Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanEser Yiğit Değiştirilmiş 8 yıl önce
1
Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberliği Programı Türk Kültürü Ve Folklorü Dersi Kapadokya Bölgesi Yöresel Yemekleri 147026035 Harun GENÇER Sorumlu Öğretim Elemanı Öğr. Gör. İshak KOZAK Mersin-2016
2
Kapadokya Bölgesi Neresidir? Günümüz Kapadokya’sı Türkiye'nin tam ortasında, Nevşehir ili merkezde olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerinin bazı bölümlerini de içine alan bölgededir.
4
Kapadokya Mutfağı Kapadokya, klasik Türk mutfağını yansıtmakla birlikte, tarih öncesi kültürlerin,farklı dinlerin ve toplumların da birikimlerini barındırdığından önemli görülmektedir.
5
Kapadokya’da Beslenme Halkın beslenmesinde tarım ve hayvancılık ürünleri önemlidir. Bulgurlu yemekler ve çorbalar her mevsim tüketilir. Ekmek;genellikle yufka ve çörek şeklinde yapılır. Patates, fasulye, nohut, mercimek; patlıcan, biber, domates, pırasa, lahana; üzüm, ka yısı, erik bölgede yetiştirilen ve tüketilen sebze, meyve ve bakliyattan bazılarıdır.
6
Kapadokya Günlük Öğünler Sabah Öğle Akşam Yat Geberlik (Yatsı ve Sonrası)
7
Kapadokya Sofra Düzeni Bazı bölgelerde yer sofraları kullanılır. Bunlar ahşaptandır. Sofra bezi serilir, onun üzerine plastik leğen veya kasnak denilen yuvarlak çember ya da yine tahtadan yapılmış açılıp kapanan kasnak konulur. Onun üzerine sini yerleştirilir. Yemekler ortaya konulan tek kaptan yenilir.
9
Kapadokya’da Çömlekçilik Çömlekçilik, Hititler’den başlayıp, nesilden nesile geçerek günümüze kadar ulaşan binlerce yıllık bir ata mesleğidir. Çömlek sanatı kapadokya’da kayadan oyma mekanlarda açılan atölyelerde sürdürülüyor. Topraktan yapılan bu kaplar bölge yemekleri için oldukça belirleyici olmuştur. Yöresel yemeklerin pişirilmesinde zaman zaman bu kapları görüyoruz.
11
Kapadokya Pişirme Yöntemleri Yiyecekler fırında, tandırda,çömlekte,sacda, közde, haşlama, kızartma yöntemleri kullanılarak pişirilmektedir
12
Çorbalar
13
Mantı Çorbası
14
Börek Aşı Çorbası
15
Düğürcük Çorbası
16
Kurşun Aşı Çorbası
17
Kesme Çorbası
18
Sütlü Kabak Çorbası
19
Oğma Çorbası
20
Mangır Çorbası
21
Mantılar
22
Kayseri Mantısı
23
Yağ Mantısı
24
Tepsi Mantısı
25
Paşa Mantısı
26
Ekmek Mantısı
27
Sade Buğu Mantısı
28
Dolma Mantı
29
Hamur İşleri
30
Nevşehir Simiti
31
Yufka Ekmeği
32
Şebit Yağlaması
33
Tandır Böreği
34
Bişi
35
Şerbetli Pide
36
Yemekler
37
Kayseri Köftesi
38
Pehli
39
Fırın Ağzı
40
Hakırdaklı Lahana Dolması
41
Kabak Çiçeği Dolması
42
Pırtımpır
43
Kabak Çıtma
44
Patlıcan Kovalama
45
Böğür Kaburga Dolması
46
Fırında Çömlek Eti
47
Koripaparani
48
Çömlekte Ayva Dolması
49
Çömlekte Kuru Fasülye
50
Soğanlama
51
Nevşehir Tavası
52
Bağ Yaprağı Cacığı
53
Çullama
54
Çirleme
55
Keşkef
56
Ditme
57
Göğ Domates Musakkası
58
Pancar Pezziği
59
Elma Dolması
60
Pilavlar
61
Buhara Pilavı
62
Bünyan Pilavı
63
Düğü Pilavı
64
Sanayi Pilavı
65
Ahi Bulgur Pilavı
66
Tatlılar
67
Köftür-Köfter
68
Aside
69
Ağ Dolazı
70
Nevzine
71
TEŞEKKÜRLER
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.