Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi OPERASYON PROSEDÜRLERİ VE KURTARMA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı!
Advertisements

OLAY YERİ VE HASTA YÖNETİMİ
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
ACİL DURUM VE EYLEM PLANI
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
KBRN Ajanı Maruziyetinde Acil Tıbbi Müdahale Prosedürleri
Aerobus Güvenliği ve Emniyeti Aerobus yolcularının ve sisteminin Güvenliği ve Emniyeti için alınması gereken Proaktif Önlemler.
ERK İSG&İK ERK –
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
ACİL DURUMLAR Kazanım: Acil durumlarda nasıl davranacağını açıklar.
DS FA.EU.TE1 04.SNM.EG
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
ILK YARDIM. İlk Yardım Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye anında, olay yerinde ve çevre imkanlarından yararlanılarak yapılan, tıbbi olmayan.
Güvenlik İçin Yenilikçi Çözümler
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
KIRIK,ÇIKIK,BURKULMALARDA İLKYARDIM
Patlayıcı Ortamlar ve Tahliye
Travmalı hasatalara yaklaşım
AFET/KAZA NEDİR? İnsan ya da doğal kaynaklı, yaşam, doğal kaynak ya da mülk kaybına yol açan; Yol açtığı zararın azaltılabilmesi için yardım personeli.
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
AKSARAY İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
OKAN ÜNİVERSİTESİ İLKYARDIM EĞİTİM MERKEZİ
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
Yükseklerde ve Derinliklerde Çalışmada Güvenlik
İpli temel kurtarma operasyonları – Kaza yerine pasif iniş
Düşmelerden korunma Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi Rope rescue.
Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi
Temel Kurtarma Operasyonları
Fire and Rescue Service Kranj
İpli kurtarma ekipmanı- Düşme koruma ekipmanı
Herhangi bir kaza durumunda,
İLK YARDIM VE ACİL BAKIM NEDİR?
Resüsitasyon Becerileri Temel Modül 1
Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi 1. GÜVENLİK.
Süspansiyon travması Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi.
7. TRAFİK KAZALARINDA TAKTİKLERİN DEĞİŞİKLİĞİ
İŞ UYGULAMALARI VE EKSTRİKASYON YÖNTEMLERİ
Nişantaşı MYO Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri Ekim 2015
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
İLK YARDIM.
İlk Yardım Nedir ve İlk Yardımcı Kimdir?
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
HOŞGELDİNİZ. İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın.
İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
HOŞGELDİNİZ GENEL İLKYARDIM MUSTAFA ÜNALAN İLKYARDIM EĞİTMENİ.
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ.
TAŞIMA TEKNİKLERİ.
1.  2 3 S imple T riage A nd R apid T reatment.
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
İLK YARDIM TEMEL BİLGİLER
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
ANKARA TREN GARI TERÖR SALDIRISI
İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ’NE
Doç. Dr. Ayhan SARITAŞ Acil Tıp AD
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Kadınlar İçin Sosyal Hizmet Önleyici Hizmetler Müdahale Hizmetleri
HASTA YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ
KAZA YERİ İLKYARDIM ÖNLEMLERİ VE ARAÇ İLKYARDIM ÇANTASI.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
BURKULMALARDA İLKYARDIM
Sunum transkripti:

Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi OPERASYON PROSEDÜRLERİ VE KURTARMA TEKNİĞİ

İLK YARDIM Personel ve kazazedenin korunması Kaza değerlendirme ve müdahale öncelikleri Resüsitasyon Kanamanın tedavisi Kas iskelet sistemindeki yaralanmanın tedavisi Bandajlar Pozisyon verilmesi, immobilizasyon, transport START Road Traffic Collisions

Personel ve kazazedenin korunması Road Traffic Collisions Kaza yerine varıldıktan sonra Müdahale boyunca ve acil sağlık hizmetleri gelinceye kadar ana sorumluluğumuz, aracın içinde sıkışmış insanları veya kazaya karışmış ve kurtarma ekiplerinin gelişinden önce kendisini kurtarabilmiş kişiler kadar kendimizi de korumaktır. Kurtarmada görev alacak her itfaiye görevlisi aşağıdakilere donanım olarak sahip olmalıdır: Disposibl eldivenler, İtfaiyeciler için tam kişisel koruma ekipmanı

A R <PEC AL RESC E UE TECHNm S UE< 1R H F RE AND A AMB U ANCE S SERV CES Ed,::::.:.DG Leonardo da Vinci

Road Traffic Collisions Yaralının korunması Kişi(ler) aracın içinde sıkışmışsa büyük olasılıkla yaralanmıştır Olay yerine varıldıktan sonra, hızlıca durum değerlendirmesinin yapılması hayati önem taşır, örn. sağlam araçta kırık camların bulunması kafa travmasını düşündürebilir, tampon, kaput veya kanat deformasyonunda alt ekstremitelerde veya pelviste ciddi bir yaralanma olabilir. Her kazazedeye spinal kord yaralanması varmış gibi yaklaşılmalıdır Her zaman servikal boyunluk kullanılarak servikal omurga sabitlenmelidir

f Af A RESFAS PECIAL RE ;CUE CHNIQUES rR IR A'ID AM B ANC E VIC I1I1 \ ' HZS MSK ";;..,::::.::.oo Leonardo da Vinci Foto: TURKE Martin W: ::: ',:: :

Yaralının korunması Amacımız, omurganın gizli kayması ve sonucunda oluşabilecek bir lezyona neden olabilecek herhangi bir boyun hareketini engellemek için yaralıyla bakışı yönünde iletişimi sağlamaktır. Aracın ekstrikasyonu sırasında diğer potansiyel yaralanmaların farkında olunmalıdır (kesme işlemleri sırasında keskin köşelerin battaniye, tente veya levha ile kaplanması, vb). Road Traffic Collisions

Kaza değerlendirme ve müdahale öncelikleri Road Traffic Collisions İlk değerlendirme mümkün olan en kısa zamanda yapılmalıdır. 1-2 dk ‘yı içerir. Olay yerinin lokalizasyonu: Güvenli mi? Yaralanmanın mekanizması açık mı? Olay yerinde kaç kişi var? Daha fazla yardıma ihtiyaç olacak mı?

( A R <PEC AL RESC E UE TECHNm S UE< 1R H F RE AND A AMB U ANCE S SERV CES Ed,::::.:.DG Leonardo da Vinci

Kaza değerlendirme ve müdahale öncelikleri Road Traffic Collisions Travma olması durumunda mekanizmasını ve zaman ölçeğini bulmak önemlidir. Temel bazı bilgilere ait kazanımların olması önemlidir, olaya kaışan arabaların tipi ve sayısı, çarpışma tipi (ön, yan, devrilme), güvenlik elemanları (emniyet kemeri, hava yastığı aktivasyonu, bebek araba koltuğu) kullanımı, kazaya dahil olan bir kişinin oturma yeri, kurtarma operasyonunun uzunluğu, araçta tehlikeli materyalin varlığı. Aktarma sırasında yaralanma mekanızmasının anahatlarının belirlenmesi esastır (örn.yaralının ön koltuk yolcusu olması, emniyet kemeriyle bağlı olup olmaması, bir aracın yüksek hızda sert bir bariyerle çarpışması, bir aracın tavanı üzerine takla atması).

Olayın genel değerlendirmesi Road Traffic Collisions

İmmobilizasyon: Kas iskelet sisteminin yaralanmalarında stabilizasyon veya immobilizasyon gereklidir (kırıklar, burkulmalar, dislokasyonlar, vb. ) Bu kırığın sonucu olarak ikincil bir kötüleşme için önleyicidir, eş zamanlı olarak ağrıyı da azaltıcıdır. Road Traffic Collisions

Yaralının kurtarılması Yaralının kurtarılmasını önleyen tüm engeller kaldırıldıktan ve maksimum stabilizasyondan emin olunduktan sonra, kazazede daha fazla yaralanmaya maruz kalmadan çıkartılabilir. Çıkarılma sırasında eklenecek her ekstra el yardımcıdır. Yaralı yavaşça araçtan kaydırılarak çıkarılmalı ve destekleyici bir mat üzerine yatırılmalıdır (sedye, branda + battaniye, vb ). Road Traffic Collisions

Transport: Road Traffic Collisions Acil tıp ekipleri tarafından yaralının bir hastaneye transportuna kadar sonraki durumunun stabilizasyonunun sağlanmasını içerir. Paramedik veya ambulans ekibi prosedürlerin uygulanmasında sorumludur. İtfaiye ekipleri verilen medikal talimatları izlerler.

DİKKATİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER Road Traffic Collisions