GAZLAR 6. Ders.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ve ISI.
Advertisements

MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
MADDELERİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
GAZLAR.
Basınç Adım:Furkan Tugra Soyadım:Özyıldız Ögretmen:Tuncer Altıparmak.
Basıncın Suyun Kaynamasına Etkisi
Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.Bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
İLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ 8.SINIF İLKAY UMUR
BASINÇ.
BASINÇ ALİ DAĞDEVİREN.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
HAL DEĞİŞİMİ.
HAL DEĞİŞİMLERİ.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
AÇIK HAVA BASINCI Ali DAĞDEVİREN
SU HALDEN HALE GİRER.
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
SORU.
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 5. HAFTA
1- Basıncın değeri izobar denilen birimle belirtilir. Y 3- Aynı basınca sahip olan noktaların birleştirilmesiyle oluşturulan iç içe kapalı eğrilere.
METEOROLOJİ DERSİ HAVA BASINCI Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
BASINÇ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Kaynama, Erime ve Donma.
METEOROLOJİ DERSİ HAVA BASINCI Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Hava Dünyamızda ki hava karışımı; % 78 Azot % 21 Oksijen
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
TOPRAK FİZİĞİ Temel Kavram ve İlişkiler
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN HALLERİ VE YAPISI
1. Kaynama noktası Ayırt edici özellik, bir maddenin diğer maddelerden farklı olduğunu gösterir. Maddelerin kaynama, erime, donma noktaları ve yoğunluk.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
                Madde Tanımı Kütlesi,hacmi,eylemsizliği olan,tanecikli yapıdaki her şeye madde denir. Yer yüzünde gözümüzle görebildiğimiz her şey maddedir.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 22 EKİM 2009.
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDE.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Kimya Koligatif Özellikler.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
GAZLAR VI.DERS.
GAZLAR VI.DERS.
GAZLAR VE GAZ KANUNLARI
7.DERS 1. Sıvılar, gazlar ile katılar arasında yer almaktadır. Tanecikleri ne gazlarda olduğu gibi tamamen bağımsız hareket edebilirler, ne de katılarda.
SIVILAR 7.DERS.
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Kuvvet ve Hareket.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN Tarım Makinaları Bölümü
Biz Kimiz? ve Neyi Amaçlıyoruz?
10. SINIF: 1. ÜNİTE: BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETİ-3
MADDENİN ÖZELLİKLERİ.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
MADDENİN HALLERİ MADDENİN KATI HALİ MADDENİN SIVI HALİ
Harun TEKİN KİMYA GAZLAR Harun TEKİN KİMYA
Kaynama Noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır
BASINÇ.
Sunum transkripti:

GAZLAR 6. Ders

Gazlar bütün yönlerde aynı basıncı gösterirler Gazlar bütün yönlerde aynı basıncı gösterirler. Gazların belirli bir hacmi veya şekilleri yoktur. Katılara ve sıvılara göre daha düşük yoğunluğa sahiptirler. Birbirleriyle her oranda karışabilirler.

1 molünün kapladığı hacim

760 mm Hg

Gaz moleküllerinin kabın çeperlerine çarpmaları sonucu gaz basıncı meydana gelir. Molekül sayısı arttırılırsa, hem birim hacimdeki molekül sayısı hem de birim yüzeye çarpma sayısı da artacağı için dolayısıyla basınç da artar.

Mol kütlesi

kendiliğinden

M α d

basınç

Torricelli, neden deneyinde suyun yerine civa kullanmıştır? h α 1/d Civanın özgül ağırlığı 13,6 gr/cm3 olduğundan borudaki sıvı basıncı (ki bu basınç açık hava basıncına eşittir); P0=h×d=1 atm olur. Açık hava basıncı, 76 cm yüksekliğindeki civanın uyguladığı basınca eşit olarak kabul edilir. Torricelli, neden deneyinde suyun yerine civa kullanmıştır? Çünkü civa, ondan on üç buçuk defa daha ağır olan sıvı bir madendir ve bu sayede sıvı sütununun yüksekliği oldukça kısalmıştır.

rakım Açık hava basıncı her 105 metre yükseğe çıkıldığında, 1 cm Hg azalır.

Deniz seviyesinden yüksek yerlerde niçin yemekler daha geç pişer? Bu sorunun cevabı, "yükseklerde su neden çabuk kaynar" sorusunun cevabıyla aynıdır. Her iki olayın temel nedeni, suyun kaynama sıcaklığının hava basıncına bağlı olmasıdır. Hava basıncı düştükçe suyun kaynama sıcaklığı da düşer. Yükseklere çıktıkça hava basıncı düştüğü için, buralarda su 100C'den daha düşük sıcaklıklarda kaynamaya başlar. Daha düşük sıcaklıklarda kaynayan su yemeğin daha zor pişmesine neden olmaktadır. Pişme işlemi düşük sıcaklıkta kaynayan su ile daha zor olduğu için yemeğin pişme süresi de buna parelel olarak artmaktadır. Yani; Yükseklik azaldıkça basınç artar. Basıncın artması suyun kaynama noktasının artmasına neden olan en önemli faktörlerden biridir. Daha yüksek sıcaklıklarda kaynayan su ise yemeği daha hızlı bir şekilde pişirir. Bu sayede yüksekliği az olan yerler de yemek daha kolay pişerken yüksekliğin fazla olduğu yerlerde yemek oldukça zor pişmektedir. Özetlersek, bir yemeğin pişme süresi sıcaklık arttıkça kısalır (yüksek sıcaklıklarda reaksiyonlar daha hızlı gerçekleştiği için). Dolayısıyla, yüksek yerlerde suyun kaynama noktası daha düşük olduğundan ve yemekler bu sıcaklıkta piştiğinden, pişirme süresi deniz seviyesine göre daha uzun olacaktır.

Neden düdüklü tencereler pişirme süresini kısaltır? Bu kaplar, içlerindeki havayı normal hava basıncının yaklaşık iki katı kadar fazla bir basınç altında tutacak şekilde tasarlanmıştır. Bu basınç altında da suyun kaynama sıcaklığı 121C'dir. Düdüklü tenceredeki yemek kaynamaya başladığında sıcaklık tam bu değere eriştiği için, yemeğin ağzı açık kaplardakinden çok daha hızlı pişmesi sağlanıyor. Düdüklü tencerelerdeki mantık yine aynıdır. Basınç artırılarak suyun daha geç kaynaması sağlanır. Bu sayede daha geç kaynayan su, pişmesi zor olan yiyecekleri daha kısa bir sürede pişirilmesini sağlar. Sıcaklığın artması ile yemeklerin pişme süresi azalırken kullanılan enerjide hiç bir değişiklik olmamaktadır. Bu da daha az enerji ile aynı yemeğin pişirilmesine neden olmaktadır. Yüksek yerlerde neden oksijen azdır? Deniz düzeyinden yükseldikçe atmosfer basıncı düşer. Bunun sonucunda düşük oksijen basıncı nedeniyle dokulara daha az oksijen gider. 1500-3500 metre yüksekliğe çıkıldığında, nefes alma sıklığı yükselir ve kişiler hareket sırasında daha kolay yorulur. Atmosfer basıncının azalması nedeniyle oksijen yetmezliği oluşur.

açık hava basıncına eşittir. Gazın basıncı, açık hava basıncına eşittir. Pgaz= Phava

P α 1/V

P1/P2 = V2/V1

Gazlar bu noktada sıvılaşır. Gazlarda hacmin sıcaklıkla değişimi

V α T olduğundan ya da V1/V2 = T1/T2 şeklinde de ifade edilebilir.

P α T olduğundan ya da P1/P2 = T1/T2 şeklinde de ifade edilebilir.

Gazlar bu noktada sıvılaşır. Gazlarda basıncın sıcaklıkla değişimi

3 / P2 = 290 / 435 → P2 = 4,5 atm

Ya da mA/mB = MA/MB şeklinde de ifade edilebilir.

0,082

Soru: Hacmi 2,24 litre olan boş bir kaba 273C sıcaklıkta 0,4 gram H2 ve 9,6 gram O2 gazları gönderilmektedir. Daha sonra, bu gaz karışımı elektrik kıvılcımı ile reaksiyona sokulmaktadır. Buna göre kabın basıncını atm olarak; Reaksiyon öncesinde, Reaksiyon sonrasında hesaplayınız. 2 H2(g) + O2(g) → 2H2O(g) 2 mol 1 mol 2 mol