TÜRKİYE’NİN DAĞLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’DE DEPREMLER.
Advertisements

TÜRKİYE’NİN YERŞEKİLLERİ
İÇ KUVVETLER OROJENEZ EPİROJENEZ VOLKANİZMA DEPREMLER.
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SULARIMIZ
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
Hazırlayan: Tarık ÇETİN
YER ŞEKİLLERİNİ OLUŞTURAN HAREKETLER
İÇ KUVVETLER VE OLUŞTURDUĞU YERŞEKİLLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi.
KONYA COĞRAFYASI.
TURİZM COĞRAFYASI.
İÇ KUVVETLER.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
DEPREMLER Yeryüzünde titreşimler biçiminde algılanan,kökeni doğal nedenlere dayanan ani ve kısa süreli sarsıntılardır.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
Harita Nedir? Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçeğe göre küçültülerek kağıt üzerine çizilmesine harita denir.
Grup karakartal Karadeniz bölgesi.
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
GÜZEL YURDUM TÜRKİYEM.
JEOLOJİK DEVİRLER.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Yeryüzünü şekillendiren kuvvetler iki çeşittir.
KARADENİZ BÖLGESİ.
DÜNYADAKİ GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ
Kıtaların kayması 2. BÖLÜM : LEVHALARIN YOLCULUĞU VOLKANLAR DEPREMLER
Ormanlar ve dağlar….
17-21 MART İÇ KUVVETLER.
SİBEL UCAR Doğu Anadolu Bölgesi.
DEPREM NEDİR ? NASIL MEYDANA GELİR. DEPREM NEDİR ? NASIL MEYDANA GELİR.
..KARADENİZ BÖLGESİ...
TÜRKİYE’NİN OVALARI SEDANUR VAROL.
3-7 MART YERİN YAPISI VE OLUŞUMU
Türkiye’nin Volkanik Dağları
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
TÜRKİYE’NİN SIRADAĞLARI
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
TÜRKİYE’DE DOĞAL AFETLER VE OLUŞTURDUĞU RİSKLER
İÇ KUVVETLER Enerjisini yerin içinden alan güçlerdir.iç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır.iç güçlerin oluşturduğu hareketlerin.
TÜRKİYE.
Yüzey şekilleri Yeryüzüne bakıldığında her yerin aynı yükseklikte olmadığını görürüz. Bu farklılıklar yüzey şekillerini meydana getirir.
DAĞ OLUŞUMU (OROJENİK HAREKETLER) VE TÜRKİYE’DE DAĞ OLUŞUMU
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
Karadeniz Bölgesi, doğuda Gürcistan sınırından başlayıp batıda Sakarya Ovasına kadar uzanan bir bölgedir. DAĞLARI: Rize, Giresun,
Türkiye'de Doğal Afetler ve Oluşturduğu Riskler
Ege Bölgesini Tanıyalım
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
GÖL NEDİR? Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir.
Göller Tektonik Göller Dağ oluşum hareketleri Sonucunda kırılarak çö-
KARADENİZ BÖLGESİ. AYDER YAYLASI AMASYA BOLU ABANT.
DEPREMLER.
TÜRKİYE’NİN PLATOLARI
EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır.
TURKİYE’NİN DAĞLARI.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Coğrafya mekansal bir sentez:türkiye
Türkiye’nin Volkanik Dağları
FOTOĞRAFLARLA GÜZEL TÜRKİYE'MİZ.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır. İç güçlerin oluşturduğu.
Oguzhan Solak 10\B 136. İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır.
Türkiye iklimi Türkiyenin iklimini etkileyen faktörler MATEMATİK KONUM Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri ile 26° –45° doğu boyları arasında yer alır.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
-Sel Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’NİN DAĞLARI

Türkiye’nin Dağları I- Orojeneze Bağı Oluşan Dağlarımız A-) Kıvrım Dağları B-) Kırıklı Dağlar II- Volkanik Dağlar

I- Orojeneze Bağlı Oluşan Dağlar Dağ oluşum hareketlerine orojenez denir. Karalardan aşındırılan maddeler, okyanusların tabanlarında birikerek, tortul tabakalar oluştururlar. Bu tortulların büyük bölümü esnek (plastik) yapıdadır. Bu esnek tortullar, kıtaların birbirine yaklaşması sırasında, yanlardan sıkıştıklarında kıvrılır. Böylece antiklinal ve senklinallerden oluşan kıvrım dağları meydana gelir.

Kıvrım Dağlarımız

A-) Kıvrımlı Dağlarımız Türkiye'nin bulunduğu yerde 1. Jeolojik dönemde var olan Tethys denizi tabanında biriken ve binlerce metre kalınlığa erişen tortul tabakalar, 3. Zaman'da yerkabuğu hareketleri ile kuzeydeki ve güneydeki, eski kara kütlelerinin birbirine doğru yaklaşmasıyla sıkışarak kıvrıldı ve yüzeye çıktı. Alp-Himalaya orojenik kuşağını oluşturan sıradağlar meydana geldi. Bu oluşumla Türkiye'deki Kuzey Anadolu sıradağları ile, Toros dağları, Karasu-Aras dağları oluştu.

Kıvrım Dağlarımız Kuzey Anadolu Dağları (Karadeniz Dağları)

Kıvrım Dağlarımız Karadeniz dağları

Küre Dağları (İsfendiyar dağı) Kuzey Anadolu Dağları (Karadeniz Dağları) Rize Rize Dağları Giresun Giresun Dağları Kaçkar Dağları Gümüşhane-Erzincan arası Çimen Dağları Bayburt Kop Dağı Erzurum( Erzurum Olur ilçesi Karadeniz bölgesi sınırlarında yer aldığından) Mescit Dağı Artvin/ dağın bir kısmı Ardahan ve Erzurum Olur ilçesi arasında Yalnızçam Dağları Batı ucu Samsundan başlayıp doğu ucu Ordu’ya kadar olan dağdır. Canik Dağları Kastamonu Küre Dağları (İsfendiyar dağı) Kastamonu/ Çankırı arasında yer almaktadır. Ilgaz Dağları Bolu (Bu dağ volkanik bir dağdır.) Köroğlu Dağları Bolu Bolu Dağları

Kıvrım Dağlarımız Rize/Kaçkar Dağları

Kaçkar Dağları(Rize)

Kıvrım Dağlarımız Yan Basınca uğrayarak kıvrımlanma meydana gelir. Toroslar (Akdeniz Dağları) Yan Basınca uğrayarak kıvrımlanma meydana gelir.

Toros dağlarının uydu görüntüsü Kıvrım Dağları Toros dağlarının uydu görüntüsü

Akdeniz’deki Dağlarımız Batı Toroslar Beydağı Elmalı (Antalya) Sultan Çiçekbaba Orta Toroslar Tahtalı Bolkar (Mersin) Aladağlar (Adana) Aydos Binboğa (Kahramanmaraş) Amanos (Hatay) Saman Dağları (Hatay)

Bolkar Dağı

Türkiye’de Kıvrım dağları kaçıncı jeolojik zamanda oluşmuştur? Kıvrım dağları ülkemizde nerelerde görülür? Karadeniz’de Akdeniz’de Türkiye’de Kıvrım dağları kaçıncı jeolojik zamanda oluşmuştur? 3. Jeolojik Zaman

B-) Kırıklı Dağlarımız Orojenez sonucu sert tabakalar kıvrılmaz kırılır. Böylece yükselen kısımlar (Horst) sıradağları oluştururken, Alçalan kısımlar Çöküntü ovalarını (Graben) oluştururlar. Horst ve Grabenler arasında ise kırıklar (Fay Hatları) bulunur. Ege bölgesinde kıyıya dik uzanan dağlar bu şekilde oluşmuşlardır. Buralar hem deprem alanlarıdır hem de kaplıca kaynaklarının sık görüldüğü yerlerdir.

Kırıklı dağlar

Kırıklı Dağlar

Ege Bölgesinde Yer Alan Kırıklı Dağlar KAZ DAĞLARI MADRA DAĞLARI YUNT DAĞLARI BOZ DAĞLAR AYDIN DAĞLARI

Kırıklı Dağlar (Ege Bölgesi) Kaz Dağı Madra Yunt D. Boz Aydın

Madra Yunt Boz Aydın Menteşe Ege Bölgesindeki Dağlarımız Madra Yunt Boz Aydın Menteşe Bakırçay Gediz Küçük Menderes Büyük Menderes

II- VOLKANİK DAĞLARIMIZ Yerin derinliklerindeki kızgın, erimiş ve basınç altında bulunan magmanın yeryüzüne çıkmasıyla oluşmuş, koni şekilli, tek tek dağlardır. Türkiye'de 3. zamanda başlayan volkanik faaliyetler 4. zamanda da devam etmiştir. Bu faaliyetle kırıklar (fay) boyunca çeşitli volkanik malzemeler yeryüzüne çıkmış ve volkanik araziyi oluşturmuştur.

Volkanik Dağlarımız Uludağ

Doğu Anadolu İç Anadolu Güneydoğu Uludağ Kula Köroğlu Volkanik Dağlarımız Doğu Anadolu Ağrı Nemrut Süphan Tendürek İç Anadolu Erciyes Melendiz Hasan Dağı Karacadağ Karadağ Güneydoğu Marmara Uludağ Ege Kula Karadeniz Köroğlu

Ağrı Dağı Ağrı dağı 5137 metrelik rakımıyla, Türkiye'nin en yüksek doruğudur. Ağrı Dağı iki zirveden oluşur. Bunlar 5137 metrelik Büyük Ağrı Dağı Zirvesi ile 3898 metrelik Küçük Ağrı Dağı zirvesidir.

Nemrut Dağı Nemrut Dağı, Bitlis İlinin Tatvan ilçesinde, Doğu Anadolu'da yer alan yüksek dağlardan biridir Nemrut, uyuyan bir yanardağdır; tepesindeki kraterde Nemrut Gölü yer alır.

Nemrut Dağı ve Krater Gölü

Erciyes Dağı Erciyes Dağı, Kayseri'nin 25 km güneybatısındaki ovaların yanından birdenbire yükselen büyük kütleli bir volkanik dağdır.

Uludağ Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ.

Üzerinde Buzul Bulunan Dağlarımız Doğu Anadolu’da Ağrı Dağı Bingöl D. Sat D. (Hakkari) Mescit D.(Erzurum) Süphan D. Buzul (Cilo)--Hakari Akdeniz (Toroslar’da) Bey Dağları (Antalya) Bolkar Dağları (Niğde) Aladağlar (Niğde) Akdeniz (Göller Yöresinde) Davras Dağı (Isparta) Dedegöl Dağı (Isparta) İç Anadolu’da Erciyes Dağı Karadeniz’de Kaçkar Dağları Marmara’da Uludağ