Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

EK FİİLLER.
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
EDATLAR-BAĞLAÇLAR-ÜNLEMLER
EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM.
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
EDATLAR.
EK FİİL ÇEKİMİ VE GÖREVİ
EDATLAR Anlam ve görevi daha çok, cümle içinde, birlikte bulunduğu sözlerde beliren, farklı türlerdeki sözcükler arasında ilgi kurmaya yarayan sözcüklere.
Türk Dili I Bölüm - 14.
Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
BİRLEŞİK KİPLİ FİİLLER
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
XII. BÖLÜM ZARFLARIN VE EDATLARIN TÜRKÇEDE KULLANILIŞ ŞEKİLLERİ
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Kelime Türleri Kelime: Dilde anlamı ya da tek başına görevi bulunan ses topluluğudur.Türkçe’de kelimeler , görevleri bakımından sekiz türe ayrılır. Bunlar:
KELİME TÜRLERİ.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
BİÇİMBİLİM Bugün biçimbilim adı altında yapılan araştırmaların, sözcüklerin kökenlerinin saptanması,ek ve kök olarak belirlenmeleri, dilbilgisinin en.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
SÖZCÜK GRUPLARI.
DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ
FİİLLERDE ŞAHIS KATEGORİSİ. III. ŞAHIS KATEGORİSİ Fiillerde şahıs kategorisi, fiilin gösterdiği işi, hareketi, oluşu veya kılışı yapan kişiyi gösterir.
Ek-Fiil Ek -Fiil Nedir?.
KELİME (SÖZCÜK) TÜRLERİ
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
GÖREVLİ KELİMELER: EDATLAR
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
ÜNLEMLER.
YAPI BİLGİSİ.
BAĞLAÇ Cümleler veya eşit görev ve türdeki kelimeler arasında anlamca bağ kuran kelimelere bağlama edatı (bağlaç) denir. Bağlaçlar yapım ve çekim eki almaz,
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
SÖZCÜK TÜRLERİ BAĞLAÇLARÜNLEMLER Eş görevli ya da birbiriyle ilgili sözcükleri, sözcük öbeklerini, özellikle tümceleri bağlamaya yarayan,
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
CÜMLENİN ÖĞELERİ /ÖZNE
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
BAĞLAÇ.
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE / Fiillerde Soru ve Olumsuzluk / Anlam Kayması
III. ANLAMLI-GÖREVLİ KELİMELER: ÜNLEMLER
SÖZCÜKTE YAPI.
Fiiller (Eylemler).
XII. BÖLÜM ZARFLARIN VE EDATLARIN TÜRKÇEDE KULLANILIŞ ŞEKİLLERİ
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
YAPILARINA GÖRE FİİLLER TÜRKÇE / ZARFLAR (BELİRTEÇLER) Eren TAŞKAYA
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER). Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman,
ADLAR (İSİMLER).
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
İşlev Açısından Kelime Türleri
ÜNLEM GRUBU ve SAYI GRUBU
ADLAR (İSİMLER).
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
ADI :SERKAN SOYADI :AYDENİZ SINIF :9-C OKUL :BÜNYAN ANADOLU LİSESİ
HAZIRLAYAN:EMİNE DİNÇEL DERS:BİLGİSAYAR NO:233 SINIF:9/A
GÖREVLİ KELİMELER: EDATLAR
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
1 FİİLLER (EYLEMLER) TÜRKÇE / Fiillerde Soru ve Olumsuzluk / Anlam Kayması.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153

(b) Edat/ İlgeç Soylu Sözcükler Kullanıldıkları sözcüklerin, sözcük gruplarının ve tümcelerin kullanışlarına ve anlatım yeteneklerine yardım eden, onlar arasında çeşitli anlam ilgileri kuran sözcüklerdir. Bir bakıma yardımcı sözcüklerdir. Üç gruba ayrılır:

BAĞLAÇLAR/ BAĞLAMA EDATLARI

BAĞLAÇLAR/ BAĞLAMA EDATLARI Eş görevli ya da birbiriyle ilgili sözcüklerin, sözcük öbeklerini özellikle tümceleri bağlar.

BAĞLAÇLAR/ BAĞLAMA EDATLARI Bağlaçlar tümce ya da sözcük/sözcük öbekleri arasındaki ilişkileri sıra,denklik,karşılaştırma,karşıtlık vb. bakımdan belirtir.

BAĞLAÇLAR/ BAĞLAMA EDATLARI Sıralama Bağlacı Denkleştirme Bağlacı Karşılaştırma Bağlacı Tümce Başı Bağlacı Sona Gelen Bağlaç ve ile ilâ ya veya yahut veyahut da ... da ya ... ya hem ... hem fakat lâkin gel gör ki yalnız ama keşke yeterki sanki hatta çünkü değil dahi da bile ise

Sıralama Edatları/ Bağlaçları Arka arkaya gelen ögeleri, sözcükleri, sözcük gruplarını ve tümceleri ‘ ve’ anlamı ile birbirine bağlar.

Denkleştirme Edatları/ Bağlaçları Denk olan, birbirinin yerini tutabilecek olan iki ögeyi bağlar, birbiriyle karşılaştırır.

Karşılaştırma Edatları/ Bağlaçları Karşılaştırılan iki veya daha çok ögeyi birbirine bağlar.

Tümce Başı Edatları/ Bağlaçları Tümceleri anlam bakımından birbirine bağlar.

Sona Gelen Edatlar/ Bağlaçlar Dil birliklerinin, sözcüklerin, sözcük gruplarının, tümcelerin sonuna gelerek, onları önceki ve sonraki ögelere, sözcüklere sözcük gruplarına ve tümcelere bağlar.

EDATLAR/İLGEÇLER

EDATLAR/ İLGEÇLER Tek başlarına hiçbir şeyi karşılamayan; ancak adlar ve eylemlerle kullanılırken bir anlam kazanan sözcüklerdir.

Edatların anlamları ancak kullanış sırasında sezilir Edatların anlamları ancak kullanış sırasında sezilir. Dolayısıyla görev soylu sözcüklerdir.

Kendi başlarına anlmalı olan sözcüklere, tamlamalara,söz öbeklerine ulanarak kullanılır.

Sözcükler arasında anlam ilgileri kurar.

Durum ya da çekim eki almazlar; ama kendilerinden önceki sözcüğün belli bir durum ya da çekim eki almasını gerektirir.

EDATLAR ile için gibi kadar karşı doğru dek nazaran göre rağmen beri Adlara eksiz olarak birleşenler Ad ve zamirin ilgi durumuyla birleşenler Ad ve zamirin yaklaşma durumuyla birleşenler Ad ve zamirin çıkma durumuyla birleşenler ile için gibi kadar karşı doğru dek nazaran göre rağmen beri yana önce evvel başka sonra dolayı

ÜNLEMLER/ ÜNLEM EDATLARI

Doğadaki sesleri taklit etmeye ya da duyguları, heyecanları anlatmaya yarayan sözcüklerdir

Ünlemler, doğa seslerinin taklidini ve ‘aşırı’ duyguları anlatmanın yanı sıra seslenme, sorma, gösterme ya da cevap ifade eder.

Duygu ve heyecanları anlatır. Hitaba ve seslenmeye yarar. Ünlemler Seslenme Edatları Sorma Gösterme Cevap Duygu ve heyecanları anlatır. Hitaba ve seslenmeye yarar. Soru zarfları içinde değerlendirilebilir. Bir şeyi göstermek veya bir şeye işaret etmek için kulllanılır. Onay veya ret ifade eder. ah vah tüh öf çat hop haydi ey hey yahu arkadaşlar! hani niçin acaba işte daha evet hayır yok elbette

(c) Eylemler ( Fiiller) Kılış, kılınış bildiren ve zamanı belirleyen sözcüklerdir. Çekimlerde, ‘kip, görünüş, kişi’ kategorilerinde belirlenir.

Başlıca eylem oluş zamanları; Geniş Zaman Şimdiki Zaman Gelecek Zaman Geçmiş Zaman

Kip; eylemle dile getirilen hareket, olay, oluş, kılınışla ilgili anlatım biç imleridir. Türkçe basit ve birleşik eylem çekimlerinde emir; dilek-şart ve istek kiplerinin şart çekimi yoktur. Doğal olarak, emir çekiminde de birinci kişi bulunmaz.

TESEKKÜRLER