazete kağıdı gibi malzemeden hazırlanır. 3. Destek parçalar yaralı organ ve iki taraftaki komşu eklemleri de içine alacak boyutlarda olmalıdır.

61 Temel İlk Yardım Eğitimi
Alınacak önlemler; 4. Desteklerin iç tarafları yaranın üzerine veya başka noktalara basınç yapmaması için yumuşak malzeme ile beslenmelidir. 5. Destekler yerleştirildikten sonra, kumaş parçaları, deri kemer vb. malzemeyle bağlanarak üzeri rulo sargı şeklinde sarılarak sabitleştirilir.

62 Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır.
Yanık Nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır.

63 Yanık Çeşitleri Yanık etkenine göre: Fiziksel yanıklar:
Isı ile oluşan yanıklar Elektrik nedeni ile oluşan yanıklar Işın ile oluşan yanıklar Sürtünme ile oluşan yanıklar Donma sonucu oluşan yanıklar Kimyasal yanıklar: Asit alkali madde ile oluşan yanıklar

64 Yanığın Ciddiyetini Belirleyen Faktörler Nelerdir?
Derinlik Yaygınlık Bölge Enfeksiyon riski Yaş Solunum yoluyla görülen zarar Önceden var olan hastalıklar

65 Yanıklar Nasıl Derecelendirilir?
1.Derece Yanık: Deride kızarıklık, Ağrı, Yanık bölgede ödem vardır. Yaklaşık 48 saatte iyileşir.

66 2. Derece Yanık: Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) vardır. Ağrılıdır. Derinin kendini yenilemesi ile kendi kendine iyileşir.

67 3. Derece Yanık: Derinin tüm tabakaları etkilenmiştir, Özelliklede kaslar, sinirler ve damarlar üzerinde etkisi görülür. Beyaz ve kara yaradan siyah renge kadar aşamaları vardır. Sinirler zarar gördüğü için ağrı yoktur.

68 Yanığın Vücuttaki Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Derinliği, yaygınlığına ve oluştuğu bölgeye bağlı olan, organ ve sistemlerde işleyiş bozukluğuna yol açar. Ağrı ve sıvı kaybına bağlı olarak şok meydana gelir. Hasta./ yaralının kendi vücudunda bulunan mikrop ve toksinlerle enfeksiyon oluşur.

69 Isı İle Oluşan Yanıklarda İlk Yardım
Kişi hala yanıyorsa paniğe engel olunur, koşması engellenir. Hasta / yaralı battaniye vb. üzeri kapatılır ve yuvarlanması sağlanır. Yaşam belirtileri değerlendirilir. Solunum yolunun etkilenip etkilenmediği kontrol edilir.

70

71 Yanık bölge en az 20 dakika soğuk su altında tutulur (yanık yüzeyi büyükse ısı kaybı çok olacağından önerilmez) Ödem oluşabileceği düşünülerek yüzük, bilezik, saat vb. eşyalar çıkarılır. Yanmış alandaki deriler kaldırılmadan giysiler çıkarılır. Takılan yerler varsa kesilir.

72

73 Derinin zarar görmesini önlemek için sabunlu suyla dikkatli bir temizlik yapılır.
Hijyen ve temizliğe dikkat edilir. Su toplamış yerler patlatılmaz. Yanık üzerine hiçbir madde (ilaç dahil) sürülmemelidir. Yanık üzeri temiz bir bezle örtülür.

74

75 Hasta / yaralı battaniye ile örtülür,
Yanık bölgeler birlikte bandaj yapılmamalıdır, Yanık geniş ve sağlık kuruluşu uzaksa hasta / yaralının kusması yoksa bilinçliyse ağızdan sıvı verilerek sıvı kaybı önlenir: (1 lt su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz) Tıbbi yardım istenir (112).

76 Kimyasal Yanıklar

77 Kimyasal Yanıklarda İlk yardım Nasıl Olmalıdır?
Deriyle temas eden kimyasal maddenin en kısa sürede deriyle teması kesilmelidir. Bölge bol tazyiksiz suyla, en az dakika yumuşakça yıkanmalıdır. Giysiler çıkarılmalıdır. Hasta / yaralı örtülmelidir. Tıbbi yardım sağlanmalıdır.

78 Elektrik Yanıkları

79 Elektrik Yanıklarında İlk Yardım
Soğukkanlı ve sakin olunmalıdır. Hasta yaralıya dokunmadan önce elektrik akımı kesilmelidir. Akımı kesme imkanı yoksa tahta çubuk yada ip gibi bir cisimle elektrik teması kesilmelidir. Hasta/yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir.

80 Elektrik Yanıklarında İlk Yardım
Hasta / yaralının ABC si değerlendirilmelidir. Hasta /yaralı hareket ettirilmemelidir. Hasar gören bölge örtülmelidir. Tıbbi yardım istenmelidir (112).

81 Temel İlk Yardım Eğitimi
ELEKTRİK ÇARPMASI Elektrik çarpması halinde ilk iş çarpmaya neden olan akımı kesmektir. Akımın kişisel önlemlerle kesilmesi mümkün değilse, yardım edecek kişi şu yolu izlemelidir; cam, lastik veya kuru tahta bir zemin üzerinde durup, ellerini kuru giysi parçaları ile sararak veya eldiven izolasyonu sağlayıp kazazedeyi akımdan uzaklaştırılmalıdır.

82 Elektrik Çarpması yaralanmaları
Temel İlk Yardım Eğitimi Elektrik Çarpması yaralanmaları Elektrik çarpması sonucu oluşan yanıkları da ciddiye almak gerekir. Görünürde hasar yok gibi ise de cilt altında ciddi bir tahribat yapmış olabilir Elektrik çarpması sonucu insan fırlayıp düşmüş, kalp atışları bozulmuş veya durmuş olabilir. Bu fırlatmalar sonucu kırıklarda oluşabilir. Olaya göre uygun tedavi uygulanır.

83 Zehirlenme Nedir? Vücuda toksik bir maddenin girmesi ile normal fonksiyonlarının bozulmasıdır. Vücudun yaşamsal fonksiyonlarına zarar verebileceğinden vücuda giren her türlü yabancı maddenin toksik olduğu varsayılır.

84 Zehirlenmelerde Genel Belirtiler Nelerdir?
Sindirim sistemi bozuklukları: Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal Sinir sistemi bozuklukları: Bilinç kaybı, havale, rahatsızlık hissi, hareketlerde uyumsuzluk Solunum sistemi bozuklukları: Nefes darlığı, morarma, solunum durması Dolaşım sistemi bozuklukları: Nabız bozukluğu, kalp durması

85 Zehirlenme Hangi Yollarla Meydana Gelir?

86 Zehirlenme Yolları Üç Grupta Toplanır:
Sindirim Yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev yada bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür.

87 Solunum Yoluyla: Zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur. Genellikle karbon monoksit (tüp kaçakları, şofben, bütan gaz sobaları), lağım çukuru veya kayalarda biriken karbondioksit, havuz hijyeni için kullanılan klor, yapıştırıcılar, boyalar ev temizleyicileri vb. maddelerle oluşur.

88 Cilt Yoluyla Zehirli madde vücuda direk deri aracılığı ile girer. Bu yolla zehirlenme böcek sokmaları, hayvan ısırmaları. İlaç enjeksiyonu yada sarmaşık, zirai ilaçlar gibi zehirli maddelerin deriden emilmesi ile olur.

89 Sindirim Yoluyla Zehirlenmede İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?
Bilinç kontrolü yapılmalıdır, Ağız zehirli madde ile temas etmişse su ile çalkalanmalıdır ,Zehirli madde ele temas etmişse el sabunlu su ile yıkanır, Yaşam bulguları değerlendirilir, Kusma, bulantı, ishal vb. belirtiler değerlendirilir,

90 Sindirim Yoluyla Zehirlenmede İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?
Kusturulmaya çalışılmaz, özellikle yakıcı maddelerin alındığı durumlarda hasta asla kusturulmamalıdır, Bilinç kaybı varsa koma pozisyonu verilir, üstü örtülür, 112 aranarak bildirilir, Olayla ilgili bilgiler toplanarak kaydedilir . Zehirli maddenin türü nedir? İlaç yada uyuşturucu alıyor mu? Hasta saat kaçta bulundu? Evde ne tip ilaçlar var?

91 Solunum Yolu İle Zehirlenmelerde İlk Yardım
Hasta temiz havaya çıkarılır yada cam ve kapı açılarak ortam havalandırılır, Yaşamsal belirtiler değerlendirilir (ABC), Yarı oturur pozisyonda tutulur, Bilinç kapalı ise koma pozisyonu verilir, Tıbbi yardım istenir (112).

92 Solunum Yolu İle Zehirlenmelerde İlk Yardım
İlkyardımcı müdahale sırasında kendini ve çevresini korumak için gerekli önlemleri almalıdır, Solunumu korumak için maske veya ıslak bez kullanmalıdır, Elektrik düğmeleri ve diğer elektrikli aletler ve ışıklandırma cihazları kullanılmamalıdır, Yoğun duman varsa hastayı dışarı çıkarmak için ip kullanılmalıdır, Derhal itfaiyeye haber verilmelidir (110).

