Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz SEMİNERİMİ ZE HOŞ GELDİNİZ…

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz SEMİNERİMİ ZE HOŞ GELDİNİZ…"— Sunum transkripti:

1 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz SEMİNERİMİ ZE HOŞ GELDİNİZ…

2 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz ÇOCUKLARIMIZ… Bizim en değerli varlıklarımız… Tüm çabalarımız onların iyiliği için…

3 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz ETKİLİ AİLE İLETİŞİMİ VE DAVRANIŞ EĞİTİMİ

4 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz  ÇOCUKLAR MODEL ALIR

5 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz

6 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz ACABA ÇOCUKLA İLETİŞİM DEYİNCE AKLIMIZA NE GELİYOR? Ona bir şeyler söylemek, Bir şeyler anlatmak, Nasihat vermek, Söz dinletmek.... ? İLETİŞİM TEK YÖNLÜ MÜDÜR?

7 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz İLETİŞİM NEDİR? İletişim, iki kişi arasında, karşılıklı mesaj alışverişidir. x

8 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz

9 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz  İLETİŞİM ; KONUŞMAK DEĞİL, ANLAMAK VE ANLATMAKTIR.

10 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz İletişim :  Sesli ve Sessiz iletişim olmak üzere ikiye ayrılır.

11 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz  En güçlü sessiz iletişim: SEVGi (olduğu gibi sevmek)

12 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz

13 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz  Ona Değer Vermek Dünyadaki en değerli varlığınız nedir? Sorusuna hemen tüm anne-babalar "çocuklarımız" cevabını verir. O halde bunu onlar da bilsin. Birinin size değer verip vermediğini nasıl anlarsınız?  Bunu anlamaları için çocuklarınıza öyle davranın.

14 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz  Sevgiden yoksun çocukların * büyümesi, * yürümesi, * konuşması gecikir. * Zeka düzeyinde gerileme olur.

15 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz Sözlü iletişim:  Konuşma Tarzımız:

16 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz Çocuğumuzla Aramızdaki İletişim Engelleri: YORUM YAPMAK ELEŞTİRMEK SUÇLAMAK GEÇMİŞİ HATIRLAMAK ÖĞÜT VERMEK EMİR VERMEK GÖZDAĞI VERMEK KIYASLAMAK SORU SORMAK

17 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz İletişimde kullandığımız bu hatalar; Çocuklarımızla aramıza Duvarlar Örer; Köprüler Kurmaz.

18 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz 1- YORUM YAPMAYIN -Sizin yatağınızda yatacağım -Senin inatçılığından bıktım

19 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz  2- ELEŞTİRMEYİN - Sizin yatağınızda uyuyacağım - Yaramaz çocuklar, anne babalarının yatağında uyumak isterler

20 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz 3- SUÇLAMAYIN - Sizin yatağınızda uyuyacağım - Annelerin yatağında uyumak ayıptır.

21 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz 4- ESKİLERİ HATIRLATMAYIN - Sizin yatağınızda uyuyacağım - Ehh ama… Her istediğin olsun istiyorsun

22 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz 5- ÖĞÜT VERMEYİN - Sizin yatağınızda uyuyacağım - Kendi yatağında uyursan büyürsün

23 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz 6- EMİR VERMEYİN - Sizin yatağınızda uyuyacağım - Derhal yatağına dedim.

24 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz 7- GÖZDAĞI VERMEYİN - Sizin yatağınızda uyuyacağım - Yarın seni öğretmenine şikayet edeyim de gör, arkadaşlarında ayıplasın seni.

25 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz 8- KENDİNİZLE veya BAŞKASIYLA KIYASLAMAYIN - Sizin yatağınızda uyuyacağım - Ben seninken tek başıma hem de damda yatardım.

26 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz 9- SORU SORMAYIN - Sizin yatağınızda uyuyacağım - Neden?

27 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz 1) Onun duygularını sözlere döküp tekrar ona yansıtın - Sizin yatağınızda uyuyacağım(Çocuk) - Bizim yatağımızda uyumak istiyorsun demek(Anne) - Evet(Çocuk) - Benim oğlum annesinin yatağında uyumayı seviyor(Anne) - Hayır korkuyorum(Çocuk) - Benim oğlum korkuyor(Anne)

28 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz - Odamın duvarlarından yılanlar çıkıyor(Çocuk) - Karanlık olunca çıkıyorlar, öyle mi - Evet - Gel bu gece bizimle yat, yarın seninle birlikte çarşıya gider, sana güzel bir gece lambası alırız.

