ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIKTA VELİLERİN ROLÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KESİNLİK KAZANAN BİLGİLER TAHMİNİ DEĞERLENDİRMELER
Advertisements

2009 Sunum, Ankara 22 Temmuz ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.
YGS - LYS (YENİ SINAV SİSTEMİ)
YGS - LYS (YENİ SINAV SİSTEMİ)
2014 ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ. Edebiyat Fakültesi Eğitim Fakültesi Tıp Fakültesi Teknoloji Fakültesi.
ÇAĞDAŞKENT ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
GEVAŞ KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ YGS-LYS VE BÖLÜM TANITIMLARI
YGS NEDİR? LYS NEDİR?.
ÖZEL YÖNELİM MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Okan Üniversitesi – İstanbul, 20 Şubat 2009 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler.
ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler.
2010-ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi. 1.AŞAMA: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2.AŞAMA: Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)
2010 ÖSS SON DEĞİŞİKLİKLER Önemli Not-1: Bu yazı Temmuz YÖK toplantısından sonra yapılan yazılı ve sözlü açıklamalara dayanılarak oluşturulan.
İŞGİR ORTAOKULU Rehberlik Servisi.
1. 2 YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ile üniversiteye geçiş sistemi iki aşamalı hale getirildi. YGS Nisan ayında.
2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ
Yeni Sınav Sistemi  Genel Amaçlar:  Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri gibi ders grupları başarısı yerine Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya,..gibi.
MESLEKİ REHBERLİK BİLGİLENDİRME SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ.
SINAV ADITARİHSAAT LYS LYS LYS LYS LYS
Yerleştirme Sistemindeki
ÖSS Portalınız - # Gelecek Rehberiniz, 20 Şubat 2009 Yeni Sınav Sistemi  Genel Amaçlar:  Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri.
SALİHLİ KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ile üniversiteye geçiş sistemi iki aşamalı hale getirildi. YGS Mart ayında LYS Haziran.
Sınav Kaygısı ve Aile Tutumları
YGS - LYS Üniversite Girişte İki Aşamalı Sınav Sistemi.
YGS LYS SİSTEMİ VE ANNE BABA - ÖĞRENCİ İLİŞKİSİ
Üniversite Seçerken... Akademik/ Profesyonel Kadro Burslar (OSYM/ Başarı Bursları) Kent/ Kampüs Üniversitesi Yabancı Dil Eğitimi Akademik Olanaklar o Bölüm.
2013- ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
2013 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
SINAVSIZ GEÇİŞ ve OBP.
2015 Doğru Tercih Hoşgeldiniz.
YGS-LYS VE TERCİH İŞLEMLERİNE İLİŞKİN SIKÇA SORULAN SORULAR
PINAR BATAN REHBER ÖĞRETMEN
D.Ö1 YÜKSEKÖĞRETİME SINAVSIZ GEÇİŞ. D.Ö2 Bilişim Teknolojisi Mezunları Sınavsız Geçiş yapacakları programlar Yükseköğretim Ön lisans Programları Süre.
Bafra Atatürk Anadolu Lisesi Rehberlik Servisi
MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ KATSAYI ENGELİ KALKTI
2013 ÖSYS Ö Ğ RENC İ SEÇME VE YERLEŞT İ RME S İ STEM İ.
2013 YGS-LYS SINAV SİSTEMİ Testler ve Soru Sayıları Türkçe testi: 40 soru Temel Matematik:40 Soru Sosyal Bilimler:40 Soru Fen Bilimleri:40 Soru TOPLAM:
BEYŞEHİR ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
1 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
FINDIKLI MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ
SINAV SİSTEMİ & BÖLÜMLER.
2010-ÖSYS Sunum, İstanbul 29 Ağustos 2009 Üniversiteye Girişte İki Aşamalı Yeni Sistem.
KOCAELİ ANADOLU LİSESİ YETİŞTİRME KURSLARI (12
ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI.
YGS - LYS. 2015’DE UYGULANACAK SINAV MODELİ 1.Basamak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2.Basamak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)
YGS YÜKSEKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI.
YGS VE LYS FAT İ H SULTAN MEHMET ANADOLU L İ SES İ PS İ KOLOJ İ K DANIŞMA VE REHBERL İ K SERV İ S İ.
Yusuf URHAN-Uzm.Psikolojik Danışman
Üniversiteye girişte iki aşamalı yeni sistem, 29 ocak 2009 tarihli YÖK toplantısında kararlaştırılarak 21temmuz 2009 tarihinde kesinleştirildi.
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
 Üniversiteye giriş sınavı; -YGS(Yükseköğretime geçiş sınavı) -LYS(Lisans yerleştirme sınavı) Olmak üzere iki sınav şeklinde yapılacaktır. YGS ve LYS.
Üniversite Yolunda N asıl Üniversiteli Olurum. LYS.
YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) 1. BASAMAK SINAVI.
2013 ÖSYS Ö Ğ RENC İ SEÇME VE YERLEŞT İ RME S İ STEM İ.
CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ
1 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
Her Noktada Maviokul.com YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
Her Noktada Gölge Okul… Birikim Dersaneleri YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
YGS – LYS SINAVLARI VE M.T.O.K.. Mezunlar: 1. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması.
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 1. AŞAMA2. AŞAMA YGS LYS.
Sınav Tarihi: Nisan ayının ilk yarısında Testler ve Soru Sayları Türkçe testi: 40 soru Temel Matematik Testi : 40 Soru Sosyal Bilimler Testi : 40 Soru.
TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ VE SON DEĞİŞİKLİKLER
YGS NEDİR MURAT YAŞAR OKUL REHBER ÖĞRETMENİ.
2013 YGS-LYS Kars Fen Lisesi Rehberlik Birimi 12 Nisan 2018.
YGS LYS VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİMİZE
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
YEŞİLHİSAR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YGS-LYS SINAV SİSTEMLERİ SUNUSU
Yükseköğretim Kurumları Sınavı Tanıtım Sunusu
Sunum transkripti:

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIKTA VELİLERİN ROLÜ HAZIRLAYAN: HANİFE FIRAT KAZMALI

1- YGS soruları nasıl olacak? Cevap:Sınavın birinci aşaması olan Yüksek Öğretime Geçiş Sistemi'nde (YGS) her testten 40 soru olmak üzere toplam 160 soru olacak ve adaylara 160 dakika süre verilecek. Testler Türkçe, Temel Matematik(Geometri dahil), Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri şeklinde olacak. Bu testler için tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacaktır.

2- YGS' de kaç tür puan hesaplanacak? Cevap:Adayların, YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere 6 tür YGS puanları hesaplanacak. YGS sonuçlarına göre üç farklı taban puanı hesaplanacak: Taban Puan-1: Ön lisans programları ile Açık öğretim programlarını tercih etme barajı.> 140 Taban Puan-2: İkinci aşama sınavlarına katılma barajı.>180 Taban Puan-3: YGS puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih etme barajı.>180

3- YGS taban puanlarını aşmak için en az kaç net yapmak gerekir? Cevap: Taban Puan-1: 140 Puan Öğrencilerin 140 puana ulaşmak için birinci aşamada yaklaşık 15-18 net yapmaları yeterli olabilir.   Taban Puan-2: 180 Puan Öğrencilerin 180 puana ulaşmak için birinci aşamada yaklaşık 32-38 net yapmaları yeterli olabilir.

4-YGS'den 140 puanını geçemedim 4-YGS'den 140 puanını geçemedim. Bu durumda vakıf üniversitelerine kayıt yaptırabilir miyim? Cevap:Hayır. İster devlet, ister vakıf üniversiteleri olsun tercih yapabilmek için, meslek yüksek okulları ve bazı lisans programları için 140, lisans programları için de 180 puan barajını aşmak gerekir.

5- YGS’ ye girdim fakat başarısız oldum, sınavsız geçiş hakkım saklı kalır mı? Cevap: Evet saklı kalır. Ayrıca Tercih formunuza hem 4 yıllık fakülteleri hem de 2 yıllık gidebileceğiniz yerleri seçebilirsiniz.

Meslek Lisesi Mezunlarının Alan Dışı Tercihleri Meslek Lisesi mezunları kendi alanları dışındaki 2 yıllık bölüm tercihlerinde tıpkı meslek liseli olmayanlar gibi YGS 1-2-3-4-5-6 puanı ile yerleştirilirler. Yine öncelikleri yoktur

OKULDAN VE MESLEK SEÇİMİNDEN NE KADAR EK PAUN ALIRIZ? DİPLOMA NOTUNA GÖRE OBP ve OKULDAN GELECEK PUAN Diploma Notu OBP diploma notu Okuldan Gelecek En düşük( 50) 30 En yüksek(100) 60 * DİPLOMA NOTUNA GÖRE MESLEK LİSELİLERİNE EK KATSAYISI SONUCU ELDE EDİLECEK PUAN En Düşük 45 ve En Yüksek 90

SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE YAŞANAN SORUNLAR · İletişim kazaları: · Aşırı duyarlılık(tepkisellik veya alınganlık): · Velinin kaygısının yansımaları Deneme sınavlarının sonunda velinin yorumu · Meslek seçimine müdahaleler

NE YAPMALIYIZ? *Olağanüstü davranmayın *Sorumluluk ve özgüvenin önemi Gençlik döneminde olduğunu unutmayın *Sevgiyi şartlı sunmayın *Eleştirilmesi gereken durumlarda eleştirin, ancak yargılayıcı olmayın *”Ya olmazsa?” sorusunu birlikte yanıtlayın

NE YAPMALIYIZ? *”Okursan hem kendini hem de bizi kurtarırsın” türünde kahramanlık rolleri yüklemeyin. *Huzurlu bir ortam yaratın. *Ders çalışma davranışını önemseyin. *”Yasaklamak” yerine “kısıtlamak”. *Anlaşma yapın. *Güvenin ifadesi

NE YAPMALIYIZ? *Bilgili olmaktan çok sağlıklı olmak. *Hazıra alıştırmayın. *Karşılaştırmalardan uzak durun. *Fedakarlıkları yüzüne vurmayın. *Sınavı stresini kullanmasına izin vermeyin. *Sınav yaşamın en önemli olayı değil

ÇOCUĞUNUZUN SINAV ÖNCESİ DÖNEMDE EN ÖNEMLİ GEREKSİNİMLERİ, HUZURLU, SAKİN VE MUTLU BİR ORTAM; SEVGİ VE DESTEK; İLGİ VE ESNEKLİK; GÜVEN VE CESARETTİR. BU ORTAMI ONLAR İÇİN OLUŞTURACAĞINIZA YÜREKTEN İNANIYORUZ.

KATILDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.