Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RECEP SELİMOĞLU Yeminli Mali Müşavir Kasım/2016

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RECEP SELİMOĞLU Yeminli Mali Müşavir Kasım/2016"— Sunum transkripti:

1 RECEP SELİMOĞLU Yeminli Mali Müşavir Kasım/2016
TEK DÜZEN HESAP PLANI MUHASEBE UYGULAMALARINDA YAPILAN HATALAR EĞİTİMİNE HOŞ GELDİNİZ RECEP SELİMOĞLU Yeminli Mali Müşavir Kasım/2016

2 MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ SIRA NO: 1
26/12/1992 R.G. Mük.21477

3 ??? 1- Amortisman hesaplamak/ayırmak zorunlumudur ?
2- Reeskont hesaplamak zorunlumudur ? 3- Kıdem tazminatı karşılığı hesaplamak/ayırmak zorunlumudur?

4 MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI

5 1. Sosyal Sorumluluk Kavramı :
Bu kavram, muhasebenin işlevini yerine getirme hususundaki sorumluluğunu belirtmekte ve muhasebenin kapsamını, anlamını, yerini ve amacını göstermektedir. Sosyal sorumluluk kavramı; muhasebenin organizasyonunda, muhasebe uygulamalarının yürütülmesinde ve mali tabloların düzenlenmesi ve sunulmasında; belli kişi veya grupların değil, tüm toplumun çıkarlarının gözetilmesi ve dolayısıyla bilgi üretiminde gerçeğe uygun, tarafsız ve dürüst davranılması gereğini ifade eder.

6 2. Kişilik Kavramı : Bu kavram; işletmenin sahip veya sahiplerinden, yöneticilerinden, personelinden ve diğer ilgililerden ayrı bir kişiliğe sahip olduğunu ve o işletmenin muhasebe işlemlerinin sadece bu kişilik adına yürütülmesi gerektiğini öngörür.

7 3. İşletmenin Sürekliliği Kavramı:
Bu kavram, işletmelerin faaliyetlerini bir süreye bağlı olmaksızın sürdüreceğini ifade eder. Bu nedenle işletme sahiplerinin ya da hissedarlarının yaşam süreleriyle bağlı değildir. İşletmenin sürekliliği kavramı maliyet esasının temelini oluşturur.

8 4. Dönemsellik Kavramı : Dönemsellik kavramı; işletmenin sürekliliği kavramı uyarınca sınırsız kabul edilen ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasıdır. Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi, hasılat, gelir ve kârların aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması bu kavramın gereğidir.

9 5. Parayla Ölçülme Kavramı :
Parayla ölçülme kavramı, parayla ölçülebilen iktisadi olay ve işlemlerin muhasebeye ortak bir ölçü olarak para birimiyle yansıtılmasını ifade eder. Muhasebe işlemleri ulusal para birimine göre yapılır.

10 6. Maliyet Esası Kavramı :
Maliyet esası kavramı; para mevcudu, alacaklar ve maliyetinin belirlenmesi mümkün veya uygun olmayan diğer kalemler hariç, işletme tarafından edinilen varlık ve hizmetlerin muhasebeleştirilmesinde, bunların elde edilme maliyetlerinin esas alınması gereğini ifade eder.

11 7. Tarafsızlık ve Belgelendirme Kavramı :
Bu kavram, muhasebe kayıtlarının gerçek durumu yansıtan ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş objektif belgelere dayandırılması ve muhasebe kayıtlarına esas alınacak yöntemlerin seçilmesinde tarafsız ve ön yargısız davranılması gereğini ifade eder.

12 8. Tutarlılık Kavramı : Tutarlılık kavramı; muhasebe uygulamaları için seçilen muhasebe politikalarının, birbirini izleyen dönemlerde değiştirilmeden uygulanması gereğini ifade eder. İşletmelerin mali durumunun, faaliyet sonuçlarının ve bunlara ilişkin yorumların karşılaştırılabilir olması bu kavramın amacını oluşturur. Tutarlılık kavramı, benzer olay ve işlemlerde, kayıt düzenleri ile değerleme ölçülerinin değişmezliğini ve mali tablolarda biçim ve içerik yönünden tek düzeni öngörür. Geçerli nedenlerin bulunduğu durumlarda, işletmeler, uyguladıkları muhasebe politikalarını değiştirebilirler. Ancak bu değişikliklerin ve bunların parasal etkilerinin mali tabloların dipnotlarında açıklanması zorunludur.

13 9. Tam Açıklama Kavramı : Tam açıklama kavramı; mali tabloların bu tablolardan yararlanacak kişi ve kuruluşların doğru karar vermelerine yardımcı olacak ölçüde yeterli, açık ve anlaşılır olmasını ifade eder. Mali tablolarda finansal bilgilerin tam olarak açıklanması yanında, mali tablo kalemleri kapsamında yer almayan ancak alınacak kararları etkileyebilecek, gerçekleşmesi muhtemel olaylara da yer verilmesi bu kavramın gereğidir.

14 10. İhtiyatlılık Kavramı Bu kavram, muhasebe olaylarında temkinli davranılması ve işletmenin karşılaşabileceği risklerin gözönüne alınması gereğini ifade eder. Bu kavramın sonucu olarak, işletmeler, muhtemel giderleri ve zararları için karşılık ayırırlar, muhtemel gelir ve kârlar için ise gerçekleşme dönemlerine kadar herhangi bir muhasebe işlemi yapmazlar. Ancak bu kavram gizli yedekler veya gereğinden fazla karşılıklar ayrılmasına gerekçe oluşturamaz.

15 11. Önemlilik Kavramı : Önemlilik kavramı, bir hesap kalemi veya mali bir olayın nispî ağırlık ve değerinin mali tablolara dayanılarak yapılacak değerlemeleri veya alınacak kararları etkileyebilecek düzeyde olmasını ifade eder. Önemli hesap kalemleri, finansal olaylar ve diğer hususların mali tablolarda yer alması zorunludur.

16 12. Özün Önceliği Kavramı :
Özün Önceliği kavramı, işlemlerin muhasebeye yansıtılmasında ve onlara ilişkin değerlendirmelerin yapılmasında biçimlerinden çok özlerinin esas alınması gereğini ifade eder. Genel olarak işlemlerin biçimleri ile özleri paralel olmakla birlikte, bazı durumlarda farklılıklar ortaya çıkabilir. Bu takdirde, özün biçime önceliği esastır.

17 GELİR TABLOSU İLKELERİ

18 Gelir tablosu ilkelerinin amacı; satışların, gelirlerin, satışlar maliyetinin, giderlerin, kâr ve zararlara ait hesapların ve belli dönemlere ait işletme faaliyeti sonuçlarının sınıflandırılmış ve gerçeğe uygun olarak gösterilmesini sağlamaktır.

19 Bütün satışlar, gelir ve kârlar ile maliyet, gider ve zararlar brüt tutarları üzerinden gösterilirler ve hiç bir satış, gelir ve kâr kalemi bir maliyet, gider ve zarar kalemi ile tamamen veya kısmen karşılaştırılmak suretiyle gelir tablosu kapsamından çıkarılamaz.

20 Bu amaç doğrultusunda benimsenen gelir tablosu ilkeleri aşağıda belirtilmiştir:
a) Gerçekleşmemiş satışlar, gelir ve karlar; gerçekleşmiş gibi veya gerçekleşenler gerçek tutarından fazla veya az gösterilmemelidir. Belli bir dönem veya dönemlerin gerçeğe uygun faaliyet sonuçlarını göstermek için, dönem veya dönemlerin başında ve sonunda doğru hesap kesimi işlemleri yapılmalıdır.

21 b) Belli bir dönemin satışları ve gelirleri bunları elde etmek için yapılan satışların maliyeti ve giderleri ile karşılaştırılmalıdır. Belli bir dönem veya dönemlerin başında ve sonunda maliyet ve giderleri gerçeğe uygun olarak gösterebilmek için stoklarda, alacak ve borçlarda doğru hesap kesimi işlemleri yapılmalıdır.

22 c) Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ile özel tükenmeye tabi varlıklar için uygun amortisman ve tükenme payı ayrılmalıdır.

23 d) Maliyetler; maddi duran varlıklar, stoklar, onarım ve bakım ve diğer gider grupları arasında uygun bir şekilde dağıtılmalıdır. Bunlardan direkt olanları doğrudan doğruya, birden fazla faaliyeti ilgilendirenleri zaman ve kullanma faktörü dikkate alınarak tahakkuk ettirilip, dağıtılmalıdır.

24 e) Arızi ve olağanüstü niteliğe sahip kâr ve zararlar meydana geldikleri dönemde tahakkuk ettirilmeli, fakat normal faaliyet sonuçlarından ayrı olarak gösterilmelidir.

25 f) Bütün kâr ve zararlardan, önceki dönemlerin mali tablolarında düzeltme yapılmasını gerektirecek büyüklük ve niteliktekiler dışında kalanlar, dönemin gelir tablosunda gösterilmelidir.

26 g) Karşılıklar, işletmenin kârını keyfi bir şekilde azaltmak veya bir döneme ait kârı diğer döneme aktarmak amacıyla kullanılmamalıdır.

27 Kıdem Tazminatı Karşılığı ayrılmalıdır!
İşletmeler muhtemel giderleri ve zararları için karşılık ayırırlar… (10-İhtiyatlılık Kavramı) Kıdem Tazminatı Karşılığı ayrılmalıdır!

28 h) Dönem sonuçlarının tespiti ile ilgili olarak uygulana gelen değerleme esasları ve maliyet yöntemlerinde bir değişiklik yapıldığı takdirde, bu değişikliğin etkileri açıkça belirtilmelidir.

29 Bilanço tarihinde var olan ve sonucu belirsiz bir veya bir kaç olayın gelecekte ortaya çıkıp çıkmamasına bağlı durumları ifade eden, şarta bağlı olaylardan kaynaklanan, makul bir şekilde gerçeğe yakın olarak tahmin edilebilen gider ve zararlar, tahakkuk ettirilerek gelir tablosuna yansıtılır. Şarta bağlı gelir ve karlar için ise gerçekleşme ihtimali yüksek de olsa herhangi bir tahakkuk işlemi yapılmaz; dipnotlarda açıklama yapılır.

30 BİLANÇO İLKELERİ

31 Bilanço ilkelerinin amacı; sermaye koyan veya sonradan kendilerine ait kârı işletmede bırakan sahip ve hissedarlar ile alacaklıların işletmeye sağladıkları kaynaklar ve bunlarla elde edilen varlıkların muhasebe kayıt, hesap ve tablolarında anlamlı bir şekilde tespit edilmesi ve gösterilmesi yoluyla, belli bir tarihte işletmenin mali durumunun açıklıkla ve ilgililer için gerçeğe uygun olarak yansıtılmasıdır.

32 Bilanço, varlıkların içinde bulunulan zamandaki değerini veya tasfiye halinde bunların satışından elde edilecek para tutarlarını yansıtan bir tablo değildir.

33 Bütün varlıklar, yabancı kaynaklar ve öz kaynaklar bilançoda gayrisafi değerleri ile gösterilirler. Bu ilke, bilançonun net değer esasına göre düzenlenmesine bir engel oluşturmaz. Bu doğrultuda net değer bilanço düzenlenmesinin gereği olarak indirim kalemlerinin ilgili hesapların altında açıkça gösterilmesi esastır.

34 Varlıklara İlişkin İlkeler :
İşletmenin bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde paraya dönüşebilecek varlıkları, bilançoda dönen varlıklar grubu içinde gösterilir. 2. İşletmenin bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde paraya dönüşemeyen, hizmetlerinden bir hesap döneminden daha uzun süre yararlanılan uzun vadeli varlıkları, bilançoda duran varlıklar grubu içinde gösterilir. Dönem sonu bilanço gününde bu grupta yer alan hesaplardan vadeleri bir yılın altında kalanlar dönen varlıklar grubunda ilgili hesaplara aktarılır.

35 3. Bilançoda varlıkları, bilanço tarihindeki gerçeğe uygun değerleriyle gösterebilmek için, varlıklardaki değer düşüklüklerini göstererek karşılıkların ayrılması zorunludur. Dönen varlıklar grubu içinde yer alan menkul kıymetler, alacaklar, stoklar ve diğer dönen varlıklar içindeki ilgili kalemler için yapılacak değerleme sonucu gerekli durumlarda uygun karşılıklar ayrılır. Bu ilke, duran varlıklar grubunda yer alan alacaklar, bağlı menkul kıymetler, iştirakler, bağlı ortaklıklar ve diğer duran varlıklardaki ilgili kalemler için de geçerlidir.

36 4. Gelecek dönemlere ait olarak önceden ödenen giderler ile cari dönemde tahakkuk eden ancak, gelecek dönemlerde tahsil edilecek olan gelirler kayıt ve tespit edilmeli ve bilançoda ayrıca gösterilmelidir.

37 5. Dönen ve duran varlıklar grubunda yer alan alacak senetlerinin, bilanço tarihindeki gerçeğe uygun değerleri ile gösterebilmek için reeskont işlemleri yapılmalıdır.

38 6. Bilançoda duran varlıklar grubunda yer alan maddi duran varlıklar ile maddi olmayan duran varlıkların maliyetini çeşitli dönem maliyetlerine yüklemek amacıyla her dönem ayrılan amortismanların birikmiş tutarları ayrıca bilançoda gösterilmelidir.

39 7. Duran varlıklar grubu içinde yer alan özel tükenmeye tabi varlıkların maliyetini çeşitli dönem maliyetlerine yüklemek amacıyla, her dönem ayrılan tükenme paylarının birikmiş tutarları ayrıca bilançoda gösterilmelidir.

40 8. Bilançonun dönen ve duran varlıklar gruplarında yer alan alacaklar, menkul kıymetler, bağlı menkul kıymetler ve diğer ilgili hesaplardan ve yükümlülüklerden işletmenin sermaye ve yönetim bakımından ilişkili bulunduğu ortaklara, personele, iştiraklere ve bağlı ortaklıklara ait olan tutarlarının ayrı gösterilmesi temel ilkedir.

41 9. Tutarları kesinlikle saptanamayan alacaklar için herhangi bir tahakkuk işlemi yapılmaz. Bu tür alacaklar bilanço dipnot veya eklerinde gösterilir.

42 10. Verilen rehin, ipotek ve bilanço kapsamında yer almayan diğer teminatların özellikleri ve kapsamları bilanço dipnot veya eklerinde açıkça belirtilmelidir. Bu ilke, alınan rehin, ipotek ve bilanço kapsamında yer almayan diğer teminatlar için de geçerlidir. Ayrıca, işletme varlıkları ile ilgili toplam sigorta tutarlarının da bilanço dipnot veya eklerinde açıkça gösterilmesi gerekmektedir.

43 Yabancı Kaynaklara İlişkin İlkeler :
İşletmenin bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde vadesi gelen borçları, bilançoda kısa vadeli yabancı kaynaklar grubu içinde gösterilir. 2. İşletmenin bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde vadesi gelmemiş borçları, bilançoda uzun vadeli yabancı kaynaklar grubu içinde gösterilir Dönem sonu bilanço gününde bu grupta yer alan hesaplardan vadeleri bir yılın altında kalanlar kısa vadeli yabancı kaynaklar grubundaki ilgili hesaplara aktarılır.

44 3. Tutarları kesinlikle saptanamayanları veya durumları tartışmalı olanları da içermek üzere, işletmenin bilinen ve tutarları uygun olarak tahmin edilebilen bütün yabancı kaynakları kayıt ve tespit edilmeli ve bilançoda gösterilmelidir. İşletmenin bilinen ancak tutarları uygun olarak tahmin edilemeyen durumları da bilançonun dipnotlarında açık olarak belirtilmelidir.

45 4. Gelecek dönemlere ait olarak önceden tahsil edilen hasılat ile cari dönemde tahakkuk eden ancak, gelecek dönemlerde ödenecek olan giderler kayıt ve tespit edilmeli ve bilançoda ayrıca gösterilmelidir.

46 5. Kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar grubunda yer alan borç senetlerinin bilanço tarihindeki gerçeğe uygun değerleri ile gösterebilmek için reeskont işlemleri yapılmalıdır.

47 6. Bilançonun kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar gruplarında yer alan borçlar, alınan avanslar ve diğer ilgili hesaplardan işletmenin sermaye ve yönetim bakımından ilgili bulunduğu ortaklara, personele, iştiraklere ve bağlı ortaklıklara ait olan tutarlarının ayrı gösterilmesi temel ilkedir.

48 Özkaynaklara İlişkin İlkeler :
İşletme sahip veya ortaklarının sahip veya ortak sıfatıyla işletme varlıkları üzerindeki hakları özkaynaklar grubunu oluşturur. İşletmenin bilanço tarihindeki ödenmiş sermayesi ile işletme faaliyetleri sonucu oluşup, çeşitli adlar altında işletmede bırakılan kârları ile dönem net kârı (zararı) bilançoda özkaynaklar grubu içinde gösterilir.

49 2. İşletmenin ödenmiş sermayesi bilançonun kapsamı içinde tek bir kalem olarak gösterilir. Ancak, esas sermaye özellikleri farklı hisse gruplarına ayrılmış bulunuyorsa esas sermaye hesapları her grubun haklarını, kâr ve tasfiye paylarının dağıtımında sahip olabilecekleri özellikleri ve diğer önemli özellikleri yansıtacak biçimde bilançonun dipnotlarında gösterilmelidir.

50 3. İşletmenin hissedarları tarafından yatırılan sermayenin devam ettirilmesi gerekir. İşletmede herhangi bir zararın ortaya çıkması, herhangi bir nedenle özkaynaklarda meydana gelen azalmalar; hem dönemsel, hem de kümülatif olarak izlenmeli ve kaydedilmelidir.

51 4. Özkaynakların bilançoda net olarak gösterilmesi için geçmiş yıllar zararları ile dönem zararı, özkaynaklar grubunda indirim kalemleri olarak yer alır.

52 5. Özkaynaklar; ödenmiş sermaye, sermaye yedekleri, kâr yedekleri, geçmiş yıl kârları (zararları) ve dönem net kârı (zararı)ndan oluşur. Kâr yedekleri yasal, statü ve olağanüstü yedekler ile yedek niteliğindeki karşılıklar, özel fonlar gibi işletme faaliyetleri sonucu elde edilen kârların dağıtılmamış kısmını içerir. Sermaye yedekleri ise hisse senedi ihraç primleri, iptal edilen ortaklık payları, yeniden değerleme değer artışları gibi kalemlerden meydana gelir. Sermaye yedekleri, gelir unsuru olarak gelir tablosuna aktarılamaz.

53 FAALİYET KONUSUNA GÖRE İŞLETMENİN TÜRÜ
İnşaat Malzemeleri Alım-Satımı Kat Karşılığı İnşaat Yapımı Otel İşletmeciliği İnşaat Taahhüt İşleri Lokanta Ekmek Fırını Bilgisayar Programları Yazılımı Bina Dış Cephe Kaplama / Boyama

54 İŞLETME TÜRLERİNE GÖRE HESAP PLANI AKIŞI
TİCARET İŞLETMESİ MAMUL ÜRETİM İŞLETMESİ HİZMET ÜRETİM İŞLETMESİ

55 TİCARET İŞLETMESİ 153 621(-) 600

56 MAMUL ÜRETİM İŞLETMESİ
150 710 720 730 151 152 620(-) 600

57 HİZMET ÜRETİM İŞLETMESİ
150 740 622(-) 600 YILLARA YAYGIN(SARİ) İNŞAAT TAAHHÜT İŞLERİ: (-)

58 ORTAK GİDER HESAPLARI 750 760 770 780

59 MALİYET/GİDER HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
710..…711… ………… …… 620(-) 720…..721… ………… ….. 620(-) 730…..731… ………… ….. 620(-) 740…..741…….…………………………….. 622(-) 750…..751…….…………………………….. 630(-) 760…..761…….………………………………631(-) 770 ….771…….………………………………632 (-) 780…..781…….………………………………660 (-)

60 GELİR TABLOSU 60 61 (-) 62 (-) Brüt Satış K/Z 63 (-) Faaliyet K/Z 64
65 (-) (-) Olağan K/Z 67 68 (-) Dönem K/Z 69 (-) Dönem Net K/Z (692)

61 BİLANÇO 1 DÖNEN VARLIKLAR 3 KVYK 2 DURAN VARLIKLAR 4 UVYK
5 ÖZKAYNAKLAR 590 (591-) Dönem Net K/Z

62 SINIF - GRUP - HESAP 1 Sınıf 10 Grup 100 Hesap 2 – 25 – –

63 BİLANÇO HESAP GRUPLARI NE ANLATIR ?

64 Dönen Varlıklar 10 11 12 13 14 15 17 18 19

65 Duran Varlıklar 22 23 24 25 26 27 28 29

66 Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
30 32 33 34 35 36 37 38 39

67 Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar
40 42 43 44 47 48 49

68 Özkaynaklar 50 Ödenmiş Sermaye 52 Sermaye Yedekleri 54 Kâr Yedekleri
57 Geçmiş Yıllar Kârları 58 Geçmiş Yıllar Zararları (-) 59 Dönem Net Kârı (Zararı)

69 TEK DÜZEN HESAP PLANI UYGULAMASINDA YAPILAN HATALAR
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR !!!???

70 GÜL LTD.ŞTİ. (2015 Yılı) * 2015 Faaliyet K/Z ?
Dönem Başı İlk Madde/Malzeme Dönem Başı Yarı Mamuller Dönem Başı Mamuller Dönem Başı Ticari Mallar Dönem İçinde Satın Alınan İlk Madde/Malzeme Dönem İçinde Satın Alınan Ticari Mallar Dönem Sonu İlk Madde/Malzeme Direkt İşçilik Giderleri Genel Üretim Giderleri Dönem Sonu Yarı Mamuller Dönem Sonu Mamuller Dönem Sonu Ticari Mallar Mamul Satışları Ticari Mal Satışları Faiz Gelirleri Ar-Ge Giderleri Pazarlama Satış Dağıtım Giderleri Genel Yönetim Giderleri Finansman Giderleri Kambiyo Zararları * 2015 Faaliyet K/Z ?

71 FAALİYET ZARARI (-)

72 GİTTİ GİDER LTD.ŞTİ.(2015 Yılı)

73 Pazarlama/Satış bölümüne ait kamyonun 1
Pazarlama/Satış bölümüne ait kamyonun TL trafik para cezası ödendi/gider yazıldı. Yönetim bölümünde çalışmakta olan personel için TL kıdem tazminatı karşılığı hesaplandı/gider yazıldı. Kat Karşılığı İnşaat işiyle ilgili olarak TL idari para cezası ödendi. Finansman bölümünde çalışanların Ekim/2015 dönemine ait TL tutarındaki SGK primleri 31/12/2015 itibariyle henüz ödenmedi. Yıllara Yaygın İnşaat Taahhüt işiyle ilgili Harçlara ait TL Vergi Cezası ödendi. KKEG’ler Diğ.Faal.Ol.Dışı Gider ve Zararlar hesabında izlendi.

74 Buna göre 2015 yılı Gelir Tablosu
Brüt Satışlar Satış İndirimleri NET SATIŞLAR Satışların Maliyeti(-) BRÜT SATIŞ K/Z Faaliyet Giderleri(-) FAALİYET K/Z Finansman Giderleri(-) Diğ.F.Ol.Dış.Gider/Zarar(-) DÖNEM K/Z Faaliyet Kârlılığı Faaliyet Kârı / Net Satışlar / : % 19

75 2015 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi Ticari Kurum Kazancı 100
2015 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi Ticari Kurum Kazancı KKEG (+) Matrah % 20 KV

76 Çok Önemli ??? 4 SERİ NO'LU MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
RG Tarihi /03/ No : 22231

77 1 sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile uygulamaya Konulan Muhasebe Usul ve Esasları, işletmelerin faaliyet sonuçlarının sağlıklı ve güvenilir bir biçimde muhasebeleştirilmesi; mali tablolar aracılığıyla ilgililere sunulan bilgilerin tutarlılık ve mukayese edilebilirlik niteliklerini koruyarak gerçek durumu yansıtmasının sağlanması ve işletmelerde denetimin kolaylaştırılması amacını taşımaktadır.

78 Sözkonusu düzenleme, vergi mevzuatı ve uygulamasından tamamen bağımsız olarak ve vergisel kaygılar ön planda tutulmaksızın hazırlanmıştır. Bu itibarla Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde vergi mevzuatına kıyasen farklılık gösteren düzenlemeler yer almaktadır.

79 Vergi mevzuatına göre alacak ve borç senetlerinin reeskonta tabi tutulması mükellefin isteğine bırakılmasına rağmen, sıra numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğine göre reeskont işlemlerinin zorunlu olması veya vergi mevzuatında kıdem tazminatları için karşılık ayrılması öngörülmemişken Tebliğde, kıdem tazminatları karşılığı hesabının kullanılmasının zorunluluğu bu çelişkilere örnek olarak verilebilir. Keza, alınan ya da verilen ileri tarihli çekler vergi uygulamasında normal çek olarak kabul edilirken, Muhasebe Sisteminde "özün önceliği kuralı" gereğince alacak ya da borç senedi olarak kabul edilmekte ve reeskonta tabi tutulmaktadır.

80 Bu itibarla, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri ile yapılan düzenlemeler, vergi mevzuatı ve uygulaması ile ilgili hiçbir hususu düzenlememekte veya değiştirmemektedir. Bu düzenlemeler sadece muhasebe sisteminin işleyişini açıklamaya yöneliktir. Mükelleflerin bu hususa özellikle dikkat etmeleri ve Tek Düzen Muhasebe Sisteminin bazen vergi mevzuatına aykırı hususları da içerdiğini gözden uzak tutmamaları gerekmektedir.

81 Nitekim bu husus, 1 sıra No
Nitekim bu husus, 1 sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Gene1 Tebliğinin, "V-YAPILAN DÜZENLEMENİN VERGİ MEVZUATI İLE İLİŞKİSİ VE YAPTIRIMI" başlıklı bölümünde "bu düzenleme kapsamında bulunan işletmeler, muhasebe sistemlerini bu Tebliğ ve ekinde öngörülen kurallara uygun olarak yürüteceklerdir. Ancak, vergiye tabi kârın tespiti aşamasında vergi kanunlarında yer alan özel hükümleri gözönünde bulundurmak zorundadırlar.

82 Diğer bir anlatımla, bu düzenlemede yer alan kavram ve ilkeler ile mali tabloların düzenlenmesi ve sunulmasına ilişkin esaslar çerçevesinde düzenlenecek olan mali tabloların tekliği değiştirilmez olup; işletmeler söz konusu mali tablolardan hareketle vergiye tabi safi kazancın tespitinde vergi mevzuatı uyarınca istenilen bilgileri sağlayacak şekilde gerekli düzenleme ve hesaplamaları yapacaklardır." şeklinde ifade edilmiştir.

83 Buna göre, muhasebe usul ve esasları dikkate alınarak tanzim edilecek mali tablolarda yer alacak "Dönem Kâr'ı (Ticari Kâr) veya Zarar'ı ile vergiye matrah olacak Kar (Mali Kar) veya Zarar arasında meydana gelecek fark, bilanço ya da gelir tablosu üzerinde giderilmeyecek, vergiye tabi safi kazanç, mükellefler tarafından mali tablolar dışında hesaplanacaktır.

84 Buna göre…!!!

85 MUHASEBE KAYITLARINDA GELİR TABLOSU HESAPLARINDA KKEG OLMAZ!!!

86 Pazarlama/Satış bölümüne ait kamyonun 1
Pazarlama/Satış bölümüne ait kamyonun TL trafik para cezası ödendi/gider yazıldı. Yönetim bölümünde çalışmakta olan personel için TL kıdem tazminatı karşılığı hesaplandı/gider yazıldı. Kat Karşılığı İnşaat işiyle ilgili olarak TL idari para cezası ödendi. Finansman bölümünde çalışanların Ekim/2015 dönemine ait TL tutarındaki SGK primleri 31/12/2015 itibariyle henüz ödenmedi. Yıllara Yaygın İnşaat Taahhüt işiyle ilgili Harçlara ait TL Vergi Cezası ödendi. KKEG’ler Diğ.Faal.Ol.Dışı Gider ve Zararlar hesabında izlendi.

87 Olması Gereken Kayıtlar…
760 (631) -Pazarlama Satış Dağıtım Giderleri 770 (632) - Genel Yönetim Giderleri Kat Karşılığı İdari Para Cezası 730 (151) 780 (660) – Finansman Giderleri Yıllara Yaygın İnşaat Taahhüt işi Vergi Cezası 740 (170) 900/901(KKEG) ( )

88 Doğru Gelir Tablosu… Faaliyet Kârlılığı
Buna göre 2015 yılı Gelir Tablosu: Brüt Satışlar Satış İndirimleri NET SATIŞLAR Satışların Maliyeti(-) BRÜT SATIŞ K/Z Faaliyet Giderleri(-) FAALİYET K/Z Finansman Giderleri (-) Diğ.F.Ol.Dış.Gider/Zarar(-) DÖNEM K/Z Faaliyet Kârlılığı Faaliyet Kârı / Net Satışlar / : % 17 (?)

89 Doğru Kurumlar Vergisi Beyanı…
2015 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi Ticari Kurum Kazancı KKEG (+) Trafik Para Cezası Kıdem Tazminatı Karş Ödenmeyen SGK Primi Matrah % 20 KV

90 ÖRNEK UYGULAMALAR

91 ??? İnşaat taahhüt işi yapan işletmenin bilançosunda, hangisi yer alamaz? 150 191 254 320

92 191-İndirilecek Kdv

93 ??? İşletmenin merkez kasasından şube kasasına aktarılan tutar hangisinde izlenir? 131 100.02 136 236

94 393-Merkez ve Şubeler Cari Hesabı

95 ??? Bilançoda 503(-)Sermaye Düzeltmesi Olumsuz Farkları hesabında yer alan tutar, hangi hesaba aktarılarak kapatılabilir? 331 500 570 580

96 502-Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkları

97 ??? İnşaat taahhüt işleri yapmakta olan işletmede
2018 de başlayacak bir taahhüt işinde kullanılmak üzere 2015 de satın alınan elektrik malzemesi 2015 de hangisine kaydedilir? 150 153 710 740

98 293-Gelecek Yıllar İhtiyacı Stoklar

99 ??? Şirketin 2013 yılına ait geçmiş yıl kârı TL dır. Şirket genel kurulu 2015 de bu kârın TL kısmını ortaklara dağıtmaya karar vermiştir. Dağıtılmayacak TL kâr 2015 bilançosunda hangi hesapta yer alır? 549 590 570 331

100 542-Olağanüstü Yedekler

101 ??? Şirketin 2015 yılı kârı üzerinden hesapladığı kurumlar vergisi tutarı, bilançosunda hangi hesapta yer alır? 360 361 368 381

102 370-Dönem Kârı Vergi ve Diğer Yasal Yükümlülük Karşılıkları

103 ??? İşletme 2015 yılında 3 yıl vadeli aylık ödemeli banka kredisi kullanmıştır yılına ait ödenecek borç tutarı 31/12/2015 tarihli bilançosunda hangi hesapta yer alır? 300 400 381 481

104 303-Uzun Vadeli Kredilerin Anapara Taksitleri ve Faizleri

105 ??? Konut inşa ederek satan işletmede, inşaatta kullanılmak üzere satın alınan hazır beton bedeli hangi hesaba kaydedilir? 150 153 710 740

106 710-DİMMG

107 ??? İşletme, yatırım amacıyla, borsada işlem gören bir şirketin hisse senetlerinden satın almış ve bu alışla ilgili olarak TL gidere katlanmıştır. Bu gider hangi hesaba kaydedilir? 770 643 110 780

108 659-Diğer Olağan Gider ve Zararlar (-)

109 ??? (abc) Ltd.Şti bir adi ortaklıkta % 50 paylı ortaktır Adi ortaklığın 2015 yılı zararı TL dır Şirketin payına düşen TL zarar şirkette hangi hesapta izlenir? 131 132 654 689

110 650 hesap (!) İştiraklerden Zararlar (RS)

111 ??? İşletme 15/02/2016 da müşterisine mal satmış ve karşılığında 25/04/2016 ödeme tarihli çek almıştır. Alınan çek 15/02/2016 tarihinde hangi hesaba kaydedilir? 101 103 121 321

112 121-Alacak Senetleri

113 ??? İşletme 10/03/2016 da mal satın almış ve karşılığında satıcıya 25/03/2016 ödeme tarihli kendi çekini vermiştir. Verilen çek 10/03/2016 tarihinde hangi hesaba kaydedilir? 103 320 321 421

114 321-Borç Senetleri

115 ??? İşletmede 102-Bankalar hesabı 31/12/2015 itibariyle TL alacak bakiyesi vermektedir. Yevmiye Maddesi?

116 ----------------31/12/2015---------------------- 102- 1
/12/ Diğer Mali Borçlar /

117 ??? İşletme kredi kartlı satışlarını 108-Diğer Hazır Değerler hesabında izlemektedir. Bu hesapla ilgili olarak bankaya ödediği komisyon tutarı hangi hesaba kaydedilir? 653 760 770 780

118 760-Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri

119 ??? Gıda ticareti yapan işletme, duran varlıklarında yer alan bir taşıtı vadeli olarak satmıştır. Bu satışla ilgili yevmiye kaydında hangi hesaplar birlikte yer alabilir? 102/600 120/254 136/679 120/689

120 136 / 679

121 ??? İşletme, 10/03/2016 da müşterisine TL tutarında vadeli olarak mal satmıştır. Müşteri, borcu karşılığında 15/04/2016 da TL tutarındaki bir çeki ciro ederek işletmeye vermiştir. Yevmiye maddeleri ?

122 --------------------10/03/2016------------------------ 120- 8
/03/ /04/ Al.Sipariş Avansları /

123 ??? İşletme, 05/02/2016 da vadeli olarak TL tutarında ticari mal satın almıştır Daha önce müşterisinden almış olduğu TL tutarındaki çeki borcuna karşılık olarak 31/03/2016 da ciro ederek satıcıya vermiştir. Yevmiye maddeleri ?

124 ----------------------05/02/2016--------------------- 153- 10
/02/ /03/ Verilen Sip.Avans /

125 ??? İşletmede 31/12/2015 tarihi itibariyle,
TL alacak senedi (vadesi 31/03/2016) ve TL borç senedi (vadesi 30/04/2016) bulunmaktadır. Bu senetler 31/12/2015 tarihli Bilançoda nasıl raporlanır?

126 VUK/238 GT Faiz formülü F : A – (A x 360 / M x T ) F: Hesaplanan iskonto tutarı (faiz) A: Senedin nominal değeri M: Faiz oranı T: Senedin vadesine kalan gün sayısı TCMB Kısa Vadeli Avans İşlemlerinde Faiz Oranı : % 10,5 (Aralık/2014) 30/04/2013 VUK/Sirküler 64 (Vadeli Çeklerde Reeskont yapılır)

127 18.000 TL alacak senedi (vadesi 31/03/2016)
F: ( x 360/ 0,105x90+360) F: 460 TL /12/ 657-Reesk.Faiz Giderleri 122-Al.Sen.Reeskontu(-) /

128 15.000 TL borç senedi (vadesi 30/04/2016)
F: ( x 360/ 0,105x ) F: TL /12/ 322-Borç.Sen.Reeskontu(-) 647-Reesk.Faiz Gelirleri /

129 31/12/2015 Bilançoda: 121-Alacak Senetleri 18. 000 122-Al
31/12/2015 Bilançoda: 121-Alacak Senetleri Al.Senetleri Reeskontu (-) Borç Senetleri Borç Senetleri Reeskontu(-) 507

130 ??? İşletme, itibarlı bir müşterisine vadeli olarak mal satmıştır. Sözleşmeye göre vade sonu 25/03/2016 tarihidir. Müşteri bu tarihte borcunu ödeyememiştir. İşletmenin 25/03/2016 tarihli muhasebe kaydı ?

131 /03/ Diğer Ticari Alacaklar xxx 120- xxx /

132 ??? İşletme , mal sattığı müşterisinden tahsili şüpheli hale gelen TL tutarındaki alacağı için 31/12/2014 de karşılık ayırmış ve gider yazmıştır. Müşteri daha sonra borcunu 25/08/2015 de TL 15/01/2016 da TL olarak ödemiştir. Yevmiye maddeleri ?

133 ------------------------31/12/2014------------------------ 128- 18
/12/ /12/ Karşılık Giderleri (-) /

134 ------------------------25/08/2015------------------------- 102- 10
/08/ Konusu Kalm.Karş /01/ /

135 ??? İşletmenin 2015 yılında mal satışına bağlı olarak müşterisinden USD tutarında 25/03/2016 vadeli senetli alacağı bulunmaktadır Senet 31/12/2015 bilançosunda TL olarak yer almaktadır. İşletme, vadesinde ödenmeyen/protesto edilen tahsili şüpheli hale gelen bu alacağını 31/03/2016 da karşılık yoluyla gider yazmıştır. Bu tarihte 1 Dolar: 2,80 TL dır. Yevmiye Maddeleri ?

136 -----------------------31/03/2016------------------------- 121- 1
/03/ (2,80 x ) – /03/ /

137 ??? (abc) Ltd.Şti. 25/11/2015 de ortağına TL borç vermiş ve karşılığında 31/01/2016 vadeli senet almıştır. Senet, vadesinde ödenmemiş ve dava konusu yapılmıştır. İşletme 2016 da bu alacağını karşılık yoluyla gider yazmıştır. Yevmiye maddeleri ?

138 -----------------------------25/11/2015----------------------------
/11/ 136-Diğer Çeşitli Alacaklar /01/ 138-Şüpheli Diğer Alacaklar 139-Şüp.Diğ.Al.Karş.(-) / TL KKEG (Matraha İlave) (GVK/41) (KVK/11) ÖRTÜLÜ KAZANÇ YÖNÜNDEN VERGİ UYGULAMASI ? (KVK/Md-13) FAİZ + FATURA + KDV ???

139 ??? İşletme, (x) Belediyesinin inşaat taahhüt işini üstlenmiştir. Sözleşmeye göre Belediyeye, teminat olarak TL nakit ödenmiş ve ayrıca TL tutarında banka teminat mektubu verilmiştir. Yevmiye maddesi?

140 / Verilen Depozito ve Teminatlar Teminat mektubundan borçlular Tem.Mekt.Alacaklılar /

141 ??? Şirket ortağına ait 3.000 TL + % 18 Kdv tutarındaki tatil faturası
şirketin kredi kartı kullanılarak ödenmiştir. Yevmiye maddesi?

142 Fatura: % 18 Kdv / /

143 ??? Şirket, işletmede tüketmek amacıyla 31/12/2015 de peşin olarak TL tutarında temizlik malzemesi satın almıştır. Yevmiye maddesi?

144 /12/ İlk Madde ve Malzeme /

145 ??? Yap-Sat şeklinde inşaat faaliyetinde bulunan işletmede, henüz inşaatı / üretimi tamamlanmamış binanın maliyeti 31/12/2015 bilançosunda TL olarak yer almaktadır. Bu bina 05/01/2016 da bu haliyle TL karşılığında satılmıştır. Yevmiye maddeleri?

146 /01/ Mamuller /01/ /01/ (-) /

147 ??? Bilanço esasına tabi şahıs işletmesinde 2016/1.Geçici Vergi döneminde işletmenin banka hesabından TL Geçici Vergi ödenmiştir. Yevmiye kaydı?

148 --------------------------2016----------------------------- 131- 8
/

149 ??? Mobilya üretimi /satışı yapan işletmede
31/12/2015 bilançosunda 152-Mamuller hesabında TL olarak yer alan mobilyanın, 15/01/2016 tarihinde işletmede kullanılmasına karar verilmiştir. Yevmiye maddesi?

150 /01/ Demirbaşlar Mamuller /

151 ??? Ulaştırma sektöründe faaliyette bulunan işletmede 2015 yılında aşağıdaki birimlerde kullanılmak üzere taşıtlar satın alınmıştır: Yönetim bölümü için binek oto Ulaştırma hizmeti için otobüs Ulaştırma hizmeti için binek oto Bu taşıtlar 2015 Bilançosunda hangi hesapta nasıl raporlanır?

152 254-Taşıtlar Bilanço Dip Notları: Ulaştırma hizmetinde kullanılan taşıtlar

153 ??? İnşaat taahhüt işi yapmakta olan işletmede
bu işle ilgili olarak 15/01/2016 da TL karşılığında satın alınan hammadde, 25/02/2016 da TL karşılığında satılmıştır. Yevmiye maddeleri?

154 /01/ (102) /02/ (102) Diğer Satışların Maliyeti /

155 ??? İşletmenin stoklarında TL tutarla kayıtlı ticari malın değerinde , moda değişikliği nedeniyle 31/12/2015 de TL değer düşüklüğü tespit edilmiştir Bu ticari mal 2016 da işletmede başka bir ürünün imalatında hammadde olarak kullanılmıştır. Yevmiye maddeleri?

156 /12/ Stok Değ.Düş.Karş.(-) Konusu Kalm.Karş /

157 ??? Zambak Ltd.Şti. 31/12/2015 tarihinde müşterisine ciro primi olarak TL dekont etmiş ve karşılığında aynı tarihte bedelsiz ticari mal göndermiştir. Şirketin ve müşterinin yevmiye maddeleri?

158 ZAMBAK LTD.ŞTİ /12/ Satış ft.sı Müşterinin ft.sı /12/ /

159 MÜŞTERİ /12/ Satış ft.sı(ciro primi) Zambak Ltd.Şti. ft.sı /

160 ??? Tekstil ürünleri alım-satımı yapan işletmede 25/10/2014 tarihinde:
2014 de teslim alınacak ürün için TL avans ödenmiştir. b) de teslim alınacak tekstil makinesi/duran varlık için TL avans ödenmiştir. 2016 da teslim alınacak ürün için TL avans ödenmiştir. d) Patent/lisans alımı için TL avans ödenmiştir. Yevmiye Maddeleri?

161 2014 de teslim alınacak ürün için 8. 000 TL avans ödenmiştir
2014 de teslim alınacak ürün için TL avans ödenmiştir. A /10/ Verilen Sipariş Avansları /

162 2014 de teslim alınacak tekstil makinesi/ duran varlık için 60
2014 de teslim alınacak tekstil makinesi/ duran varlık için TL avans ödenmiştir. B /10/ Verilen Avanslar /

163 2016 da teslim alınacak ürün için 7.000 TL avans ödenmiştir.
159-Verilen Sipariş Avansları /

164 Patent/lisans alımı (Haklar) için 9. 000 TL avans ödenmiştir
Patent/lisans alımı (Haklar) için TL avans ödenmiştir. D /10/ Verilen Avanslar /

165 ??? Yıllara yaygın (sari) inşaat taahhüt işleri yapmakta olan işletmede, 2014 yılında alınan bir taahhüt işi sözleşmeye göre 2017 de tamamlanacaktır. İşletme, bu işin bir kısmını (a) şirketine, bir kısmını da (b) şirketine yaptırmıştır. İşletme bu şirketlere 2014 yılında avans ödemiştir. Sözleşmelere göre, (a) şirketi işini 2014 de tamamlamış, (b) şirketi ise işini 2016 da tamamlayacaktır. 2014 yılında ve (b) şirketlerine verilen avansların Yevmiye maddeleri?

166 Şirketine verilen avans:
179-Taşeronlara Verilen Avanslar xxx xxx /

167 (b)Şirketine verilen avans: Taşeronlara Verilen Avanslar xxx 102- xx 360- x /

168 ??? Yıllara yaygın (sari) inşaat taahhüt işi yapan işletmede 2015 de alınan iş 2017 de tamamlanmıştır. İlgili yıllarda hakediş faturaları üzerinden % 3 Gelir Vergisi tevkifatı (stopaj) yapılmıştır. Tevkifatlar: 2015 de TL 2016 da TL 2017 de TL Tevkifatların ilgili yıllarda yevmiye maddeleri ?

169 Peşin Ödenen Vergiler ve Fonlar xxx Peşin Ödenen Vergiler ve Fonlar xxx Peşin Ödenen Vergiler ve Fonlar xxx /

170 ??? (abc) Ltd.Şti yılında yönetim binası olarak kullanmak üzere TL Kdv tutarında bir gayrimenkul satın almıştır. Şirket, bu duran varlığını Mart/2016 döneminde satmıştır Satış işlemi KDVK/Md-17/4-r hükmüne göre Kdv’den istisna olup faturada Kdv hesaplanmamıştır. Şirketin Kdv beyanları: Devreden Hesaplanan İndirilecek Ödenecek Kdv Kdv Kdv Kdv Aralık/ Ocak/ Mart/ Nisan/2016 dönemine devreden KDV ?

171 3.000 TL

172 ??? Maden işletmesinde yılında, maden yatağının işletmeye elverişli olup-olmadığının belirlenmesi için toplam TL harcama yapılmıştır. Yevmiye Maddesi?

173 Arama Giderleri XXX /

174 ??? Mobilya imalatı/satışı yapan işletmede,
31/12/2015 de bir mobilya siparişi alınmıştır. Sözleşmeye göre Mart/2016 da teslim edilecek malın faturası, sipariş tarihinde TL + % 18 Kdv şeklinde düzenlenmiş ve bu tarihte tahsil edilmiştir. Yevmiye maddeleri?

175 -----------------------31/12/2015------------------------- 120- 23
/12/ Gelecek Aylara Ait Gelirler Mart/ /

176 ??? Papatya Ltd.Şti yılında 4 ayrı şirketin (A,B,C,D şirketleri) sermayesine aşağıdaki gibi ortak olmuştur. Sermaye Payı Yönetime Katılma Hakkı A’da % % 8 B’de % % 20 C’de % % 60 D’de % % 40 Yevmiye maddeleri?

177 Sermaye Payı Yönetime Katılma Hakkı
A’da % % 8 B’de % % 20 C’de % % 60 D’de % % 40 A… Bağlı Menkul Kıymetler B… İştirakler C… Bağlı Ortaklıklar D… Bağlı Ortaklıklar

178 ??? İşletmede duran varlıklarda yer alan arazi üzerinde işletme yönetim binası yapılması kararlaştırılmış ve bina inşaatında işletme stoklarında yer alan ilk madde ve malzemeler kullanılmıştır. Yevmiye maddeleri?

179 / Yapılmakta Olan Yatırımlar xxx 250-Arazi ve Arsalar xxx 150-İlk Madde ve Malzeme xxx /

180 ??? Şirket, duran varlıklarında yer alan araziyi 01/10/2015 de aylık TL üzerinden 2 yıllığına kiraya vermiştir. Bu tarihte 2 yıllık kira bedeli için fatura düzenlemiştir. Sözleşmeye göre 2 yıllık kiranın tamamı 30/09/2016 da tahsil edilmiştir. Yevmiye maddeleri?

181 /10/ Gelir Tahakkukları Gelir Tahakkukları Diğ.Ol.gelir/kârlar (RS) 380-Gelecek Aylara Ait Gelirler (RS) 480-Gel.Yıllara Ait Gelirler Fatura kaydı /

182 /12/ /

183 /03/ /06/ /09/ /

184 /09/ /09/ Tahsilat /

185 /12/ /12/ /

186 /03/ /06/ /09/ /

187 ??? Şirket 2016 yılında, iştirakleri arasında yer alan bir şirketten vadeli olarak TL tutarında ticari mal satın almıştır. Aynı yılda ayrıca, ortakları arasında yer alan Veli bey’in firmasından TL tutarında ticari mal satın almış ve karşılığında şirketin senedini vermiştir. Bu borçlar 2016 Bilançosunda nasıl raporlanır?

188 Bilanço Dip Notları: Satıcılar Borç Senetleri

189 ??? İşletme, duran varlıkları arasında yer alan bir spor tesisinden üçüncü kişilerin de yararlanmaları için karar almıştır. Bu doğrultuda (X) firması ile 2016 da 5 yıllık yararlanma hakkı için sözleşme yapılmış ve bu firmadan 2016 da TL tahsil edilmiştir. 2016 yılı Yevmiye Maddeleri?

190 ---------------------------2016---------------------------- 102- 40
Tesise Katılma Payları /12/ /

191 ??? Şirket, 2016 yılında 8 yıllığına bir yönetim binası kiralamış ve bu yerle ilgili olarak kira süresinin sonunda mal sahibine bırakılacak türden TL tutarında ısıtma tertibatı harcaması yapmıştır. 2016 yılı amortisman tutarı ?

192 VUK Özel Maliyet 80.000 / 8 yıl…………..: 10.000
2016 amortismanı TL

193 THP 80.000 / 5 yıl………………: 16.000 2016 Amortismanı 16.000 TL
264- Özel Maliyetler / 5 yıl………………: 2016 Amortismanı TL 2016 için KKEG ( – ) : TL.

194 THP VUK KKEG İNDİRİM

195 ??? İnşaat taahhüt işleri yapmakta olan şirkette,
31/10/2015 de TL tutarında binek oto satın alınmıştır. Faydalı ömrü 5 yıl olan bu taşıt üzerinden azalan bakiyeler yöntemine göre amortisman ayrılmıştır. 2016 yılı amortismanı ? Yevmiye Kaydı ?

196 31/10/ Amortismanı x % 40 ………: / 12 ay x 3 ay……………..: Amortismanı (-) : x % 40 : Amortismanı (-) : x % 40 : Amortismanı (-) : x % 40 : Amortismanı (-) : : Yevmiye Kaydı: ??? (Gider nereye ait? )

197 ??? İşletmede 01/01/2014 de TL karşılığında satın alınan ve duran varlıklara kaydedilen iş makinesinin faydalı ömrü 5 yıl olup, normal amortisman yöntemine göre amortisman hesaplanmıştır yılında amortisman ayrılmamıştır yılında amortisman hesaplanmış ve kayıtlara alınmıştır. 2016 yılı amortismanı ?

198 01/01/ x % 20……… …………………………… (Ayrılmamış) 2016 …………………………… Önceki Dönem Gider ve Zararları(-) / /901 (KKEG)

199 ??? İşletme stoklarında yer alan TL tutarındaki ticari malın 31/03/2016 itibariyle satış olanağını kaybettiği tespit edilmiştir. Ayrıca, duran varlıklarda TL bedelle kayıtlı demirbaşın işletmede kullanılamayacağı tespit edilmiş ve hurdaya ayrılmıştır. Yevmiye maddeleri?

200 294-Elden Çıkarılacak Stoklar 10.000 ve Maddi Duran Varlıklar
/03/ 294-Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar /

201 ??? İşletme, 2017 yılında başlayacağı üretimde kullanmak üzere 2015 yılında TL tutarında hammadde satın almıştır. 31/12/2016 da bu hammaddenin ekonomik değerinde TL değer düşüklüğü tespit edilmiştir. Yevmiye maddeleri?

202 Gelecek Yıllar İhtiyacı Stoklar XXX /

203 /12/ Karşılık Giderleri Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı (-) /

204 Konusu Kalmayan Karş /

205 ??? İşletme, Şubat/2016 dönemine ait TL tutarındaki Katma Değer Vergisi’ni yasal süresinde ödeyememiştir. Yevmiye maddesi?

206 /03/ Vadesi Geçmiş Ert.Vergi.Diğ.Yük /

207 ??? (6736-Yapılandırma ) İşletmede, yasal sürelerinde ödenememiş toplam TL vergi borcu 01/11/2016 tarihi itibariyle TL faiziyle birlikte 18 eşit taksitte (2 ayda bir) ödenmek üzere TL olarak taksitlendirilmiştir ( / 18 : ) (İlk taksit ödemesi Kasım/2016) Yevmiye Maddeleri?

208 /11/ Geçici Hesap Vadesi Geçmiş Ert.Vergi.Diğ.Yük /11/ Vadesi Geçmiş Ert.Vergi.Diğ.Yük Kamuya Olan Ertelenmiş Veya Taksitlendirilmiş Borçlar /

209 --------------------------------------30/11/2016----------------------------------
950- KKEG /12/ /

210 (31/ /03- 31/ /07- 30/ /11/ KKEG /12/ /

211 (31/ /03- 31/ /07- 30/ /11/ KKEG /12/ /

212 (31/ /03- 31/ /07- 30/09 / KKEG /

213 ??? (6736-Matrah Artırımı) İşletme, 15/11/2016 tarihinde yıllarına ilişkin matrah artırımı yapmış ve 18 eşit taksitte (2 ayda bir ) ödeme talep etmiştir. İlk taksit ödemesi Kasım/2016 dır. Artırıma isabet eden: Vergi Aslı TL Katsayı (faiz) TL olmak üzere Toplam Ödenecek TL dır. / 18 : TL Yevmiye Maddeleri ?

214 /11/ Geçici Hesap /11/ /11/ KKEG /

215 /12/ KKEG /

216 /12/ KKEG /

217 /12/ KKEG /

218 /12/ KKEG /

219 ??? (abc) Ltd.Şti. de 31/12/2016 itibariyle:
690-Dönem K/Z (Ticari kâr) TL Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler TL Vergiden İstisna Gelirler TL 2016 yılı için hesaplanan Kurumlar Vergisi ve yevmiye maddeleri?

220 690 Dönem K/Z (Ticari Kâr) 100. 000 KKEG (+) 25. 000 İSTİSNALAR (-) 40
690 Dönem K/Z (Ticari Kâr) KKEG (+) İSTİSNALAR (-) MALİ KÂR % 20 KV

221 /12/ (-) (-) /12/ /

222 ??? (abc) Ltd.Şti.de 31/12/2016 itibariyle:
Hesaplanan Kurumlar Vergisi TL Dönem içinde ödenen Geçici Vergi TL 31/12/2016 Yevmiye maddeleri?

223 /12/ / HESAP BAKİYESİ TL HANGİ HESABA ALINACAK ???

224 193 HESAPTA KALIR. BİLANÇODA BU HESAPTA YER ALIR.

225 ??? Bilanço esasına tabi şahıs işletmesinde, 31/12/2016 itibariyle:
690-Dönem K/Z (Ticari kâr) TL Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler TL Vergiden İstisna Gelirler TL 2016 yılı için hesaplanan Gelir Vergisi ve yevmiye maddeleri?

226 ŞAHIS İŞLETMELERİNDE 691/370 VERGİ KARŞILIKLARI HESAPLANMAZ!

227 ??? 01/01/2015 tarihli Finansal Kiralama (Leasıng) sözleşmesine göre ödeme planı: Ana Para Faiz Toplam 01/01/2015 Tarihli Yevmiye Maddesi?

228 /01/ Haklar (-) (2015 Faizi) (-) (Diğer Yılların Faizleri) (2015 Anapara+Faiz) (Diğer Yılların Anapara+Faizleri) /

229 ??? İşletmede 31/12/2016 itibariyle yapılan hesaplamada, 2017 yılında ödenecek kıdem tazminatları tutarı TL dır. 31/12/2016 Yevmiye maddesi?

230 / xxx 472-Kıdem Tazminatı Karşılığı xxx 2016 ve önceki yıllarda hesaplanan karşılıklar… /12/ Kıdem Tazminatı Karşılığı /

231 ??? Karanfil A.Ş. de 31/12/2014 tarihli bilançoda,
570-Geçmiş Yıllar Kârları (2013 yılı) TL 590-Dönem Net Kârı TL Şirket genel kurulu 15/04/2015 tarihli toplantısında 2013 yılı kârının dağıtılmamasına karar vermiştir. 15/04/2015 Yevmiye maddesi ?

232 /04/ Olağanüstü Yedekler /

233 ??? İşletme, 15/03/2016 tarihinde, peşin satış tutarı TL olan ticari malı, vadeli olarak TL karşılığında satmıştır. Yevmiye maddesi?

234 /03/ Diğer Gelirler /

235 ??? İşletme 10/02/2016 da müşterisine TL tutarında ticari mal satış faturası düzenlemiştir. Müşteri, aldığı mallardan bir kısmının hatalı (defolu) olduğunu tespit etmiş, ancak, malları iade etmeden işletmeye 15/02/2016 da TL tutarında fark faturası düzenlemiştir. 15/02/2016 Tarihli Faturanın Yevmiye Maddesi?

236 /02/ Diğer İndirimler (-) /

237 ??? İşletme , 15/12/2014 de yurt dışındaki müşterisine vadeli olarak USD karşılığı TL tutarında ticari mal satmıştır. Fatura tutarı, 25/12/2014 de USD, 10/01/2015 de USD şeklinde tahsil edilmiştir. Kur(USD) 25/12/ ,35 TL 31/12/ ,28 TL 10/01/ ,40 TL Yevmiye maddeleri?

238 /12/ Yurt Dışı Satışlar Dolar x 2,30 TL /

239 /12/ (6.000 Dolar x 2,35) (6.000 x 2,30) Yurt Dışı Satışlar / hesap bakiyesi: – : TL

240 /12/ Dolar x 2,28 : hesap bakiyesi Olumsuz Kur Farkı (-) 80 (RS) 611-Satış İskontoları(-) Alıcılar / hesap bakiyesi: – 80 : TL

241 /01/ Dolar x 2,40 : hesap bakiyesi Olumlu Kur Farkı Kambiyo Kârları /

242 ??? İşletme 15/10/2014 de 2 yıl vadeli (24 ay eşit ödemeli) Euro karşılığı TL banka kredisi kullanmıştır. 31/12/2014 de Euro Kur: 2,85 TL 2,85 x Euro : TL Yevmiye maddeleri ?

243 /10/ XXX Banka Kredileri / /12/2014 de borç Kayıtlı Borç Olumsuz Kur Farkı (-) 1.000

244 /12/ Finansman Giderleri /12/ XXX 303- XXX /

245 ??? İşletme, 15/12/2015 tarihinde yurt içi müşterisine vadeli olarak TL + % 18 Kdv tutarında ticari mal satmıştır. Müşteri bu ticari malı: 28/12/2015 de 03/01/2016 da TL olarak iade etmiştir. Yevmiye kayıtları?

246 -------------------------15/12/2015----------------------
/12/ 610-Satıştan İadeler 191-İndirilecek Kdv / 03/01/ iade kaydı???

247 /01/ Ticari Mallar İndirilecek Kdv /

248 ??? İşletme 28/12/2015 tarihinde müşterisine vadeli olarak TL + % 18 Kdv tutarında ticari mal satmıştır. İşletme, müşterinin 31/01/2016 tarihindeki TL iskonto talebini kabul etmiş ve müşteri bu tarihte iskonto faturası düzenlemiştir. İşletmenin 31/01/2016 tarihli Yevmiye Kaydı?

249 /01/ (-) /

250 ??? İşletmenin pazarlama/satış bölümünde kullandığı kamyon için 25/02/2016 da TL trafik para cezası ödenmiştir. Yevmiye maddesi?

251 /02/ Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri(-) Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler KKEG Karşılığı /

252 ??? 31/12/2016 itibariyle: 770-Genel Yönetim Giderleri hesabındaki TL borç bakiyesi, Gelir Tablosu hesabına aktarılmıştır. Yevmiye maddeleri?

253 /12/ /12/ /

254 ??? İşletme 2016 yılı için TL genel yönetim giderine katlanacağını önceden saptamış/tahmin etmiş ve 01/01/2016 itibariyle bu tutarı kaydetmiştir. İşletmede 31/12/2016 itibariyle gerçekleşen fiili genel yönetim giderleri tutarı TL dır. Yevmiye maddeleri?

255 /01/ /12/ Genel Yönetim Gider Farkları /

256 ??? İşletme 15/12/2015 de vadeli olarak TL + % 18 Kdv tutarında ticari mal satın almış ve bu malın tamamını 2015 de satmıştır. Satıcı firma 15/01/2016 tarihinde işletmeye bu malla ilgili olarak TL iskonto yaptığını bildirmiştir. İşletmenin 15/01/2016 tarihli Yevmiye Kaydı?

257 ------------------------15/01/2016------------------------ 320- 2
/01/ /

258 ??? İşletmenin 31/12/2015 tarihli bilançosunda, daha önce mal/hizmet satın aldığı satıcı firmaya TL tutarında ticari borcu yer almaktadır. Borcun TL kısmı 2016 yılında ödenmiştir. Satıcı firma 01/04/2016 tarihinde mahkeme kararıyla TL tutarındaki bakiye alacağından vazgeçmiştir. İşletmenin 01/04/2016 tarihli Yevmiye Kaydı?

259 ------------------------01/04/2016------------------------
549-Özel Fonlar / VUK/Md ( Vazgeçilen Alacaklar) (Bu tutar 3 yıl içinde olası mali zararlara mahsup edilir. Kalan tutar varsa 3. yılın sonunda gelir yazılarak o yılın Mali Kârına eklenir. )

260 ??? (abc) Ltd.Şti.de duran varlıklarda TL tutarla kayıtlı arsa 01/08/2015 de TL karşılığında satılmıştır. Satış kazancının % 75 lik kısmı ( x % 75: TL) KVK/Md/5-e hükmüne göre Kurumlar Vergisinden istisnadır. 01/08/2015 Tarihli Yevmiye Kaydı?

261 ------------------------01/08/2015------------------------. 200
/08/ *** /01/ /04/ Özel Fonlar /

262 YIKILMAZ LTD.ŞTİ. 31/12/2016 BİLANÇO
DÖNEN VARLIKLAR KVYK DURAN VARLIKLAR UVYK ÖZKAYNAKLAR AKTİF TOPLAM PASİF TOPLAM

263 Net İşletme Sermayesi 800-200 : 600.000
Cari Oran / : 4 Dönen Varlıklar / Aktif / : % 67 Duran Varlıklar/Özkaynaklar / : % 44 Finansal Kaldıraç Oranı / : % 25 Finansman Oranı / : 3 Borçlanma Oranı / : 1/3 Özsermaye Yeterliliği / : % 75

264 YIKILMAZ LTD.ŞTİ. (31/12/2016 Tespitler)
Kasa hesabındaki kaydi fazlalık 236 hesapta 2017 vadeli Alınan Çekler 101 hesapta 2 yıl vadeli Banka Mevduat hesabı 2017 vadeli Verilen Çekler 103 hesapta Satıcılara Ciro edilen 2017 vadeli Müşteri Çekleri Mahkemede Davası devam eden Şüpheli Alacaklar 2018 de kullanılacak İlk madde malzeme 150 hesapta Geçmiş Yıl Zararı 131 hesaba alınmış Duran Varlığın 2 yıl vadeli Satışından Alacak 120 hesapta Geçmiş Yıllar Kârları 331 hesaba alınmış Sermaye Taahhütleri uzun vadeli senetlerle kapatılmış

265 Y. Y.İnşaat Taahhüt Maliyetleri 151 hesapta 200.000
İş Ortaklığındaki Sermaye Payı 132 hesapta İş Makinesi/Duran Varlık için verilen avans 159 hesapta Kiralanan Binanın Dış cephe kaplaması gider yazılmış İdare Binası inşaatına tahsis edilen aktifteki arsa 151 hesapta Geçmiş yıllarda ayrılmayan Amortisman Tutarı Y.Y.İnşaat Hakediş Tutarları 602 hesapta Ortak(a) dan alınan kısa vadeli borç tutarı 679 hesapta Mahkeme kararıyla kesinleşen 2017 de ödenecek tazminat Uzun vadeli Borçların 2017 de ödenecek kısmı 400 hesapta Gayrimenkul satışından kaynaklı Yenileme Fonu 331 hesapta

266 YIKILMAZ (!!!) LTD.ŞTİ. 31/12/2016 Düzeltilmiş Bilanço

267 ??? ÖZKAYNAKLAR (-) 50.000 DÖNEN VARLIKLAR 10.000 KVYK 640.000
DURAN VARLIKLAR UVYK ÖZKAYNAKLAR (-) AKTİF TOPLAM PASİF TOPLAM

268 TFRS LTD.ŞTİ.

269 TFRS Ltd.Şti. 31/12/2016 690-Dönem Kârı KKEG (Kıdem Tazminatı Karşılığı) (+) İndirimler (Hisse Senedi Değer Artışı) (-) Mali Kâr % 20 KV

270 31/12/2016 Bilançoda Dönen Varlıklar 200. 000 KVYK 190
31/12/2016 Bilançoda Dönen Varlıklar KVYK (Cari Oranın en az % 1 beklendiği ortamda) Cari Oran : DV/KVYK / : 1,05

271 TMS/12 Gelir Vergileri Standardı!
Ertelenmiş Vergi Varlığı x % 20 : Ertelenmiş Vergi Borcu x % : Buna Göre 31/12/2016 Bilançoda Dönen Varlıklar KVYK (Cari Oranın en az % 1 olmasının beklendiği ortamda) Cari Oran : DV/KVYK / : 0,99 ??

272 TEŞEKKÜRLER… BAŞARILAR DİLERİM.


"RECEP SELİMOĞLU Yeminli Mali Müşavir Kasım/2016" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları