GÜNEŞ VE YER RADYASYONU (3+0) Prof. Dr

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan:Selma Kayaköy
Advertisements

PARÇACIK KİNEMATİĞİ-I
RADYOAKTİVİTE VE RADYOAKTİF BOZUNMA
Yıldızlar ve Biz Mutlu Yıldız Ege Üniversitesi.
Sürdürülebilir Enerji
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
Nükleer Astrofizik II Yıldızların oluşumu.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
MADDENİN YAPISI VE ATOM
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
ATOMUN YAPISI.
Gazlar ve Plazmalar.
Atom Modelleri Thomson Modeli Rutherford Modeli Bohr Modeli
2. YAPAY ÇEKİRDEK REAKSİYONLARI, FİSYON VE FÜZYON
Atmosferin Katmanları
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
PLAZMALAR.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 3. HAFTA
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 1 EKİM 2009
Duygu ALTUN Aycan ERİKLİ
Ali DA Ğ DEV İ REN- B. ELEMENTLER VE SEMBOLLER İ.
Büşra Özdemir.
Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır.
Dünya Güneş ve ay.
SİBEL DÜLGER KKEF - KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ
KİMYASAL BAĞLAR.
Energy Resources Ayşenur Sekban 9/D 234.
Plan Radyasyon Tipleri Yarı ömür Fisyon (Çekirdek Parçalanması) Füzyon (Çekirdek Kaynaşması) Zincir Reaksiyon Nükleer Silahlar.
Plan Radyasyon Tipleri Yarı ömür Fisyon (Çekirdek Parçalanması) Füzyon (Çekirdek Kaynaşması) Zincir Reaksiyon Nükleer Silahlar.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
ELEKTRON DİZİLİMLERİ.
Yıldızlar.
Maddenin yapısı ve özellikleri
AY DEDE Yaklaşık beş milyar yaşında olup tahminen bir o kadar süre daha ışık verecektir. 1,4 milyon kilometre çaplı olup, sarı bir ana kol yıldızıdır.
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri
BASED SPACE SOLAR ENERGY UZAYA KONUŞLANMIŞ GÜNEŞ ENERJİSİ.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
KİMYA -ATOM MODELLERİ-.
GENEL KİMYA DOÇ. DR. AŞKIN KİRAZ
ATOM VE YAPISI. Etrafımızdaki bütün maddeler atomlardan oluşmuştur. Atom sözcüğünün ilk ortaya çıkışı yüzyıllar öncesine uzanmaktadır. Democritus adlı.
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Atom ve yapısını inceleyelim
NÜKLEER VE RADYOAKTİFLİK
MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
AST207 Güneş Sistemi Prof. Dr. Selim O. SELAM
ATOMUN YAPISI VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Gök Cisimleri Soru-Cevap.
Atomlar, Moleküller, İyonlar
7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
GÜNEŞ, DÜNYA ve AY.
YILDIZ NEDİR ? NASIL OLUŞUR? NASIL ÖLÜR?. Yıldız kendi ürettiği enerjiyi kullanarak ışıyan ve bu sayede yüksek sıcaklık ve basınçta kalarak kütle çekimi.
Sunum transkripti:

GÜNEŞ VE YER RADYASYONU (3+0) Prof. Dr GÜNEŞ VE YER RADYASYONU (3+0) Prof.Dr.Sema Topcu Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Oda No:342

Energy Balance

GÜNEŞ

Az miktarda Demir, Silikon, Neon ve Karbon gibi ağır elementler Güneşin yaşı 4,5 milyar yıl Kütlenin %75 i Hidrojen % 25 i Helyum Az miktarda Demir, Silikon, Neon ve Karbon gibi ağır elementler Nükleer füzyon 4H He 1sn de 5 milyon ton kütle enerjiye dönüşmektedir. 1 milyar yılda kütle kaybı 10 29 gr (bu değer güneş kütlesinin 10 -4 den az)

Güneş Lekeleri

Güneşin Tabakaları Fotosfer Kromosfer Korona (Taç)

Güneşin Yapısı

Güneş Alevi

Güneş yarıçapı Korona ( ρ= 100.1 – 200x10-6 gr/cm3 ) T=6000K FOTOSFER 1 000 000 100 000 10 000 1 000 1.020 1.000 0.996 Güneş yarıçapı Korona Kromosfer 10 000 km FOTOSFER (400km) ( ρ= 100.1 – 200x10-6 gr/cm3 ) T=6000K 1.010 Sıcaklık (°K)

GÜNEŞ RÜZGARI

GÜNEŞ RÜZGARI: Proton ve elektron akısı Güneş aktif olduğunda Güneş rüzgarı hızı ~1000 km/sn Plazma yoğunluğu ~ 100 proton/cm3 Bu durumda yüklü tanecikler güneşteki patlamadan 40 saat sonra dünyaya ulaşır. Normal şartlarda Güneş rüzgarı hızı 250-600 km/sn Plazma yoğunluğu 2-20 proton/cm3

Elektromagnetik Radyasyon

The Sun’s spectrum Hot dense objects emit electro-magnetic radiation with a continuous spectrum. This approximates to a universal form called the ‘black-body’ spectrum which depends only on the object's temperature. A black body is an idealised absorber that absorbs all the radiation falling upon it. The sun has a ‘black-body’ spectrum.