ERKEN GEBELİKTE GESTASYONEL DİYABET ÖNGÖRÜSÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Advertisements

Şeker Hastalığı-DİYABET
HİPERTANSİYON Prof. Dr. Namık Kemal Eryol Temel Bilgiler.
Yüksek Riskli Gebelikler
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Diyabet Tanı Algoritması
GESTASYONEL DİABETİN İLK ÜÇ AYDA TARANMASI VE TANISI Doç. Dr. Ayhan Coşkun KSÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD.
ERKEN DOĞUMDA PROGESTERON KULLANIMI
Gestasyonel diabet Dr. Yeşim özkaya.
GESTASYONEL DİABET Doç. Dr. Oluş APİ.
Birinci Basamakta Hipertansiyon
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ENUREZİS Doç. Dr. Bilal YILDIZ
GEBELİKTE DİYABET.
Hazırlayan:Stj.Dr.Yasin YARDİBİ Prof.Dr.Itır YEĞENAĞA
Kronik Böbrek Yetmezliği: Konservatif Tedavi Yaklaşımları
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Diabetes Mellitus ve İnsülin Tedavileri
GESTASYONEL DİABET ÖNGÖRÜSÜ VE YARARI
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
Dr. Hayati ÇAKIR Didim 112 Acil Sağlık İstasyonu / AYDIN Ekim 2010 / 15. PRATİSYEN HEKİM KONGRESİ METABOLİK SENDROM.
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
MULTİFAKTÖRİYEL - POLİGENETİK KALITIM
İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-100 (Erkek) İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-105 (Kadın) Obezite İdeal ağırlıktan % 20 ↑ Türkiye Toplam nüfusun %
Hipertansif Yaşlı Nasıl Tedavi Edilmeli
Güncellemelerden Özetler
Amaç Ateroskleroz risk belirlemede kullanılan biyokimyasal parametreleri bilecekler.
KARBOHİDRAT METABOLİZMA BOZUKLUKLARI II
Doç.Dr. Naim NUR CÜTF Halk Sağlığı A.D
Prof. Dr.Rifat GÜRSOY GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ A N K A R A
Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD.
İkiz Gebeliklerde Kromozomal Anomali Riskinin Belirlenmesi
Proteinüri: Ağır Preeklampsi Tanısı İçin Gerçekten Gereksiz midir?
PREEKLAMPSİNİN ERKEN TARAMASI Gaziantep Ünv.Tıp Fakültesi
Gestasyonel Diabet Tedavi Seçenekleri Prof.Dr.N.Cenk Sayın Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 12 Mayıs 2015 Antalya.
Ovulasyon indüksiyonunda metforminin yeri Yılmaz Şahin Erciyes Üni. Tıp Fakültesi, Reproduktif Endokrinoloji ve İVF Ünitesi, Kayseri.
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
Giriş Genel populasyondaki VKİ artışının yansıması olarak; son 20 yıl içinde doğum servislerine başvuran obez kadın oranı iki katından daha fazla artmıştır.
DUYGU PELİSTER. Metabolik Cerrahi Dr.Varco ve Dr. Henry Buchwald tarafından 1978 yılında aynı adlı kitaplarında şöyle tanımlanmaktadır; Normal bir organ.
Hiperlipidemi Tedavisinde Güncel Yaklaşım: Hangi Hastaya. Hangi ilaç
Low Thiamine Levels in Children With Type 1 Diabetes and Diabetic Ketoacidosis: A Pilot Study.
MODİFİYE MORİSKY SKORU İLE HİPERLİPİDEMİ KONTROLÜ İLİŞKİSİ DR
İlk Trimesterde Gestasyonel Diabet Prediksiyonu
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
Gebelikte kalsiyum ve D vitamini
Gestasyonel Diyabetes Mellitusun Erken Risk Değerlendirmesinde Yeni yöntem ARŞ.GÖR.DR.HATİCE ÇAVUŞ KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
. Op.Dr. Aşkın E. GÜLER Yrd. Doç. Dr. Melahat ATASEVER
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
Yrd. Doç. Dr. Ali Seven Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi
İlk Trimesterde Gestasyonel Diabet Prediksiyonu
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
Böbrek hastalıkları ve gebelik
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
DİABET VE GEBELİK Doç. Dr. Oluş APİ.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
ORAL GL İ KOZ TOLERANS TEST İ MAH İ NUR AYD İ N ÖZEL ETIMED HASTANESI DIYABET E Ğ ITIM HEMŞIRESI.
Çocuk ve Adölesanlarda Metabolik Sendrom
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
Hipertansif Bozukluklara Bağlı Anne Ölümlerini Önlemede Prensipler
Hipertansif Bozukluklara Bağlı Anne Ölümlerini Önlemede Prensipler
Sunum transkripti:

ERKEN GEBELİKTE GESTASYONEL DİYABET ÖNGÖRÜSÜ Doç Dr Banu Dane Bezmialem Vakıf Üniverstesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) maternal ve perinatal kısa ve uzun dönem komplikasyonlar ile ilişkilidir. Gebeliğin diyabetojenik etkisinin zamanla artması nedeniyle. GDM taraması, geç ikinci veya erken üçüncü trimesterde yapılarak, maksimum yakalama oranı sağlanmaktadır. Yüksek GDM riski taşıyan olguların erken tespit edilmesi, diyet önerileri ve uygun tedaviler ile GDM sıklığını ve potansiyel maternal ve perinatal komplikasyonların önlenmesini sağlayabilir.

Ashwal E, HodM, Gestational diabetesmellitus:Where arewe now Ashwal E, HodM, Gestational diabetesmellitus:Where arewe now?, Clin Chim Acta (2015)

Ashwal E, HodM, Gestational diabetesmellitus:Where arewe now Ashwal E, HodM, Gestational diabetesmellitus:Where arewe now?, Clin Chim Acta (2015)

Maternal faktörlere dayanan bir regresyon modeli ile yapılan tarama, %20 yanlış pozitiflik oranı ile %60 lık yakalama oranına ulaşabilir. Tek faktörün bağımsız olarak kullanılmasından avantajlıdır.

Maternal yaş Ağırlık Boy Etnik köken Ailede DM anamnezi Ovulasyon indüksiyonu Doğum kilosu Önceki gebelikte DM

%40 yanlış pozitiflik oranı ile %84’lük bir yakalama oranı sağlanabilir.

Olguların %10’dan fazlasında ≤20. GH’da HgbA1c değeri %5.7-6.4. Bu grupta GDM gelişimi riski anlamlı olarak yüksek.

İlk trimesterde açlık kan glukozu sınır değeri 80-85mg/dl olarak alındığında GDM olguları %75-55 duyarlılık, %52-75 özgüllük ile belirlenebilir. Açlık kan şekeri değerinin yükselmesi normoglisemi sınırında dahi GDM risk artışı açısından bağımsız bir risk faktörüdür.

AKŞ ve BMI öngörü değerleri benzer düzeydedir. Açlık kan şekerinin her 5mg/dl ve BMI’nin 3.5kg/m2 artışında GDM gelişme riski 1.5 kat artmaktadır.

Tedavi edilmeyen obez olgularda komplikasyon riski normal ağırlıktaki tedavi edilmeyen gebelerden anlamlı olarak daha yüksektir.

Gebelik öncesinde: Glukoz: 100-140mg/dl BMI≥25kg/m2 Kolesterol ≥200mg/dl Pre/hipertansiyon Kardiyometabolik risk faktörlerinin sayısı arttıkça GDM riski artmaktadır. Hedderson MM, Darbinian JA, Quesenberry CP, et al. Am J Obstet Gynecol 2011

50g GT’de 6-14. haftalar ile 20-30. haftalar arasında 1 50g GT’de 6-14. haftalar ile 20-30. haftalar arasında 1.saat glukoz değerleri arasında anlamlı korelasyon mevcuttur.

GDM olgularının tamamında 6-14. haftalar arasında 1 GDM olgularının tamamında 6-14. haftalar arasında 1. saat değeri >130mg/dl, 20- 30. haftalar arasında >140mg/dl. 6-14. haftalar arasında 100g GT’de 1.,2. ve 3. saatlerde glukoz değerleri %18,29 ve 35 oranında daha düşüktür. İlk trimesterde etkin GDM taraması, sınır değerlerinin düşürülmesi ile sağlanabilir.

Sonradan GDM gelişen olguların ilk trimester PAPP-A ve free hCGB değerleri %7-9 oranında düşük olarak tespit edilmiştir. Tek başına duyarlılığı düşük olmakla birlikte tarama programına dahil edilebilir.

PIGF, GDM gelişecek olan olgularda anlamlı olarak yüksek. PIGF değeri OGTT açlık değeri ile orantılı.

Maternal ağırlık ve yaş ile birlikte PIGF’ün belirlenmesi GDM öngörü değerini artırmaktadır (DR=%71.4, %25 FPR).

GDM olgularında: Yaş ileri, Asyalı, GDM öyküsü veya ailede tip2 DM, SKB yüksek Ayrıca: Doku plazminojen aktivatörü (t-PA) yüksek, HDL kolesterol düşük

GDM olgularında, yüksek doku plazminojen aktivatörü (t-PA) ve düşük HDL kolesterol değerleri bağımsız öngörü değeri taşır. Bu belirteçlerin eklenmesi AUC değerini 0.824’den 0.861’e çıkarır.

SHBG her 50nmol/L artışı, GDM gelişme riskini %31 azaltmaktadır. İlk trimester SHBG değerleri sonradan GDM gelişecek olan gebelerde anlamlı olarak düşüktür. SHBG her 50nmol/L artışı, GDM gelişme riskini %31 azaltmaktadır. SHBG, GDM gelişecek olan olguları erken dönemde belirleyebilir. Am J Obstet Gynecol 2003;189:171-6

Smirnakis KV, Plati A, Wolf M, et al Smirnakis KV, Plati A, Wolf M, et al. Predicting gestational diabetes: choosing the optimal early serum marker. Am J Obstet Gynecol 2007

GDM gelişen olgularda, hem ilk hem de ikinci trimesterde, SHBG düşük ve high-sensitive C-reaktif protein yüksek bulundu. İlk trimester tokluk SHBG değeri en yüksek öngörü değerine sahipti. İkinci trimester HOMA değeri GDM olgularında artmıştı.

İnsülin tedavisi gereken GDM grubunda SHBG daha düşük SHBG, insülin tedavisi gereken olguların belirlenmesinde iyi derecede öngörü değerine sahipti(AUC:0.86) SHBG ≤97.47nmol/L (duyarlılık %80, özgüllük %84.6)

Bu gruptaki olgularda GDM gelişimi riski 3.25 kat artar. GDM olgularının %46.6’sında ilk trimester ürik asit değeri en yüksek dörtte birlik bölümde idi. Bu gruptaki olgularda GDM gelişimi riski 3.25 kat artar. İlk trimesterde hiperürisemi, VKİ’den bağımsız olarak GDM gelişimi açısından yüksek risk ile ilişkilidir. Laughon SK, Catov J, Provins T, et al. Elevated first-trimester uric acid concentrations are associated with the development of gestational diabetes. Am J Obstet Gynecol 2009

Normal gebelerin %27.5’i, GDM olgularının ise %85’inde serum 25(OH)D değeri <20ng/ml. GDM olgularında serum 25(OH)D değeri normal gebelerden düşük.

Vitamin D’nin inaktivasyonunda önemli rol oynayan enzim olan CYP24A1, GDM olgularının plasentalarında yüksek orandadır. Plasenta, GDM olgularındaki düşük vitamin D değerinden sorumlu olabilir.

Glukoz homeostazında rol oynayan activin ve myostatinin inhibitörü GDM gelişen olgularda FSTL3 ilk trimesterde daha düşük. İlk trimester FSTL3 değeri ile 28. GH’daki tokluk kan glukozu arasında ters orantı mevcut.

GDM olgularında, her üç trimesterde adiponektin değerleri anlamlı olarak düşük GDM olgularında ilk trimesterde vücut yağ oranı ve diyastolik kan basıncı daha yüksek bulundu.

Visfatin ve adiponektin yağ dokusu tarafından üretilir ve insülin direnci üzerine karşıt etki gösterir. GDM gelişen olgularda 11-13. haftalar arasında adiponektin düşük, visfatin ise yüksektir. Maternal faktörler+A+V kombinasyonu ile yakalama oranı %68, yanlış pozitiflik %10. Clinical Chemistry 57:4 (2011)

SONUÇ Maternal özellikler ve obstetrik hikayenin kombinasyonu GDM gelişecek olan gebelerin %60’ını (%20 yanlış pozitif) tespit eder. Maternal özellikler, biyokimyasal belirteçler ve 11-13. haftalar arasında 50g yükleme sonrası 1. st glukoz değeri hastaya özel risklerin belirlenmesini sağlayabilir.