29 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz 2) SEÇİM HAKKI VERİN - Sizin yatağınızda uyuyacağım - Üçümüz bu yatağa sığmıyoruz. Senin yatağına da sığmıyoruz. Yeni bir çözüm bulana kadar bizim yatakta yatman imkansız. Ama hala bizim yatakta yatmak istersen, sana bir ceza verebilirim. İstersen cezanı da söyleyeyim. Yarın sana dondurma almam.

30 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz DUYGU YÜKÜ SİZDE İSE 1) Duygu ve düşüncenizi belirtin - Seni Seviyorum 2) Duygu ve düşüncenizin sınırlarını belirtin - Seni, güler yüzlü olduğun için seviyorum 3) Karşı tarafın vicdanına ulaşın - Seni, güler yüzlü olduğun için seviyorum. Bu bana yaşam sevinci veriyor.

31 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz İletişim Hatalarının Çocuğumuz Üzerindeki Etkileri  İnadına hareket etme,  Karşılık verme,  Kızgınlık,  Anlaşılmadığını düşünme,  Yalan söyleme,  Kaygı, endişe,  Başarısızlık duygusu,  Güvensizlik,

32 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz İletişim Hatalarının Çocuğumuz Üzerindeki Etkileri  Gücenme,  İçe kapanma,  Sevilmediğini düşünme,  Benlik Saygısının zedelenmesi,  Hayata karşı olumsuz bakış,  Kendine ve çevresine saygı duymama,  Kendini ifade edememe…

33 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz ÇOCUKLARIMIZLA DAHA SAĞLIKLI İLETİŞİM KURABİLMENİN ANAHTARLARI

34 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz Çocuğunuza sık sık söz hakkı verin Kendini ve Duygularını “Ne Düşünüyorsun, Nasıl Hissediyorsun?” gibi sözlerle anlamaya çalışın. Onun fikirlerine değer verdiğinizi hissettirin. Onun olumlu davranışlarını kesinlikte takdir edin. O konuşurken onun yüzüne bakın ve ciddiye aldığınızı hissettirin. Onun için zaman ayırın. Yaşına uygun görevler verin ve daha sonra başarısını takdir edin.

35 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz Onunla değişik konularda sohbet etme ortamı oluşturun. Aşırı eleştirici ve yargılayıcı olmaktan çekinin. Hatalı davranışlarını konuşarak uyarın ve ona doğru olanı anlatın. Başkalarının yanında onu kesinlikle küçük düşürmeyin. Onu başkaları ile kıyaslamayın. Kabiliyetlerini farkedin ve teşvik edin Topluluk içerisinde söz almasını teşvik edin Ona sık sık sevdiğinizi söyleyin.

36 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz Duyarlı Olun Çaba Gösterin Lütfen Fırsat Verin Saygı Gösterin Zaman Ayırın İlgi Gösterin Takdir Edin Farkedin Yüreklendirin İhtiyaçlarıma. isteklerime ve korkularıma Benim farkıma varmak ve beni takdir etmek için Bana önemli olduğumu hissettirin Başarmam için bana şans tanıyın İnançlarıma ve Fikirlerime Zamanınızı benimle paylaşın Bana ilgi gösterin... Bir gülücükle... Doğru yaptığım şeyler için beni övün Ben özelim... Beni dinleyin... Daha yükseği hedeflemem için beni cesaretlendirin...

37 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz Anne Baba Tutumları

38 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz Olumsuz Aile Tutumları  Aşırı Koruyucu Tutum  Aşırı Baskıcı- Otoriter Tutum  Aşırı Hoşgörülü- Tavizkar Tutum

39 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz Aşırı Koruyucu Tutum  Bu ailelerde anne-babalar çocuğa gereğinden fazla özen gösterip onu denetim altında tutarlar.  Çocuğun başına kötü şeyler gelir diye kendi başına bir şeyler yapmasına izin vermezler. Çocuğun tüm ihtiyaçları büyükleri tarafından karşılanmaya çalışılır.

40 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz AŞIRI KORUYUCU ANNE VE BABA TUTUMUNUN ÇOCUK ÜZERİNE ETKİLERİ  Çocuğun aşırı bağımlı,ürkek,çekingen ve güvensiz bir kişilik geliştirmesine neden olur.  Çocuğun hatalarının sonucunda yaşayarak öğrenmesine izin verilmez, sorumluluk duygusunun gelişmesi engellenir.  Çocuk ileriki yaşamında karar almakta ve uygulamakta zorluk çekeceği gibi yaşama karşı içinde bir korku oluşturur.  Çocuğun kişiliği olgunlaşamaz. İnatçı, istediğini tutturan, mantıksız kavgalar çıkaran,çabuk mutsuz olan bir çocuk ve ileride benzer niteliklere sahip bir yetişkin olur.  Çevresindeki insanlarla iletişim kurmakta güçlük çeker.

41 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz Aşırı Baskıcı-Otoriter Tutum  Otoriter tutumda çocukların kişilik özellikleri, ilgi ve gereksinimleri dikkate alınmamaktadır. Çocuğun istekleri bastırmaya çalışılır. Katı bir disiplin anlayışı vardır.Çocuğa açıklanmada kurallar konulur ve bu kurallara kesinlikle uyması istenir, bu konuda anne-baba asla tartışma kabul etmez.

42 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz AŞIRI BASKICI VE OTORİTER TUTUMUN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ  Çocuğun kendine güven duygusu oluşmaz.  Yaratıcılık engellenir.  Hata yapanlar mutlaka cezalandırılmalıdır görüşünü benimserler.  Rutin ve sınırları belli olan iş ve meslekleri seçerler.  En küçük bir hatada bile hoşgörüleri olmayabilir.  Okul yaşamlarında fazla başarılı olamazlar.  Anne-babalarının (veya bir otoritenin)olmadığı ortamlarda kendilerini boşlukta hissederler ve bir otorite bulma arayışı içine girerler.

43 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz Aşırı hoşgörülü –Tavizkar tutum  Denetimin düşük, tepkiselliğin yüksek olduğu bir tutumdur. Saldırgan tutumlar dahil çocuğun her tür davranışları hoşgörü ile karşılanır.  Davranışlara sınır çekilmez ve yaptırım uygulanmaz. Anne babaların bu aşırı hoşgörülü tutumları çocuğun onlara hükmetmesine ve çok az saygı göstermesine neden olur.Toplumun kendilerine vermediği hakları kendisine veren çocuk içinde bulunduğu grubun veya okulun kurallarına uymada güçlük çeker.

44 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz İZİNVERİCİ (HOŞGÖRÜLÜ) TUTUMUN ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ  Her istediğini yaptırmayı alışkanlık haline getirir.  Kural tanımaz.  Ev dışındaki kurallarla karşılaşınca hayal kırıklığına uğrar.  Her istediği olmadığı için arkadaşlarına uyum sağlamakta güçlük çeker.  Anne-babasına hükmeder ve onlara çok az saygı gösterir.  Bencil ve şımarık olur.  Başkaldırıcı olur ve toplum dışı davranışlar sergiler.  Doyumsuz olur.

45 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz Aşırı kural koymak da, fazlasıyla kuralsız olmak da çocuğa zarar verir. Çocuk için evde düzenli ve kuralların olduğu bir ortam gereklidir.

46 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz Olumlu Aile Tutumu Destekleyici Tutum Bu tutuma sahip anne babalar, çocuklarını herhangi bir karşılık beklemeden içten ve derinden bir duyguyla severler. Çocuklarının davranışlarını ilgi ve anlayışla izleyip, kendi ayakları üzerinde durabilecek şekilde yetiştirirler.

47 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz  Çocuğunu kabul eden anne ve baba çocuğun ilgilerini göz önünde bulundurur ve onun yeteneklerini geliştirecek ortam hazırlar.  Aileyi ilgilendiren kararlar alınırken çocuğunda fikri alınır.bu ailelerdeki genel görüş “çocukta bizimle yaşıyor ve alacağımız kararlarda onunda söz hakkı olmalıdır.”şeklindedir.

48 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz  Çocuk sınırlar içerisinde özgürdür. Neyi,ne zaman ve ne şekilde yapacağını çok iyi bilir.  Aile bireyleri arasında etkili bir iletişim söz konusudur.

49 www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz Destekleyici tutumu benimseyen aile çocuklarına iyi model olan ailedir. Unutmayın ki, çocuğunuz birçok davranışınızı örnek alıyor!


"Www.rehberlikportali.comwww.rehberlikportali.com © Hayat Rehberiniz SEMİNERİMİ ZE HOŞ GELDİNİZ…" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları