Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ADNAN MENDERES ANADOLU LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ADNAN MENDERES ANADOLU LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 ADNAN MENDERES ANADOLU LİSESİ
DERS SEÇİMİ

2 KARİYER PLANLAMASI DERS SEÇİMİ MESLEK TEOG YGS-LYS

3 Ders Seçimi Nedir? Anadolu Lisesi öğrencileri okuyacakları derslerin 11. Sınıfta 20 tanesini kendileri seçecekler. Bu seçim aynı eski sistemdeki alan seçimine benzeyecek fakat bu sistemde okullar alan seçtirip dersleri vermeyecekler; öğrenci seçtiği derslerin niteliğine göre alanını dolaylı olarak seçmiş olacak (alan seçimi olmayacak).

4 O bölümlerin istediği sınava girmek
Artık Tercih Etmekte Özgürüz Ders seçimi sisteminde öğrenim gören bir öğrencinin alanı olmadığından istediği üniversite bölümünü puanı kırılmadan tercih edebilecek… TEK ŞART O bölümlerin istediği sınava girmek

5 Anadolu lİselerİnde ders seçİmİ
Anadolu Liseleri’nde 10. sınıf bitip , 11. sınıfa geçilirken ders seçimi yapılmaktadır. Ders seçimi yapılırken herhangi bir ortalama şartı yoktur.

6 DERS SEÇİMİ NASIL YAPILACAK?
Ders seçimi için sizlere “DERS SEÇİM FORMU” dağıtılacak. Bu formda seçtiğiniz derslere işaretler koyacaksınız. Öğrenci ve Veli imza atarak formu okul yönetimine teslim edecek. NASIL?

7

8 YANLIŞ DERS SEÇİMİ Ortaöğretimde derslerimize olan motivasyonumuzu azaltır. Motivasyonumuzun azaldığı derslerde notlarımız düşecektir. Ortaöğretimde düşen notlarımız YGS-LYS de düşük OBP olarak karşımıza çıkacaktır.

9 Yanlış meslek seçmemize yol açar.
yanlIş ders seçİmİ Yanlış meslek seçmemize yol açar. Yanlış meslek seçimi ise uzun yıllar boyunca sevmediğimiz, ilgimizin ve yeteneğimizin olmadığı bir mesleği yapmak zorunda bırakır. İlgimizin, yeteneğimizin doğrultusunda seçmediğimiz bir meslek ise iş hayatında bizi mutsuz edecektir.

10 Neden yanlIş seçİm? Sadece arkadaşlarıyla aynı sınıfta okumak için hiç araştırmadığı alana giden öğrencilerimiz bulunmaktadır. Popüler bir meslek sahibi olmak için ,öğrenciler yanlış seçimlerde bulunabiliyorlar. Popüler olan bir mesleğin bizi mutlu etme garantisi yoktur.

11 LYS BİRİNCİLERİ Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne yerleştim. Öğrencilik yıllarında hem okulu, hem de dünyayı tanıyacağım. Yurtdışına çıkmak, başka insanlar tanımak ve kendimi her yönden geliştirmek istiyorum. Mustafa Mikdat Yıldırım TM-1, TM-2 ve TM-3 birincisi Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği’nde okuyacağım. İstediğim üniversite ve fakültede okuyacak olmaktan mutluyum. Gelecekte yurtdışına gider miyim, burada mı kalırım henüz bilmiyorum. Fatih Aslan (MF-1 birincisi)

12 İyİ bİr seçİm nasIl olmalIdIr?
KENDİNİ TANI İlgilerimizin, yeteneğimizin farkında olmalıyız. Bu doğrultuda seçim yapmalıyız. İlgi ve yeteneklerimizle, seçmek istediğimiz alanın ne kadar örtüştüğünü iyi analiz etmemiz gerekir.

13 İyİ bİr seçİm nasIl olmalIdIr?
HEDEFLEDİĞİN MESLEĞİ ARAŞTIR Hedeflediğimiz mesleğin şartlarını en iyi o mesleği yapan insanlardan öğrenebiliriz. Günümüzde artık istediğimiz meslek sahibine ulaşmak kolay. Mesleğin şartlarını öğrendikten sonra, bizi o mesleğe götürecek alanı-ders seçimini daha etkili yapabiliriz.

14 KENDİNİ TANIMA İDEAL MESLEK İDEAL MESLEK FİZİKSEL ÖZELLİKLER

15 MF (SAYISAL) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS LYS-1 LYS-2 Türkçe Sos. Bil Tem.Mat Fen Bil. Mat. Geo. Fiz. Kim. Biy. MF-1 11 5 16 8 26 13 10 6 MF-2 7 12 MF-3 14 15 MF-4 9 22 MF–1 Puan türü: Aktüerya, İstatistik, Matematik, Matematik Öğretmenliği, Matematik Mühendisliği, Astronomi ve Uzay Bilimleri gibi bölümler için kullanılacak. MF–2 Puan türü: Biyoloji, Fizik, Kimya bölümleri, Biyoloji, Fizik Öğretmenlikleri, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Su ürünleri Mühendisliği, Bahçe Bitkileri ve Zootekni gibi bölümler için kullanılacak. MF–3 Puan türü: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi, Odyoloji, Ergoterapi, Dil ve Konuşma Terapi, Hemşirelik, Ebelik, Veteriner gibi bölümler için kullanılacak. MF–4 Puan türü: Bilgisayar, Bilgisayar sistemleri, İnşaat, Makine, Çevre, Deniz Ulaştırma, Gıda, Elektrik, Elektronik, Mimarlık, İç Mimarlık, Endüstri, Gemi İnşaatı Mühendislikleri gibi bölümler için kullanılacak.

16 TM (EA) PUAN TÜRLERİ Sos. Bil TM-1 14 5 16 25 10 18 7 TM-2 22 8 TM-3
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS LYS-1 LYS-3 Türkçe Sos. Bil Tem. Mat Fen Bil. Mat. Geo. TD ve Edb. Coğ-1 TM-1 14 5 16 25 10 18 7 TM-2 22 8 TM-3 15 TM–1 Puan türü: İktisat, İşletme, Maliye, ÇEKO, Ekonometri, Bankacılık ve Sigortacılık (Fakülte) Turizm ve Otelcilik (Fakülte), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı gibi bölümler için kullanılacak. TM–2 Puan türü: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Sınıf Öğretmenliği gibi bölümler için kullanılacak. TM–3 Puan türü: Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sosyal Hizmet, Antropoloji, Arkeoloji gibi bölümler için kullanılacak.

17 TS (SÖZEL) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS LYS-3 LYS-4 Türkçe Sos. Bil Tem. Mat Fen Bil. TD ve Edb. Coğ-1 Tar. Coğ-2 Fel.Gr. Ve Din TS-1 13 12 10 5 15 8 7 TS-2 18 11 6 25 TS–1 Puan türü: Coğrafya Öğr, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Radyo ve Televizyon, Halkla İlişkiler, Gazetecilik, Gastronomi ve Mutfak gibi bölümler için kullanılacak. TS–2 Puan türü: Türkçe öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sanat Tarihi, Sümeroloji, Hititoloji, Rekreasyon Yönetimi gibi bölümler için kullanılacak.

18 YABANCI DİL PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS Y.DİL Türkçe Sos. Bil. Temel Mat. Fen Bil. Yab. Dil DİL-1 15 9 6 5 65 DİL-2 25 13 7 50 DİL-3 48 20 DİL–1 puan türü: İngilizce, Almanca ve Fransızca Öğretmenlikleri, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Çeviribilim (Alm., İng, Fran.), İngiliz Dil Bilimi, Karşılaştırmalı Edebiyat (Alm., İng., Fran.), Mütercim-Tercümanlık (Alm., İng., Fran.), Turizm Rehberliği (Alm., İng., Fran.) DİL–2 puan türü: Arnavutça, Boşnakça, Bulgar Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı, Çeviribilim (Batı bilimleri), Dilbilim (Batı dilleri), Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, İspanyol Dili ve Edebiyatı, İtalyan Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat (Batı Dilleri), Latin Dili ve Edebiyatı, Leh Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık (Batı Dilleri), Turizm Rehberliği (Batı Dilleri), Yunan Dili ve Edebiyatı, Yunanca DİL–3 puan türü: Arap dili ve edebiyatı, Arapça öğretmenliği, Çeviribilim (Doğu Dilleri), Çin Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Dilbilim (Doğu Dilleri), Gürcü Dili ve Edebiyatı, Hindoloji, Hungaroloji, Japon Dili ve Edebiyatı, Japonca Öğretmenliği, Karşılaştırmalı Edebiyat (Doğu Dilleri), Kore Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık (Doğu Dilleri), Rus Dili ve Edebiyatı, Sinoloji, Turizm Rehberliği (Doğu Dilleri, Urdu Dili ve Edebiyatı

19 O HALDE DERSLERİ NASIL SEÇMELİYİZ?
İstenilen mesleğe ve eğitimini alabileceğiniz üniversite bölümüne uygun LYS sınavlarına göre ders seçilmelidir. Yapacağınız yanlış ders seçimleri liseyi bitirmenizi zorlaştırırken aynı zamanda üniversitede yanlış bölümlere, hayatta yanlış atılımlara, dolayısıyla mutsuz bir yaşama yol açacaktır.

20 KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİZİ SOSYO-EKONOMİK DURUMUNUNUZU
DEĞERLERİNİZİ İLGİLERİNİZİ YETENEKLERİNİZİ BEKLENTİLERİNİZİ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİZİ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİZİ SOSYO-EKONOMİK DURUMUNUNUZU KENDİNİZİ TANIMALISINIZ

21 HANGİ SİSTEM OLURSA OLSUN AMACINA MUTLAKA ULAŞACAKTIR!
UNUTMAYIN ! KENDİNİ İYİ TANIYAN KONULARA HAKİM OLAN BİLGİSİNE GÜVENEN İSTİKRARLI VE DÜZENLİ ÇALIŞAN HANGİ SİSTEM OLURSA OLSUN AMACINA MUTLAKA ULAŞACAKTIR!

22 BAŞARILI BİR SEÇİM YAPMANIZ DİLEĞİYLE REHBERLİK SERVİSİ


"ADNAN MENDERES ANADOLU LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları