Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C AMASYA ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ MIS 2O1 TOPLU KONUT ALAN ARAŞTIRMASI STÜDYO YÜRÜTÜCÜLERİ YRD.DOÇ.DR. OKAN MURAT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C AMASYA ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ MIS 2O1 TOPLU KONUT ALAN ARAŞTIRMASI STÜDYO YÜRÜTÜCÜLERİ YRD.DOÇ.DR. OKAN MURAT."— Sunum transkripti:

1 T.C AMASYA ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ MIS 2O1 TOPLU KONUT ALAN ARAŞTIRMASI STÜDYO YÜRÜTÜCÜLERİ YRD.DOÇ.DR. OKAN MURAT DEDE ÖĞR.GÖR.İBRAHİM SAYGILI ARŞ.GÖR.DENİZ ÖZGE AYTAÇ HAZIRLAYANLAR FATMA BAKA İREM KARAMAN DİLARA TÜYSÜZ

2 KONUTLAR  Korunma/barınma işlevi ile ele alındığında konut, insanın kendisi ve en yakınlarıyla içe çekilme gereksiniminİ karşıladığı, özel ve mahrem eylemlerini gerçekleştirdiği, doğal ve sosyal dış dünyadan kendisini soyutlayabildiği bir mekân olarak tanımlanabilir.  Bazı metropollerde, sayıca çok az ve yüksek gelir grubunu hedeflemiş nitelikli örnekleri dışarıda bırakırsak,kentlerimizi oluşturan ve son yıllarda tarifsiz bir hızla ve özellikle TOKİ marifetiyle basmakalıp çoğalan bu yapı stoğu konusunda bazı soruları kendimize yüksek sesle sormamız gerekiyor.  Günümüzde konut, mevcut toplumsal sistemin en temel sorunlarından biridir. Konut sorunu,merkezi yönetim, yerel yönetim, özel sektör ve konut sakinlerinin tümünü ilgilendiren ve bütün bu aktörler için geçerli olan bir olgudur.

3 KONUT TİPOLOJİSİ  Küçük Konutlar,  Loftlar,  Japon Evleri,  Yüksek Yoğunluklu Konutlar,  Tek Evler,  İkiz Evler,  Sıra Evler,  Apartmanlar,  Toplu Konutlardır.

4 Toplu Konut Nedir ?  Konut birleşkesi, konut yapım ortaklığı ya da konut bankaları gibi kamusal ya da özel kuruluşlarca gerçekleştirilen ve çok sayıda ailenin barınma gereksinmesini karşılayan büyük çaptaki konutlandırma ve yerleştirim girişimi.

5 Konutları Konumlandırmada dikkat edilmesi gereken hususlar !!!  Konut ya da konut projesinin bulunduğu yer, niteliği, çevresindeki diğer projeler, arazinin durumu, konutun tipi ve büyüklüğü, aidatları, şehir içinde ya da dışında oluşu, çok katlı, sıra ev ya da bağımsız konut oluşu, yönetim şekli, binanın ya da sitenin doluluk oranı, oturanlar içinde kiracı ya da mal sahiplerinin sayısı, site içindeki yaşam tarzı, oturan ya da oturacak olanlarının eğitim durumları, gelir durumları, yaşları, sitenin okullara, alışveriş merkezlerine ve sağlık kurumlarına yakınlığı gibi hususlar açısından, konut alıcısının gereksinimleri, beklentileri ve yaşam standartları mümkün olduğunca karşılanmalı.  Seçilen dairenin yönü, ışık ve güneş alma durumu, katı, manzarası, otopark olanakları, gürültü kaynaklarının yeri ve gürültünün etkisi gibi konulara dikkat edilmeli.

6  Ulaşım ana planı: Şehrin mekânsal, sosyal ve ekonomik özelliklerine göre ulaşım ihtiyaç ve talepleri ile sürdürülebilir gelişmeyi dikkate alarak; şehir ve yakın çevresinin ulaşım sistemini, ulaşım ağını, standart ve kapasiteleri ile ulaşımın türlere dağılımını, kara, deniz ve hava ulaşımı ve bu ulaşım türlerinin birbirleriyle entegrasyonu, bu türlere ait transfer noktalarını, depolama ve aktarma merkezlerini, ticari yük koridorlarını ve toplu taşıma güzergâhları ile gerektiğinde otopark, bisiklet ve yaya yolları, erişilebilirlik ve trafik konularında gereken ayrıntıları belirleyen, toplu taşımaya ağırlık veren ve öncelikli kılan, kısa ve uzun dönemde ulaşım türlerine ait sorunlara çözüm önerilerini ortaya koyulmalıdır.  Uygulama imar planı: Nazım imar planı ilke ve esaslarına uygun olarak yörenin koşulları ve planlama alanının genel özellikleri, yapının kullanım amacı ve ihtiyacı,erişilebilirlik, sürdürülebilirlik ve çevreye etkisi dikkate alınarak; yapılaşmaya ilişkin yapı adaları, kullanımları, yapı nizamı, bina yüksekliği, taban alanı katsayısı, kat alanı kat sayısı veya emsal, yapı yaklaşma mesafesi, ön cephe hattı, ifraz hattı,, parkları, meydanları,kademe hattı, ada ayrım çizgisi, taşıt, yaya ve bisiklet yolları, ulaşım ilişkileri, kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanlarını, gerektiğinde; parsel büyüklükleri, parsel cephesi ve derinliği, arka cephe hattı, yol kotu ve bu kotun altındaki kat adedi, bağımsız bölüm sayısı gibi yapılaşma ve uygulamaya ilişkin kararları, uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas alınmalıdır.

7  Toplu konut projelerinde yer seçimi ve planlama faktörleri büyük önem taşımaktadır.Toplu konut projelerinde yer seçiminde üzerinde durulması gereken bazı ana unsular şunlardır:  Deprem durumu: Yüksek deprem riski olan alanlarda yerleşimler için özel tedbirler alınması gerekmektedir. Bina yapım teknolojisinin ve malzemesinin doğru seçilmesi, rezonans olayına göre kat sayısının belirlenmesi, özellikle yerleşimler içinde geniş açık alanların bırakılması bu yönde alınacak tedbirler arasındadır.  Topografik Yapı: Yerleşmeler açısından eğim arttıkça tasarım zorlukları oluşmakta ve maliyetler artmaktadır. Belli bir eğim oranından sonra (%15 gibi) altyapı ve yol yapılması, fazladan maliyetleri de beraberinde getirmektedir. Topografik yapı; yapı düzenlerinin ve bina tiplerinin seçiminde de önemli bir rol oynamaktadır. Diğer taraftan tamamen düz alanlarda ( %2 den az) yerleşmek drenaj problemleri oluşturmakta ve bu durum da ek bir maliyeti beraberinde getirmektedir.  Jeolojik Yapı ve Zemin Durumu: Yeni yerleşimler için zeminin sert kayalık olması özel maliyetleri beraberinde getirmekle beraber sağlamlık açısından istenen bir durumdur. Zeminin gevşek veya bataklık olması durumunda ise yerleşme için özel maliyetler gerekebilir (örnek olarak kazık çekme teknolojisi gibi).

8  İklim Durumu ve Yönlenme: Gelişme bölgelerinde bazı alanlar; şiddetli iklim etkilerine maruz kalabileceğinden, yapı düzenlerinin ve bina tasarımlarının buna göre seçilmesi gerekmektedir. Çok yağışlı iklimlerde, dere yataklarına yakın kullanımlarda alınması gereken tedbirler buna bir örnektir.  Mevcut Ekolojik Yapı: Kentlerin fiziksel olarak gelişmesi yakın çevrelerindeki doğal, ekolojik alanların yapılı çevreye dönüşerek yok olması anlamına gelmektedir. Bu tür alanların korunamaması, daha sonra geri dönülemeyecek düzeyde sosyal bir maliyet ortaya çıkartmaktadır. Bu tür maliyetler, doğrudan parasal değer olarak ekonomik analize katılamasa bile toplumun geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.  Mevcut arazi kullanımı özellikle gelişme alanlarındaki tarım topraklarının durumu önem kazanmaktadır.  Mevcut altyapı sistemleri ile ilgili hususlar değerlendirme sürecinde sorgulanmalı ve gerekli önlemlerin alınması gerekir.

9 TOPLU KONUT ALANLARI

10

11 Dubleks Daire Nedir, Kaç Tipi Vardır? Dubleks, içinde merdiven olan iki katlı evdir. Dubleks evler, özellikle çocuklu, geniş aileler tarafından tercih edilir. Müstakil, villa tipi evlerin birçoğu dubleks yani iki katlı, bazıları tripleks yani üç katlı inşa edilir. Dubleks daireniz müstakil ise, kendine ait bir bahçesi, terası ve çatı katı vardır. Özellikle çocukları olan geniş aileler, evcil hayvan beslemeği sevenler, hobi olarak toprakla uğraşmayı sevenler müstakil dubleksleri tercih ederler.

12 Dubleks Çeşitleri  Müstakil dubleksler: Bağımsızlıkları nedeniyle alt ve üst kat gürültülerinden yalıtık bir yaşam sunarlar.  Klasik dubleks :Yapılara giriş birinci kattan gerçekleşir. İlk katta mutfak, salon bazen bir oda, merdivenle çıkılan üst katta da yatak odaları ve banyo yer alır.  Katta dubleks: Bazı apartmanların genellikle en üst katları dubleks olarak tasarlanır.Bu tip dairelerde bahçe yoktur, ancak kendinize ait bir terasa sahip olursunuz. Belli ölçülerde apartman hayatından izole olabilirsiniz. Müstakil dublekslere göre, masrafı daha düşüktür.Bütçeleri müstakil dublekse yeterli olmayan kalabalık aileler, katta dubleksleri tercih ederler.  Ters dubleks:Dubleks yapıdaki kat planının yer değiştirdiği daire tipidir.

13 ZEYTİNBURNU DEMİRCİLER SANAYİ SİTESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM FİKİR PROJESİ 2015 KONUMU: Zeytinburnu, İstanbul TİPİ: Kentsel Dönüşüm, Planlama, Kentsel Tasarım ve Mimari Konsept İŞVEREN: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı PROJE ALANI: 33.8 ha DURUMU: Tamamlandı

14

15

16

17

18

19 KAYNAKÇA  http://www.imar.com.tr/TR/Projects/22/Sehir- Planlama/787/Zeytinburnu-Demirciler-Sanayi-Sitesi-Kentsel- Donusum-Fikir-Projesi/ http://www.imar.com.tr/TR/Projects/22/Sehir- Planlama/787/Zeytinburnu-Demirciler-Sanayi-Sitesi-Kentsel- Donusum-Fikir-Projesi/  http://www.istu.edu.tr/DersKimlikFormu.aspx?Id=7749&Dil=Tr http://www.istu.edu.tr/DersKimlikFormu.aspx?Id=7749&Dil=Tr  https://www.garantimortgage.com/konut-kredisi/konut- alirken-ve-tasinirken-nelere-dikkat-edilmeli.aspx https://www.garantimortgage.com/konut-kredisi/konut- alirken-ve-tasinirken-nelere-dikkat-edilmeli.aspx  http://www.mortgagebankasi.com/toplu-konut.html http://www.mortgagebankasi.com/toplu-konut.html  http://www.imo.org.tr/resimler/dosya_ekler/9ca6617c167713 d_ek.pdf http://www.imo.org.tr/resimler/dosya_ekler/9ca6617c167713 d_ek.pdf


"T.C AMASYA ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ MIS 2O1 TOPLU KONUT ALAN ARAŞTIRMASI STÜDYO YÜRÜTÜCÜLERİ YRD.DOÇ.DR. OKAN MURAT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları