Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OLED Teknolojisi Cem KEFELI [dot] cemkefeli [dot] com Cem [at] cemkefeli [dot] com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OLED Teknolojisi Cem KEFELI [dot] cemkefeli [dot] com Cem [at] cemkefeli [dot] com."— Sunum transkripti:

1 OLED Teknolojisi Cem KEFELI Http://www [dot] cemkefeli [dot] com Cem [at] cemkefeli [dot] com

2 OLED nedir? OLED = Organic Light-Emitting Diode OLED’ler optik ozellikli birer metaryeldir. Kodak tarafindan gelistirilmistir(1980). LCD teknolojisine alternatif olarak sunulmaktadir. Organik LED  Organik bilesenlerden olusur. Cogunlukla duz ekran icin kullanilmaktadir.

3 OLED - Ozellikleri Normal operasyonda dusuk enerji tuketmesi. Ince ve hafif olmasi. Gelismekte olan ve gelecek vaad eden bir teknolojidir. Dusuk gucte genis gorus acisi saglarlar. LCD ekranlarda oldugu gibi arkadan aydinlatma gerekmez.

4 OLED - Ozellikleri OLED’ler bir yariiletkendir ve uretimlerinde yariiletken teknolojisi kullanilmaktadir. Oldukca incedirler oyle ki kalinliklari 100 ile 500 nM arasinda olabilmektedir. Yalnizca ekran olarak degil ileride aydinlatma malzemesi olarak da kullanilmasi dusunulmektedir.

5 OLED - Yapisi OLED, çok sayıda organik ince film tabakaları ve 2 yarı iletken bir araya gelerek oluşturulan bir yapıya verilen isimdir. Bu yapının üzerinden elektrik akımı geçtiğinde ise parlak bir ışıma yapmaktadır.

6 OLED - Yapisi Bu özelliği sayesinde bildiğimiz LCD ekranlardan farklıdır. Çünkü günümüzde kullanılan LCD ekranlarda görüntü olabilmesi için beyaz bir arkaplan ışığına ihtiyaç duymaktadır. OLED ekranların bu özelliği sayesinde çok ince ve kaliteli görüntü elde edilmektedir. 1. Katot (−), 2. Işık yayan tabaka, 3. Radyasyon yayan tabaka, 4. İletken tabaka, 5. Anot (+)

7 OLED - Calismasi En ust katmanda metal tabaka bulunmaktadir ve katod olarak isimlendirilmektedir. En alt tabakada ise transperant tabaka bulunmaktadir ve anot olarak isimlendirilmektedir. Bu tabakalar (+) ve (-) yukler ile yuklenmektedir. Yuklenen tabakalar arasindaki organik malzeme icerindeki elektronlar bu yukten dolayi harekete gecmekte ve isima yapmaktadir.

8 OLED - Calismasi OLED ekranlarda katot şeritleri, organik tabakalar ve anot şeritleri vardır. Anot şeritleri, katot şeritlerinin dikine hizalanmıştır. Katot ve anotların birleşme noktaları, ışığın oluştuğu pikselleri oluşturur. Anot ve katot şeritlerine akım verilir, böylece hangi pikselin yanıp yanmayacağı belli olur. Her pikselin parlaklığı uygulanan akımla orantılıdır.

9 OLED - Turleri TOLED : Transparent Organic Light-Emitting Diodes IOLED : Inverted OLED FOLED : Flexible OLED AM OLED = Active Matrix OLED device FOLED = Flexible Organic Light Emitting Diode (UDC) OLED = Organic Light Emitting Diode/Device/Display PhOLED = Phosphorescent Organic Light Emitting Diode (UDC) PLED = Polymer Light Emitting Diode (CDT) PM OLED = Passive Matrix OLED device POLED = Polymer Organic Light Emitting Diode (CDT) RCOLED = Resonant Color Organic Light Emitting Diode SmOLED = Small Molecule Organic Light Emitting Diode (Kodak) SOLED = Stacked Organic Light Emitting Diode (UDC) TOLED = Transparent Organic Light Emitting Diode (UDC) OLED'ler denizanalarinin parlama ozelligi kullanilarak gelistirilmistir.

10 OLED – Seffaf OLED

11 OLED – Kivrilabilir OLED

12 OLED - Avantajlari Heyecan Verici Ekranlar: Şimdiye kadar görülmemiş, hafif, çok ince, transparan ekranlar olusturulabilmektedir. Oyle ki 3 kredi karti kalinliginda bir TV’ye sahip olmak bu teknoloji ile mumkundur.

13 OLED - Avantajlari Düşük Enerji Tüketimi: Özellikle Taşınabilir cihazlarda düşük enerji gereksinimi sayesinde çevre dostu. Yuksek yenileme hizlarinda(refresh rate) bile dusuk guc tuketimi saglamaktadir.

14 OLED - Avantajlari Daha Yüksek Parlaklık : Daha yüksek parlaklık ve her açıdan mükemmel görüntü kalitesi. LCD lerdeki gibi arkaplan aydinlatmasina gerek kalmamaktadir. OLED teknolojisinde sadece elektrik gelen diyotlar yandığından siyah renk oluşturma gibi bir durum yok, varsayılan renk siyah oluyor. Dolayısı ile, örneğin Sony'nin OLED TV'sinin kontrast oranına baktığımızda 1,000,000:1 gibi bir oran görmekteyiz.

15 OLED - Avantajlari Esnek ve kivrilabilir: OLED ekranlar esnektirler ve kivrilabilir, bukulebilir ve katlanabilir bir yapiya sahiptir.

16 OLED - Avantajlari Esnek ve kivrilabilir: OLED ekranlar esnektirler ve kivrilabilir, bukulebilir ve katlanabilir bir yapiya sahiptir.

17 OLED - Avantajlari Esnek ve kivrilabilir: OLED ekranlar esnektirler ve kivrilabilir, bukulebilir ve katlanabilir bir yapiya sahiptir.

18 OLED - Dezavantajlari OLED’lerin omru icerdikleri organik metaryellerin omru ile sinirlidir. OLED icin en buyuk problem !!! Gunde 8 saatten 5 yil omru olan OLED’ler su an kullanilmaktadir. Bu omur mevcut olan LCD ve LED teknolojisinden cok daha azdir. Fakat Toshiba ve birkac firma bu omrun arttirilmasi icin calismalarina devam etmektedir… Sudan kolay zarar gorebiliyorlar.

19 OLED – Kullanim alanlari OLED teknolojisi ince film ekran kullaniminin disinda aydinlatma yapilmasi icin de kullanilmaktadir. OLED malzemeler, giderek geliştirilen Watt-başına-lümen (lm/W) değerleri ile aydınlatmada noktasal olmayan ışık kaynakları olarak büyük umut vaadetmektedir. OLED ekranlar günümüzde cep telefonları, MP3 çalarlar gibi ürünlerde kullanılıyor.

20 OLED Teknolojisi Cem KEFELI Http://www [dot] cemkefeli [dot] com Cem [at] cemkefeli [dot] com Tesekkurler

21


"OLED Teknolojisi Cem KEFELI [dot] cemkefeli [dot] com Cem [at] cemkefeli [dot] com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları