İç Su Ekosistemlerinin Modellenmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“Çifte Mıh Gibi Duruyordu Çaycuma Köprüleri Filyos Üzerinde” Köprü Hidroliği ve Çaycuma Köprüsü Yük. İnş. Müh. Onur DÜNDAR.
Advertisements

KENTSEL ATIKSU ARITMA YÖNERGESİ
Yağmursuyu Ağızlıkları
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
SULANAN ALANLARIN DRENAJI
Okan Tarık KOMESLİ Çevre Mühendisliği Bölümü
MADDE DÖNGÜLERİ.
Kanalizasyon sistemlerinde, yağmur suları ve arıtılmış atıksular, liman bölgelerine ve uygun alıcı ortamlara deşarj edilebilirler. Ayrıca çeşitli endüstrilerde.
HİDROLOJİK DEĞİŞİMLER ve SIĞ GÖLLERİN EKOLOJİLERİ
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
HİDROLOJİ Prof. Dr. Halit APAYDIN.
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Ekosistemler Siyah Ayı, Güney Carolina Shenandoah Ulusal Parkı’nda, Ayılar İçin Deneme Çöp Tankı.
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Mühendislik Hesaplamaları Gateway Kemeri, Missouri Snake, South Carolina.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
YÜZEYSEL SULARDA AZOT.
BÖLÜM 20 SU ALMA YAPILARI VE ÖN ARITMA.
BÖLÜM 23 ASKIDA ÇOĞALAN BİYOLOJİK
BÖLÜM 11 GRANÜLER FİLTRASYON. BÖLÜM 11 GRANÜLER FİLTRASYON.
BÖLÜM 20 SU ALMA YAPILARI VE ÖN ARITMA.
BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA. BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
SU KALİTE YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
2/29 Nehir Havzası Araştırıcısı Çıktı Hidroloji Su Kalitesi Ekoloji Önlemler Su Kütlesi Verileri Raporlar Haritalar Çıktılar Girdi Senaryolar Su Bütçesi.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
ARITILMIŞ EVSEL ATIKSULARIN YENİDEN KULLANIMI PROJESİ
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
Modelleme Eylem Planı (MODEP)
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
SU VE HAYAT.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
EKOSİSTEMDE ENERJİ AKIŞI
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Havza Yönetimi Daire Başkanı
GÖLLER VE BARAJ GÖLLERINDE SU BÜTÇESININ BELIRLENMESI SU YÖNETIMI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU KALITESI YÖNETIMI İHTISAS HEYETI TOPLANTISI 15 MART 2016 Dr. N. NUR.
Prof. Dr. Melike Gürel 26 Mayıs 2015 SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ ÇEVRESEL AKIŞ.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
Dr. Muhammed Ernur AKINER Harran Üniversitesi – Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Osmanbey Kampüsü, Şanlıurfa
1. DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI DSİ Genel Müdürlüğünce 25 nehir havzasında su kalitesi izleme çalışmaları yürütülmektedir.
08 Aralık 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi Eğitim Nermin ANUL Şube Müdür V. İZLEME İLE İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT VE İZLEME.
Havzadaki su kalitesi, kirletici kaynaklar, korunan alanlar ve içme suyu kaynakları göz önüne alınarak ülkemiz coğrafyasındaki 25 adet hidrolojik havza.
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
1 2 ÇÖLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Toprağın korunması ve tabii kaynakların geliştirilmesi amacıyla;  Çölleşme ve Erozyonla etkin bir.
Hidrograf Analizi.
BİRİKTİRME.
İç sular Zoo bentozu Ders Doç. Dr. Utku Güner
Hidrolojinin Yöntemleri
UYGULAMALAR_1 SU BÜTÇESİ.
İnfiltrasyon (süzülme)
Kompost Sızıntı Suyu Karakterizasyonu
TAŞKIN TAHMİN YÖNTEMLERİ
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.DoçDr.Gülay ONUŞLUEL GÜL
HİDROLOJİ Prof. Dr. Halit APAYDIN.
DEĞİŞKEN (ÜNİFORM OLMAYAN) AKIM
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERİN ATIKSU VE TEMİZ SU TESİSLERİNDE KULLANILAN ONLINE ÖLÇÜM CİHAZLARI Murat SÖNMEZ Mart 2019.
BÖLÜM 4: Hidroloji (Sızma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
BÖLÜM 6: Hidroloji (Akım Ölçümü ve Veri Analizi) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

İç Su Ekosistemlerinin Modellenmesi Doç. Dr. Ali Ertürk

Genel Yapı Havza Akarsu Baraj gölü Göl Akarsu Akarsu Akarsu Göl Geçiş suyu

Model Bileşenleri – Melen Havzası Örneği

Drenaj Alanları – Melen Havzası Örneği

Akışlar – Melen Havzası Örneği

EFTENİ GÖLÜ REHABİLİTASYON ÇALIŞMASI İleri Derecede Arıtılmış Atıksu Kullanılarak Efteni Gölü Rehabilite Edilebilir mi?

Çalışma Alanı

Çalışma Alanı

Eskiden Efteni Gölü Efteni Gölü 1918 yılındaki verilere göre 67 km2 alana sahip olup su basar ormanlarını da içeren ekosistem idi. Bölgedeki yaşayan kişilerle yapılan konuşmalar sonucunda, gölün 1950’li yıllarda içme suyu olarak kullanılmasının mümkün olduğu anlaşılmıştır.

Drenaj Çalışmaları Sonucunda

Çalışmada Kullanılan Göl İçi Ölçüm İstasyonları

Efteni Gölü’nün Batimetrisi

Efteni Gölü 12/9/2003

Biyolojik İnceleme …

Efteni Gölü Yakın Civarının Arazi Kullanımı

Efteni Gölü’nün Mevcut Durumda Kotu Yükseltilirse Elde Edilecek Göl Çanağı

Güzergah Alternatifleri

Gölün Su Yüzü Kotunu Yükseltmek Hidrolojik Olarak Mümkün mü? Göl çanağının hacmi belirlendikten sonra gölde su kütle dengesi kurulup yorumlanması gerekmektedir. Gölün su yüzü kotu değişip göl hacmi arttıkça göle giren su miktarı değişmeyecektir, ancak yüzey alanının artması buharlaşma nedeniyle olan su kaybını arttıracaktır. Bu nedenle su bütçesi yapılmalıdır.

SU BÜTÇESİ

Su Bütçesinin Bileşenleri METEOROLOJİK VERİLER SAVAK ÖZELLİKLERİ DRENAJ ALANI Hidrolojik hesaplar Hidrolik hesaplar Yağış Buharlaşma Savaklanansu Drenaj alanından gelen su Efteni Gölü Seddeden sızan su

Mevcut Durumdaki Drenaj Alanı

Drenaj Alanından Akış

Su Yüzü Kotu 118 m iken Dinamik Su Bütçesi Zaman (gün)

Hidrodinamik Model

SONUÇLAR ve TARTIŞMA Efteni Gölü’nün mevcut durumdaki su bütçesi yaklaşık olarak belirlenmiş ve gölü kuşaklayan seddenin yeniden tasarlanarak su yüzü kotunun 118 m’ye çıkarılmasının hidrolojik açıdan mümkün olabileceği anlaşılmıştır. Su seviyesi yükselen gölün maksimum su derinliği 8 m’ye çıkacak ve hacmi yaklaşık 9 kat artacaktır. Gölün özümleme kapasitesinin de önemli ölçüde artabileceği, ancak gölün hidrolik bekletme süresi de artacağından özümleme kapasitesinin 9 kat artamayacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

SONUÇLAR ve TARTIŞMA Çalışmada gölün rehabilitasyonu yalnızca hidrolojik açıdan incelenmiştir. Hem özümleme kapasitesinin belirlenmesi, hem de Efteni Gölü Havzası’nda en iyi yönetim uygulamaları gibi önlemlerin Efteni Gölü’nün rehabilitasyonuna katkısının irdelenmesi amacıyla gölün ekolojik bir modeli geliştirilmelidir.

Efteni Gölü’ne Uygulanan Genel Ekolojik Model

Kapsam Besin elementleri (N, P, Si) Çözünmüş oksijen Diatomlar (Bacillariophyceae) ve cyanobacteria (Cyanophyceae) ve diğerleri olmak üzere üç fitoplankton grubu Otobur ve ölü organik madde ile beslenen bir zooplankton grubu Ayrıntılı karbon/detritus (ölü organik madde) döngüsü

Senaryolar Senaryo 1: Mevcut durum Senaryo 2: Cumayeri Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılmış olan atıksuyun 0,55 m3/s debi ve 10 mg/L TN, 1 mg/L TP konsantrasyonu içerecek şekilde Efteni Gölü’ne verilmesi durumu. Senaryo 3: Cumayeri Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılmış olan atıksuyun 0,55 m3/s debi ve 5 mg/L TN, 0,5 mg/L TP konsantrasyonu içerecek şekilde Efteni Gölü’ne verilmesi durumu. Senaryo 4: Cumayeri Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılmış olan atıksuyun 0,275 m3/s debi ve 5 mg/L TN, 0,5 mg/L TP konsantrasyonu içerecek şekilde Efteni Gölü’ne verilmesi durumu. Senaryo 5: Cumayeri Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılmış olan atıksuyun 0,275 m3/s debi ve 5 mg/L TN, 0,2 mg/L TP konsantrasyonu içerecek şekilde Efteni Gölü’ne verilmesi durumu.

Ötrofikasyon Değerlendirme Ölçütleri (TP)

Ötrofikasyon Değerlendirme Ölçütleri (Ortalama Klorofil-A)

Ötrofikasyon Değerlendirme Ölçütleri (En Yüksek Klorofil-A)

Model Sonuçları

Aynı Modelin Farklı Parametrizasyonla Haliç Tipi Bir Lagüne Uyarlanması

Hidrodinamik Modelden Ekolojik Modele Debi Girdisi Sağlanması

Besin Elementi Döngüsü

Plankton İlişkileri

Ölü Organik Madde Döngüsü

Ekolojik Modelin Doğrulanması – Nitrat Azotu

Ekolojik Modelin Doğrulanması – Cyanobacteria

Ekolojik Modelin Doğrulanması – Toplam Fitoplankton

Yalnızca Azot Girdilerindeki Değişim Senaryoları

Yalnızca Fosfor Girdilerindeki Değişim Senaryoları

Yalnızca Azot ve Fosfor Girdilerinin Artması

Azot ve Fosfor Girdilerinin Azalması

Daha Gelişmiş Bir Model … Fitoplankton Karbonu (Diatom, İki cyanobacteria, diğerleri)

Su sütunu taban çamuru etkileşimi Settling Advection-Diffusion Advection-Diffusion Advection-Diffusion Advection-Diffusion Settling Advection-Diffusion Settling SU SÜTUNU Settling Advection-Diffusion SEDIMENT Advection-Diffusion Advection-Diffusion Settling