Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAŞAM SONU BAKIM HASTALARININ BAKIM YERİNİN BELİRLENMESİNDE TOPLUMSAL TERCİHLER EV/HASTANE HEMŞİRE :HURİŞAH AKSAKAL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAŞAM SONU BAKIM HASTALARININ BAKIM YERİNİN BELİRLENMESİNDE TOPLUMSAL TERCİHLER EV/HASTANE HEMŞİRE :HURİŞAH AKSAKAL."— Sunum transkripti:

1 YAŞAM SONU BAKIM HASTALARININ BAKIM YERİNİN BELİRLENMESİNDE TOPLUMSAL TERCİHLER EV/HASTANE HEMŞİRE :HURİŞAH AKSAKAL

2

3 Evde sağlık birimimizden hizmet almış hasta ve hasta yakınlarına anket uyguladık…..

4

5 Yaşamınızın sonunu nerede geçirmek istersiniz sorusuna hastalardan aldığımız cevap;

6 Hasta yakınlarından aldığımız cevap;

7

8 Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre ;  H astalar tarafından yaşanan fiziksel, psikososyal ve manevi semptomların giderilmesini  A ynı zamanda ailenin desteklenmesini, acılarının hafifletilmesini amaçlar. PALYATİF BAKIM NEDİR?

9 PALYATİF BAKIM MERKEZLERİ NEDEN GEREKLİ?

10 UZAMIŞ SÜREÇ YOĞUN BAKIM NEDİR? O Uzun süre medikal tedavi ve rehabilitasyon gerektiren O Klinik olarak kompleks O Çoklu akut ve kronik durumları olan hastaların bakım gördüğü yoğun bakımlardır.

11 Akut yoğun bakımların daha efektif çalışması için Hastanın,ailenin,bakıcının kronik sürece ve bakım planına adaptasyonunu sağlamak Uzman personelin gereksiz istihdamı önlemek Hastanın eve yada bakımevine transferi daha hızlı sağlamak Tıbbi maliyetin daha düşük olması UZAMIŞ SÜREÇ YOĞUN BAKIM NEDEN GEREKLİ ?

12 O Trakeostomili O Ventilatöre bağımlı O Kardiyak/kardiyovasküler durumlar(KKY) O Böbrek hastaları(KBY) O Onkolojik hastalıklar(Terminal dönem CA) O Yara bakımı gereken hastalar O Rehabilitasyon gerektiren kompleks durumlar

13 Yoğun bakımda boş yatak olmadığı için öldü Yoğun bakım; boş yatak bulunamadığı için 112’nin hasta transferinde sorunlar yaşanmaktadır.

14 Türkiye’de yoğun bakım yatak doluluk oranları (%) 1.Seviye2.seviye3.Seviye Toplam Sağlık Bakanlığı 66718172 Özel34484241 Üniversite666263 Toplam5563 %60

15 3.BASAMAK OLARAK RUHSATLANAN YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI 10 2.BASAMAK OLARAK RUHSATLANAN YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI 19 PALYATİF BAKIM YATAK SAYISI 11

16 PALYATİF BAKIM HASTA ODASI

17

18 KIŞ BAHÇESİ

19 MUTFAK GÜVENLİK

20 YOĞUN BAKIM

21 FATMA DORUK 2 yıldır hastanede tedavi görüyor..

22 NESİBE AYDIN 2 yıldır hastanede tedavi görüyor.

23 ALİ AKIN 3 yıldır hastanede tedavi görüyor

24 EMRE ÖZCAN 2 YILDIR HASTANEDE TEDAVİ görüyor.

25 EVDE SAĞLIK HİZMETİ Hastanın;  Evinde sağlık profesyonelleri tarafından sağlanan sağlık hizmeti ve desteği ifade etmektedir.  Evde sağlık hizmetleri var olan sağlık hizmetini desteklemelidir.

26 Evde Bakımı Ön Plana Çıkaran Nedenler; O Demografik yapıda meydana gelen değişiklikler

27 O Toplumsal yapıda meydana meydana gelen değişiklikler

28 Bilim ve teknolojide meydana gelen değişiklikler

29 Taşınabilir aletlerin otomasyonu ve daha küçük hale getirilmesi evde tanı ve tedavi imkanlarını artırmıştır. Teknoloji hem hastaların değerlendirilmesinde hem de tedavisinde kullanılır hale gelmiştir.

30 VİDEOFON SİSTEMİ İLE  Hekimler hasta viziti gerçekleştirilebilmekte hastayı değerlendirebilmekte tedaviyi düzenleyebilmekte ve fizyolojik parametleri izleyebilmektedir  Monitörizasyon ile hasta hemşire tarafından izlenebilmektedir.  Pacemaker gibi aletlerin fonksiyonunu düzenleyebilmektedir.

31  Yaşlı hasta nüfusunun ve sigara kullanımının artması, tüm dünyada kronik solunum yetmezlikli hasta sayısı artmıştır.

32 Tele sağlık sistemleriyle D estekli solunum D iyaliz İ nfüzyon D iyet tedavileri R adyografi U ltrason K an alma cihazları N abız oksimetreleri U zaktan görünteleme gibi son derece teknik hizmetler evde sunulabilir hale gelmiştir.

33 Mobil Sağlık Cihazları

34

35 Sağlık Hizmetleri Harcamalarında Artan Maliyetler O Teknoloji gerektirmeyen bakım hizmetlerine ihtiyaç duyan pek çok hastanın, teknoloji yoğun hastanelerde yatarak tedavi görmesi maliyetleri arttırdığı gibi,hastane kaynaklarının da etkili kullanılamamasına neden olmaktadır.

36

37 HASTA DOKTOR MALİYET TAŞIYICI YAŞAM DAHA KALİTELİ BAKIM DAHA KALİTELİ YÜKSEK MALİYET VERİMLİLİĞİ GÜVENLİK TEDAVİ DE REHBERLİK VE KONTROL BÜTÇEDE RAHATLAMA VE OPTİMİZE ZAMAN DOĞRUDAN REHBERLİK VE HASTA EĞİTİMİ TELETIP YÖNERGELERİ KULLANARAK TERAPİYE ALINANLARDA OPTİMİZASYON HASTALIK YÖNETİMİ HASTANEDE YATIŞ SÜRELERİNİN AZALMASI HİZMET MALİYETLERİNDE ŞEFFAFLIK DÜŞÜK İLAÇ MALİYETİ GELİŞTİRİLMİŞ UYUM YAŞAM TARZININ DEĞİŞTİRİLMESİ HASTA KABULÜ

38  Sağlık personeli sayısının artmasına  Teknolojik gelişmelere  Sağlık sigorta sistemimizin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi evde sağlık hizmetlerini desteklemesine bağlıdır.

39


"YAŞAM SONU BAKIM HASTALARININ BAKIM YERİNİN BELİRLENMESİNDE TOPLUMSAL TERCİHLER EV/HASTANE HEMŞİRE :HURİŞAH AKSAKAL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları