 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Advertisements

Eylem Planı Sonraki Adımlar
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
MODULE 1 Water Framework Directive, Relation of WFD with Daughter Directives, RBMP planning, Water Bodies, Typology, Characterization Ecological status.
Türkiye’de Biyolojik Su Kalite Standartları
Referans Şartların Belirlenmesi
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Tedbirler Programı uygulaması: Yukarı Tisza örneği Yukarı Tisza örneği Alexei.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNE GÖRE NHYP VE İNTERKALİBRASYON
MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Mevcut Durum Proje Çıktıları Çevresel Kalite Standartlarının Uygulama Adımları Uygulamada Karşılaşılacak Olası Sorunlar ve Aksaklıklar Çözüme Yönelik.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
SU KALİTE YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Hassas Alanlar Şube Müdürlüğü
2/29 Nehir Havzası Araştırıcısı Çıktı Hidroloji Su Kalitesi Ekoloji Önlemler Su Kütlesi Verileri Raporlar Haritalar Çıktılar Girdi Senaryolar Su Bütçesi.
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ
Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar.
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
Modelleme Eylem Planı (MODEP)
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Tehlikeli Madde Nedir Tehlikeli Maddelerin Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar Ulusal.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
İç Su Ekosistemlerinin Modellenmesi
1. 2 RG: Tarih ve Sayı Yönetmelik ile; Yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularının biyolojik, kimyasal, fiziko-kimyasal ve hidromorfolojik.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Havza Yönetimi Daire Başkanı
Havza Paydaşlar Toplantısı Genel Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok DSİ 6. Bölge Müdürlüğü Tesisleri Adana 19 Kasım 2015.
1. 2 Kuruluşu 4 Temmuz 2011 tarihli ve 645 sayılı KHK.
Sunum Planı 2 Yazılım Geliştirme ve İş Süreçleri Yazılım Geliştirme Süreçleri İş Süreçleri SYGM Projeleri ve Üretilen Veriler Su Kalitesi Yönetimi Bilgi.
Haziran 2014 DSİ Genel Müdürlüğü ile yapılan toplantı İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Büyük Menderes Havzası Gerçek Zamanlı İzleme İstasyonlarının.
Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Şube Müdürlüğü Personeli Selçuk COŞKUNŞube Müdür V. Alper UĞURLUOĞLUUzman Yrd. Gizem KIYMAZUzman Yrd. Ayfer ÖZDEMİRYük.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Ekim Sürdürülebilir.
Sunum İçeriği Ülkemizde İçme Suyu Kaynaklarının Korunması ile İlgili; –Yasal Çerçeve –Kurumsal Yapı –Özel Hüküm Belirleme Çalışmaları.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GEDİZ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Haziran 2015 DSİ 2. Bölge Müdürlüğü- İzmir’de.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Feyza SANCAK Uzman Haziran 2015 DSİ 13. Bölge Müdürlüğü -Antalya’da yapılan havza paydaş toplantısı.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VAN GÖLÜ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Aralık 2015 DSİ 17. Bölge Müdürlüğü-
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
08 Aralık 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi Eğitim Nermin ANUL Şube Müdür V. İZLEME İLE İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT VE İZLEME.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜÇÜK MENDERES HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Haziran 2015 DSİ 2. Bölge Müdürlüğü-
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
Nermin ANUL Laboratuvarlar Şube Müdürü Mayıs 2013 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzleme Dairesi Başkanlığı SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ.
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH HAVZASI İZLEME PROGRAMI Özge YILDIRIM Aralık 2015 DSİ 26. Bölge Müdürlüğü-Artvin’de yapılan.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVZA İZLEME PROGRAMLARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İzleme Dairesi Başkanlığı Laboratuvarlar Şube Müdürlüğü GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMI Haziran 2013 YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DOĞU KARADENİZ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Aralık 2015 DSİ 22. Bölge Müdürlüğü -Trabzon’da yapılan.
2/5 Seçilen önlemler için interaktif bir araç Bu önlem! Model bize gerçekten yardımcı olacak! Nasıl Çalışıyor?
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
1 2 ÇÖLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Toprağın korunması ve tabii kaynakların geliştirilmesi amacıyla;  Çölleşme ve Erozyonla etkin bir.
Sunum transkripti:

 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi

Su Kalitesi Ve Ekolojik Model Kapsamı:  DELTARES tarafından geliştirilmiş olan WFD Explorer modelleri kullanılarak Büyük Menderes Havzası’na ait su kalitesi/ekolojisi modelleri oluşturulması Su Kalitesi ve Ekolojik Model Çıktıları:  Büyük Menderes Havzası’nın yerüstü su kalitesinin modellenmesi ve iyileştirilmesi için senaryoların oluşturulması  Büyük Menderes Havzası’ndaki su kütlelerinde ekolojik kalite oranları (EQR) kullanılarak AB Su Çerçeve Direktifi’ne göre ekolojik durum modellemesi

I. Hazırlık ve Açılış Proje Açılışı Model Hazırlıkları ve Kurulması II. Model Geliştirilmesi Önlemlerin ve Stratejilerin Belirlenmesi Model Kalibrasyonu Veri Düzenleme ve Şematizasyon IV. Yol Haritası & Geliştirilmesi Diğer Havzalar İçin Yol Haritası Kapanış Toplantısı III. Yayılım Paydaşlarla Toplantı Yaygınlaştırılması için Yol Haritası

WFD EXPLORER

Su Kalitesi Ekoloji Ekolojik Kilit Faktörler Evsel, Endüstriyel AAT Deşarj Verileri, Kirleticiler Ekolojik Kalite Oranları Önlemler Su Kütlelerinin Değerlendirilmesi Sonuçlar Konsantrasyonlar

Su Kalitesi ve Ekolojik Modelleme İçin Gerekli Veriler  DSİ’nin kalite gözlem istasyonları verileri (BOİ, KOİ, AKM, TP, TN)  Evsel ve endüstriyel AAT’lerin deşarj noktaları (Havza Koruma Eylem Planı)  Yayılı Kaynaklar (Havza Koruma Eylem Planı)  Biyolojik, fizikokimyasal ve hidromorfolojik izleme verileri (Su Kalitesi İzlemesi Kapasite Geliştirme Teknik Yardım Projesi)  Evsel ve endüstriyel AAT’lerin deşarj yükleri (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın havzadaki arıtma tesislerindeki izleme sonuçları, TUBİTAK ve SYGM tarafından yapılan hesaplamalar)

Evsel AAT deşarj parametreleri, Endüstriyel AAT deşarj parametreleri, Yayılı yükler WFD Explorer’a uygun formata getirildi. Modele girişler yapılmaktadır.

Havzada yer alan su kütlelerinin kümelenmesi maksadıyla, tipoloji kriterleri arasından havzadaki en önemli kriterler belirlendi: Nehirler  (Akış rejimi, Rakım, Yağış)  Hızlı Akışlı  Mevsimsel Akım (yüksek rakım, düşük rakım)  Sürekli Akım (yüksek rakım, düşük rakım)  Yavaş Akışlı  Mevsimsel Akım (yüksek rakım, düşük rakım)  Sürekli Akım (yüksek rakım, düşük rakım) Göller  (derinlik, tuzluluk)  Derin göller  Tuzlu su  Tatlı su  Sığ göller  Tuzlu su  Tatlı su

Ekolojik Bilgi Kuralı  RIVERSLAKES fast flowing permane nt high fast flowing temporal high fast flowing permane nt low fast flowing temporal low slow flowing permane nt high slow flowing permanen t low slow flowing temporal low saline deep freshwate r deep CODXXXXXXXXX TEMPXXXXXX NXXXXX P ORTHO/ TOTXXXXX MODIFICATIONSXXXXXXX INVASIVE SPECIESXX CONDUCTIVITYXXX TOXIC ELEMENTSXXXXXXXXX ARTIFICIAL FLOW REGIME X XXXXX SUSPENDED SOLIDS XX XXXXXXX

Ekolojik Bilgi Kuralı  Akademisyenlerin, çalışma grubu üyelerinin görüşleri ve Verilerin temin edilebilirliğine göre riverslakes fast flowing, high rivers fast flowing perma- nent low fast flowing temporal low Slow flowing rivers Deep lakes (saline and fresh) CODXXXXX TemperatureXXXX tot-NXX tot-PXX ModificationsXXXX ConductivityXX Toxic elementsXXXXX Artificial flow regime X XXX Suspended solids X XXXX

 Ekolojik Kalite Oranı (EKO): Biyolojik kalitenin ölçülmesi ve biyolojik kalite unsurlarının karşılaştırılması için kullanılan oran Parametre Değeri Referans Değeri EKO Ekolojik Kilit Faktörler Çok İyi İyi Orta Zayıf Kötü

Ekolojik Kilit Faktörler Su Kalitesi Parametreleri Hidro-Morfolojisi Bakım EKO ? Tahmin Metodu Gelecek Durum Değerlendirmesi (Senaryolar) Fitoplankton Fitobentoz  Ekoloji Bilgi Kuralı  Ekolojik Kalite Oranları = f(Ekolojik Kilit Faktörler)  Biyolojik Kalite Elementleri; Makrofit Makro-omurgasız Balık

Ekolojik Model kapsamında  Her bir biyolojik kalite elementi için ölçüm sonucunda elde edilen EKO (Ekolojik Kalite Oranları) verileri kullanılarak ekolojik kilit faktörler ile EKO arasındaki ilişkinin belirlenmesi PUNN (Product Unit Neural Network) Yapay Sinir Ağları Hesaplamaları PUNN sonuçlarındaki formüllerin WFD Explorer’a girilmesi ve senaryolar bazında yeni EKO’ların hesaplanması

WFD Explorer Ara Yüzü Proje Tarayıcısı Harita İçerikleri Proje Görüntüleme Mesajlar Zaman Serileri Navigasyonu Özellikler Tablo Özellikleri

Akım, Bağlantılar ve Su Kütleleri Görünümü Su Kütleleri Nodeları Su Havzaları Nodeları Akım Yönü Su Kütleleri Havza Akım, Bağlantılar ve Su Kütleleri Görünümü

Hidrolojik, Su Kalitesi ve Ekolojik Modelleme Su Kalitesi Modeli Hidrolojik Model

Mevcut Durumda Havzadaki N Değerleri

Yayılı ve Noktasal Kaynaklardan Oluşan Önlem Paketi

Önlemler Sonucunda Su Kalitesindeki Değişim (Combined 1) Önlemler Sonucunda Su Kalitesindeki Değişim (Combined-2)

TarihEle alınması düşünülen konular Temmuz 2015 İklim Değişikliği Modelleme Çalışmaları Eylül 2015 Taşkın-Kuraklık Yönetim Planlarının Hazırlanmasında Taşkın-Kuraklık Modelleme Çalışmaları Kasım 2015 Sektörel Su Tahsis Modelleme Çalışmaları Su Kaynakları Modellemesi İhtisas Heyeti 2015 yılı çalışma takvimi ve ele alınması düşünülen konulara ilişkin taslak tablo aşağıda yer almaktadır;