Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELİF EROĞLU PSİKOLOJİK DANIŞMAN M.T.O.K. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELİF EROĞLU PSİKOLOJİK DANIŞMAN M.T.O.K. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları."— Sunum transkripti:

1

2 ELİF EROĞLU PSİKOLOJİK DANIŞMAN

3 M.T.O.K. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları

4 M.T.O.K.’ lar Teknoloji Fakülteleri Sanat ve Tasarım Fakülteleri Turizm Fakülteleri’ nde meslek lisesi öğrencileri için ayrılmış kontenjanlardır.

5 4 yıllık MTOK programlarını SADECE Meslek Lisesi öğrencileri tercih edebilir. MTOK kontenjanlarını genel lise mezunları ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar tercihleri arasında gösteremezler.

6 Kontenjanlar genel kontenjan ve MTOK kontenjanı olarak ayrılmıştır. MTOK Kontenjanı- 18 Genel Kontenjan- 42 MTOK Kontenjanı- 15 Genel Kontenjan- 35 MTOK Kontenjanı- 12 Genel Kontenjan- 28 MTOK Kontenjanı- 6 Genel Kontenjan- 14 MTOK Kontenjanı- 18 Genel Kontenjan- 42 MTOK Kontenjanı- 15 Genel Kontenjan- 35 MTOK Kontenjanı- 12 Genel Kontenjan- 28 MTOK Kontenjanı- 6 Genel Kontenjan- 14

7 Bu programa yerleştirilecek adayların yerleştirme puanları hesaplanırken OBP’ leri 0,12 ile çarpılacaktır. Ek puan verilmeyecektir.

8 Teknoloji Fakültelerindeki Mühendisliklerin Diğer Mühendisliklerden Farkı MTOK kontenjanlarıyla Teknoloji Fakültelerindeki Mühendislik alanlarını kazanan öğrencilere, diğerlerinden farklı olarak bir yıl matematik ve fen derslerinden oluşan bilimsel hazırlık sınıfı programı uygulanmaktadır.

9 MTOK MUAFİYET SINAVI HAKKINDA 2015 ÖSYS Kılavuzu Tablo 3 ve Tablo 4’te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları (2. Kısım)’da yer alan Bk. 53. “Teknoloji Fakültesi lisans programlarına M.T.O.K. kontenjanından yerleşen adaylardan, muafiyet sınavında başarılı olamayanlara bir yıllık matematik ve fen derslerinden oluşan bilimsel hazırlık sınıfı programı uygulanır. Hazırlık sınıfı programı süresi, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir” açıklaması gereğince 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı için Bilimsel Hazırlık Sınıfına (MTOK) yeni kayıt yaptıran öğrencilere ve daha önceki yıllarda Bilimsel Hazırlık Sınıfına devam edip başarısız olan öğrencilere, hazırlık sınıfı atlama (muafiyet) sınavı yapılmasına, 60 (altmış) ve üzeri puan alan öğrencilerin başarılı sayılarak; eğitim-öğretimlerine fakültemizdeki ilgili mühendislik programının 1.sınıfından devam etmeleri uygun olduğuna dair karar alınmıştır.

10 Teknoloji Fakültelerindeki Mühendisliklerin Diğer Mühendisliklerden Farkı Teknoloji Fakülteleri diğer mühendisliklere göre daha uygulamaya yönelik Teknoloji Fakültelerinde yaz stajı dışında bir yarıyıl boyunca işyeri eğitimi var Teknoloji Fakültesi mezunları pedagojik formasyon alıp mesleki ve teknik okullarda öğretmen olabilirler

11

12 Teknoloji Fakültelerinde Yeni Açılacak Bölümler Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği (KTÜ) Polimer Mühendisliği (Karabük Üni.) Optik Mühendisliği (Cumhuriyet Üni.) Harita Mühendisliği (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üni.)+ Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği (Batman Üni.) Biyosistem Mühendisliği (Adıyaman Üni.)+

13

14 SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ MTOK BÖLÜMLERİ 1El SanatlarıYGS-5 2El Sanatları Tasarımı ve ÜretimiYGS-5 3Geleneksel Türk SanatlarıYGS-4 4Grafik TasarımıYGS-5 5Kuyumculuk ve Mücevher TasarımıYGS-5 6Moda TasarımıYGS-5 7Tekstil TasarımıYGS-6

15 TURİZM FAKÜLTESİ MTOK BÖLÜMLERİ 1Gastronomi ve Mutfak SanatlarıTS-2 2Rekreasyon YönetimiTS-2 3 Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği TM-1 4Turizm İşletmeciliğiTM-1 5Turizm RehberliğiDİL-1

16 MTOK OLAN ÜNİVERSİTELER 1Afyon Kocatepe Üniversitesi11KTÜ (Trabzon) 2Amasya Üniversitesi12Kırklareli Üniversitesi 3Batman Üniversitesi13Kocaeli Üniversitesi 4Celal Bayar Üniversitesi (Manisa)14Marmara Üniversitesi 5Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas)15Mersin Üniversitesi 6Dumlupınar Üniversitesi (Kütahya)16Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 7Düzce Üniversitesi17Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi 8Fırat Üniversitesi (Elazığ)18Pamukkale Üniversitesi (Denizli) 9Gazi Üniversitesi (Ankara)19Sakarya Üniversitesi 10 İskenderun Teknik Üniversitesi (Hatay) 20Selçuk Üniversitesi (Konya) 11Karabük Üniversitesi21 Süleyman Demirel Üniversitesi (Isparta)

17 Teknoloji Fakültesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi / Turizm Fakültesi Lisans Programları

18 Gazi Üniversitesi Puanlar 392 420 405

19 KTÜ Puanlar 355

20 ELİF EROĞLU PSİKOLOJİK DANIŞMAN

21 EK PUAN 2016- ÖSYS ADAY BAŞVURU FORMU

22 EK PUAN Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarının mezunlarının, Tablo 3A’da ve Tablo 3B.1’de belirtilen yükseköğretim lisans programına yerleştirilirken OBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek ek puanları da yerleştirme puanlarına eklenecektir. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların ilgili puan türünde 180 veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir. Ek puanlar, 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo-3A ve Tablo-3B1 kapsamında ek puan hesaplanmayacaktır.

23 Ek Puan Ek Puanın en küçük değeri 15 en büyük değeri 30 ‘ dur.

24 BİR ÜNİVERSİTE KAZANIPTA GİTMEYENLER İÇİN KATSAYI UYGULAMASI VE OBP HESAPLANMASI  0.12 OBP katsayısı yarı yarıya düşürülerek 0.06 ile çarpılacak ve 0.06 ek puan katsayısı yarı yarıya düşülerek 0.03 ile çarpılacaktır.

25 Ek Puandan Yararlanan Okul Türleri  Anadolu Öğretmen Lisesi/ Öğretmen Lisesi  Anadolu İmam Hatip Lisesi/ İmam Hatip Lisesi / Diğer Okulların İmam Hatip Programları  Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi/Spor Lisesi/Spor Meslek Lisesi  Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları

26

27 Mesleki ve Teknik Okulların Ek Puanla Yerleşebilecekleri Alanlar Tablo 3B.1

28 ELİF EROĞLU PSİKOLOJİK DANIŞMAN

29 DGS Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları için kullanılan bir sınavdır. DGS (Dikey Geçiş Sınavı) yılda bir kez yapılmaktadır.

30 DGS  2016 DGS Başvuru Tarihleri  31.05.2016 – 13.06.2016  Sınav 31.07.2016

31 DGS’YE KİMLER BAŞVURABİLİR? Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

32 DGS’YE KİMLER BAŞVURABİLİR? Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ ye başvurabilirler.

33 DGS’YE KİMLER BAŞVURABİLİR? Açık öğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Meslek Yüksekokulları Ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (28.05.2015 Resmi Gazete)10.madde yürürlükten kaldırılmıştır.

34 DGS’YE KİMLER BAŞVURAMAZ? Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ ye başvuramazlar.

35 DGS’ nin İÇERİĞİ VE SINAV SÜRESİ DGS’de; 60 Sayısal (Matematik) 60 Sözel (Türkçe) sorusu sorulmaktadır. Toplam süre 140 dakikadır.

36 DGS PUANLARI NE KADAR GEÇERLİDİR? 2016 DGS puanları sadece 2016-2017 öğretim yılı için geçerlidir. Yani DGS puanları sadece 1 yıl geçerlidir.

37 Genel Bilgiler DGS tercihlerinde en fazla 30 tercih yapılabilir. DGS’ de boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.DGS ile merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir.

38 Genel Bilgiler Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.

39 Genel Bilgiler Bir lisans programa yerleşen adaylar gittikleri üniversitelere göre farklı durumlarla karşılaşabilirler. Kimi üniversiteler kredi uyumu açısından 2.sınıftan, kimi üniversiteler direkt 3. sınıftan başlatırken, kimi üniversiteler de 1 sene intibak programı uygulamaya devam etmektedir. Bu nedenle tercih yaparken, tercih yapılacak üniversitenin yaptığı uygulamayı önceden öğrenerek ona göre tercih yapılması gerekmektedir.

40 Genel Bilgiler DGS’ de de kazananlardan bir sonraki yılki girişlerinde puan kesintisi olacaktır. 2015-DGS’ de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2016-DGS’ de ilgili ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.

41 DGS KONTENJANLARI TOPLAM KONTENJANLAR TOPLAM DGS 201018.759 DGS 201123.532 DGS 201230.349 DGS 201334.665 DGS 201440.490

42 ÖRNEK SORULAR

43

44 ÖN LİSANS MEZUNİYET ALANLARINA GÖRE DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI

45 MERKEZİ YERLEŞTİRME İLE DİKEY GEÇİŞ YAPILACAK YÜKSEKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARI

46 2014-DGS Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar

47 Dinlemek zordur, dinlediğiniz için Teşekkürler..


"ELİF EROĞLU PSİKOLOJİK DANIŞMAN M.T.O.K. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları