Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5-SORUMLULUK GÖREVİNİ TAM YERİNE GETİRMEMİŞ OLANIN VİCDAN YARASINA , NE MAZERETİN ÇARESİ,NE İLACIN ŞİFASI ÇARE GETİRMEZ. MEVLANA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5-SORUMLULUK GÖREVİNİ TAM YERİNE GETİRMEMİŞ OLANIN VİCDAN YARASINA , NE MAZERETİN ÇARESİ,NE İLACIN ŞİFASI ÇARE GETİRMEZ. MEVLANA."— Sunum transkripti:

1 5-SORUMLULUK GÖREVİNİ TAM YERİNE GETİRMEMİŞ OLANIN VİCDAN YARASINA , NE MAZERETİN ÇARESİ,NE İLACIN ŞİFASI ÇARE GETİRMEZ. MEVLANA

2 SORUMSUZ PRENS

3 Vaktiyle her türlü maddi imkanlara sahip olmasına rağmen ,can sıkıntısından hayatın yaşamaya değmez olduğundan yakınan bir prens varmış.Kardeşleri,arkadaşları gezer,ava çıkar,eğlenirken o odasına kapanır .Sürekli düşünürdü. Oğlunun bu haline hükümdar babası çok üzülüyordu.Bir gün hükümdar ülkesinin en bilge kişisini sarayına çağırtıp ona oğlunun durumunu anlattı ve buna bir çözüm bulmasını istedi.Bunun için bilgeyi bir hafta süre verdi.Bir hafta içinde bir çözüm bulamazsa bunun hayatına mal alabileceğini de hatırlattı.

4 Yaşlı bilge üç beş gün düşünüp taşındı; aklına hiçbir çözüm gelmedi
Yaşlı bilge üç beş gün düşünüp taşındı; aklına hiçbir çözüm gelmedi.Bu nedenle canını kurtarmak için ülkeye terk etmeye karar verdi.Üzgün ve dalgın bir şekilde ülkeyi terk ederken,bir köyün yakında koyunlarını , keçilerini otlatan küçük yaşta bir çobanla sohbet etti. Bundan cesaret alan küçük çoban yaşlı bilgeye ‘Amca şu hayvanlara biraz göz kulak oluver de,ben de şu görünen köyden azık alıp geleyim, bugün azık almayı unutmuşum da’ dedi.

5 Bilge de zevkle kabul etti. Bilgenin kafası karışıktı
Bilge de zevkle kabul etti.Bilgenin kafası karışıktı.Sürekli prensin durumunu düşünüyordu.Kafası meşgul bir halde hayvanlara göz kulak oluyordu.Derken bir koyun yavrusu oynarken uçurumun kenarından aşağı yuvarlandı.

6 Çobana verdiği sözü doğru dürüst tutabilmek için aşağı inip kuzuyu kurtarmaya çalıştı.Önce kuzuyu sırtına bağladı sonra tırmanmaya başladı.Bir kaç tırmanma başarısızlıkla sonuçlandı ama bilge yılmadı uğraştı didindi sonunda kuzuyu yukarı çıkarmayı başardı.

7 Sorumluluğunu yerine getirmenin mutluluğuyla çobana sürüsünü teslim etti. O anda aklına iyi bir fikir geldi.Hükümdarın huzuruna geldi.Başından geçenleri anlattı.Sorumluluğu altındaki kuzuyu kurtarırken yaptığı mücadeleden ve sonundaki hissettiği mutluluktan…

8 Prense yapabileceği küçük veya büyük bir iş vermeyi teklif etti
Prense yapabileceği küçük veya büyük bir iş vermeyi teklif etti.Böylece sorumluluğunu yerine getirirken kendisini tanımaya da yararı olacağını belirtti ayrıca bu sorumluluğunu yerine getirirken kendisini faydalı hissetmenin mutluluğunu yaşayacak.Artık mutsuzluğu son bulacaktı. Hükümdar bu teklifi çok beğenir ve hemen prense bir sorumluluk yükler. Zamanla prensin can sıkıntısı gitmiş yerine gülücükleri eksik olmayan sorumluluk sahibi mutlu bir kişilik gelmiştir…

9 Eğer çözümün bir parçası değilsek problemin içinde oluruz.
Sorumluluklarımızı bilirsek sıkıntılarımızdan da kurtuluruz.Kazanmak ya da kaybetmek ölçü ile değildir.Kendimiz her neysek en iyisi olmalıyız. Çok az şey, bir insana sorumluluk vermek ve ona güvendiğinizi belli etmek kadar onun gelişmesine hizmet eder“ (Booker T Washington)

10 "Sorumluluk, insanı eğitir" (Wendell Phillips)
"Sorumluluğu kabul edebilmek, insanın değerinin ölçütüdür" L (Roy Smith)

11 TEŞEKKÜRLER


"5-SORUMLULUK GÖREVİNİ TAM YERİNE GETİRMEMİŞ OLANIN VİCDAN YARASINA , NE MAZERETİN ÇARESİ,NE İLACIN ŞİFASI ÇARE GETİRMEZ. MEVLANA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları