Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALAN ÖLÇME BİRİMLERİ MATEMATİK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALAN ÖLÇME BİRİMLERİ MATEMATİK."— Sunum transkripti:

1 ALAN ÖLÇME BİRİMLERİ MATEMATİK

2 ALAN ÖLÇME NEDİR ? Günlük hayatımızda çeşitli yüzeyleri ölçmek için kullanılan ölçülere alan ölçüleri denir. Alan ölçüleri de metre sistemine göre düzenlenmiştir. Alan ölçüleri birimi metrekare‘dir. Bir metrekare bir kenarı bir metre uzunluğunda olan bir karenin alanıdır.

3

4 METREKARENİN KATLARI VE ASKATLARI
Metrekarenin katları ve askatları vardır. Metrekarenin katları yüzer yüzer büyür askatları yüzer yüzer küçülür.

5

6 METREKARENİN ASKATLARI
Bir metrekareden daha küçük yüzeyler metrekarenin askatları ile ölçülür. Metrekarenin askatları bir metrekarenin eşit parçaya bölünmesiyle elde edilmiştir.

7 1. Desimetrekare: Bir kenarının uzunluğu 1 dm olan karenin alanına 1 desimetrekare denir.

8 2. Hektometrekare: Bir kenarı 100 metre olan bir karenin alanına 1 hektometrekare denir. Bir hektometrekare içinde 100 dekametrekare metrekare vardır.

9 3. Milimetrekare: Bir kenarının uzunluğu 1 mm olan karenin alanına 1 milimetrekare denir.Bir santimetrekarenin yüz defa küçüğüdür. Bir santimetrekarenin içinde 100 milimetrekare vardır. Bir desimetrekarede bir metrekarede milimetrekare vardır.

10 METREKARENİN KATLARI 1. Dekametrekare:
Bir kenarının uzunluğu 1 dam olan karenin alanına 1 dekametrekare denir.1 metrakarenin 100 kat büyüğüdür. 2. Hektometrekare: Bir kenarı 100 metre olan bir karenin alanına 1 hektometrekare denir. Bir hektometrekare içinde 100 dekametrekare metrekare vardır.

11 3. Kilometrekare : Bir kenarı 1
3. Kilometrekare : Bir kenarı metre olan bir karenin alanına kilometrekare denir. Bir kilometrekare içinde 100 hektometrekare dekametrekare metrekare vardır.

12

13 BİLGİ Alan ölçüleri hangi birime göre yazılacaksa o birimi gösteren tam sayı yazılır sonra sağına bir virgül konur. Bundan sonra da askatları çift rakamlar halinde yazılır Sayının sağına da o birimin kısaltılması konur. Okunuşta her basamak kendi birimlerine göre okunur.

14 ALAN ÖLÇÜLERİNİN BİRBİRİNE ÇEVRİLMESİ
Alan ölçüleri herhangi bir alan ölçüsü birimine çevrilerek yazılabilir. Alan ölçülerinden verilen sayıyı başka bir birime çevirmek için bu birimin ilk birimin katı ya da askatı olup olmadığına bakılır. Çevrilmek istenin birim çevrilecek birimin askatı ise virgül o kadar basamak sağa alınır.

15 Katı ise virgül o kadar basamak sola alınır
Katı ise virgül o kadar basamak sola alınır. Virgül iki basamak sağa alınınca önceki birim kendinden bir küçük olan birime çevrilmiş olur. Virgül iki basamak sola alınınca önceki birim kendinden bir büyük büyük birime çevrilmiş olur.

16 Bir kenar uzunluğu 1m olan karenin belirttiği düzlemsel bölgenin alanı , 1metrekaredir. Metrekare , alan ölçüsü temel birimidir ve sembolü ile gösterilir.Alan ölçü birmleri yüzer yüzer büyüyüp küçülür.

17

18 İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…
NAZLICAN YILMAZ 505 NİSANUR KURU 512


"ALAN ÖLÇME BİRİMLERİ MATEMATİK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları