Verimli ders çalışma, amaç ve öncelikleri belirleyerek, uygun teknikleri kullanarak ve zamanı verimli kullanarak yapılan çalışmadır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI kisiselbasari.com
Advertisements

TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ
ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKÖĞRETİM OKULU
  VERİMLİ DERS ÇALIŞMA Alaattin SEMİZ Rehberlik Servisi.
NİZİP HÜSEYİN YALÇIN ÇAPAN ANADOLU LİSESİ
BAŞARININ ANAHTARI
Verimli Ders Çalışma F.N.Ç.A.L. REHBERLİK SERVİSİ
Verimli Ders Çalışma.
BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
ÜNAL GÜLMEZ REHBERLİK SERVİSİ
Verimli Ders Çalışma Yöntemleri
‘VERİMLİ ÇALIŞMA’.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
BÖLÜM 1 BAŞARIYA GİDEN YOL.
Verimli Ders Çalışma Seminerine Hoş Geldiniz
Güce Çok Programlı Lisesi Onur ÖZDEMİR Okul Psikolojik Danışmanı
Verimli Ders Çalışma Seminerine Hoş Geldiniz
Etkin Çalışma Yöntemleri.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ.
BUGÜN NELERDEN BAHSEDECEĞİZ?
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
ETKİLİ ÇALIŞMA VE ETKİN DİNLEME
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ZEYNEP BEDİA KILIÇLIOĞLU İLKOKULU REHBERLİK SEVİSİ
Verimli Ders Çalışma Seminerine Hoş Geldiniz
Verimli Ders Çalışma Semineri
Psi.Danışman Uğur DENİZ
ZAMANI VERİMLİ KULLANMA
UĞUR DERSHANELERİ REHBERLİK BİRİMİ EYLÜL 2004
VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK NEDİR?
Verimli Ders Çalışma Seminerine Hoş Geldiniz
PLANLI ÇALIŞMANIN GEREĞİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
REHBERLİK SERVİSİ.
Verimli Ders Çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz?
ETKİLİ DERS ÇALIŞMAK.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
ATATÜRK İLKOKULU Rehberlik Servisi
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. Gelecekte iyi bir meslek sahibi olmanın yolunun daha verimli çalışmaktan geçtiği bir gerçektir. Çok çalışmak değil, Etkili.
Etkili Ders Çalışma Teknikleri
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
HOŞGELDİNİZ 2 3 Ders Çalı ş ma İ le İ lgili Yakınmalar Ders Çalışmaya Başlayamıyorum Ders Çalışmayı Sürdüremiyorum Çalıştığım Halde Başarılı Olamıyorum…
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
Eğitsel Rehberlik. Rehberlik hizmetlerinin önemli bir işlevi de öğrenmeyi kolaylaştırmak, başarıyı artırmaktır. Bu amaca yönelik yapılan rehberlik hizmetleri.
ETKİLİ ÖĞRENME VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Verimli Ders Çalışma. Başarılı insan amaçlarına, belirlediği zaman diliminde ulaşır…
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ ÇALIŞMA YOLLARI
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ
Çocuğumuz çok ders çalışsa, çok başarılı olsa… BEKLENTİ OLASI BİR BAŞARISIZLIK DURUMU Daha çok ders çalışmalısın!!!
Verimli Ders Çalışma Semineri
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ GAP Anadolu Lisesi Rehberlik Servisi
VERİMLİ VE ETKİLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ CUMHURİYET İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ.
Öğretimin Planlanması
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. ETKİLİ OKUMA BECERİLERİ  Okurken anlamayı kontrol etmek Metin hakkında soru sormak ve cevaplamak Yüksek sesle okumak.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmen
SINAVLARDA BAŞARILI OLMA YOLLARI
VerİMLİ DERS ÇALIŞMA NEDİR?.
Verimli Ders Çalışma Seminerine Hoş Geldiniz
Sunum transkripti:

Verimli ders çalışma, amaç ve öncelikleri belirleyerek, uygun teknikleri kullanarak ve zamanı verimli kullanarak yapılan çalışmadır.

Verimli ders çalışmayla ilgili temel ilkeler şunlardır: * Amaçları belirlemek * Planlı çalışmak * Verimi azaltıcı etkenleri ortadan kaldırmak * Not tutmak * Etkin okumak * Etkin dinlemek * Öğrenme stratejilerini uygulamak * Bilgiye ulaşma yollarını bilmek

Amaçları Belirlemek Her çalışma bir amaca yönelik olmalıdır. Ders çalışmadan önce amaçları belirlemek güdülenmeyi artırdığı gibi öncelikleri ve kapsamı belirlemeyi sağlayarak plan yapmayı kolaylaştırmaktadır. Ders çalışma ile ilgili planlar yakın (sınavdan yüksek not almak) ya da uzak (okulu derece ile bitirmek) olabilir.

Planlı Çalışmak Ders çalışma planı yapmak, neye, ne zaman, ne kadar, nasıl çalışılacağına karar vermektir. Bir plan yapıldığında ders çalışma konusundaki kararsızlıklar kaybolur. Planlı çalışmak plansız ve düzensiz çalışmaya göre daha etkilidir. Planlı çalışıldığında ders dışı etkinliklere daha fazla zaman ayrılabilir.

Çalışma planları gerçekçi yapılmalıdır. Etkin bir çalışma planında, ders çalışmaya ayrılan zamanın yanı sıra dinlenme ve eğlenme için de zaman dilimleri öngörülmelidir. Çalışma planında günlük, haftalık ve aylık tekrarlara yer verilmelidir.

Verimi azaltıcı etkenleri ortadan kaldırmak Ders çalışma konusunda belki en kritik değişken verimi azaltıcı etkenleri ortadan kaldırmaktır.

Verimi azaltıcı etmenleri ortadan kaldırabilmek için; Ders çalışırken mesajları kontrol etme, telefonla konuşma gibi zaman tüketici alışkanlıklar bırakılmalıdır. Televizyon gibi dikkatin dağılmasını sağlayacak uyarıcılardan kaçınılmalıdır. Ders çalışırken açlık, uyku gibi fizyolojik ihtiyaçlar karşılanmış olmalıdır. Yatarak çalışma yerine oturularak çalışılmalıdır. Gürültülü ortamlara ders çalışmaya alışılmalıdır.

Not tutmak Not tutmak, hem dikkati topladığı hem de bilginin tekrarına ve anlamlandırılmasına olanak sağladığı için başarıyı artırmaktadır. Not tutarken okunan ya da dinlenilenler aynen değil kısaltılarak ve semboller kullanılarak yazılır. Not tutarken ana fikirler, önemli noktalar vurgulanmalıdır.

Etkin okumak Anlamlandırılarak öğrenilmesi gereken bilgilere yönelik etkin okuma yapmak gerekmektedir. Etkin okuma, anlamlandırarak, bağ kurarak, tekrar ederek okuma anlamına gelmektedir.

Etkin okumayı sağlamak için geliştirilen tekniklerden biri de İngilizce adıyla SQ4R tekniğidir: * Survey (Göz at) * Question (Soru sor) * Read (Oku) * Resite (Özetle) * Relate (İlişki kur) * Review (Gözden geçir)

Öğrenme stratejilerini uygulamak Etkin ders çalışma öğrenilenlerin uzun ve çok uzun süreli belleğe aktarılması ve buralardan geri çağrılmasıyla ilişkilidir.

Dikkat, tekrar, anlamlandırma, yürütücü biliş ve duyuşsal öğrenme stratejileri bilinirse bilgi daha verimli biçimde belleğe aktarılacak ve geri çağrılacaktır.

Örneğin ezberlenmesi gereken bilgileri görselleştirerek bellekte tutmayı bilmek öğrenmeyi daha etkili kılacaktır. Öğrenilenlerin özetlenmesi ya da bir başkasına anlatılması gibi uygulamalar anlamlandırmayı artırarak ders çalışmanın verimli olmasını sağlayacaktı.

Bilgiye ulaşma yollarını bilmek Verimli ders çalışmanın önemli bir boyutu da bilgiye ulaşma yollarını bilmektir. Öğrenciler ne tür bilgiye hangi kaynakların ve kanalların kullanılarak ulaşılabileceğini bilmek durumundadır.

Öğrenciler ders kitabındaki bilgilerin yeterli olup olmadığı, okul kütüphanesinde ne tür kaynakların bulunduğu, arama motorlarıyla ulaşılan bilgilerin güvenirliğinin nasıl belirleneceği, elektronik ansiklopedilerin nasıl kullanıldığı gibi soruların yanıtlarını bilmelidir.