93

94 Cilt Yolu ile Zehirlenmelerde İlk Yardım
Yaşam bulguları değerlendirilir, Ellerin zehirli madde ile teması önlenmelidir, Zehir bulaşmış giysiler çıkartılır, 15-20 dakika boyunca deri bol suyla yıkanmalıdır, Tıbbi yardım istenir (112).

95 Zehirlenmelerde Genel İlk Yardım Kuralları
Zehirlenmeye neden olan maddeyi uzaklaştırmak (Kirli madde vücuttan ne kadar çabuk uzaklaştırılırsa o kadar az miktarda emilir). Hayati fonksiyonların devamının sağlanması Sağlık kuruluşuna bildirme (112)

96 Karbon Monoksit Zehirlenmesi
Endüstriyel Merkezlerde önemli bir sorundur. Eski motorlara ait egzoz gazları, gaz ve kömür ısıtıcıları, mangal kömürleri, kuyular ve derin çukurlarda bulunur. Karbon monoksit; Renksiz, Kokusuz, Havadan Hafif ve Rahatsız Edici Olmayan Bir Gazdır. Hemoglobine bağlanma kapasitesi oksijenden 280 kat daha fazladır.

97 Karbon Monoksit Zehirlenmesinde Belirtiler
Aşırı yorgunluk, keyifsizlik, grip benzeri durum Bulantı, baş dönmesi, kusma, karıncalaşma Koma, nöbetler, solunum durması Göğüs ağrısı çarpıntı, hipotansiyon, kalp durması Cilt ve tırnaklar kısa süreli kiraz kırmızısı renk alabilir.

98 Karbon Monoksit Zehirlenmesinde İlk Yardım
Kişi ortamdan uzaklaştırılır, Hareket ettirilmez, Hava yolu açıklığı ve solunum kontrol edilir, 112 aranır.

99 Şofben Kazalarında İlk Yardım
Kişi ortamdan uzaklaştırılır, Hareket ettirilmez, Hava yolu açıklığı ve solunum kontrol edilir. 112 aranır.

100 Alınması Gereken Önlemler
Banyo içerden kilitlenmemeli Şofben iyi çeken bir bacaya bağlanmalı Şofbenin olduğu yere bolca hava girişi sağlanmalı Şofben ile tüp arasındaki hortum 125 cm uzun olmamalı Banyodan uzun süre çıkmayan kişi kontrol edilmeli

101 Solunumunu korumak için maske veya ıslak bez kullanmalıdır.
İlk Yardımcı Müdahale Sırasında Kendisini Ve Çevresini Korumak İçin Alması Gereken Önlemler Solunumunu korumak için maske veya ıslak bez kullanmalıdır. Elektrik düğmeleri ve ışıklandırma cihazları kullanmamalıdır. Yoğun duman varsa ip kullanmalıdır. Derhal itfaiyeye haber vermelidir.(110)

102 Sağlık Bakanlığı Zehir Danışma Merkezi (UZEM)
TEL NO: 114

103 Temel İlk Yardım Eğitimi
HİPOTERMİ Vücut sıcaklığının ani düşerek hayatı tehdit eder hal almasına Hipotermi denir. Böyle bir duruma maruz kalmış kazazedeye uygulanabilecek ilk yardım şekilleri şunlardır.

104 Hipotermiye maruz kalan kişiye
Temel İlk Yardım Eğitimi Hipotermiye maruz kalan kişiye Eğer aşırı ısı kaybetmiş kişi su içinden alınıyorsa, yatay bir şekilde sudan çıkarılmalıdır. Eğer bilinci yerindeyse ılık ve hafif tatlandırılmış içecek verilmelidir. Şuuru yerinde olmayan hastaya kesinlikle yemesi veya içmesi için bir şey verilmemelidir. Kazazedenin nefes alıp almadığı ve kalp atışları kontrol edilmelidir.

105 Hipotermiye maruz kalan kişiye;
Temel İlk Yardım Eğitimi Hipotermiye maruz kalan kişiye; Şayet nefes almıyorsa suni solunuma başlanmalı, nabızda yoksa suni solunumla birlikte kalp masajı uygulanmalıdır. En iyi ısıtma yöntemi,ıslak giysilerini çıkarıp oda ısısında üzerine örterek ısınmasını sağlamaktır.Uyku tulumuna girmeside ısı transını sağlayacaktır, Dışarıdan termoforlar yardımı ile ısı dengesi sağlanır( derece)


"DENİZDE GÜVENLİK (STCW’78/95)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları