Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanSerhat Durmaz Değiştirilmiş 8 yıl önce
1
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91
2
KARBONHİDRATLAR C (karbon), H (hidrojen) ve O (oksijen) atomlarından oluşan organik bileşiklerdir. Karbonhidrat sözcü ğ ü ‘sulu karbon’ anlamına gelir. Do ğ ada en çok bulunan bileşiklerdir.
3
- Karbonhidratların vücuttaki görevleri; Enerji kayna ğ ıdırlar. Yeterli karbonhidrat alımı proteinin enerji için kullanılmasını önler. Proteinlerin esas görevlerini yapmasına yardımcı olur. Protein ihtiyacını azaltır. Vücutta yeterli su tutulmasını sa ğ larlar. Fazla alındı ğ ında karaci ğ erde glikojen ve ya ğ olarak depolanır.
4
1.Monosakkaritler Su ile hidroliz oldu ğ unda daha basit bir birimlere ayrılamayan karbonhidratlardır. Basit Karbonhidratlar ya da basit şekerlerde denir. Monosakkaritler renksiz, kristal yapıda olup ço ğ unlu ğ u tatlıdır suda kolay çözünürler. Örnek; Glikoz ve fruktoz
5
1.a. Glikoz Kapalı formülü C 6 H 12 O 6 ’dır. Yo ğ unlu ğ u 1,5g/cm 3, erime noktası ise 80 – 86°C’dir. Do ğ ada yaygın olarak bulunan önemli bir karbonhidrattır. En çok üzümde bulundu ğ u için ‘üzüm şekeri’ adıda verilir.
6
1.a. Glikoz Glikozun genel özellikleri şunlardır; Suda çok alkol de az çözülür. Orta derecede tatlıdır. Sindirim sırasında parçalara ayrılmaz. Karaci ğ er sayesinde kaslarda glikojen şeklinde depo edilir. Glikojen yandı ğ ında CO 2,H 2 O ve enerji açı ğ a çıkar.
7
1.b. Fruktoz Meyve şekeri adı da verilir. Kapalı formülü C 6 H 12 O 6 ’dır. Serbest olarak tatlı meyvelerde, çiçek tohumlarında ve balda bulunur. Ço ğ unlukla glikoz ve sakkarozla birlikte bulunur.
8
1.b. Fruktoz Fruktozun genel özellikleri şunlardır; Çok tatlıdır. Vücutta glikoza dönüşerek kullanılır. Glikoza göre daha zor erir ve daha geç kristalleşir. Yandı ğ ında CO 2, H 2 O ve enerji açı ğ a çıkarır.
9
2.Disakkaritler Do ğ ada yaygın olarak bulunurlar. En önemli disakkarit sakkarozdur. Kapalı formülleri C 12 H 22 O 11 ’dir. İ ki monosakkaridin bir molekül su kaybederek birleşmesinden disakkaritler oluşur. Bu ba ğ a glikozit ba ğ ı denir.
10
2.a. Sakkaroz Sakkaroz en fazla şeker kamışı, şeker pancarı ve ananasta bulunur. Bitkilerin yeşil yapraklarında glikoz ve fruktoz birliktedir. Sakkaroza çay şekeri de denir.
11
2.a. Sakkaroz Sakkarozun genel özellikleri şunlardır; Suda çözünür, alkolde çözülmez. Kristal oluşturur. Mikroorganizmaların ço ğ almasını önler. Bu nedenle meyve suyu ve marmelat üretiminde kullanılır. Yandı ğ ında CO 2,H 2 O ve enerji açı ğ a çıkar. Sakkaroz enzimlerle veya seyreltik asitlerle ısıtılırsa hidroliz olur. Sonunda glikoz ve fruktoz dan oluşan invert şeker neden tam bir karışım elde edilir.
12
3.Polisakkaritler On ya da daha fazla monosakkaritler meydana gelen karbonhidratlara polisakkarit adı verilmektedir. Glikoz moleküllerinin farklı şekillerde ba ğ lanması sonucunda nişasta, glikojen ve selüloz oluştur.
13
3.a. Nişasta Bitkilerde, fotosentezle sentezlenen çok sayıda glikoz molekülünün dehidrasyon sonucu birleşmesiyle meydana gelen polisakkaritlerdir. N(glikoz) nişasta + (n – 1)H 2 O Sadece bitki hücrelerinde depo edilir. Örne ğ in bu ğ day, mısır, patates gibi. Hayvanlar ve insanlar besinlerde aldıkları nişastayı sindirim sisteminde hidroliz ile glikoza kadar yıkarak kana geçebilecek duruma getirir.
14
3.b. Glikojen Nişasta gibi çok sayıda glikoz molekülünün dehidrasyon sentezi sonucu oluşan büyük moleküllerdir. N(glikoz) glikojen + (n – 1)H 2 O Glikojen hayvan nişastası olarak da adlandırılır. Çünkü glikozun bitkilerdeki depo şekli nişasta, hayvanlardaki depo şekli Glikojen dir. Glikojen suda çözülür. Karaci ğ erde depolanan glikojen gerekti ğ inde glikoza dönüştürülerek kana verilir ve kan şekerinin ayarlanmasında kullanılır.
15
3.c. Selüloz Glikoz polimeridir. N(glikoz) selüloz + (n – 1)H 2 O Suda çözünmez İ nsanların sindirim sistemi, selülozu sindirecek enzimler sahip de ğ ildir. Bu nedenle besinlerle alınan selüloz sindirilmeden vücuttan atılır.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.