TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Mühendislik Hesaplamaları Gateway Kemeri, Missouri Snake, South Carolina.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRE HAKKINDA KISA...KISA...
Advertisements

Atıksuların Arıtımı Doç. Dr. Ahmet ALTIN.
Hazırlayan: Özlem AYDIN
Oturma bölgelerinde ortalama su kullanımı
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ.
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
Ölü Hacim Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi
KALDIRMA KUVVETİ İLE CİSMİN BATAN HACMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
rojelendirme esasları
Kanalizasyon sistemlerinde, yağmur suları ve arıtılmış atıksular, liman bölgelerine ve uygun alıcı ortamlara deşarj edilebilirler. Ayrıca çeşitli endüstrilerde.
MAK 486 ENERJİ Depolama Chapter-4
Y.Doç.Dr. Ertan ARSLANKAYA Doç. Dr. Eyüp DEBİK
KİMYASAL REAKSİYONLARLA İLGİLİ HESAPLAMALAR
Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri
Hatalarda Normal Dağılım
FİZİK DERSİ SINAVI SORULARI (2)
Ders: ZYS 426 SULAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI Konu: 3
HACİM NEDİR ?.
Solar Montaj Sistemleri
Biyolojik Arıtma Tesisi Projeleri Proje Yönetim Metodolojisi
SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİ
ÇİĞLİ BELEDİYESİ AMBALAJ ATIKLARI VE GERİ KAZANIM
KUM TUTUCULAR.
Fizik I.
BETONARME YAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ DERSİ
1. Petrucci, H. R. , Harwood, S. W. , Genel Kimya, Çev. Uyar. T
REAKTÖRLER İçinde kimyasal veya biyolojik reaksiyonların gerçekleştirildiği tanklara veya havuzlara reaktör adı verilir. Başlıca dört çeşit reaktör vardır:
İş Sağlığında Sık Kullanılan Epidemiyolojik Ölçütler
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Katı Atıklar Koruma Parkında Terk Edilmiş Arabalar, Avustralya Parkta Katı Atık ve Geri Dönüşüm Konteynerleri, Illinois.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Kamp Alanı ve Rezervuar, Illinois Yer Üstü Depolama Tankları, Su Temini ve Arıtımı Kamp Alanı ve Rezervuar, Illinois Yer Üstü.
DENGELEME HAVUZU Dr. Murat SOLAK.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Evsel Tehlikeli Atıkların Toplanması Çöl Manzarası.
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Kütle Dengeleri ve Ayırma İşlemleri Köpek Çiti, Avustralya Doğal Hayatı Koruma Parkı, Avustralya.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
KATI ATIKLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Ekosistemler Siyah Ayı, Güney Carolina Shenandoah Ulusal Parkı’nda, Ayılar İçin Deneme Çöp Tankı.
MEKANİK Yrd. Doç. Dr. Emine AYDIN Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL.
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
BÖLÜM 20 SU ALMA YAPILARI VE ÖN ARITMA.
BÖLÜM 15 SU ARITIMI ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN ATIKLARIN YÖNETİMİ.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
Regresyon Analizi İki değişken arasında önemli bir ilişki bulunduğunda, değişkenlerden birisi belirli bir birim değiştiğinde, diğerinin nasıl bir değişim.
TEMEL PRENSİPLER Enerji Akışı ve Dengeleri Mısır Tarlası Taşkına Uğramış Yol, Illinois.
İç Su Ekosistemlerinin Modellenmesi
Endüstriyel Atıksu Debisi (m 3 /gün) Evsel Atıksu Debisi (m 3 /gün) Nehrin Doğal Debisi (m 3 /gün) Toplam Debi (m 3 /gün) Gaziantep OSB90000.
BÖLÜM 27 ARITMA ÇAMURLARININ YÖNETİMİ. BÖLÜM 27 ARITMA ÇAMURLARININ YÖNETİMİ.
İSTATİSTİKTE TAHMİN ve HİPOTEZ TESTLERİ İSTATİSTİK
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
YAZILIM ÖLÇÜMÜ Yazılım mühendisliği, yazılım ürününü oluşturmaya, mühendislik yaklaşımı uygulamakla ilgili olan teknikler toplamını tanımlamak için kullanılan.
SU, İÇİNDEKİ HER CİSMİ YÜZDÜREMEZ Murat Piker 7-A
Hidrograf Analizi.
Analitik Kimyada Hesaplamalar
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
ÇEVRE HAKKINDA KISA...KISA...
DEĞİŞKENLİK ÖLÇÜLERİ.
CİSMİN UZAYDA KAPLADIĞI YERE HACİM DENİR.
Harun TEKİN KİMYA GAZLAR Harun TEKİN KİMYA
Ölçme ve ölçmenin özellikleri
İŞİN ADI: Nizip İlçesi Yağmursuyu Projesi Uygulama Projesi İDARE: Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğü TARİH: 2015 ( 2 ay) İŞİN.
... HACİM CİSMİN UZAYDA KAPLADIĞI YERE HACİM DENİR...
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ
ÇEVRE HAKKINDA KISA...KISA...
BÖLÜM 6: Hidroloji (Akım Ölçümü ve Veri Analizi) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

TEMEL PRENSİPLER

Mühendislik Hesaplamaları Gateway Kemeri, Missouri Snake, South Carolina

Çevre mühendisleri, analiz ve tasarım yaparken çok çeşitli hesaplamalara başvururlar. Temel adımları iki kez hatta üç kez kontrol ederler. Ancak, basit bir hata yüzünden zor duruma düşmemek için de, birimler gibi, önemsiz görünen detaylara dikkat etmelidirler.

3.1 Mühendislik Boyutları Ve Birimler Temel boyut, kuvvet (F), kütle (M), uzunluk (L) ve zaman (T) gibi temel karakteristikleri tanımlayan tek ve özgün niceliktir. Türetilen boyutlar, bir veya daha fazla temel boyutun aritmetik işleme tabi tutulmasıyla hesaplanırlar. Örneğin, hız, uzunluğun zamana oranının (L/T) ve hacim ise uzunluğun küpünün (L3) bir boyutudur.

3.1.1 Yoğunluk

3.1.2 Konsantrasyon

Ö R N E K - 3.1 Hacmi 0.04 m3 ve kütlesi 0.48 kg olan plastik bilyeler bir konteynere yerleştirilmiş ve konteynere 100 L su dökülmüştür. Plastik bilyelerin konsantrasyonunu mg/L cinsinden hesaplayınız.

3.1.3 Debi Kütle = Yoğunluk × Hacim

Ö R N E K - 3.3 Bir atıksu arıtma tesisi, debisi 1.5 m3/s (su + katı), katı madde konsantrasyonu 20 mg/L (katı + su) olan atıksuyu deşarj etmektedir. Tesisin günlük deşarj ettiği katı madde miktarı ne kadardır?

Ö R N E K - 3.5 Bir içme suyu arıtma tesisinde, 1 mg/L konsantrasyonunda flor eklenmektedir. Günlük ortalama su ihtiyacı 68 milyon L’dir. Belediyenin satın alması gereken flor miktarı ne olmalıdır?

3.1.4 Bekletme Süresi

Ö R N E K - 3.5 1500 m3 hacminde bir lagüne giren debi 3 m3/sa’dir. Lagündeki bekletme süresi kaçtır?

3.2 Mühendislik Hesaplamalarında Yapılan Tahminler Mühendislerin genellikle bilgiyi kesin verilerle değil, tahminler yoluyla sağlamaları istenir. Örneğin, bir belediye başkanı, mühendise yeni bir atıksu arıtma tesisi inşaasının maliyetini sorduğunda, burada talep edilen yaklaşık bir tahmin olup kesin rakamlar değildir.

3.2.1 Tahmin Yoluyla Yapılan Hesaplamalarda İzlenecek Yol Kesin çözüm gerektirmeyen problemler aşağıdaki yollarla çözümlenebilir: 1. Problemin dikkatli bir şekilde tanımlanması 2. Basitleştirici kabullerin yapılması 3. Çözümün hesaplanması 4. Çözümün hem sistematik hem de gerçeğe uygun olarak kontrol edilmesi

3.2.2 Anlamlı Rakamların Kullanımı Son olarak, sonuçta anlamlı rakamların kullanımı hem verinin hem de yapılan varsayımların kesinliğini yansıtacaktır. Anlamsız rakamlar, hesaplar boyunca kümülatif olarak birikme eğilimindedirler ve hesap sonunda atılmaları gerekir.

Ö R N E K - 3.7 Nüfusu 100,000 kişi olan bir yerleşim yerinde, 10 m derinliğe kadar 350 kg/m3 ve 500 kg/m3 arasında sıkıştırılmış atık içeriğiyle doldurulabilen 20,000 m2 lik bir katı atık depolama sahası mevcuttur. Bu sahanın kalan ömrü kaç gündür?

3.3 Bilgi Analizi Bu bölümde ilk olarak olasılık ve istatistiğin temeli verilecek ve mühendislerin bilgi analizinde yararlandıkları araçlar tanımlanacaktır. Ne olasılık ne de istatistik burada yer alan temel prensiplerden çıkarılmıştır ve uygun bir istatistik ve olasılık dersi şiddetle önerilir.

Tutulan Cam Ağırlığı (kg) Ö R N E K - 3.8 Kentsel çöpten geri kazanılan 100 kg cam işlenmek üzere maddesel geri kazanım tesisine gönderilmiştir. Tabloda gösterildiği üzere, cam parçalandıktan sonra eleklerden geçirilir. Partikül boyutlarının kümülatif dağılımını çiziniz. Elek Boyutu (mm) 4 3 2 1 Elek (deliksiz) Tutulan Cam Ağırlığı (kg) 10 25 35 20