Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberliği Programı Türk Kültürü Ve Folklorü Dersi Kapadokya Bölgesi Yöresel Yemekleri 147026035.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberliği Programı Türk Kültürü Ve Folklorü Dersi Kapadokya Bölgesi Yöresel Yemekleri 147026035."— Sunum transkripti:

1 Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberliği Programı Türk Kültürü Ve Folklorü Dersi Kapadokya Bölgesi Yöresel Yemekleri 147026035 Harun GENÇER Sorumlu Öğretim Elemanı Öğr. Gör. İshak KOZAK Mersin-2016

2 Kapadokya Bölgesi Neresidir? Günümüz Kapadokya’sı Türkiye'nin tam ortasında, Nevşehir ili merkezde olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerinin bazı bölümlerini de içine alan bölgededir.

3

4 Kapadokya Mutfağı Kapadokya, klasik Türk mutfağını yansıtmakla birlikte, tarih öncesi kültürlerin,farklı dinlerin ve toplumların da birikimlerini barındırdığından önemli görülmektedir.

5 Kapadokya’da Beslenme Halkın beslenmesinde tarım ve hayvancılık ürünleri önemlidir. Bulgurlu yemekler ve çorbalar her mevsim tüketilir. Ekmek;genellikle yufka ve çörek şeklinde yapılır. Patates, fasulye, nohut, mercimek; patlıcan, biber, domates, pırasa, lahana; üzüm, ka yısı, erik bölgede yetiştirilen ve tüketilen sebze, meyve ve bakliyattan bazılarıdır.

6 Kapadokya Günlük Öğünler Sabah Öğle Akşam Yat Geberlik (Yatsı ve Sonrası)

7 Kapadokya Sofra Düzeni Bazı bölgelerde yer sofraları kullanılır. Bunlar ahşaptandır. Sofra bezi serilir, onun üzerine plastik leğen veya kasnak denilen yuvarlak çember ya da yine tahtadan yapılmış açılıp kapanan kasnak konulur. Onun üzerine sini yerleştirilir. Yemekler ortaya konulan tek kaptan yenilir.

8

9 Kapadokya’da Çömlekçilik Çömlekçilik, Hititler’den başlayıp, nesilden nesile geçerek günümüze kadar ulaşan binlerce yıllık bir ata mesleğidir. Çömlek sanatı kapadokya’da kayadan oyma mekanlarda açılan atölyelerde sürdürülüyor. Topraktan yapılan bu kaplar bölge yemekleri için oldukça belirleyici olmuştur. Yöresel yemeklerin pişirilmesinde zaman zaman bu kapları görüyoruz.

10

11 Kapadokya Pişirme Yöntemleri Yiyecekler fırında, tandırda,çömlekte,sacda, közde, haşlama, kızartma yöntemleri kullanılarak pişirilmektedir

12 Çorbalar

13 Mantı Çorbası

14 Börek Aşı Çorbası

15 Düğürcük Çorbası

16 Kurşun Aşı Çorbası

17 Kesme Çorbası

18 Sütlü Kabak Çorbası

19 Oğma Çorbası

20 Mangır Çorbası

21 Mantılar

22 Kayseri Mantısı

23 Yağ Mantısı

24 Tepsi Mantısı

25 Paşa Mantısı

26 Ekmek Mantısı

27 Sade Buğu Mantısı

28 Dolma Mantı

29 Hamur İşleri

30 Nevşehir Simiti

31 Yufka Ekmeği

32 Şebit Yağlaması

33 Tandır Böreği

34 Bişi

35 Şerbetli Pide

36 Yemekler

37 Kayseri Köftesi

38 Pehli

39 Fırın Ağzı

40 Hakırdaklı Lahana Dolması

41 Kabak Çiçeği Dolması

42 Pırtımpır

43 Kabak Çıtma

44 Patlıcan Kovalama

45 Böğür Kaburga Dolması

46 Fırında Çömlek Eti

47 Koripaparani

48 Çömlekte Ayva Dolması

49 Çömlekte Kuru Fasülye

50 Soğanlama

51 Nevşehir Tavası

52 Bağ Yaprağı Cacığı

53 Çullama

54 Çirleme

55 Keşkef

56 Ditme

57 Göğ Domates Musakkası

58 Pancar Pezziği

59 Elma Dolması

60 Pilavlar

61 Buhara Pilavı

62 Bünyan Pilavı

63 Düğü Pilavı

64 Sanayi Pilavı

65 Ahi Bulgur Pilavı

66 Tatlılar

67 Köftür-Köfter

68 Aside

69 Ağ Dolazı

70 Nevzine

71 TEŞEKKÜRLER


"Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberliği Programı Türk Kültürü Ve Folklorü Dersi Kapadokya Bölgesi Yöresel Yemekleri 147026035." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları