Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İletişim İletişimin tanımları İngilizce ve Fransızca da karşılığı olan “communication”, Lâtincede “Communnicare” fiilinden gelmektedir. Anlamı “ortak kılmadır.”

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İletişim İletişimin tanımları İngilizce ve Fransızca da karşılığı olan “communication”, Lâtincede “Communnicare” fiilinden gelmektedir. Anlamı “ortak kılmadır.”"— Sunum transkripti:

1 İletişim İletişimin tanımları İngilizce ve Fransızca da karşılığı olan “communication”, Lâtincede “Communnicare” fiilinden gelmektedir. Anlamı “ortak kılmadır.” Düşünce, bilgi ve görüşlerin konuşma, yazı ve resim gibi semboller kullanarak paylaşımı ve aktarımıdır.

2 İletişim kişisel bir yetenek değil öğrenilen bir dizi tekniktir.

3 İLETİŞİMİN TEMEL VARSAYIMLARI İletişim kurmamak olanaksızdır. İletişimin ilişki ve içerik düzeyleri vardır. İletişimdeki mesajlar dizisinin kendi başına bir anlamı ve önemi vardır. Mesajlar sözlü ve sözsüz olarak iki tiptir. İletişim kuran kişilerin;yaş,cinsiyet,sosyal konum,fizyolojik ve psikolojik özellikleri açısından eşit yada farklı düzeylerde olması iletişimin dinamiğini değiştirir.

4 İki insan birbirinin farkına vardığı andan itibaren iletişim başlar; söylediği / söylemediği, yaptığı / yapmadığı her şeyin anlamı vardır. (Kendi hayatınızdan örnekler veriniz.)

5 İletmek istediğimizi karşımızdaki kişiye amaçladığımız biçimde iletebilmek, isteneni elde etmek ve beklenen tepkiyi oluşturmaktır. (Kendi hayatınızdan örnekler veriniz.)

6 İletişimin bir amacı ve hedef kitlesi olduğunu asla unutmayın. Çünkü ne söylerseniz söyleyin ancak karşı tarafın anladığı kadar başarılısınızdır. İnkâr doğru bir iletişim biçimi değildir. Sizi konuşurken gören bir öğretmeninize “Konuşmuyordum” demeniz iletişimde başarısız ve amaçsız olduğunuzu gösterir. Sözlü veya sözsüz iletişimde başarılı olup ölçmediğinizi ölçün. İnsanlar üzerinde nasıl bir etki bıraktığınızı kendi kendinize sorun. Her alanda olduğu gibi iletişimde de beceri kazanmak için emek ve çaba gerekir. Siz iletişimi önemsemezseniz, iletişim kurmaya çalıştığınız kişi veya kurumların da sizi önemsemediğini göreceksiniz. Sözlü ve sözsüz iletişimi doğru kullanmak için doğru mesajı oluşturmalısınız. Bunun için entelektüel seviyenizin yüksek olması önemlidir. Okuyun ve dünya ile ilgilenin.

7  Ne söylemek istiyorum?  Ne zaman söylersem, karşımdaki kişinin iletişim kaynakları açık olur?  Nerede hangi ortamda iletişimi başlatmam yerinde olur? Sorularını cevaplandırınız!

8 İletişim sırasında alıcının algılaması şu şekilde oluşur: Kelimeler Tonlama Beden Dili

9 Kişiler arası iletişimi ikiye ayırmak mümkündür.  Sözlü İletişim  Sözsüz İletişim (Beden dili) Alıcının algılamasının %60’lık bir kısmı beden dili üzerine oluştuğundan öncelikle beden dilinin ne olduğunu öğrenerek iletişim sanatını giriş yapıyoruz.

10

11 Mekan Kullanımı (Mesafeler) Bedensel Temas Yüz ve Beden Araçlar

12 İnsanlar kendi çevrelerinde oluşturdukları BOŞ MEKANLAR yoluyla da İLETİŞİMDE bulunurlar. Başka insanlara olan uzaklığımızı ayarlayarak, onlara uzak ya da yakın durarak birtakım mesajlar iletiriz. Diğer insanlarla aramıza koyduğumuz uzaklık, onlara karşı olan duygularımızla ilgilidir.

13  Başkalarına Temas  Kendine Temas

14

15 Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre,  Mimik: Duyguları, düşünceleri belirtecek biçimde yüzde beliren kımıldanışlar, hareketlerdir.  Jest: Herhangi bir şeyi açıklamak için genellikle el, kol ve baş ile yapılan içgüdüsel veya iradeli harekettir.

16 Postür kelimesi İngilizce’den dilimize geçmiştir ve duruş demektir. Gerçekten de insanın duruşu kendisi ile ilgili pek çok şey anlatır. Duruşu üç ana başlıkta inceleyebiliriz.  Güvenli Duruş  Çekingen Duruş  Saldırgan duruş

17 Yüz İfadeleri

18 Size doğru ve dik duran bir baş genellikle tarafsız bir ifade içerir. Başın yana doğru eğilmesi tıpkı köpeklerde gördüğümüz gibi karşı tarafın sizinle ilgilenmeye başladığını veya anlamaya çalıştığın gösterir. Başı yukarı doğru kaldırmak üstünlük ifadesi verirken başı aşağıda tutmak ise genellikle teslim olmuş ifadeyi verir. Ancak en başta söylediğimiz gibi beden dilini bir tek öğe ile değerlendirmek yanlış olur. Örneğin baş aşağıda iken gözlerin sinirli bir ifade ve kasılmış bir çene ile yukarı bakması kontrol edilmeye çalışılan öfkeyi anlatmaktadır.

19  İnsanların birbirleriyle el sıkışma biçimlerinde esas olarak üç mesaj hâkimdir: Üstünlük, eşitlik ve boyun eğme.  Avuç içlerini aşağı doğru çevirerek el uzatanların baskın ya da hâkimiyetçi bir tavır olduğu içinde düşünülür. Bunlar genellikle yönetme isteğinde ya da alışkanlığında olan kişilerdir.  Avuç içini yukarı doğru çevirerek el sıkışan kişilerin genellikle edilgen ve yönetilmeye açık bir tavır sergilediği düşünülür.  Ellerin dik olarak birbirine uzandığı el sıkışma ise güvenli ve dengeli el sıkışma olarak adlandırılır.

20  Maalesef yarım yamalak beden dili bilgileri insanları doğru bildiklerinden de şaşırtıyor. Kuvvetlice el sıkan kişilerin güçlü karakterlerini ifade ettikleri gibi yanlış bir düşünce sebebiyle sık sık elimi kıracak gibi sıkan insanlarla karşılaşıyorum. Lütfen kimsenin eli üzerinde kuvvetinizi denemeyin. Bu kişiliğiniz ile ilgili değil pazı gücünüz ile ilgili fikir verecektir.  El sıkışırken karşı tarafın elini kavramalı, orada olduğumuzu hissettirmeli ancak güç denemesi yapmamalıyız. Ne çok sert ne de etkisiz olmayan bir tarz ile el sıkışırken karşı taraf ile göz teması kurmak da gerekir.

21  El sıkma için uzatılan kol mesafeleri de büyük önem taşır. Daha önce gördüğümüz gibi insanlar birbirleri arasında bıraktıkları mesafeler ile de karşı tarafa mesaj verirler.  Size uzatılan kol mesafesinin yakın ya da uzak oluşu aynı zamanda karşıdaki kişinin sizinle duygusal mesafesi hakkında da fikir verir.  Mesafeli kol uzatış şeklinde kişi gerilmiş kolunu uzatır ve karşı tarafın el sıkışma sırasında ona yaklaşmasını engeller. Bu mesafeyi koruyan duruş o insanın sizinle samimi olmak istemediğini belirtebileceği gibi kendi mahrem alanını sürekli korumaya çalışan güvensiz bir kişi olduğunu da düşündürtebilir. Maalesef Türkiye’de yeni tanıştığımız herkes birbirini öpme yarışına girdiğinden bu tip kol uzatışı zaman zaman öpülmemek için bir tedbir olarak kullanıyorum.

22 Avuç içleri Elin yumruk olması İşaret parmağı ileride Ellerin saklanması Ellerin kenetlenmesi Kolların kavuşturulması

23  Ayakuçları ise bambaşka bir şey söyler: Bir insanın ayakuçları ve göğsünün baktığı yön genellikle olmak istediği yöndür. Örneğin sizinle konuşurken bir yanda da sizden uzaklaşmak isteyen kişi ayakuçları ve göğsü ile ters tarafa bakacaktır. Oturma düzeninde de ayak ayaküstüne atan kişilerin ayakuçlarının yönü ve oturma yönleri aynı mesajları almamız için göstergelerdir.

24 Araçlar


"İletişim İletişimin tanımları İngilizce ve Fransızca da karşılığı olan “communication”, Lâtincede “Communnicare” fiilinden gelmektedir. Anlamı “ortak kılmadır.”" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları