AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EKİZELDEN Hukuk Bürosu
Advertisements

Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES
Boğaziçi hukuk söyleşileri… “Mal ReJİmlerİ VE TASFİYE USULLERİ”
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
TACİR YARDIMCILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
TACİR Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER
İstemsiz Yatış Ülkemizde ruh sağlığı yasası olmaması nedeniyle, istemsiz yatışlar hekimlerin inisiyatifi ile olmaktaydı. Son yıllarda, ruh sağlığı bölge.
EVLİLİĞİN GENEL HÜKÜMLERİ
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 19
TAM YARGI DAVALARI.
Beş Aşamalı Mesleki Rehberlik ve
LİMİTED ŞİRKETLER (KURULUŞU)
İstanbul Üniversitesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Danışmanlığı Sertifika Programı Çocuk Hukuku 09 Şubat- 07 Ağustos 2013 Dönemi.
KİŞİNİN EHLİYETLERİ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
ANONİM ŞİRKETLER (PAY)
İbrahim KAYADEMİR Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Denetçisi
Gümrük Yükümlülüğünün Sona Ermesi
ANONİM ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
AİLE HUKUKU Ailenin Korunması Projesi Elmadağ ilçe M.E.M. AR-GE BİRİMİ
Beş Aşamalı Mesleki Rehberlik ve
Miras ortaklığı Mirasın geçmesiyle birlikte mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir. Soru: Miras ortaklığı.
AĞIR ENGELLİ ÇOCUĞU BULUNAN KADIN SİGORTALILAR
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
Canik Başarı Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmayıl İsmayıllı
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
Temsil eden(temsilci)
İŞ SÖZLEŞMESİNİN YAPILMASI
DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
MEMURUN GENEL HAKLARI Uygulamayı isteme hakkı:
VESAYET VE KISITLAMA.
İDARİ DAVALAR Tam Yargı Davaları.
Madde 282- Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur. Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hakim hükmüyle kurulur. Soybağı.
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
EBEVEYN VE VELAYET HUKUKU III
EBEVEYN VE VELAYET HUKUKU II
ÇOCUK MAHKEMELERİNDE PSİKOLOJİK DANIŞMAN OLMAK
VESAYET VESAYET İLE VELAYET ARASINDAKİ FARKLAR VESAYET ORGANLARI
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
ÇOCUĞUN HUKUKİ KİMLİK ÖZELLİKLERİ
VELAYET VELAYET, VELAYETE SAHİP OLANLAR VE VELAYET ALTINDA BULUNANLAR
SOYBAĞININ KURULMASI KAN BAĞINA DAYANAN SOYBAĞININ KURULMASI
EBEVEYN VE VELAYET HUKUKU III
AİLE DANIŞMANLIĞI PROGRAMI AİLE HUKUKU DERSİ
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
KARİYER SİSTEMİ.
DERNEĞİN KENDİLİĞİNDEN SONA ERMESİ (İNFİSAH)
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kişiler Hukuku-15. Hafta.
Aile Hukuku-27. Hafta.
Kişiler Hukuku-12. Hafta.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Aile Hukuku-28. Hafta.
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
Kişiler Hukuku-11. Hafta.
KURULMASI YASAK OLAN DERNEKLER VE YASAK FAALİYETLER
DAVA İŞLEMLERİ 12 – 16 ARALIK 2016.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Aile Hukuku-20. Hafta.
HUKUKA GİRİŞ ÖZEL HUKUKUN DALLARI.
Sunum transkripti:

AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Danışmanlığı Sertifika Programı Prof. Dr. Yasemin Işıktaç

YASAL DANIŞMANLIK Yasal danışmanlık, vesayet ve kayyımlıktan bağımsız sui generis bir vesayet kurumudur. Bir kişinin orantılılık ilkesi kapsamında kişisel veya ekonomik bakımdan vesayete nazaran daha dar kapsamlı bir koruma şemsiyesi altına sokulmasının yeterli olacağı hallerde başvurulacak olan tedbir yasal danışmanlıktır. (TMK madde 429) Yasal danışman tayininde kişinin ve gerekiyorsa ailesinin korunma menfaati sınırlı bir alana karşılık gelir.

YASAL DANIŞMANLIĞIN TÜRLERİ YASAL DANIŞMANLIK YASAL DANIŞMANLIĞIN TÜRLERİ KATILIM DANIŞMANLIĞI YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

YASAL DANIŞMANLIK Eğer yasal danışmanın görevi, dava yürütümü ve münferit fakat özel önem taşıyan sınırlı sayıdaki hukuksal işlemin yapılmasına katılma ise bir katılım danışmanlığı söz konusudur. TMK madde 429/I hükmü bunu dokuz bent halinde saydığı işlerde görüşü alınmak üzere yasal danışman tayin edileceğini belirterek vurgular. Buna karşılık yasal danışmanın görevi atandığı kişinin malvarlığını yönetmekse, artık bir yönetim danışmanı mevcuttur. Vesayet makamı, hem katılım hem de yönetim danışmanının yetkilerini bir arada tanımak suretiyle bir “karma danışmanlığa” da vücut verebilir.

YASAL DANIŞMANLIK YASAL DANIŞMAN ATANMASININ HUKUKSAL SONUÇLARI Yasal danışman tayininin vasi tayinine nazaran kişiye yönelik daha sınırlı ve kayyım tayinine nazaran da daha ağır bir müdahaledir. Bu nedenle kayyım tayini kişinin fiil ehliyetini sınırlamazken, yasal danışman tayini vasi tayininde olduğu gibi, “genel” olmasa da, katılım danışmanı için “sınırlı bir işlemler demeti için”, yönetim danışmanı içinse katılım danışmanlığına nazaran daha geniş ama vesayete nazaran çok daha sınırlı bir genellikte kişinin fiil ehliyetini sınırlar.

YASAL DANIŞMANLIK Katılım Danışmanlığı İçin TMK madde 429 uyarınca katılım danışmanının işleme katılmasını gerektiren işlemler şunlardır: Dava açma ve sulh olma Taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir ayni hak kurulması Kıymetli evrakın alımı, satımı ve rehnedilmesi Olağan yönetim sınırları dışında kalan yapı işleri Ödünç verme ve alma Ana parayı alma Bağışlama Kambiyo taahhüdü altına girme Kefil olma

YASAL DANIŞMANLIK b) Yönetim Danışmanlığı İçin Kendisine yönetim danışmanı atanan kimse de, artık kendi malvarlığına ilişkin, sermaye unsurları üzerinde yönetim olanağından yoksun olduğundan söz konusu yönetim faaliyetlerine ilişkin olarak danışanın fiil ehliyeti sınırlıdır. Buna karşılık danışan malvarlığının yönetimi dışındaki işlemleri bakımından fiil ehliyetine tam olarak sahiptir.

YASAL DANIŞMANLIK c) Karma Danışmanlık İçin Bir kişiye vesayet makamınca karma danışman atandığı hallerde ise, fiil ehliyeti sunulan iki sınırlamaya da tabi olur.

YASAL DANIŞMANLIĞIN SONA ERMESİ YASAL DANIŞMANLIK YASAL DANIŞMANLIĞIN SONA ERMESİ Yasal danışmanlık, vesayetin kaldırılmasına ilişkin hükümler uyarınca vesayet makamının kararıyla sona erer. Bunun dışında yasal danışman atanmasını gerekli kılan sebeplerin ortadan kalkması da mahkeme kararıyla yasal danışmanlığın sona ermesi sonucunu doğurur. (TMK madde 477/III)